|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Perfumy wyjątkowe - proszę o poradę
Dziewczyny! Mam problem. Poszukuję perfum wyjątkowych, wiele perfum mojemu nosowi nie sprostało - a wąchałam wiele. Miałam Devotion Gabrieli Sabatini, Boss Intense Hugo Bossa i Code Armaniego, wąchałam - Crystal Noir, Jasmin Noir, Gucci by Gucci, Vanille Coco, Neroli Jasmin, Vanilie (TBS) i to nie jest to co szukam. Szukam zapachów z nutami - wanilia, jaśmin, piżmo, ambra, kadzidło oraz przyprawy (te nuty mogą być oddzielnie). Mój nos nie znosi zapachów kwiatowych lub świeżych. Lubię nocne zapachy, ale wyjątkowe. Szukam wyjątkowych zapachów, nie oklepanych. Mogą być propozycje niszowców.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Perfumy wyjątkowe - proszę o poradę
Przyprawy - Black Cashmere DK, Dune Dior
Jaśmin - Alien TM Piżmo + konwalie - Narciso Rodriguez For Her (przetestuj edp i edt) Do tego zestawu dorzuciłabym jeszcze Addict (wanilia) i Poison (śliwka+kadzidło) Diora. Wszystkie łatwo dostepne do testowania (BC w Douglasie powinien być), aczkolwiek niekoniecznie popularne, bo dość trudne w noszeniu. Edytowane przez Layila Czas edycji: 2009-08-13 o 11:09 |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z wanilią, ambrą i cynamonem: Tsukimi Annayake http://www.fragrantica.com/perfume/A...ukimi-109.html Z cynamonem, wanilią, olibanum, pieprzem: Baume du Doge Eau D`Italie http://www.fragrantica.com/perfume/E...Doge-4738.html Z jaśminem, kadzidłem, ambrą, cynamonem: klasyka - Cinnabar E. Lauder http://www.fragrantica.com/perfume/E...nabar-546.html Z jaśminem, ambrą, przyprawami, cynamonem: Theorema Fendi http://www.fragrantica.com/perfume/F...orema-196.html Z wanilią, kadzidłem, piżmem: Gucci EdP Gucci http://www.fragrantica.com/perfume/G...arfum-684.html Z kadzidłem, jaśminem, przyprawami, wanilią: Elixir Penhaligon's http://www.fragrantica.com/perfume/P...ixir-5673.html To tak na początek... I testuj, szukaj - powodzenia! |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
zgadzam sie ze wszystkim, a najbardziej zz Elixirem Tsukimi siedzi mi na liście do testowania juz pół roku i Cinnabar nie znam
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam Gucci by Gucci , Pradę oraz Aliena.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Wirlandia - zacznę od tego, że bardzo podoba mi się Twój avatar - klasyka
![]() Co do perfum, może ten zapach Ci się spodoba: http://esentia.pl/Lancome_Hypnose_p29899.htm Jest w nim jakaś tajemnica, zarazem delikatny i bardzo wyrazisty. Sprawdź go, może akurat Ci będzie pasował.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Moje propozycje to:
Messe de Minuit- dosyć mroczne, słodkie od cynamonu kadzidło Jaisalmer-mocno przyprawione kadzidło i żywica Watch [M.Micallef]-znajdziesz w nich m.in jaśmin, wanilię i piżmo. Oryginalne ,ale bardzo słodkie. |
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
Może John Galliano EDP- piękny, kadzidlano-drewniany zapach.
Moim faworytem byłby Addict, piękna, trwała, mocno przyprawiona wanilia. Do tego Insolence EDP, również bardzo trwały, charakterystyczny zapach. |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Oj, oj - nuty bliskie mojemu sercu...
![]() wanilia: Ange ou Demon (z liliami i przyprawą na początku), Midnight Poison, lancome Hypnose, Chopard Wish, Mugler Innocent (można utonąć w słodkościach), guerlain Shalimar... ![]() Jasmin: Alien Mugler, A la Nuit Lutens, nieco Organza givenchy przyprawy i kadzidło: Opium zdecydowanie , cartier Must (chociaż ja tam cynamonu nie czujęsamo kadzidło: Avignon, Zagorsk, Cardinal Heeley, Messe de Minuit Etro (ja akurat słabo czuję) ambra - chyba w Yves Rocher mają coś o zapachu ambry
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Polecam Addict, Etra i Słonia
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
proponuje przetestować Belle en Rykiel, Soni Rykiel
zapach mało znany i nie oklepany jest w nim lawenda, kadzidło, paczula, ambra i wanillia |
|
|
|
|
#12 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), ale Narciso Rodriguez For Her - przetestuję na pewno. Cytat:
Parada odpada, Alien też, jedynie Gucci By Gucci mogłabym spróbować (paradę i aliena testowałam) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Słoń mi się podobał.. miły jest. Cytat:
Wybaczcie, że mocno wybrzydzam, ale wiele testowałam (był i słoń i Alien i Midnight Poison - wszystkie Poisony Diora testowałam, Organzę też, Paradę też, Dune też i żaden z nich mi nie podpasował - byli blisko, ale to nie do końca to). Ale dziękuję za propozycję - popatrzę, podjadę chyba do CH Reduta do Quality może tam coś znajdę (i potestuję niszowce). Edytowane przez 201604211131 Czas edycji: 2009-08-13 o 18:59 |
|||||||
|
|
|
|
#13 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja szczerze polecam Gucci rush 2
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Black Cashmere widziałam jedynie w starej wersji - przy okazji wizyty w Douglasie przetestuj koniecznie Etrę - jakoś mi umknęła. Plus zapachy Lutensa, powinny przypaść Ci do gustu.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
O to dobrze... czyli BC jest w wersji kamykowej.
). Pozdrawiam |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
a BC gdzie można znaleźc i obniuchać w stolicy? W Quality w centrum i w 2 douglasach robili wielkie oczy, jak o to pytałam...
|
|
|
|
|
#17 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
edit- wirlandio- tak sobie własnie myślę ze Coze jest zapachem w którym jest wszystko czego szukasz- kadzidło, przyprawy i wanilia
Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-08-13 o 23:16 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Nindżopesz
|
Wtrącam swe trzy grosze:
- piękna przyprawowa i jedwabista ambra jest w Ambre Soie Armaniego - oczywiście perfumy drogie jak nieszczęście, - ambrę, lekkie kadzidło i niebanalne nocne kwiaty czuję też w Wenge Donny Karan, - przyprawy + ambra + jaśmin + kadzidło + wanilia + piżmo + bergamotka + orchidea = Nu EDT, wersji EDP też nie zaszkodzi spróbować, - trochę męcząca ale ciekawa wanilia na piżmowym podbiciu z nutą jaśminu i migdałów jest w Hypnotic Poison Diora, - dość interesująca jest Maroussia Slavy Zaitseva - (m.in jaśmin, ambra, piżmo, wanilia). Popieram zwłaszcza kandydaturę BC i Theoremy. A w ogóle krytykujemy te same zapachy
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
Redhaired Witch - dziękuję za propozycje.
Dzisiaj byłam w Quality i testowałam co nieco niszowców - wiele bardzo mi się podobało. Teraz przejadę się do Quality w Marriocie i popytam o Lutensy i co mi tam zaproponują. Polly - a w Coze jaka jest wanilia, taka ulepiasta czy taka przyprawowa? A oto co dziś testowałam: Bond no 9 - Andy Warhol (tylko nie pamiętam czy Silver czy ten drugi) Scent of Peace też Bond no 9 Acqua e Zucchero by Profumum Confetto by Profumum Dambrosia by Profumum Fiore d'Ambra by Profumum A w Sephora testowałam Hypnose się okazało, że dobrze myślałam, to nie moje nuty Edytowane przez 201604211131 Czas edycji: 2009-08-14 o 19:15 |
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Wenge to tylko niestety Allegro lub wymianka u wizażanki...
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Kocie, dziękuję za uświadomienie, po dłuższych namyśle zdecyduję się za jakiś czas na odlewkę tylko, tak samo BC.
Dzisiejsze testy były iście anielskie (czyżbym wreszcie trafiła - chyba tak): Testowałam: Un Bois Vanille Lutensa Chypre Rouge Lutensa - kolejny strzał w 10 Safran Troublant Artisana - kolejne cudeńko (mam na drugim nadgarstku) 10/10 Musc Nomade Gountal - muszę szukać lepszego piżma, jest wciąż bardzo blisko (jakieś propozycje?) - oceniam je na 7 Ambre Fétiche Gountal - jest dobrze, a nawet bardzo dobrze, daję mu notę 9+ (czyli znowu blisko, ale bym wzięła). Czyli mamy 3 strzały w sedno i jeden który bym wzięła, choć jeszcze to nie do końca to. No wreszcie mi się coś podoba (poza Guciem i Code |
|
|
|
|
#22 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wirlandio! musze pogratulowac Ci nosa, bo te 3 zapachy to prawdziwe perły nad perłami, choć nie są "łatwe"
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sama marzę o flaszce, bo zapach przepiękny. Cytat:
). Koniecznie wypróbuj wersję Elixir - waniliowa wanilia, trwała, smakowita i przede wszystkim - nie mordercza . Niestety Elixir jest droższy od zwykłej wersji...Jeszcze z wanilii polecam Etro Heliotrope - wanilia ciasteczkowa z migdałami. W sam raz na zimowe wieczory ![]() Jeśli chodzi o mój ulubiony trójkącik - wanilia, ambra, piżmo - polecam unisex Gaultier2. Bardzo trwały i muszę powiedzieć, że mężczyźni go uwielbiają Mój zapach nr 1 na randki ;]
|
|
|
#25 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zawsze marka niszowa produkuje zapachy ciekawe, więc nie zawsze niszowiec = zapach niezwykły. Co do Etro - jest to marka niszowa, dostępna w Quality oraz od niedawna w Douglasach (ale chyba nie we wszystkich), natomiast Etro Heliotrope to zapach, który z powodzeniem mógłby stać na półkach Spehory czy Douglasa - nie ma w nim nic nadzwyczaj kontrowersyjnego, ot po prostu ładna wanilia + migdały. Gaultier2 jest dostępny w Sephorze i Douglasie (chociaż w D. widziałam tylko na półce z zapachami męskimi), a w Marionnaud to nie wiem, rzadko zaglądam.
|
|
|
#27 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
P.S. ale się rozpisałam ![]() P.S.2 Zapominałam o ulubionej Pomarańczy (kwiecie) za którego uwielbiam Code Armaniego. Więc jeszcze pomarańczy szukam. Edytowane przez 201604211131 Czas edycji: 2009-08-17 o 22:26 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbuj też Lalique Amethyst - co Ci szkodzi
w ostatniej nucie ma wanilię, piżmo i nuty drzewne. A nóż Ci się spodoba. Dziś go wąchałam - u mnie odpada bo zdecydowanie wolę słodkie, owocowo-kwiatowo-cukierkowe zapachy (kocham Hypnose od Lancome, Euphorię Kleina i Diamonds Armaniego), ale Tobie może przypaść do gustu
|
|
|
|
|
#29 | |||||
|
Wiedźma
|
Werko, melduję się.
![]() Przejrzałam wątek i zaproponowane w nim zapachy. Addict wiedziałam, że Ci nie przypasuje. Po tym, co mapisałas o HP nie mogło być inaczej. Mnie osobiście najbardziej interesujące wydają się propozycje następujące: Cytat:
Za to Theorema (korzenny, delikatny piernik z nutą wanilii i śmietanki) i Elixir (niesamowita, fenomenalnie skonstruowana, bogata i jednocześnie nieprzeładowana kompozycja) to typy, które mogłyby Ci podejść. Cytat:
I NU, jak najbardziej. Edt jest kwiatowe, lżejsze, Edp bogatsze, bardziej kadzidlane, zmysłowe. Cytat:
![]() Jeśli szukasz pięknego piżma, to najpiękniejszy dla mnie zapach z piżmem w nazwie ma w swojej ofercie Parfumerie Generale. Musc Maori. Jeśli nie przeszkadzają Ci nuty czekolady w perfumach, to może się on okazać strzałem w dziesiątkę. Przy okazji Annick Goutal i jej orientalnej serii - sporo słodyczy ma w sobie Myrrhe Ardente - mój faworyt wśród Les Orientalistes. Cytat:
Miło mi niesamowicie. ![]() Cytat:
Mam dwa typy. A może trzy nawet? Po pierwsze Elixir des Merveilles Hermesa. Cudny pomarańczowy nektar z nutami czekolady i żywicy. Po drugie lżejsza, mniej głęboka, ale urokliwa pomarańcza L'Occitanne. Nie pamiętam dokładnej nazwy, ale coś w stylu Feu d'Orange. ![]() No i po trzecie wreszcie wrócę do Musc Maori, w którym także wyczuwam ślad skórki pomarańczowej. Co jeszcze? Może Gaiac Micallef? Slodki, drzewny, z jaśminem i wanilią w składzie? Z jaśminowych atrakcji, poza Jasmin Noir polecam też Drama Nuui Parfumerie Generale. Chyba najładniejszy jasmin, jaki znam. I w dodatku jest w nim sporo ambry i piżma. Mógłby Ci się spodobać Amethyst Durbano i z drugiego końca skali Miyako Annayake.
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziś wąchałam Fleur d'oranger z Lutensa i jest do ktu. Za przeproszeniem pachnie g*****. Wąchałam też Inocenta - nie.. Czyli z dzisiejszych testów mówię tak: Elixir Encre Noire Rock Crystal Nad resztą bym się wahała. A nad twoimi propozycjami się zastanowię i jestem pewna, że w większości przypadków nie spudłuję. Edytowane przez 201604211131 Czas edycji: 2009-08-20 o 21:11 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:58.

5269
Tsukimi siedzi mi na liście do testowania juz pół roku i
Cinnabar nie znam

klik!