Przepis na marcepan--> kto ma? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-07, 21:59   #1
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Przepis na marcepan--> kto ma?

Kochane! Szukam przepisu na marcepan, teściowa chce zrobić piernik przełożony marcepanem i takiego mi to zrobiło smaka że szukam i szukam i znaleźć nie mogę, Help Me!
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 22:11   #2
MrsVargas
Wtajemniczenie

Dot.: Przepis na marcepan--> kto ma?

Kajasiu znalazłam coś takiego
MARCEPAN : 30 dkg migdałów, 30 dkg cukru pudru, kieliszek koniaku lub 3 łyżki soku cytrynowego
Marcepan przygotować na trzy dni przed pieczeniem piernika. Migdały wrzucić do wrzątku na 1 minutę i jeszcze gorące wyłuskać ze skórek, obsuszyć lekko w ciepłym piekarniku, po czym przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i zostawić na trzy dni.
MrsVargas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-07, 22:18   #3
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez MrsVargas
MARCEPAN : 30 dkg migdałów, 30 dkg cukru pudru, kieliszek koniaku lub 3 łyżki soku cytrynowego
Marcepan przygotować na trzy dni przed pieczeniem piernika. Migdały wrzucić do wrzątku na 1 minutę i jeszcze gorące wyłuskać ze skórek, obsuszyć lekko w ciepłym piekarniku, po czym przepuścić 2 razy przez maszynkę. Zmielone migdały utrzeć w donicy, dodając cukier puder i koniak (lub sok z cytryny). Utartą masę podgrzewać w rondlu, ciągle mieszając, aż zacznie odstawać od dna. Zawinąć w wilgotną lnianą szmatkę i zostawić na trzy dni.
MrsVargas dzięki wielkie!
A jest podobno coś co smakuje jak marcepan ale typowym marcepanem nie jest, wiecie może co to??
Stary 2005-12-08, 14:57   #4
shachownica
Zakorzenienie

ja jeszcze wyczytałam w kuchni, że można przyrządzić marcepan na gorąco jest wtedy bardziej trwały. przepis podstawowy to migdały zmielone i cukier puder w takich samych proporcjach, reszta to już dodatki smakowe, najbardziej klasyczny przepis wymaga wody różanej aha, jeszcze przepis musze podać zmielone migdały zaparza się gorącym syropem z cukru i miesza do uzyskania gładkiej masy lub też praży wraz z cukrem.

jest jeszcze percepan, króty przygotowuję się z pestek moreli, jest tańszy i popularny w przemyśle cukierniczym.

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 17:30   #5
bąbelek_82
Rozeznanie

.

Edytowane przez bąbelek_82
Czas edycji: 2015-11-17 o 12:33
bąbelek_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 18:41   #6
karolina1987
Zadomowienie

ojoj brzmi niesamowicie smakowicie
Niż myślisz pytań powstanie."
J.C.
karolina1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-08, 19:31   #7
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez bąbelek_82
Oto przepis na cudowny marcepan. Przepis nie jest drogi, jest za to genialny. Genialnie prosty i genialnie smaczny oczywiście nie wymyśliłam go ja. Ten przepis zna bardzo wiele osób, ale jeśli ktoś nie zna, to jest zawsze zdziwiony składem. Marcepan ma taką konsystencję, że idealnie nadaje się do robienia różnych figurek, do wykrawania foremkami, wałkowania, przekładania itp.

1 kg cukru pudru
7-8 łyżek mleka w proszku
1 duży ugotowany ziemniak (tak tak naprawdę ziemniak)
2 łyżeczki masła (nie roztapiać)
1 olejek migdałowy
kakao (jeśli chcemy zrobić marcepan czekoladowy)

Ugotowany ziemniak dokładnie przecieramy przez sitko. Cukier puder i mleko w proszku przesiewamy do miski. Dkładay przetarty ziemniak i masło. Ugniatamy, dodajemy olejek. Zagniatamy dalej. Tworzy się jednolita masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku. Jeśli jest gęsta, dodajem masła.
Wyrobiony marcepan dokładnie zawijamy w folię i odkładamy w zimne miejsce (może to być lodówka), najlepiej na dobę, dokładnie zawijamy w folię!!! (bo obeschnie). Oczywiście, nadaje się do jedzenia również bez schładzania.
Suuper! ten to chyba zrobie bo jest taniutkie i ewentualnie mozna wywalic :P
Dzieki!!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-09, 08:37   #8
bąbelek_82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kajasia222
Suuper! ten to chyba zrobie bo jest taniutkie i ewentualnie mozna wywalic :P
Dzieki!!!
Hehehe no pewnie, znam wiele osób, które jednak marcepanu w ogóle nie tolerują no i przepis jest faktycznie tani, a to dopiero jego pierwsza zaleta

bąbelek_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-10, 16:20   #9
Benita5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MrsVargas
Robie podobnie, ale u mnie nie ulezalby trzy dni w sciereczce...chyba ze pod prądem

Moja wersja to 1.5 szklanki migdalow...wyparzam zeby zdjac skorke i zdezynfekowac...potem zawsze opiekam je chwilke w piekarniku albo mikrofali zeby pozbawic je wilgoci...potem ostygniete wrzucam do melaksera...miele na drobny proszek. Dodaje do tego cukier puder,mieszam dalej w malakserze,dodaje 1 białko z jaja,ociupinke soli i
esencje migdalowa lub rumowa i dalej mieszam malakserem do uzyskania pasty- tak kombinuje zeby byla to jednolita pasta wlasnie..nie wior ani paciaja.
Mozna robic rozne wariacje smakowe, w zaleznosci od preferencji i co ktoma pod reka ...dodajac ajerkoniak...amaretto, co kto lubi)
Rozwalkowany na cukrze pudrze, wyciety w ulubione ksztalty, wruzcam na 3 zdrowaski do piekarnika...i potem juz tylko uczta
Benita5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 17:57   #10
ciekawa_świata
Wtajemniczenie

Dziewczyny, w najnowszym Focusie jest przepis na marcepan, może podam
Marcepan w polewie czekoladowej
*30 dag migdałów
*50 ml wódki lub winiaku
*30 dag cukru pudru
*3łyżki soku z cytryny
*20 dag czekolady na polewę
Obrane ze skórki migdały (sparzone wrzątkiem) drobno mielimy, łączymy z cukrem, alkoholem i sokiem z cytryny i ucieramy w kamionkowej misce do otrzymania jednolitej masy, którą przekładamy do rondelka. Po podgrzaniu (nie dopuszczamy do zagotowania, masa musi odstawać od dna) lekko ciepłą masę formujemy w wałek grubości: 3-4 cm. Przykrywamy zwilżoną, lnianą ściereczką, odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie polewamy wałeczek czekoladą i przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem kroimy w prążki

A teraz pytanie: jak długo taki marcepan pozostanie świeży? Ten z przepisu podanego przeze mnie i może ten z ziemniakiem Właśnie się zastanawiamy z mamą, fajnie byłoby zrobić coś samemu, a w końcu to nie majątek (migdały trochę drogie). Ale jeśli miałoby to przetrwać 2-3 dni to sobie darujemy

ciekawa_świata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-23, 17:53   #11
laskisia81
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Przepis na marcepan--> kto ma?

mam przepis na ciasto marcepanowe:
ciasto ciemne:25 dkg maki,
15 dkg cukru,
15 dkg masła,(roztopionego)
4 zółtka,2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do piecz,

ciasto białe;1,5 szkl, kaszy mannej,25 djkg cukru
,0,5 łyżeczki proszku do piecz,
2 -=-olejku migdał, 15 dkg masła.

szkl mleka.

zagnieśc składniki ciemnego ciasta, wyłożyć na blachę.
-=- białe ciasto, wyłożyć na ciemne.
piec w temp 180 C ok 45 min.

Ciepłe ciasto polać goracym mlekiem równomiernie.
Smacznego!
laskisia81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-20, 18:50   #12
pawelko
Przyczajenie

składniki:
5 dkg margaryny
10 dkg mąki
100 ml wody
olejek migdałowy
0,5 kg cukru pudru

tak przygotować:
w gorącej wodzie rozpuśćić margarynę
i wsypać mąke wymieszać aż śię zrobi
kluska tą kluskę wystudzić wystudzoną
masę zagniatać z cukrem pudrem ale
cukier puder dodawać po trochu aż masa
śię zrobi elastyczna wtedy dodać kilka
kropli olejku migdałowego i ponownie
zagniatać i gotowe bardzo polecam

Edytowane przez pawelko
Czas edycji: 2009-10-20 o 18:54
pawelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 08:20   #13
madzialenkaendzabcia
Raczkowanie

A macie może przepis z gotowym marcepanem. Kupiłam taki już rozrobiony, ale nie jest idealny do przystrajania. Wiecie taki jaki jest w pomadkach. dodawałam soku z cytryny i cukru pudru, ale na niewiele mi się to zdało.

Aha i jaki macie patent na wałkowanie bo za nic nie chciało się odkleic od deski, posypałam mąką ale to raczej nie o to chodzi...
Stary 2009-11-05, 19:13   #14
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzialenkaendzabcia Pokaż wiadomość
A macie może przepis z gotowym marcepanem.

Placek sliwkowy z marcepanem:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/C...arcepanem.html

nam smakował, mąż zachwycony, dzieci też, ja nie przepadam za marcepanem ale ogólnie lubię różne placki owocowe i ten tez był był bardzo smaczny mimo marcepanu.

acha, nie wiem czy jeszcze kupisz śliwki, ale wydaje mi się, ze z brzoskwiniami z zalewy byłby nawet smaczniejszy - tak planuje go upiec za jakiś czas. I dałam trochę (ok 20gr) mniej cukru niz jest w przepisie a i tak był bardzo słodki.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2009-11-05 o 19:15 Powód: dopisek
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości