| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2008-01-21, 12:02 | #1 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-08 
				 |   jak zestawiać kolory czyli co do czego?

chodząc po ulicy a także szperając w internecie natykam się na dziwne jak dla mnie zestawienia deseni i kolorów. podobno nikogo nie dziwią teraz spodnie w kratkę zestawione z bluzką w grochy, ale kiedyś było to nie do pomyślenia. co do zestawiania kolorów - osobiście jestem zielona. nie wiem co do czego pasuje a z czym się gryzie, ponieważ dzisiejsza moda nie przywiązuje do tego większego znaczenia. chciałabym jednak wiedzieć co z czym zestawić w granicy zdrowego rozsądku.  zdaję sobie sprawę z tego, że czarny i biały POWINNY pasować do wszystkiego, ale jak jest np z szarym, beżowym czy brązowym? jak łączyć kolory typu niebieski, różowy, żółty, zielony i wiele innych? co z czym się gryzie a do czego pasuje? mogłybyście mi nieco rozjaśnić w głowie? | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 14:41 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Dot.: jak zestawiać kolory czyli co do czego?

Jak sama stwierdziłaś moda nie przywiązuje do tego szaleńczo wagi. Moim zdaniem kolory nie powinny być łączone typowo, tak jak np. granat(mój ukochany kolor) + żółć. Wygląda to zwykle, normalnie.. Trudna dla mnie stwierdzić tak po prostu co powinno być ze sobą łączone.  Jednym z najbardziej znienawidzonych przeze mnie połączeń koloru jest czerń + ostry róż. Wygląda to dla mnie strasznie 'dresiarsko'. Wszystko zależy od gry odcieni. Więc nie da się wszystkiego tak po prostu opisać. szarość pasuje do wszystkiego, lecz to też zależy od odcieni szarego oraz koloru z nim łączonego..

| 
|     |   | 
|  2008-01-21, 15:03 | #3 | 
| Rozeznanie | 

ja osobiscie uwielbiam polaczenie fioletu z czerwienia, choc np. moja mama nie moze tego zniesc, twierdzi ze fiolet tylko z bezem i zielenia   lubie tez turkus z brazem i szary z bladym rozem, jak sie dowiedzialam [od was dziewczyny zreszta  ], szary tez swietnie komponuje sie z fioletem nie lubie za to laczenia roznych deseni i zbyt duzych ilosci wzorow, jesli wzorzysta bluzka to reszta juz gladka, jesli pasy na dole, to napewno zadnej kratki ani rombow na gorze ale co dalej to szczerze mowiac nie bardzo sie znam, bo moja szafa jest dosyc monochromatyczna i poza kilkoma kolorami szlaenstwa w nej raczej nie ma 
				__________________ what price could you pay... for the changing your destiny... pani rusycystka teraz też pani żona   czyli  BIOCHEMIA WCIAGA  | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 15:13 | #4 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

ja lubię różne połączenia, dużo zależy też od odcieni kolorów. np. szary łączę z: śliwką, czerwienią, turkusem, morską/butelkową zielenią, oliwką, żółtym, białym, czarnym, granatowym - moim zdaniem to jest najbardziej uniwersalny kolor zaraz po białym i czarnym czerwony łączę z: śliwkowym, czarnym, szarym, butelkową zielenią, oliwką, ecru śliwkowy łączę z: białym, czarnym, szarym, żółtym, czerwonym, ecru długo by pisać   
				__________________ studia  | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 19:01 | #5 | 
				 | 

no dobra. a co byście powiedziały na niebieski z żółtym różowy z zielonym fioletowy z żółtym szary z brązem i żółty z zielonym?  moja siostra nie może przeboleć tych połączeń, a mi zdarza się je stosować. czy popełniam błąd? | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 19:10 | #6 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

a ja wam powiem,ze dobrze, ze w modzie jest tak kolorowo i wesoło.. to dodaje optymizmu   a my czujemy się lepiej nosząc kolorowe ubranka, nie prawda?   
				__________________ :::: Norwegia ::::    | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 19:49 | #7 | 
| Rozeznanie | 

mnie sie podoba jeszcze szmaragdowy z musztarda   [czy ja dziwna jestem?  ] i jeszcze chabrwy z musztarda - co najlepsze nie mam ani jednego ani drugiego, trzciego zreszta  w swojej szafie 
				__________________ what price could you pay... for the changing your destiny... pani rusycystka teraz też pani żona   czyli  BIOCHEMIA WCIAGA  | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 20:33 | #8 | 
				 | 

po Waszych wypowiedziach widzę, że co by nie połączyć, zawsze ujdzie... ja mam masę kolorowych ubrań i łączę je na różne sposoby nie wiem jednak czy nie ocieram się o kicz    | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 21:12 | #9 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: Rzeszów 
				 | 

czarny + zolty rozowy + zolty bialy + czarny niebieski + czerwien zielony + czerwien czarny + szary | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 21:17 | #10 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-06 
				 | 

uwielbiam fiolet  z biela,zielen z biela,czern z biela,szary z zoltym,szary z czerwonym,czerwony z fioletem,ale wszystko tez zalezy od odcieni,ja mam akurst konkretne na mysli,ale nie moge tego opisac blizej jakos.Za to znienawidzonym polaczeniem przeze mnie jest zielen  z czerwienia i czerwony z niebieskim...juz od bardzo dawna.

__________________  "Najlepsza miłość to ta,która budzi duszę... Pcha nas ku lepszemu... Rozpala w sercach ogień a w duszy sieje spokój..."   https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=16429349 Atmosphere,Bershka,Stradi varius,Pimkie,Reserved i inne...zapraszam  !14 stycznia dokładka! !odpisuj u mnie! | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 21:49 | #11 | 
| Rozeznanie | 

o boze czerwony z zielonym? w ogole tego nie widze... a ja np. nie lubie polaczenia czerwni z biela, tzn. ne zawsze np. biala bluzka i czarna spodnica jest ok ale np. czarna sukienka plus bialy zakiet juz dla mnie odpada 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2008-01-21, 22:24 | #12 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Brąz+beż Brąz+turkusowy Brąz+różowy Brąz+oliwkowy Brąz+biel Szary+śliwkowy Szary+biel Szary+róż Beż+turkus Oliwka+biel To moje ulubione zestawienia i zazwyczaj tak się ubieram. | 
|     |   | 
|  2008-02-12, 14:26 | #13 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

Swietnie że ten wątek istnieje, bo od jakiegoś czasu też się zastanawiam nad łączeniem kolorów. Całkiem zielona odnośnie tego tematu nie jestem, aczkolwiek nie wiem aż tyle ile bym chciała. Powiem tak - bardzo dobrze łączy się ze sobą kolory kontrastowe, np czerń i biel,czerwony i zielony - bo kontrastując osiąga się świetny efekt, nasycone barwy. Fantastycznie da się połaczyć barwy z kolorami tzw. neutralnymi (neutralna jest np. czerń, biel, szarość).I tak np. czerń świetnie wygląda z fioletem, błękitem, biel idealnie komponuje się z brązem, a do szarości pasuje czerwień. Aha, no i jeszcze ważna rzecz - można połaczyc barwy które są swoimi pochodnymi, tzn. zielony i seledynowy, biały i popielaty,szary i jasnoszary, ciemny brąz i jasny brąz, i tak dalej. Wiadomosci te przeczytałam gdzieś w internecie, ale nie pamiętam na jakiej stronce.Wbiły mi się w pamięć, no i staram się łaczyć barwy właśnie na tej zasadzie. Ale tak jak ktoś wcześniej powiedział - fajne jest zestawienie czerwieni z fioletem.Bardo ślicznie wygląda.unikam łączenia więcej niż dwóch barw, ale ostatnio zastanawiam się nad kombinacją czerwień,fiolet, czerń.Hm, wszystkie te barwy pasują so siebie, więc czemu nie   Można też obserwować jak gwiazdy łączą kolory, chociaż w ich przypadku to wielokrotnie wszystko jest pomieszane i kiczowate, bo w końcu 'sławnemu wszystko wypada'  Pozdrawiam   
				__________________ http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20071222040113.png | 
|     |   | 
|  2008-02-12, 18:08 | #14 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-09 
				 | 

w/g mnie czarny nie pasuje do brązu i nigdy takiego zestawienia nie założę! tak samo szary i brąz - w/g mnie strasznie się gryzie. osobiście lubię szary z żółtym, zielonym, fioletem, musztardowym. jeszcze fiolet i żółty/musztarda. | 
|     |   | 
|  2008-03-15, 17:09 | #15 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-02 
				 | 

a co powiecie na turkus(morski) w połaczeniu z czystym ciemnym różem?

| 
|     |   | 
|  2008-03-15, 17:53 | #16 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: centrum 
				 | 

W tym sezonie - jak najbardziej OK!    | 
|     |   | 
|  2008-03-15, 18:28 | #17 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-04 
				 | 

Jakiego koloru torebkę polecałybyście do rudego płaszcza?   
				__________________ ... | 
|     |   | 
|  2008-03-15, 19:57 | #18 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-03 
				 | 

polecam zapoznac sie z blogiem: http://wearpalettes.blogspot.com/ pozwala bardziej świadomie patrzec na kolory w modzie | 
|     |   | 
|  2008-03-15, 19:57 | #19 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2007-12 Lokalizacja: Gdynia 
				 | 

ostatnio kocham roz + pomarancz i roz+czerwien (ale musza to byc odpowiednie odcienie bo nie wszystkie do siebie pasuja.  no i turkus+limonka, limonka + bahama yellow, limonka + bananowy zolty ale jasniejszy troche ogolnie teraz wszystko mozna, byle odcienie ladnie dobrac | 
|     |   | 
|  2008-03-15, 20:34 | #20 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
  Przy okazji załączam linki do przykładów połączeń różnych kolorów wg Trinny i Susanny, dostępne na ich stronie internetowej. Może nie jakieś bardzo awangardowe, ale moim zdaniem fajne  (W kazdym rządku pierwszy kolor to ten 'główny', do którego dobieramy drugi lub trzeci. Czwarty kolor określają jako odpowiedni dla akcentów, dodadków, albo także części stroju dla specjalnego efektu  ) ciemne błękity http://www.trinnyandsusannah.com/rules/darkblue bordo, burgund itp. http://www.trinnyandsusannah.com/rules/burgundy ciemne zielenie http://www.trinnyandsusannah.com/rules/darkgreen czerwienie http://www.trinnyandsusannah.com/rules/red szarości http://www.trinnyandsusannah.com/rules/grey | |
|     |   | 
|  2008-03-15, 20:38 | #21 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-12 Lokalizacja: Augsburg (Niemcy) 
				 | 

Tu ciekawy blog http://wearpalettes.blogspot.com/ Tam sa analizowane palety kolorow ciekawych zestawow Street Fashion. edit: widze ze Allicja byla ode mnie szybsza   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2009-09-20, 18:28 | #22 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-06 Lokalizacja: UK 
				 | 

Zastanawiam się z czym połączyć kolor indygo - dostałam torbę w tym kolorze( bardziej intensywny kolor niz stonowany) i nijak nie mogę dopasować jakiegoś sensownego połączenia   Może ktoś wie ? Bardzo prosze o pomoc   
				__________________ życie jest tak krótkie,że nie ma sensu marnować je na smutek ...   | 
|     |   | 
|  2009-09-20, 19:34 | #23 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-02 
				 | 

Hmm... czerwień + zieleń fiolet + szmaragd szary + żółty granatowy + żółty pomarańczowy + szary czarny + żółty jasny żółty, prawie kremowy + jasny niebieski szary + różowy zieleń + róż zielony + pomarańczowy różowy + niebieski koral + błękit limonka + śliwka bordowy + butelkowa zieleń musztarda + szmaragd czerwień + granat beż + trawiasta zieleń   
				__________________ Zapraszam : blog KOSMETYCZNY : www.independentwoman92.bl ogspot.com blog KSIĄŻKOWY : www.modliszkakulturalnie. blogspot.com  | 
|     |   | 
|  2009-10-20, 14:09 | #24 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 
				 |  Dot.: jak zestawiać kolory czyli co do czego? 

a szaryz zielenią czy raczej z fioletem jak radzicie? 
				__________________ D&A | 
|     |   | 
|  2010-08-31, 22:23 | #25 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-12 
				 | 

Podbijam, imho ciekawy wątek. Uwielbiam połączenie czerwonego z khaki Ostatnio kupiłam torbę w kolorze śliwowym i odkryłam, że ten kolor fajnie komponuje się z bardzo różnymi barwami. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Moda | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.