![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Twój sposób na nauke na studiach...?
No więc kochane kobietki mam pytanie. Wiadomo, że na studiach Was nikt nie pilnuje każdy uczy się kiedy chce i ile chce. Ale no właśnie, jestem na pierwszym roku i jakoś tak mi ciężko z organizacją. Teraz nie bardzo się chce, ale wiem, że przed sesją nie dam rady w parę tygodni opanowac wszystkiego. Więc jak Wy to robicie. Z każdego przedmiotu mam liste lektur i nie ukrywajmy książki do najcieńszych nie należą. To jak to ogranać, wypożyczać już i robić notaki na bierząco czytając ? Kserować książke w miarę możliwości czytać i zaznaczać sobie to co ważne, aby przed sesją mieć już miej pracy ?
A może nie czytacie tego wszystkiego co szanowni profesorowie podają ? Chociaż to chyba nie najlepsze wyjście... Jesli mogłabym liczyć na jakieś sugestie to będę wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Twój sposób na nauke na studiach...?
Też się zastanawiam co z listą lektur, jakoś nie uśmiecha mi się czytać wszystkiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Też zaczęłam w tym roku studia i również chętnie się dowiem. A tak btw, jak wrażenia po miesiącu bycia studentką?
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Jestem zachwycona, uwielbiam moje studia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
dołaczam do grona świeżo upieczonych studentek, ja chyba jestem najświeższa (brzmi nieskromnie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Będzie dobrze
![]() Pierwszy dzień na uczelni dla mnie był masakrą. Nie wiedziałam, co gdzie i jak. Na szczęście daleko nie mam. A jaki kierunek?
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chętnie coś doradzę (konczę w tym roku magisterskie). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zazdroszczę Wam, jestem na pierwszym roku i mam non stop jakieś kolokwia i zwyczajnie nie mogę się nie uczyć.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ksiazki pozyczalam z biblioteki, kserowalam je jak trzeba bylo, robilam notatki na zajeciach, wiec pozniej problemow nie bylo, no a ze lista lektur krotka nie byla i ksiazki do chudych nie nalezalo, to trudno. To ze ksiazka jest gruba, nie oznacza, ze caly material z niej masz przerobic. Czesto jest tak, ze tylko poszczegolne rozdzialy trzeba doczytac. Jesli czujesz, ze nie dasz rady nauczyc sie pewnej partii materialu w tydzien, ucz sie na biezaco, jedyna rada. Musisz wypracowac sobie swoja metode. Jedni lubia siedziec i siedziec po nocach, inni nie.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ojjj nauka to moja zmora, więc biore sie za nią kilka dni przed egzaminem(choć zawsze sobie obiecuje ze cos poczytam wczesniej:P ale u mnie z motywacją jest ciężko.. w zasadzie w ogole jej nie ma
![]() Najdluzej uczylam sie chyba 12 dni przed egzaminem, a tak to z tydzień z reguly.. Raczej nie kupuje książek, ściągam skrypt i frrruuu. Wybieram sobie tematy z ktorych wydaje mi sie ze będą pytania, czyli omijam wszelkie podstawy wstepy itp ucze sie tylko jakis konkretnych konkretów. Prawo studiuje. Jakby ktos mial jakies rady jak wzbudzic motywacje i potrafic sie uczyc wiecej niz 2 godziny dziennie to bardzo byl prosila ![]()
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2009-11-06 o 21:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
hm, jeśli chodzi o sesję (dwie już mam za sobą
![]() na ćwiczenia siłą rzeczy trzeba się co jakiś czas przygotować - kolokwia itp. nie studiuję nic humanistycznego więc żadne opasłe księgi do przeczytania nie wchodzą w grę, jedyne co robię regularnie to korki z fizyki, zwykle raz w tygodniu.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem beznadziejnym przypadkiem i w ogóle ze mnie niech nikt nie bierze przykładu, bo się uczę na egzaminy 2 dni, a czasami (o zgrozo!) 1 dzień przed terminem
![]() ![]() ![]() Ponoć dobrze jest sobie przeczytać po wykładzie swoje gryzmoły, podobno później się już więcej z tego pamięta - u mnie chyba by się nie sprawdziło, bo pamięć mam dobrą, acz krótką ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do pogrubionego, to ja nie wiem, bo ja tez nie mialam studiow humanistycznych, a opasle ksiegi mialam.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() tylko ze dobija mnie nauka niektorych przedmiotow jak np "socjologia zdrowia i medycyny" czy "polityka spoleczna i zdrowotna" - dla mnie to jak WOS, ktorego nigdy nie znosilam i nie moge sie tego nauczyc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja się uczę głównie z notatek z wykładów, bo wiem, że u mnie wykładowcy lubią, gdy coś jest napisane "ich językiem"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
zależy jakie masz możliwości pojemnościowe na wiedzę
![]() ja sobie zawsze bimbam a potem dzień przed zaliczeniem czy egzaminem się uczę ![]() ![]() Wiem, że np. osoby które no mają gorsze oceny ode mnie siedza iuczą sie z tydzień wcześniej już a i tak nic z tego nie wychodzi... wiec no to zalezy od predyspozycji - dla jednych jest ok uczyć się dzień przed dla innych tydzień, dla jednych trzeba przpiesywać całe notatki a inni raz przeczytaj, jedni uczą się na pamięć inni wgłebiają się i rozumieją. A co do list lektur to sobie z nich nic nie robię ![]() ![]() * u mnie jest dodatkowo tak, że jak ktoś się wyuczy na pamięć i piszę słowo w słowo to co na wykłądzie to dostaje 2. Powód? nie zrozumiał temat. tępi sie u mnie mocno takie podejście.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-11-07 o 07:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
U mnie to niestety wygląda tak, że na ćwiczeniach nie robimy praktycznie nic... jakieś pierdoły, totalne. np. Facet karze przeczytać rozdział i omawia z niego tabelkę, bo mu się wydaje ważna (a my tam zauważyliśmy parę ważniejszych akapitów)... więc siłą rzeczy, sama muszę sobie robić notatki z kserówek, książek czy pdf-ów. Przed egzaminem zbieram to wszystko mniej więcej do kupy i czytam sobie, robię ściągi
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Cassi Czas edycji: 2009-11-07 o 08:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Zwykle czytam książki na psychologii bo mam głównie wykłady, kseruję sobie lektury wcześniej i czytam, trzeba do tego koniecznie robić notatki bo inaczej może się okazać że się niewiele zapamiętało z gąszczu informacji, a czytać drugi raz nie ma już czasu ![]() Na iberystyce prawie nie mam wykładów, głównie ćwiczenia, często z zadawanymi z zajęć na zajęcia tekstami które się staram czytać, więc bazuję raczej na notatkach robionych w trakcie roku. I nie ma tak, że "nikt nie pilnuje", bo właśnie pilnują przygotowania tych tekstów jak nie wiem co ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() a ucze sie głównie z notatek z wykładów, u mnie to wystarcza zeby zaliczyć, czasami trzeba przczytac coś z książek ale to rzadko, no i oczywiście niezwykle pomocne są cenne wskazówki kolegów z wyższych lat ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja jestem na ścisłych, ale do każdego przedmiotu mamy co najmniej jedno opasłe tomisko (najczęściej autorstwa wykładowcy
![]() Najłatwiej jechać na bieżąco, razem z materiałem na wykładach, rozszerzać go sobie na własną rękę. W sumie na ścisłych to chyba jedyna metoda, bo jak na początku czegoś nie zrozumiesz, to zawalisz całość.
1. Anonimowość w internecie to mit. 2. Wszystko wrzucone do internetu zostanie w nim na zawsze. 3. Jeżeli wyśmiewasz czyjś błąd ortograficzny to znaczy, że nie masz argumentów. Rozsądek przede wszystkim.
![]() Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...! ...albo chociaż się staraj - tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
ja jestem na pierwszym roku psychologii stosowanej i.. nie uczę się zbyt wiele
![]() ![]() mam jeszcze jeden przedmiot z ćwiczeniami, ale to same mózgi i inne naurony więc niespecjalnie się nimi zajmuję :P wykłady ogólnie lekko olewam, ale mam ambitny plan usystematyzowania całej tej wiedzy ![]()
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mogłabym zapytać gdzie to prawo studiujesz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Tak naprawdę to nie pamiętam kiedy się uczyłam
![]() Chciałabym to zmienić, ale mam ogromne problemy z koncentracją i po prostu jestem leniem. Jakby mi się tak chciało jak mi się nie chce, pewnie byłabym już milionerką ;d Chcę z tym walczyć. Ale jak ![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja to tez mam problem z mobilizacja. mam strasznie duzo nauki i juz wiem,że sesja będzie baardzo cięzka. Ale próbuje nie wkuwać na pamięć tylko to rozumieć i wiązać ze sobą różne regułki itp. Na wykłady rzadko kiedy chodze(nie chce mi się,nia mam obowiązkowych wykładów), mam jedno ćwiczenie w tym semestrze wiec luz. Notatki zbieram od ludzi ale zawsze sama ,po swojemu je przepisuje bo nie potrafie uczyc się z nie swoich notatek.
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jak pisalam nigdy nie przerabiam calego materialu, jak przerobię polowę to jestem z siebie dumna ![]() Jakoś takim sytemem doczłapałam sie do 4 roku ![]() ![]() Chcialabym miec taki zapal, mobolizacje i sie uczyć, ale ja po prostu nie potrafie! nie moge wysiedzieć dluzej niz 2 godziny dziennie, to nie jest tak ze mi nie zalezy na studiach, zalezy, ale no jestem takim typem czlowieka chyba.. w ogole sie nie stresuje na egzaminach.. a tak to przynamniej stres by mnie przycisnał do nauki a tak d..;p Ja mam takie myslenie oj tam najwyzej bedzie poprawka, a na poprawce oj przeciez jest jeszcze warunek w koncu trzeba je kiedys wykorzystać ![]() Tetrix, dokladnie, ja jestem po prostu straaaasznym leniem ![]() ![]() Na wyklady tez nie chodze bo i tak nie slucham, wiec po co.
Edytowane przez Cyska Czas edycji: 2009-11-07 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
BAN stały
|
Cyska a może wybrałaś kierunek, który nie do końca Ci odpowiada. Na wykładach można wiele zapamiętać i przede wszystkim zrozumieć, to ułatwia późniejszą naukę. Nie obraź się, ale nie chciałabym korzystać z porad prawnika, który zna tylko część materiału, bo na studiach nie chciało mu się uczyć. Nie atakuje Cię, każdy ma swoje życie, ale takie jest moje zdanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
No ja też w tym roku zaczęłam. Studiuje Zarządzanie zaocznie i co tu dużo mówić... już wiem, że ekonomia moją miłością nie będzie
![]() ![]() Cyska bardzo fajne myślenie:P no stress:P pozdrowionka:P
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie odbieram tego jako atak i wpelni rozumiem twoje myslenie ![]() Picoola, tylko pozornie to fajne myslenie, na uczelni tez mi to mowia, ze jak czekam na wyniki z poprawki to jakbym czekala na pizze:P Na razie sobie jakos radze, zobaczymy co bedzie w przyszlości ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.