|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() wiotczenie skóry po odstawieniu hormonów?
Mam 26 lat, rok temu odstawiłam antykoncepcję hormonalną, liczyłam się z trądzikiem i łojotokiem i nie myliłam się, ale zauważyłam,że moja skóra, szczególnie na twarzy nagle straciła jędrność, stała się wiotka, nie wiem, czy to zahwiana równowaga po hormonach? czy zauważyłyście coś takiego u siebie? Może ten wątek powinien być na ginekologicznym, ale mam nadzieję, ze tu uzyskam jakieś porady, co robić z taką skórą, zastanawiałam się m.in. nad masażami kostkami lodu, ale nie wiem, czy to dobry pomysł, może jakieś kremy? albo gimnastyka buzi? pomóżcie, bo jestem załamana!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
![]()
o rany.. co ja napisałam - zachwiana..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: wiotczenie skóry po odstawieniu hormonów?
hmm.. proszę was o jakieś rady, moż ektoś miał podobny problem, przeczytałam, że to może przez nagły spadek poziomu żenskich hormonów, na razie nie chcę wracać do tabletek, brałam je przez prawie 6 lat, zastanawiam się nad stosowaniem fitoestrogenów, czyli preparaty typu Soyfem, Menofen itp. może wyda się to dziwne w moim wieku, ale nic innego mi nie przychodzi do głowy, wiem, ż ete tabletki są dla kobiet w okresie menopauzy, ale u mnie też nagle spadł poziom estrogenów, zasada jest podobna, proszę, napiszcie, co o tym sądzicie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi się, żeby to było powodem
![]() łykam pigułki od 12 lat, głównie dlatego, że muszę, robiłam roczne przerwy i nie zaobserwowałam utraty jędrności, za to po przekroczeniu 30--stki skóra sama zwiotczała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
podejrzewam odstawienie tabletek, bo na pewno spadł poziom estrogenów, ale u mnie to może być też spowodowane wahaniami wagi, zapytam przy okazji endykronologa, wybieram się do niego, bo wypadają mi włosy na dodatek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Sahira ja mam zamiar sprobowac te tabletki.....
estrogen u mnie jest tak niski ze niedlugo zamienie sie w faceta .... ![]() schudlam po ciazy niemilosiernie...nawet nie zauwazylam kiedy tyle bylo obowiazkow i pracy ....padam z wyczerpania i czuje sie wlasnie jak kobieta w trakcie menopauzy.....ale zaczerpnelam troszke wiedzy juz na interesujace mnie tematy i jak narazie mam zamiar zaczac od tych suplementow poniewaz idealnie pasuja do mojej sytuacji ..... nawet badan sobie nie robilam ale jestem pewna ze moj typ to gesta a nawet andro genny ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
O, widzę, że ktoś znalazł mój stary, zapomniany wątek
![]() Ja do hormonów nie wróciłam. Ale za to skóra wraca do normy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ja tez coś takiego zaobserwowałam , jak odstawiłam tabletki to po paru miesiącach skora na twarzy i piersi były takie lekko sflaczałe. Potem to sie ciutkę poprawiło. teraz to nie wiem jak by wyglądało bo musiałam wrócic do tabletek ze względu na nawracający trądzik ;[ .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:10.