|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Operacyjne leczenie wad wzroku
Jestem przybita po wizycie u okulisty. Okulary noszę od 13 roku życia, zaczęło się od dość małej krótkowzroczności: -1 i -2. W wieku 17 lat zmieniłam okulary na soczewki, oczywiście do tego czasu wada się pogłębiła do -2,5 i -4. W 2005 roku było już -2,5 i -5,5. Dziś dowiedziałam się, że jest -2,5 i -7,5, prawe oko jest słabsze, lekarka powiedziała, że właściwie posługuję się tylko lewym, siatkówkę prawego mam bardzo cienką. Zaczęłam się zastanawiać nad laserową operacją, kiedyś ale dawno dawno temu coś na ten temat czytałam, podobno jest jeden ośrodek w Polsce gdzie coś takiego można zrobić. Ktoś coś więcej wie, przechodził przez to???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Operacyjne leczenie wad wzroku
u mnie też jest duża dysproporcja pomiedzy prawym a lewym okiem , mam -5,5 lewe a prawe -1,5
orientowałam się w sprawie ale nie zdecydowałam na zabieg / koszt ok 2500/ oko wyszukaj sobie intermedica / robią laserowa korektę wad wzroku / kraków i inne placówki też |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam 18 lat i jedno oko -8 a drugie -7.5... czekam na 21 urodziny zeby moc taka operacje wykonac , o ile moje oczy beda sie do tego nadawaly bo taka duza wada jest straszna, po przebudzeniu nie widze praktycznie nic ;/
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Klinik, które wykonują te zabiegi, jest już kilka w Polsce.
Ja zbieram na razie kasę ![]() Wyszukaj w googlach najlepiej.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nie depcze krokusów
|
Poszukaj, czy z takim stanem siatkówki dopuszczą Cię w ogóle do operacji, czy nie będzie najpierw konieczny zabieg na siatkówce. Wątek o korekcji wad wzroku, w tym laserowej, już istnieje.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ta operacja ta taka pierwsza myśl po wyjściu z gabinetu więc oczywiście muszę zastanowić się nad tym. Zaraz odnajdę ten istniejący wątek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
podziel się linkiem do tego wątku jak znajdziesz
![]() aaa.. no i mam pytanie co znaczy że pisałaś że po przejściu na soczewki wada "oczywiście" zaczęła sie pogłębiać. czy to soczewki miały du ży wpływ??? ja noszę od 9 miesięcy soczewki i się zmrtwiłam- choć wiadomo że każdy organizm jest inny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() napisałam "oczywiście", bo jestem tak wkurzona na taki stan rzeczy, soczewki nie miały na to wpływu, pogłębiłaby się też gdybym nosiła okulary, druga sprawa to to, że słyszałam, że u osób młodych, które wiadomo uczą się wady wzroku się często pogłębiają, bo spędza się dużo czasu na nauce, w książkach i oczy się szybko męczą niestety ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
a czy operacja jest możliwa dopiero od 21 roku życia?
Wcześniej nie jest zalecane ? Czy w ogóle wykonywane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
żaden lekarz nie podejmie się wczesniej takiego zabiegu,
być może oko jeszcze rośnie albo z rozwojem jest to związane i słyszałam jeszcze że wada nie może postępować- musi być ustabilizowana. ale to mniej pewna info |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nie depcze krokusów
|
Tu jest ten wątek - proponuję moderatorce połączyć
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=31000
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja znalazłam jeszcze trochę do poczytania: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=23945479 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Moja nauczycielka chciała poddać się takiej operacji, była w klinice. Lekarz nie podjął się, ponieważ ma za dużą wadę- szok. To była dla niej ostatnia nadzieja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nie depcze krokusów
|
Na pewno była inna przyczyna niż wysoka wada, np. schorzenia, które mogą być z nią związane.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moj kuzyn mial te operacje - ponad 15 lat temu w Katowicach, jako jeden z pierwszych w Polsce. Wtedy byla darmowa. Mial skonczone 21 lat. Dzis nie ma zadnej wady i jest bardzo zadowolony z efektu. A mial -9 i -11. Jedyne na co narzekal, to bol kilka godzin po zabiegu.
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam robiony Lasik jak miałam 21 lat. Wade miałam -9D i -9.5D. Po 6 latach od operacji mogę z czystym sercem polecić tą metodę, uwolniłam się od szkieł i od okularów, częstych i wysokich wydatków na nie. Po obliczeniu ile bym musiała wydać do końca życia na szkła, płyny do nich, okulary, itp to koszt operacji wydał mi się małym pikusiem. Robiłam zabieg we wrocławskim Eye Laser Center, tu jest ich cennik http://www.eyelaser.pl/cennik.php?id=1. Kilka godzin po operacji bolą oczy ale nie jest to duzy ból, łatwo go wytrzymać. Potem przez tydzień zakrapiałam sobie antybiotyki do oczu i nie patrzyłam w komputer, za to jak najwięcej leżałam przy zamkniętych oczach i zgaszonym świetle. Po tygodniu poszłam znów do szkoły i świat wydał sie piękniejszy, widziałm o wiele wyraźniej i rozpoznawałam więcej kolorów niż w najlepszych nawet okularach
![]()
![]() |
#17 |
Nie depcze krokusów
|
A jaką miałaś wadę po operacji i jaką teraz?
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Operacja skorygowała mi wadę do zera i do tej pory chodzę bez okularów, a to już 6 lat po operacji
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Też się zastanawiam nad laserową koretką wzroku, ale póki co to dla mnie za duży wydatek zwłaszcza, że dopiero co wydałam i znów wydam kase na aparat orto (drugi łuk) ... Ta laserowa korekta boli coś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Czy prawdą jest, że nie robi się korekty obu oczu naraz? - z uwagi na ryzyko komplikacji/infekcji
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2009-11-10 o 09:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Nie depcze krokusów
|
kasandra82 - dzięki za odpowiedź
![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.