Wgryzające się perfumy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-09, 21:01   #1
kroliczek190
Zadomowienie

Question

Wgryzające się perfumy

Zastanawiam się czy ktoś tu poza mną nie lubi zbyt trwałych perfum.
Bywają otóż różne piękne zapachy - nie tylko killery - które zostaja na amen we włosach, a nawet pachna nimi ubrania wyjęte z pralki!
Osobiście tego nie znoszę. Nie ma dla mnie nic gorszego niż przesiąknięty na amen zapachem kołnierz palta czy wlosy jeszcze po umyciu emanujące woń...
Rzecz jasna perfumy w ogóle nietrwałe (jak Echo Davidoff) odpadają, bo jaki to sens pachnieć 15 minut... pieniadze wyrzucone w bloto.
Z kolei nawet moje ukochane Envy męczy mnie po całym dniu przez tę diabelna trwalość.
A ideałem są dla mnie zapachy o trwałości jak Puma Create - delikatny ale wyraźny zapach przez parę godzin a potem... wystarczy się dopsikać
Wolę się dopsikiwać co kilka godzin niż tonąć w oparach od rana do wieczora - a Wy?
kroliczek190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 21:10   #2
piroksena
Zadomowienie

Dot.: Wgryzające się perfumy

Nie, ja szaleję za długodystansowcami - niestety nie jest to częsta przpadłość perfum, a ja tak uwielbiam kłaść się spać z ciągle intensywnym zapachem, albo budzić się z włosami emanującymi poimprezową wonią, ach!
Oczywiście muszą spełniać podstawowy warunek, a jest on taki że muszą mi się podobać, czegoś na kszałt tlących się i mdlących mi z włosów kwiatuszków bym nie zniosła
Jednakże 80-ciu procent swojej kolekcji życzyłabym większej długowieczności

Edytowane przez piroksena
Czas edycji: 2009-10-09 o 21:12
piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-09, 22:12   #3
Mycha
Raczkowanie

Ja tam wolę te długo żyjące, na ubraniach, nadgarstkach...lubię psiknąć rano i czuć wieczorem. Jednak taką wodę, która przetrzymała pranie miałam tylko raz i strasznie żałuję, że nie pamiętam jej nazwy...stare czasy.
Mycha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 05:59   #4
Ata77
Zakorzenienie

Ja również preferuję zapachy z ogonkiem. Nie cierpię dopsikiwania. Z takich, które zapodam rano, czuję wieczorem, witają mnie też z rana w moich włosach i czuć je pięknie,gdy stoję pod prysznicem to -Flowerbomb i Chance edp.
Dwa piękne zapachy, choć inne. Dwa bardzo trwałe i wydajne zapachy

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 09:29   #5
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kroliczek190 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się czy ktoś tu poza mną nie lubi zbyt trwałych perfum.
Bywają otóż różne piękne zapachy - nie tylko killery - które zostaja na amen we włosach, a nawet pachna nimi ubrania wyjęte z pralki!
Osobiście tego nie znoszę. Nie ma dla mnie nic gorszego niż przesiąknięty na amen zapachem kołnierz palta czy wlosy jeszcze po umyciu emanujące woń...
Rzecz jasna perfumy w ogóle nietrwałe (jak Echo Davidoff) odpadają, bo jaki to sens pachnieć 15 minut... pieniadze wyrzucone w bloto.
Z kolei nawet moje ukochane Envy męczy mnie po całym dniu przez tę diabelna trwalość.
A ideałem są dla mnie zapachy o trwałości jak Puma Create - delikatny ale wyraźny zapach przez parę godzin a potem... wystarczy się dopsikać
Wolę się dopsikiwać co kilka godzin niż tonąć w oparach od rana do wieczora - a Wy?
Mam takie samo zdanie! Też nie znoszę zapachu, który, nie ma siły, po paru godzinach przestaje być przyjemny, a staje się prześladowcą. Poza tym uwielbiam, po nasyceniu zapachowym, jaki daje mi poranne użycie perfum, radykalnie zmienić zapach po południu, najpóźniej wieczorem.
Powoli dochodzę do tego, że wystarcza mi psiknąć się na rękę, którą można łatwo umyć i eksperymentować dalej
justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 11:06   #6
prowokatorka
Zadomowienie

W swoim życiu spotkałam tylko jeden zapach który niedość że wgryza się w ubrania to jeszcze wgryza się w skórę .To Obsession ..Mnie to nie pszeszkadza,lubię pozostawiać swój ślad.

Dafi {*} 22.06.2011 godz 20.
Na zawsze zostaniesz w moim sercu
Jodzi {*} 31.08.2013
Skarbeczku jesteś już w ptasim raju
prowokatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 11:18   #7
megi.3
Zadomowienie

Mogę się dopisać. Też nie lubie za trwałych perfum. Fajne jest 8 czy 10 godzin, ale dwa dni - to juz przegięcie Po pierwsze - męczy mnie zbyt duża trwałosć, zaczyna mnie boleć głowa, a przy tym mam świadomosć że nijak nie ma możliwośi uwolnienia się z tego zapachu do końca dnia. Po drugie, lubię się dopsikiwac perfumami w ciągu dnia No lubie i już
Czasem lubię użyć drugiego rodzaju perfum wieczorem, a jak te pierwsze jeszcze czuć, to powstaje dziwna mieszanka.
megi.3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 11:44   #8
Vanilla
Zakorzenienie

ja tez nie lubię perfum zbyt długo pachnących. Owszem, do końca dnia jestem w stanie znieść , choć wolałabym, żeby wieczorem zapach juz tylko pobrzękiwał w tle, ale jeszcze zniosę. Natomiast jeśli po kąpieli zapach nadal utrzymuje się na mnie, np na włosach , a co gorsza czuję je w nocy, to jest to dla mnie straszne, nie mogę wtedy dobrze sie wyspać, przeszkadza mi to.
Z tych "długodytansowców" to Givenchy HC edp, Miss Dior Cherie, ostatnio Diamonds tez czułam do końca dnia... praktycznie nie noszę perfum w torebce, bo po co
Vanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 14:00   #9
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vanilla Pokaż wiadomość
ja tez nie lubię perfum zbyt długo pachnących. Owszem, do końca dnia jestem w stanie znieść , choć wolałabym, żeby wieczorem zapach juz tylko pobrzękiwał w tle, ale jeszcze zniosę. Natomiast jeśli po kąpieli zapach nadal utrzymuje się na mnie, np na włosach , a co gorsza czuję je w nocy, to jest to dla mnie straszne, nie mogę wtedy dobrze sie wyspać, przeszkadza mi to.
Z tych "długodytansowców" to Givenchy HC edp, Miss Dior Cherie, ostatnio Diamonds tez czułam do końca dnia... praktycznie nie noszę perfum w torebce, bo po co
No właśnie - Miss Dior Cherie!!!
Uwielbiam ten zapach (i komplementują mnie za niego), do tego stopnia że mam dwie 50-tki - jedną w pracy a drugą w domu! Ale zawsze jak mam ochotę użyć tego specyfiku, powstrzymuje mnie myśl co będzie z paltem... To piękne cholerstwo tak się wgryza że nijak nie da się tego pozbyć, a wełnianą kurtkę oddaję do pralni chemicznej rzadko... Tymczasem mam rożne fazy na perfumy, lubię jednego dnia MDCh a drugiego jakiś świeżak i co wtedy?...

Edytowane przez kroliczek190
Czas edycji: 2009-10-10 o 14:07 Powód: literówki
Stary 2009-10-10, 14:26   #10
Layila
Zadomowienie

Na mnie praktycznie wszystkie pachną bardzo długo.

Rekordzistami są Angel i Euphoria - wielokrotnie udało im się przeżyć 60 min w basenie z chlorowana wodą, prysznic po i później jeszcze kąpiel w domu. I były to tylko 2 psiki
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 14:49   #11
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez piroksena Pokaż wiadomość
Nie, ja szaleję za długodystansowcami - niestety nie jest to częsta przpadłość perfum, a ja tak uwielbiam kłaść się spać z ciągle intensywnym zapachem, albo budzić się z włosami emanującymi poimprezową wonią, ach!
Oczywiście muszą spełniać podstawowy warunek, a jest on taki że muszą mi się podobać, czegoś na kszałt tlących się i mdlących mi z włosów kwiatuszków bym nie zniosła
Jednakże 80-ciu procent swojej kolekcji życzyłabym większej długowieczności
podpisuje sie wszystkimi konczynami

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-10, 15:30   #12
Tapioka
Raczkowanie

Ja też wolę trwałe zapachy. Tak miło wąchać swój sweter następnego dnia. Na szczęście na mojej skórze większość moich perfum jest trwała, nawet z nieszczęsną Mandragorą coś się ostatnio stało i czułam ją wieczorem po całym dniu.
Najbardziej lubię zapachy bardzo bliskie skórze, które trwają, trwają i trwają, ale otoczenie ich nie czuje, a ja owszem, kiedy się poruszam. Theorema jest dla mnie zwycięzcą w tej kategorii. W ogóle mam w swojej kolekcji sporo orientów, więc wszystkie są masakrycznie trwałe.
Tapioka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 15:43   #13
prowokatorka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kroliczek190 Pokaż wiadomość
No właśnie - Miss Dior Cherie!!!
Uwielbiam ten zapach (i komplementują mnie za niego), do tego stopnia że mam dwie 50-tki - jedną w pracy a drugą w domu! Ale zawsze jak mam ochotę użyć tego specyfiku, powstrzymuje mnie myśl co będzie z paltem... To piękne cholerstwo tak się wgryza że nijak nie da się tego pozbyć, a wełnianą kurtkę oddaję do pralni chemicznej rzadko... Tymczasem mam rożne fazy na perfumy, lubię jednego dnia MDCh a drugiego jakiś świeżak i co wtedy?...
W życiu bym nie powiedziała że Miss Dior cherie jest wgryzaczem ,na mnie owszem są trwałe ,ale następnego dnia pozostaje tylko lekka smużka zapachu.

Jodzi {*} 31.08.2013
Stary 2009-10-10, 15:53   #14
agusskaa2
Zadomowienie

OI
Kenzo Amour
Vanille Aoud
Stary 2009-10-11, 04:24   #15
Małgosia791
spin doctor

Lubię bardzo trwałe perfumy, po prostu wiem, że mnie wtedy "czuć", poza tym nie lubię się dopsikiwać. Z mojej kolekcji takimi wgryzaczami są: Kenzo Słonik, JPG MaDame, Mademoiselle edp, Amor Amor, Obsession.
Małgosia791 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 05:52   #16
upgirl
Zadomowienie

Ja preferuję także te bardziej trwałe perfumy. Lubię jak stają sie częścią mnie i czuję je na sobie po przebudzeniu następnego dnia- sam ten fakt napawa mnie optymizmem- w koncu- pachnę tym co lubię, ot takie miłe rozpoczęcie dnia.
Jezeli chodzi o włosy to nie mam tego problemu bo raczej codziennie myję głowę, choć fakt i po myciu czasami zapach zostaje "gdzieś" bo wyczuwam lekką nutkę.
Lubię też, własnie w trakcie mycia głowy, moczenia jej, poczuć nutkę swoich ukochanych perfum połączonych z wodą. Niesamowite to jest. Albo załozyć ukochany szal i przypomnieć sobie cudny zapach.

Wgryzacze : versace woman, escada magnetism, versace crystal noir,

upgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 10:44   #17
KomEwa
Rozeznanie

O, jakie ciekawe podejście Autorki wątku.
Myślałam, że wszystkie lubimy perfumy trwałe, a tu jednak okazuje się, że nie.
Bardzo się cieszę, bo lubię różnorodność.

Ja z kolei pozostaję w większości. UWIELBIAM trwałe perfumy. Ogoniaste i mocne. Psikam się nimi bez opamiętania, choć wiem, że to raczej wada, nie zaleta. Kocham zapach perfum, który roznosi się z moich włosów po ich umyciu. Kocham też mieszankę zapachów z moich zimowych wierzchnich okryć. Grube płaszcze pachnące kwintesencją perfum wszelakich. W jaką piękną całość składają się wszystkie moje zdobycze kolekcjonerskie!
KomEwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 11:11   #18
prowokatorka
Zadomowienie

Miłe uczucie .Otwieram szafę ,biorę szal do ręki i wącham resztki ulatniających się perfum.Dla mnie najpiękniejszy zapach jest wtedy kiedy perfumy są w końcowej fazie,i już powoli gasną.

Jodzi {*} 31.08.2013
Stary 2009-10-11, 11:16   #19
zafascynowana1
Zakorzenienie

Tylko długodystansowce...
Uwielbiam kiedy przeniają moje ubrania, włosy... Od rana do wieczora.
W tej konkurencji wtgrywa Chloe, The One ex equo

blog KOSMETYCZNY : www.independentwoman92.bl ogspot.com

blog KSIĄŻKOWY : www.modliszkakulturalnie. blogspot.com

zafascynowana1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-11, 11:55   #20
Lattee
Raczkowanie

Ubóstwiam trwałe zapachy!
Bardzo lubię momenty kiedy budzę się, a poduszki i pościel mają delikatny zapach perfum, które miałam na sobie poprzedniego dnia i kiedy pod prysznicem gorąca woda miesza się z zapachem pozostałym we włosach..
Uwielbiam to
Lattee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 16:10   #21
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

W ciuchy wgryza się Opium, nawet po praniu je czuję. Trochę mniej - Jubilation XXV, Angel i Coco Mademoiselle.
Nie zdarzyło mi się natomiast czuć żadnych perfum ze skóry przez dwa dni. Zapachy dobrze się na mnie trzymają, czasem coś mocnego czuć jeszcze jako delikatną mgiełkę po kąpieli, ale rano już nie. Na włosach też żadne nie zostają po myciu.

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 16:15   #22
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Ja lubię trwałe, ogoniaste ale nigdy bym nie powiedziała o nich, że są " wgryzające"
Zresztą i tak muszę się dopsikiwać, mój nos się szybko przyzwyczaja.
U mnie najtrwalszy jest pierwszy raz kiedy noszę coś globalnie. Potem ciągle mam niedosyt.
Lubię jak zapach trzyma się ubrań, płaszczy, szali itp.
Po prostu lubię czuć zapach perfum.

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 22:23   #23
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez KomEwa Pokaż wiadomość
... Kocham też mieszankę zapachów z moich zimowych wierzchnich okryć...
Mam tak samo I nie chodzi mi tylko o zimowe okrycia wierzchnie, ale ubrania ogółem
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-11, 22:41   #24
martwa papuga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prowokatorka Pokaż wiadomość
W życiu bym nie powiedziała że Miss Dior cherie jest wgryzaczem ,na mnie owszem są trwałe ,ale następnego dnia pozostaje tylko lekka smużka zapachu.
Eee, to i tak bardzo dużo

Potrafię sobie wyobrazić sytuację, że przeszkadza mi zbyt długo trwający zapach - ale w praktyce zawsze cieszy mnie, jeśli lubiane perfumy długo się na mnie trzymają.

Chyba, że zapach zagnieździ się na ubraniu - fakt, z kołnierza np. wełnianego płaszcza chyba mało co prędko się utleni
martwa papuga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-13, 11:56   #25
asiula1000
Rozeznanie

GG do asiula1000

Ja również wolę perfumy trwałe, jak najtrwalsze, nie przepadam za "dopsikiwaniem" w ciągu dnia.
I bardzo lubię tą smużkę zapachową na używanych przez siebie szalach, apaszkach i wierzchnich okryciach, którą czuję po ich wyjęciu z szafy
Zapachy często kojarzą mi się z kolorami i jest to pewien rodzaj "zabawy w zgadywanie", rodzaj zdziwienia - a więc wtedy ten szalik (kolor, faktura) skojarzył mi się z ... Organzą?! ...Ombre Rose?! itd.

Naprawdę ciekawy wątek, i jaki mylący tytuł
asiula1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-14, 12:01   #26
Maja102
Zakorzenienie

Ja też wolę trwałe zapachy - żeby trzymały co najmniej do późnego popołudnia, kiedy wychodzę z pracy. Nie znosze się dopsikiwać, targanie flaszki jest strasznie niewygodne, a na imprezach często po prostu niemożliwe, bo butelki nie mieszczą się do miniaturowych torebeczek
Nie mówię od razu o 2-dniowych killerach-dusiołkach, ale takich na 8-12 godzin w sam raz
najtrwalsze, co mam lub testowałam: Angel, Ange ou Demon, Słoń, Opium, nieźle trzyma się też Hypnose, Black Cashmere, Poison...
Stary 2009-10-14, 14:34   #27
MeryJane
Zadomowienie

Uwielbiam jak zapach na mnie trwa.Zmienia się ale trwa.Wybieram te najmojejsze i wtedy mi dobrze.
Ja je szybko pożeram.Na włosach po myciu- nie ma takiej siły, żeby zostały.Podobnie z ubraniami po praniu.
A pachnąca paczulą kurtka do której dojdzie np.dym lub kadzidło- ja tam lubię takie mixy.
Myślę, że to kwestia wyboru zapachów.Poruszania się w określonych rejestrach...Myśl przewodnia zapachu do której można dokładać inne, zamieniać je kolejnością itp.bajka
przygarnę, adoptuję, kupię

WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ

MeryJane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-14, 19:22   #28
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MeryJane Pokaż wiadomość
Uwielbiam jak zapach na mnie trwa.Zmienia się ale trwa.Wybieram te najmojejsze i wtedy mi dobrze.
Ja je szybko pożeram.Na włosach po myciu- nie ma takiej siły, żeby zostały.Podobnie z ubraniami po praniu.
A pachnąca paczulą kurtka do której dojdzie np.dym lub kadzidło- ja tam lubię takie mixy.
Myślę, że to kwestia wyboru zapachów.Poruszania się w określonych rejestrach...Myśl przewodnia zapachu do której można dokładać inne, zamieniać je kolejnością itp.bajka
No właśnie - "kwestia poruszania się w określonych rejestrach"

Sęk w tym że ja lubię niemal codzień pachnieć czymś CAŁKIEM INNYM - na przykład zakładam świeżo wypraną kurtkę i psikam szyję Coco Chanel. Niestety, po jednym choćby dniu Coco kurtka od góry bije falami tego specyfiku a ja mam ochotę na Noa Perle... powstaje dziwny mix czego nie lubię. Świeża jeszcze po praniu kurtka znowu ląduje w pralce a ja muszę założyć coś innego...

Albo otwieram szafę, a z futra leci fala Shalimaru sprzed roku (autentyczne) - a ja dajmy na to chcę właśnie użyć J`Adore...

Pamiętam jak przed dwudziestoma laty założyłam na dwie godziny strojną sukienkę a wypachniona byłam kwiatową wodą Le Jardin, wówczas bardzo "na topie" Nazajutrz na wieczorną randkę jeszcze raz założyłam tę zimową sukienkę (nie była nieświeża) i popsikałam szyję Cafe, a mój chłopak "obwąchawszy mnie" (mimo że zawsze zachwycał się moimi perfumami) orzekł "tu co innego i tu co innego - bez sensu"...

Mam długie, suche wlosy i myję je co parę dni. Pilnuję się by nie używać zbyt trwałych perfum kiedy wiem że mam fazę na częste zmiany. Bo kiedy raz psiknę się za uszami dajmy na to Poison, chcąc nazajutrz pachnieć np. Mademoiselle MUSZĘ natychmiast wyszorować włosy.

Używajac natomiast jakichś słabizn typu Sabatini, mogę się spryskać czym innym rano a czym innym wieczorem

Najbardziej wnerwia mnie tkwienie zapachów w kołnierzach palt, bo ich nie da się bardzo często prać...

Edytowane przez kroliczek190
Czas edycji: 2009-10-14 o 19:26 Powód: literówka
Stary 2009-10-14, 23:18   #29
taka taka
Zakorzenienie

ja lubię perfumy trwałe, mogą być nawet ogoniaste
ale nie lubię zapachów mocnych, popularnie zwanych na forum kilerami

lubię perfumy, którymi mogę się zlewać i dopsikiwać się w ciągu dnia, które nie będą straszyć mojego otoczenia, mimo że użyłam 10, 15, czy 20 psików
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-15, 07:51   #30
prowokatorka
Zadomowienie

Bardzo dobry temat.U mnie za kołnierzem kurtki siedzi L'instant ,wiatr ,deszcz mu nie przeszkadzają .Chyba zagnieździł się na dłużej ,ale jak już pisałam mnie to nie przeszkadza

Jodzi {*} 31.08.2013
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości