co po geografii? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-04, 19:44   #1
dzesi
Raczkowanie

co po geografii?

hej mam do was pytanie a wlasciwie wielka prosbe... zdaje geografie rozsz na maturze + matma polski i ang podstawa... jakie mam szanse na studia i na jakie kierunki? chodzi mi wlasciwie o cos po czym znajde dobra prace (ostatnio wiekszosc twierdzi ze z geografia nie mam szansy na zadne dobre studia ale chyba az tak zle nei jest co nie?) a no i nie spodziewam sie zdania tej matury na 100%... wiec pytanie.. na jaki kierunek zebym znalazla prace (dobrze platna:P) bo chyba o to chodzi... z gory dzieki wszystkim za odp i blagam pomozcie!!!!
dzesi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 19:46   #2
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Dot.: co po geografii?

Cytat:
Napisane przez dzesi Pokaż wiadomość
hej mam do was pytanie a wlasciwie wielka prosbe... zdaje geografie rozsz na maturze + matma polski i ang podstawa... jakie mam szanse na studia i na jakie kierunki? chodzi mi wlasciwie o cos po czym znajde dobra prace (ostatnio wiekszosc twierdzi ze z geografia nie mam szansy na zadne dobre studia ale chyba az tak zle nei jest co nie?) a no i nie spodziewam sie zdania tej matury na 100%... wiec pytanie.. na jaki kierunek zebym znalazla prace (dobrze platna:P) bo chyba o to chodzi... z gory dzieki wszystkim za odp i blagam pomozcie!!!!

Idz na co chcesz, co w ogole chcesz robic w zyciu?
Pieniadze to kazdy by chcial.
Wazne zebys robila cos, co lubisz, bo jak bedziesz robic cos czego nienawidzisz, to pomimo dobrej kasy bedziesz ciagle zestresowana.
Czas dorosnac i przestac chodzic z glowa w chmurach.
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 19:54   #3
sweetish
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=55133
Sporo wątków na ten temat.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 19:57   #4
dzesi
Raczkowanie

zapomnialam dodac.. najbardziej interesuja mnie podroze itp.. ale co studiowac zeby pracowac w biurach podrozy, na lotnisku czy cos takiego??
Stary 2009-11-04, 20:09   #5
mmm87
Zadomowienie

Cytat:
zapomnialam dodac.. najbardziej interesuja mnie podroze itp.. ale co studiowac zeby pracowac w biurach podrozy, na lotnisku czy cos takiego??
Moja znajoma studiowała geografię i na ostatnim roku załapała się do pracy w biurze podróży, oprowadzała również wycieczki, ale ona dodatkowo zna perfekcyjnie angielski. Parę lat temu na Uniwersytet Wrocławski trzeba było zdać geografię + matmę/historię/biologię, czyli z Twoją maturą mogłabyś próbować startować na geografię. Zajrzyj na http://www.tropiciel.maturzysty.pl/ i tam sprawdź, na które kierunki możesz zdawać.
mmm87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 20:12   #6
WhiteCherry
Zakorzenienie

przykłady ;]

-turystyka i rekreacja (ale wcale nie musisz tego studiować, by podróżować itp)
-geografia, ale po tym co najwyżej praca w szkole (przynajmniej tak mi się wydaje)
-inżynieria środowiska
-ochrona środowiska
-górnictwo i geologia
-geodezja
Stary 2009-11-04, 20:14   #7
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego nie popatrzyłaś na kierunki przed wyborem przedmiotów maturalnych?
Wtedy by sie moglo okazac, że na interesujacy Cie kierunek są potrzebne inne przedmioty...
A teraz z samą geografią to faktycznie kiepsko z wyborem...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 20:40   #8
rielka90
Wtajemniczenie

DZESI

ja zdawałam w tym roku rozszerzoną gegre,
bo od dziecka śledziłam mapy i wiedziałam
ze to jest właśnie to

a kierunek?
so,
od poczatku LO wiedziałm
ze wybór padnie na geografię (przez 3 lata "czystą")
w specjalizacji - meteorologia
~~~~
myslałam też o turystyce i rekreacji
bo marzyło mi się własne biuro podróży...
ale ten kierunek to taki raczej
ogólny jest.....
- ot takie <nic> [ ze sie tak wyraże]
a ja potrzebuje konkretów

//mój chory przerost ambicji

-naiwność łatwowiernego baranka?
być może, ale dobrze mi z tym...
rielka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 21:33   #9
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rielka90 Pokaż wiadomość
DZESI

ja zdawałam w tym roku rozszerzoną gegre,
bo od dziecka śledziłam mapy i wiedziałam
ze to jest właśnie to

a kierunek?
so,
od poczatku LO wiedziałm
ze wybór padnie na geografię (przez 3 lata "czystą")
w specjalizacji - meteorologia
~~~~
myslałam też o turystyce i rekreacji
bo marzyło mi się własne biuro podróży...
ale ten kierunek to taki raczej
ogólny jest.....
- ot takie <nic> [ ze sie tak wyraże]
a ja potrzebuje konkretów

//mój chory przerost ambicji
Dziwnie piszesz.

A co do autorki- studia,studiae to po łacinie pasja. Resztę dośpiewaj sobie sama.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 23:09   #10
Rena
Zakorzenienie

jest dopiero listopad. Do maja jeszcze zdazysz sie przygotowac z czegos innego, o ile oczywiscie jestes ogolnie dobra z tego przedmiotu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 16:13   #11
dzesi
Raczkowanie

do marwari:
oczywiscie ze patrzylam na kierunki. chcialam isc na stosunki miedzynarodowe/handel zagraniczny/europeistyke czy cos takiego a do tego biora geografie albo wos i historie przewanie... coz z wosu i historii nie mam szans zdac matury bo nigdy sie do tego nie przykladalam poza tym jestem na geograficznym profilu wiec stad sie wziela geografia w mojej glowie.
tylko teraz pytanie czy z sama gegra rozszerzona sie dostane na te kierunki co wymienilam wyzej? bo jesli nie to wlasie po to zalozylam ten watek zeby sie dowiedziec co jeszcze innego moge robic pozdrawiam
Stary 2009-11-06, 12:40   #12
Hipnagogia
Wtajemniczenie

A może gospodarka przestrzenna? albo geodezja....

Na UAMie patrzą zazwyczaj na jeden przedmiot dodatkowy więc na cos się napewn dostaniesz..Mi liczyli tylko biologie rozszerzoną ^^

Edytowane przez Hipnagogia
Czas edycji: 2009-11-06 o 12:42
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 08:05   #13
dzesi
Raczkowanie

i jestes na tej gospodarce? czy na geodezji...

jesli jestes na gospodarce przestrrzennej to mozesz mi powiedziec na czym polegaja te studia i co mozesz robic po nich;>
Stary 2009-11-07, 16:55   #14
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Poczytaj sobie o geografii na UJ:
Cytat:
Stacjonarne studia geograficzne
Stacjonarne studia na kierunku GEOGRAFIA obejmują trzyletnie zawodowe studia licencjackie (I stopnia) oraz dwuletnie uzupełniające studia magisterskie (II stopnia). W toku studiów student wybiera jedną ze specjalności:
- geografia fizyczna
- geografia społeczno-ekonomiczna,
- gospodarka przestrzenna i rozwój regionalny,
- turystyka,
- systemy informacji geograficznej GIS*
*specjalność GIS jest wybierana jedynie w ramach studiów uzupełniających magisterskich.
Program studiów przewiduje trzy rodzaje kursów:
- kursy obligatoryjne dla wszystkich studentów studiów stacjonarnych na kierunku geografia,
- kursy obligatoryjne na poszczególnych specjalnościach,
- kursy do wyboru (zgodnie z istniejącą ofertą katalogu kursów IGiGP UJ).
Pełny wykaz kursów dostępny jest on-line w Katalogu kursów.
Sylwetka absolwenta
Absolwent studiów na kierunku geografia ze specjalnością geografia fizyczna jest kompetentny w zakresie poznawania, rozumienia i interpretowania zasad funkcjonowania środowiska geograficznego zarówno w przestrzeni jak i czasie. Posiada przygotowanie do badania współzależności między elementami środowiska geograficznego, oceny ich stanu, analizy uwarunkowań, tendencji oraz skutków zmian, jak również prowadzenia działalności edukacyjnej. Jest przygotowany do podjęcia pracy w jednostkach zajmujących się ochroną i kształtowaniem środowiska, osłoną hydrometeorologiczną, działalnością w administracji lokalnej i państwowej zajmujących się fizjografią oraz instytucjach oświatowych i naukowych. Po ukończeniu fakultatywnego bloku zajęć pedagogicznych, absolwent studiów magisterskich uzyskuje uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela geografii i przyrody.
Absolwent studiów na kierunku geografia ze specjalnością geografia społeczno-ekonomiczna dysponuje wiedzą i umiejętnościami pozwalającymi na wyjaśnianie procesów i zjawisk społeczno-ekonomicznych występujących w środowisku geograficznym, łącząc w sposób kompleksowy wiedzę o gospodarce, społeczeństwie i środowisku. Posiada umiejętności posługiwania się technikami i metodami gromadzenia, analizy oraz interpretacji danych przestrzennych z wykorzystaniem programów statystycznych i systemów informacji geograficznej. Wiedza i umiejętności nabyte w toku studiów pozwalają absolwentowi na podejmowanie pracy w instytucjach, urzędach i przedsiębiorstwach, których profil działalności jest związany z zarządzaniem i kształtowaniem środowiska, wykorzystaniem informacji przestrzennych, promocją, badaniami rynkowymi. Po ukończeniu fakultatywnego bloku zajęć pedagogicznych, absolwent studiów magisterskich uzyskuje uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela geografii.
Absolwent studiów na kierunku geografia ze specjalnością gospodarka przestrzenna i rozwój regionalny, dysponuje wiedzą i umiejętnościami pozwalającymi na wyjaśnianie procesów i zjawisk społeczno-ekonomicznych występujących w środowisku geograficznym ze szczególnym uwzględnieniem problematyki planowania przestrzennego i rozwoju regionalnego. Absolwent posiada umiejętności posługiwania się technikami i metodami gromadzenia, analizy oraz interpretacji danych przestrzennych z wykorzystaniem programów statystycznych i systemów informacji geograficznej. Wiedza i umiejętności nabyte w toku studiów pozwalają absolwentowi na podejmowanie pracy w służbach planistyczno-zarządzających organów administracji samorządowej i rządowej wszystkich szczebli, agencjach rozwoju regionalnego oraz przedsiębiorstwach zajmujących się planowaniem przestrzennym, administracją, rozwojem regionalnym, a także pozyskiwaniem funduszy strukturalnych Unii Europejskiej. Po ukończeniu fakultatywnego bloku zajęć pedagogicznych absolwent studiów magisterskich uzyskuje uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela geografii.
Absolwent studiów na kierunku geografia ze specjalnością turystyka, dysponuje wiedzą geograficzną oraz umiejętnościami organizacji turystyki i wypoczynku, a także zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi. Posiada wiedzę humanistyczną, pozwalającą na rozpoznanie potrzeb człowieka w zakresie turystyki i rekreacji oraz wiedzę ekonomiczną, umożliwiającą mu podejmowanie działalności gospodarczej w warunkach gospodarki wolnorynkowej. Absolwent jest przygotowany do pracy w jednostkach obsługi ruchu turystycznego, administracji rządowej i samorządowej na stanowiskach odpowiedzialnych za rozwój turystyki. Po ukończeniu fakultatywnego bloku zajęć pedagogicznych absolwent studiów magisterskich uzyskuje uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela przedmiotów turystycznych i geografii.
Absolwent studiów na kierunku geografia ze specjalnością systemy informacji geograficznej (GIS) będzie dysponować wiedzą teoretyczną z geografii i GIS oraz umiejętnościami praktycznymi w zakresie zastosowań. Absolwent będzie potrafił wykorzystywać programy GIS do rozwiązywania problemów badawczych z dziedziny geografii, jak również zarządzać danymi o charakterze geograficznym (przestrzennym) z zastosowaniem oprogramowania GIS i znajomością wytycznych obowiązujących w Unii Europejskiej (SDI, INSPIRE). To otwiera mu możliwości zatrudnienia w instytucjach państwowych, samorządowych i w sektorze firm prywatnych - wszędzie tam gdzie istnieje zapotrzebowanie na obsługę aplikacji komputerowych przeznaczonych do gromadzenia, przetwarzania i wizualizacji danych geograficznych.
Dzięki wiedzy geograficznej absolwent specjalności GIS może być bardziej kompetentnym w posługiwaniu się narzędziem, jakim są systemy informacji geograficznej, niż absolwenci kierunków technicznych: geodezji i informatyki. Już obecnie nasi absolwenci, specjalizujący się w systemach informacji geograficznej, skutecznie konkurują na rynku pracy z absolwentami kierunków technicznych.
Mam nadzieję, że w czymś pomogłam
Jakby co adres Instytutu: www geo uj edu pl
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości