|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Przepis na marcepan--> kto ma?
Kochane! Szukam przepisu na marcepan, teściowa chce zrobić piernik przełożony marcepanem i takiego mi to zrobiło smaka że szukam i szukam i znaleźć nie mogę, Help Me!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przepis na marcepan--> kto ma?
Kajasiu znalazłam coś takiego
![]() MARCEPAN : 30 dkg migdałów, 30 dkg cukru pudru, kieliszek koniaku lub 3 łyżki soku cytrynowego Marcepan przygotować na trzy dni przed pieczeniem piernika. Migdały wrzucić do wrzątku na 1 minutę i jeszcze gorące wyłuskać ze skórek, obsuszyć lekko w ciepłym piekarniku, po czym przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i zostawić na trzy dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A jest podobno coś co smakuje jak marcepan ale typowym marcepanem nie jest, wiecie może co to?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze wyczytałam w kuchni, że można przyrządzić marcepan na gorąco jest wtedy bardziej trwały. przepis podstawowy to migdały zmielone i cukier puder w takich samych proporcjach, reszta to już dodatki smakowe, najbardziej klasyczny przepis wymaga wody różanej
![]() ![]() jest jeszcze percepan, króty przygotowuję się z pestek moreli, jest tańszy i popularny w przemyśle cukierniczym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez bąbelek_82 Czas edycji: 2015-11-17 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzieki!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja wersja to 1.5 szklanki migdalow...wyparzam zeby zdjac skorke i zdezynfekowac...potem zawsze opiekam je chwilke w piekarniku albo mikrofali zeby pozbawic je wilgoci...potem ostygniete wrzucam do melaksera...miele na drobny proszek. Dodaje do tego cukier puder,mieszam dalej w malakserze,dodaje 1 białko z jaja,ociupinke soli i esencje migdalowa lub rumowa ![]() Mozna robic rozne wariacje smakowe, w zaleznosci od preferencji i co ktoma pod reka ![]() ![]() Rozwalkowany na cukrze pudrze, wyciety w ulubione ksztalty, wruzcam na 3 zdrowaski do piekarnika...i potem juz tylko uczta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, w najnowszym Focusie jest przepis na marcepan, może podam
![]() Marcepan w polewie czekoladowej *30 dag migdałów *50 ml wódki lub winiaku *30 dag cukru pudru *3łyżki soku z cytryny *20 dag czekolady na polewę Obrane ze skórki migdały (sparzone wrzątkiem) drobno mielimy, łączymy z cukrem, alkoholem i sokiem z cytryny i ucieramy w kamionkowej misce do otrzymania jednolitej masy, którą przekładamy do rondelka. Po podgrzaniu (nie dopuszczamy do zagotowania, masa musi odstawać od dna) lekko ciepłą masę formujemy w wałek grubości: 3-4 cm. Przykrywamy zwilżoną, lnianą ściereczką, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie polewamy wałeczek czekoladą i przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem kroimy w prążki ![]() A teraz pytanie: jak długo taki marcepan pozostanie świeży? Ten z przepisu podanego przeze mnie i może ten z ziemniakiem ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
![]()
mam przepis na ciasto marcepanowe:
ciasto ciemne:25 dkg maki, 15 dkg cukru, 15 dkg masła,(roztopionego) 4 zółtka,2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do piecz, ciasto białe;1,5 szkl, kaszy mannej,25 djkg cukru ,0,5 łyżeczki proszku do piecz, 2 -=-olejku migdał, 15 dkg masła. szkl mleka. zagnieśc składniki ciemnego ciasta, wyłożyć na blachę. -=- białe ciasto, wyłożyć na ciemne. piec w temp 180 C ok 45 min. Ciepłe ciasto polać goracym mlekiem równomiernie. Smacznego! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
składniki:
5 dkg margaryny 10 dkg mąki 100 ml wody olejek migdałowy 0,5 kg cukru pudru tak przygotować: w gorącej wodzie rozpuśćić margarynę i wsypać mąke wymieszać aż śię zrobi kluska tą kluskę wystudzić wystudzoną masę zagniatać z cukrem pudrem ale cukier puder dodawać po trochu aż masa śię zrobi elastyczna wtedy dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagniatać i gotowe bardzo polecam ![]() Edytowane przez pawelko Czas edycji: 2009-10-20 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A macie może przepis z gotowym marcepanem. Kupiłam taki już rozrobiony, ale nie jest idealny do przystrajania. Wiecie taki jaki jest w pomadkach. dodawałam soku z cytryny i cukru pudru, ale na niewiele mi się to zdało.
Aha i jaki macie patent na wałkowanie bo za nic nie chciało się odkleic od deski, posypałam mąką ale to raczej nie o to chodzi... ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Placek sliwkowy z marcepanem: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/C...arcepanem.html nam smakował, mąż zachwycony, dzieci też, ja nie przepadam za marcepanem ale ogólnie lubię różne placki owocowe i ten tez był był bardzo smaczny mimo ![]() acha, nie wiem czy jeszcze kupisz śliwki, ale wydaje mi się, ze z brzoskwiniami z zalewy byłby nawet smaczniejszy - tak planuje go upiec za jakiś czas. I dałam trochę (ok 20gr) mniej cukru niz jest w przepisie a i tak był bardzo słodki.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2009-11-05 o 19:15 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.