|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
kasza gryczana
No własnie mam pytanie a propo kaszy gryczanej. Otóż dopiero niedawno zauważyłam w sklepie 2 rodzaje kaszy
i zastanawiam się czym się różni kasza gryczana zwykła od tej prażonej? Która lepsza/zdrowsza? Z góry dziekuję i pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: kasza gryczana
Cytat:
Ja jakoś nie spotkałam właśnie w sklepie innej niż prażonej niestety. Gdzie widziałaś? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
w biedroonce?
musze przynać, że ta zwykła jest oo wiele, wiele lepsza...
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co widziałam każda kasza w torebkach jest prażona, ale takie zwykłe w woreczkach często nie... tylko zastanawiam się czy taką zwykłą gotuje sie dłużej? Albo czy trzeba ją namaczać?
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() taka nieprazona kasza jest duzo bardziej lekkostrawna, bardziej zdrowsza i wg mnie jest smaczniejsza. Ma delikatny orzechowy smak, a prazona ma taki intensywny, ktorego nie jestem w stanie opisac.
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jednak mam wrażenie, ze nie prażona gotuje się trochę dłużej
, ta prażona od razu się rozpada jak tylko woda zawrze
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Różnica jest bardzo mała. Kasza gryczana prażona poddana jest procesowi prażenia, co pozbawia ziarno jedynie jej okrywy.
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
: to nie tylko Twoje wrażenie, mam tak samo= nieprażona dłużej dochodzi
"Biorąc pod uwagę ile kosmetyków YR przewinęło się przez moje ręce, to powinnam już biegle mówić po francusku."Junebug Edytowane przez Rapsodia Czas edycji: 2009-11-07 o 21:53 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zarówno okrywa, jak i zaroddek posiadają cenniejsze węglowodany, czyli te złożone. Dla zdrowego człowieka wskazane jest urozmaicenie diety, zawierające produkty jak najmniej przetworzone i zawierające węglowodany złożone. Dlatego jeśli ktoś ma dylemat przy wyborze kaszy to niech lepiej sięgnie po tą, która nie jest prażona.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.

i zastanawiam się czym się różni kasza gryczana zwykła od tej prażonej? Która lepsza/zdrowsza? Z góry dziekuję i pozdrawiam

, ta prażona od razu się rozpada jak tylko woda zawrze
wystarczy Marzena 

: to nie tylko Twoje wrażenie, mam tak samo= nieprażona dłużej dochodzi