| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2007-05-15, 22:45 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-03 
				 | Jak przygotować szpinak?

Jest bardzo zdrowy, odżywczy, ale jak go przygotować i gdzie kupic (mrożonka,świeży?), żeby smakował ??     
				__________________ ideał (p.łc. idealis ‘idealny’ z łc. idea, z gr. idéa ‘natura rzeczy, idea’) 1. doskonałość, ktoś lub coś składające się z samych doskonałych cech i właściwości. 2. najwyższy cel marzeń i działań człowieka.   | 
|     |   | 
|  2007-05-15, 23:15 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 Lokalizacja: Katowice 
				 | 

Dot.: Jak przygotować szpinak?

Jest bardzo zdrowy,najlepiej kupić świeży i teraz przygotowanie zależy od tego czy ma być dietetyczny czy też nie.Jeżeli ma być dietetyczny to polecam z czosnkiem i jajkiem+przyprawy do smaku,jeżeli normalny to z czosnkiem,jajeczkiem,piec  zarkami,zaczepić śmietanką/masełkiem,dodać pokrojone drobno ziemniaczki i jest pyszny!  . 
				__________________ "Wielkość człowieka polega na jego postanowieniu, by być silniejszym niż warunki czasu i życia."  Tymoteusz    23.11.2014r | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 01:18 | #3 | 
| Wtajemniczenie | 

Przepis ode mnie, z jakiejś gazety, nie pamiętam dokładnie   W każdym bądź razie sprowdzony i polecam  Filet z łososia, Szpinak (rozmrożony, odcedzony), Odrobina serka allmette (np. śmietankowy), albo inny podobny, migdały/orzechy włoskie (można bez) odrobina soku z cytryny, oliwy. Na filet kładziesz szpinak, następnie cienką warstwę serka, jeśli chcesz posypujesz orzechami/migdałami - zawijasz w rulonik, kropisz odrobiną cytryny i polewasz odrobiną oliwy i do piekarnika na ok. 30 min. Pyszne  i ze szpinakiem   
				__________________ ... | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 02:57 | #4 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

Zajrzyj do tego wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115953 
				__________________ "...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."   | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 10:24 | #5 | 
				 | 

Oczywiście dietetyczny      
				__________________ ideał (p.łc. idealis ‘idealny’ z łc. idea, z gr. idéa ‘natura rzeczy, idea’) 1. doskonałość, ktoś lub coś składające się z samych doskonałych cech i właściwości. 2. najwyższy cel marzeń i działań człowieka.   | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 12:54 | #6 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

__________________ "...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."   | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 14:22 | #7 | 
				 | 

Gdzie mozna kupic szpinak o tej porze??    mieszkam w 80,000 mieście i nie ma szpinaku na największym targu warzywnym   
|     |   | 
|  2007-05-16, 14:33 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

w supermarketach ale tam ceny ok 7 zł za 250 g masakra (jakiś szpinak hiszpański) u mnie na targowisku 2,5 za kilogram 
				__________________ dzień bez uśmiechu  jest dniem straconym!!! | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 18:26 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: Wrocław 
				 | 

Ja zrobiłam raz pesto ze szpinaku, pyszne było: 300g szpinaku, 2-3 łyżki orzeszków piniowych (podobno można zamiast piniowych dać prażone włoskie albo ziemne), 3-4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki parmezanu, ząbek czosnku. Szpinak najpierw zblanszowałam, a następnie wszystkie składniki razem wrzucam do malaksera i tak długo miksuje aż wyjdzie dość gładki sos. Do tego gotuje makaron - pycha! Tkie pesto starcza na 2-3 porcje. | 
|     |   | 
|  2007-05-16, 18:46 | #10 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2003-11 Lokalizacja: Londyn 
				 | 

Ja dodaje liscie szpinaka do omletu(bez maki), wtedy powstaje taki ladny pasek zielony w omlecie, smakuje i wyglada rewelacyjnie. Czasem tez dodaje do slatki typu troche salaty, szpinaku, kapusty czerwonej czy bialej, papryka, pomidor, ogorek, przyprawy i troche oliwy z oliwek i czasem troche sera fety. Nie wiem czy w Polsce jest do kupienia ale w Anglii sa wlasnie gotowe liscie salaty, szpinaku, kapusty razem pakowane w woreczku. Ogolnie cale zycie nienawidzilam szpinaku bo kojarzyl mi sie z zielona papka, nie nadajaca sie dla mnie do jedzenia, ale takie cos moja mama robila. Teraz jak juz jestem na "swoim" polubilam go w wersji na surowo. Przepis z lososiem i szpinakiem i serkiem sprobuje na pewno, brzmi apetycznie. | 
|     |   | 
|  2007-05-18, 09:49 | #11 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: uroczysko 
				 | 

ja szatkuje liście grubo, nie znoszę papki. podduszam na masle, zalewam bulionem, dodaję czosnek na końcu wlewam jajko rozbełtane z solą, i odrobiną śmietany.mmmmmm 
				__________________ Połam język  Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł.  MIŁEGO DNIA   | 
|     |   | 
|  2007-05-18, 10:37 | #12 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-07 Lokalizacja: Śląsk 
				 | 

A my z mężem jemy szpinak z serkiem topionym, czosnkiem i z makaronem,  pycha    
				__________________ I love dance  | 
|     |   | 
|  2007-05-18, 11:12 | #13 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-10 
				 | 

Nienawidze szpinaku.  Wczoraj kupilam szpinak i zrobilam,chcialam sie do niego przekonac bo dlugo nie jadlam.Dodalam rozgnieciony czosnek i roztrzepane jajko.Wzielam jeden kes a reszte wywalilam,fe dla mnie jest obrzydliwy.  Nawet z kurczakiem nie moglam go zjesc.I do tego smierdzi. Powiedzialam sobie,nigdy wiecej szpinaku.   | 
|     |   | 
|  2007-05-18, 11:15 | #14 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-12 Lokalizacja: abc 
				 | 

hm...pewnie na jakims targu warzywnym mozna kupic  heh... a ja znam taki przepis: -podsmazyc na maselku albo na oliwie..ale na masle lepszy -do tego dodac czosnek -przypawy i nawet da sie to jesc  hehehe 
				__________________ (..) did you ever know there's a light inside your bones the hope that you can't hide and it teases you every night (..) | 
|     |   | 
|  2007-05-18, 15:37 | #15 | 
| Raczkowanie | 

ja robie to szybciutko kupuje mrozony bo swiezego nigdzie nie moge dostać zamrozony wsaoszam do głęgokiego garnka,zalewam wodą i przykrywam jak sie odmrozi,to dusze az cala woda odparuje dodaje swiezej bazyli starty czosnek,troche soli i zajadam   
				__________________ Jesteśmy razem  Nasz ślub 04.10.2005  Nasze Skarby Kacperek 04.09.2009 ...2450g,51cm  Kubuś 14.03.2006...2500g,50cm  | 
|     |   | 
|  2009-11-12, 23:36 | #16 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-02 
				 | 

Naleśniki ze szpinakiem. Szpinak - mrożony. Odmrozić, doprawić solą pieprzem wedle uznania, można dorzucić smażonej cebulki (...  ) Podsmażyć na patelni. Ciasto naleśnikowe robimy wedle uznania i własnego przepisu - ale dorzucamy trochę kminku. Wkładamy trochę szpinaku do naleśnika, zawijamy i na wierzch - można dać trochę sera dla smaku   Mimo że nie szaleję za szpinakiem, ta wersja jakoś mi bardzo smakuje. Szpinak w naleśniku to lepsza opcja niż nutella :P 
				__________________ Kto sieje wiatr ten zbiera burze  | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 11:06 | #17 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-09 Lokalizacja: kraków 
				 | 

Oprócz naleśników, które są rzeczywiście przepyszne - przede wszystkim lasagne z beszamelem   i pierogi. Mniam. | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 11:37 | #18 | 
| Przyczajenie | 

A ja robię Cannelloni ze szpinakiem i serem Feta. Przepis podobny do tego, nie dodaje tylko jajka a dodaję zeszkloną cebulę: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/...em-i-feta.html Aż się głodna zrobiłam   
				__________________ 75B -> 65D -> 65DD 49 -> 51 -> 55 | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 12:01 | #19 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2009-07 Lokalizacja: Katowice 
				 | 

Ja robię tartę ze szpinakiem i fetą: http://gotowanie.onet.pl/16136,0,1,t...a_przepis.html http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob....php?id_p=4692 Powyższe przepisy różnią się ciastem, ja jeszcze z nim eksperymentuję  Dodaję do tarty jeszcze oliwki i posypuję serem żółtym na końcu pieczenia. I szpinak w sezonie kupuję świeży - jest o niebo lepszy niż mrożony i nie wymaga jakiegoś długiego przygotowywania. | 
|     |   | 
|  2009-11-13, 17:31 | #20 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: opolszczyzna 
				 | 

Ja rwnież uwielbiam szpinak. Bardziej bazuję na mrożonym. Wiem że nie wartu kupować tych tanich bo mają tam zielone liście wymieszane jakby ze suszonymi - nie znam się. 
				__________________ Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie. -1 -2 -3 -4 -5 -6 -7  -8 -9 -10 -11 -12 -13 -14 -15 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.