|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
PTRZEPROWADZA DO USA bardzo proszę o pomoc
Nazywam się Natalia,mam 17 lat i serdecznie dziękuję z góry wszystkim ludziom,którzy mi pomogą.
Bardzo prosiłabym o poważne rozpatrzenie mojego problemu. Moim celem w życiu jest wyprowadzka z polski.Najbardziej marzę jednak o usa.Wiem że nawet tam nie jest kolorowo,ale mój wiek to czas decyzji i dążenia do nich-później będzie za późno.W ten sposób po wieloletnich przemyśleniach przekonałam się na własnej skórze że nie jest to marzenie "głupiej dziewuchy" a realistyczna decyzja na CAŁE ŻYCIE. I przede wszystkim chciałam wszystkich poinformować,iż nie chcę wyprowadzać się w wieku od 24 lat,bardzo chciałabym spędzić tam swą młodość i wyprowadzić się w wieku 18-20 lat! Raz jeszcze przypomnę,iż patrzę na to bardziej realistycznie niż na to,co będzie jutro i stanowi to wielką część mojego życia.Niestety nie orientuję się w możliwościach przeprowadzki dlatego Kochani to Wy jesteście JEDYNĄ POMOCĄ dla mnie...! Żyję z rodzicami,zarabiają po 1000 zł,jak to tu.Nie mam możliwości zabrania masy pieniędzy i hulaj w Amerycee! Będę musiała sama je "wykombinować" i zdobywać. BŁAGAM podajcie mi realne sposoby na przeprowadzkę,mieszkanie i pracę.(!!!) 1.Czy byłaby możliwość zdania matury i od razu wyjechać bez studiów i pracować... 2.Napiszcie jak ze studiami-czy w polsce czy w stanach studiować(ale cena..) 2.Gdzie pracować.Jakie muszę mieć wykształcenie.. Mam rodzinę w Usa jest to bliska rodzina lecz urwał się kontakt a nie zadzwonię z nowiną że się wprowadzam,nawet mnie nieznają. Słyszałam też np o programie Work&Travel który pozwala na wyjazd w wakacje studencików,oni szukają Ci pracę... Albo zwykłe ogłoszenia anonimowców z typu "Sprzątanie biura,Kelnerka,Sprzedawca ,Opiekun". także podsumowując, NA CO NAJLEPIEJ JECHAĆ do Usa(jaką pracę), czy da się w młodym wieku oraz co i jak ![]() BŁAGAM POMÓŻCIE Wdzięczna Natalie BlanketW
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PTRZEPROWADZA DO USA bardzo proszę o pomoc
To chyba najlepszy pomysł dla tak młodych osób. ![]() Taki program jest na rok z tego co wiem,pieniędzy nie zarabiasz,dostajesz tylko kieszonkowe.Mogłabyś poznać codzienne życie,obyczaje,nawiązać znajomości,podszkolić język.Zobaczyłabyś czy Ci się w Usa NAPRAWDĘ podoba.Po tym czasie pomyślałabyś co dalej. Pamiętam,że na wizażu pisała kiedyś młoda dziewczyna,która była zafascynowana Stanami,tylko tam chciała mieszkać,chociaż nigdy tam nie była. Bo to przecież boska kraina... ![]() Pojechała pierwszy raz na au pair i wróciła chyba po 2 miesiącach,bo stwierdziła,że to okropne miejsce. ![]() Natalie,najlepiej gdybyś mogła jechać do Usa i tam się uczyć,ale to niestety wymaga sporo $$$.Nie orientuję się w cenach,ale studia nawet dla Amerykanów są kosztowne i wielu na nie nie stać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
studia ukończone w Polsce nie są brane pod uwage w Ameryce
![]() ciężko Ci będzie wyjechac od tak sobie... ale głowa do góry bo dla chcącego nie ma nic trudnego. Możesz brać udział w loterii wizowej( o zielona kartę) jednak wiążę sie to z wpłaceniem pieniędzy, ktore w przypadku nieotrzymania wizy nie są zwracane... Innym wyjściem jest wyjazd do pracy wakacyjnej poprzez pośrednika work& travel(na wizę studencką, ale to bys musiała zacząć jakieś studia) poza tym program taki jest płatny i placi sie slono. Wiza przysługuje na 4 mce( 3 mce pracy i 1 zwiedzania) i jak CI się spodoba moglabyś zostać(niestety juz nielegalnie) jednak uczestnictwo w takim programie i wplacenie pieniedzy nie gwarantuje, że otrzymasz wizę(jedzie sie na rozmowe do ambasady) Chyba w ogóle najtrudniejsza rzecza do pokonania będzie zdobycie wizy... ![]() z doświadczenia wiem, że najbardziej oplacalna praca jest kelnerowanie,pensja podstawowa jest niska ale napiwki sowicie wynagradzają... punktem zaczepienia może byc rodzina, o której pisalaś. Myśle, że to jedyny realny sposób. Odnow kontakt i poproś o zaproszenie. Wtedy nz takim zaproszeniem nie powinnas mieć klopotow z otrzymaniem wizy... Edytowane przez kasiasiar Czas edycji: 2010-01-28 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tzn.konkretnie to osoby URODZONE w Polsce nie mogą składać wniosków.Jeśli ktoś urodził się poza granicami naszego kraju(lub jego rodzice,małżonek),to może brać udział w loterii. ![]() O jakim wpłaceniu pieniędzy mówisz? Losowanie jest bezpłatne, z tego co wiem. Cytat:
W przypadku au pair obowiązuje ten sam typ wizy J1,ale okres czasu jest dłuższy,chyba 12 miesięcy plus 30 dni na zwiedzanie. Ogólnie całe work&travel to totolotek. Najczęściej jest to niestety sam ,,work'' ,a ,,travel'' palcem po mapie. ![]() Nie wiesz na jakiego pracodawcę trafisz,czy ,,zagwarantowane mieszkanie'' będzie na Ciebie czekać,ile będzie pracy i czy W OGÓLE będzie. Nie raz i nie dwa wystawiali studentów do wiatru. Koszt całego wyjazdu też jest spory,musisz przejść rozmowę z po angielsku w ambasadzie/konsulacie.No i faktycznie,mozesz tej wizy nie dostać. Cytat:
![]() Cytat:
Jak to mówią ,z rodziną wychodzi się najlepiej na zdjęciu. ![]() Ale próbuj,próbuj,może się uda odnowić kontakt. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
za mozliwośc udziału w loterii wizowej placiło sie równowartość 100 dolarów
jesli chodzi o work & travel to sa targi pracy, można samemu tez szukac pracodawcy .Ja np sama sobie go znalazlam. Edytowane przez kasiasiar Czas edycji: 2010-01-29 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na stronie ambasady Usa jest taki komunikat: Program Loterii Wizowej 2011 (DV - 2011) Za zgłoszenie udziału w loterii DV nie pobiera się żadnych opłat. Rząd Stanów Zjednoczonych nie zatrudnia żadnych konsultantów zewnętrznych, ani prywatnych firm usługowych do obsługi loterii wizowej. Wszyscy pośrednicy lub inne osoby oferujące pomoc w przygotowaniu spraw związanych z loterią robią to bez upoważnienia i zgody Rządu Stanów Zjednoczonych. Zdarzały się przypadki fałszywych stron internetowych, za pośrednictwem których pewne firmy podające się za instytucje związane z Rządem Stanów Zjednoczonych żądały wniesienia opłat za wypełnienie zgłoszeń loteryjnych. Tymczasem za wypełnienie Elektronicznego Zgłoszenia Udziału w Loterii Wizowej nie pobiera się żadnych opłat. Za SAM udział w loterii nic się nie płaci z tego wynika. Dopiero gdy się zostanie wylosowanym to zaczynają się opłaty. M.in. pisze na tej stronie,że 375 $ - ,,Dopłata za rozpatrzenie wniosku wizowego dla osób wylosowanych w Programie Loterii Wizowej DV (od osoby).''. ![]() Pamiętam,że jakieś 10 lat temu mój znajomy wylosował kartę. A raczej dopiero samą szansę na kartę. Miał mnóstwo formalności do załatwienia-badania lekarskie,dużo papierkologi,jeździł do ambasady co rusz. Ale wszystko się powiodło i już dawno mieszka w Stanach. Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2010-01-29 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Popieram dziewczyny . Najlepiej wyjechac jako au-pair ( opiekunka do dzieci) dostajesz okolo 195 $ tygodniowo i jeśli sie dobrze zakręcisz mozesz dodtakowo zarobic sobie więcej ( wyprowadzanie psów , czytanie starszym osobom ) Po tak spędzonym roku kiedy faktycznie przeknoasz sie czy to jest życie dla Ciebie , możesz przedłużyc sobie pobyt o kolejny rok ( program au pair wydaje wize na MAX 2 lata ) a potem jeżeli będziesz chciala zostac to albo na czarno - nie polecam . Wizę dostaniesz jesli podejmiesz studia . Koszt okolo 40 tys $ na rok . Powtarzam $
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem pewna czy tak z automatu dostajesz obywatelstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.