![]() |
#1 |
调解人
|
![]() Gyros - Kebab
Witam wszystkicch!
Otóż mam ogromną chrapkę na mięso-gyros. Ostatnio kupiłam gotowy zestaw do Kebaba Knorra i była tam między innymi marynata do mięsa- naprawdę wspaniała! Wolałabym jednak przyżądzać Gyrosa sama, stąd moje pytanie: czy znacie jakis przepis na marynate do miesa typu gyros? Chetnie pokroiłabym piers z kurczaka na małe kawałki i zamarynowała, tylko nie wiem jak. czekam na wszelkie sugestie!
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gyros-pomóżcie, proszę!
ja dodaje do marynaty- polowe lyzeczki:mielonego kminku, cynamonu, chilli
lyzeczke: oregano, kardamonu, imbiru,pieprzu bialego,papryki slodkiej,soli,mielonej galki muszk., 3-4 zabki czosnku - zgniecione i mieszam to z 4-5 lyzkami majonezu.Z tego powstaje marynata ktora smaruje sie mieso- wstawia do lodowki na min2-3 godz , najlepiej na cala noc. Poziej tylko wrzuca sie na patelnie- bez tluszczu..wystarczy tluszcz z majonezu. Porcje marynaty mozna powiekszac - zaleznie od ilosci miesa- to jest tak na okolo 2 male piersi z kurczaka czyli 0,5 kg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]()
podaje za moimi zbiorami z pl.rec.kuchnia:
marynata: drobno pokrojony 1 zabek czosnku + slodka papryka+kminek + oregano + sol + pieprz cayenne + olej. Wrzucic do tego kawalki miesa, wymieszac i marynowac pod przykryciem 2 godziny. a tu caly przepis /tez z ta marynata ale ja dalam na poczatek gdybys byla tylko nia zainteresowana/ Gyros z sosem czosnkowym:Skladniki na 4 porcje-60 dag wieprzowej sznyclowkipo 1 malej zielonej, zoltej i czerwonej paprycekilka pieczarek2 cebule (srednie)1 ogorek swiezy1 pojemnik kwasnej smietany1 pojemnik jogurtu naturalnego3 zabki czosnkuolej1 łyzeczka slodkiej papryki1/2 lyzeczki oreganoszczypta mielonego kminkupieprz cayennesolbialy pieprz Mieso pokroic w waskie paseczki.Przygotowac marynate: drobno pokrojony 1 zabek czosnku + slodka papryka+kminek + oregano + sol + pieprz cayenne + olej. Wrzucic do tego kawalkimiesa, wymieszac i marynowac pod przykryciem 2 godziny.Cebule pokroic w plasterki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki.Rozgrzac na ogniu sucha patelnie (bez tluszczu!) i smazyc na niej miesomalymi porcjami energicznie mieszajac - mieso zdjac z patelni.Wlozyc na patelnie pieczarki, papryke i cebule i smazyc kilka minut (nie zadlugo). Dolozyc mieso, wymieszac i chwile posmazyc zeby sie wszystko"zaprzyjaznilo" ![]() smaku sola i bialym pieprzem.Sos "TSADZIKI":Jogurt zmieszac ze smietana, dodac pozostaly czosnek drobno posiekany istarty na grubej tarce i ODCISNIETY ogorek. Doprawic sola i pieprzem (moznadodac troche octu winnego i oliwy - wedle gustu). Podawac na talerzu gyros ... obok "kupka" sosu i do tego np. frytki i jakieszielsko - w postaci salaty np.Jesli w domu sa niejadki paprykowe to gyros jest rowniez wysmienity bezpapryki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
调解人
|
Super, super kochane!
Różnią się wasze przepisy, więc spróbuje oba! W ogóle nie miałam koncepcji na tą marynatę, a teraz juz zaczynam troche ROZUMIEĆ ![]() Także dzięki wielkie!
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja kupuje przyprawe gyros ,marynuje wniej mieso i podsmazam -wychodzi pyszka do tego sos czosnkowy mniam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
调解人
|
Cytat:
![]() Kiedys (kilka lat temu) wiem ze Knorr miał fix do poraw Gyros, ale strasznie dawno nie widziałam tego w sklepach. Jakiej firmy ta przyprawa?
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
tak ,jest
![]() nie pamietam jakiej firmy ,ale na półce z przyprawami chyba w kazdym sklepie powinna byc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Jest przyprawa Gyros firmy Kotanyi. Robię w niej miąsko z kurczaka do sałatki gyrosowej. SUPER!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
A ja robię coś co smakuje ja shorma: pierś kurczaka pokrojoną w drobne paski wrzucam do salaterki i mieszam z:sosem sojowym, warzywkiem (wegetą), posypuję pieprzem ziołowym (sporo!) czerwoną, słodką papryką w proszku, czosnkiem granulowanym, curry i dodaję trochę oleju. Całość mieszam, aby dobrze rozpuściły się składniki i odstawiam na 1-2 godziny. Później smażę na dużym oleju. Mięsko świetnie pasuje do sosów na zimno (czosnkowego lub salsa).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
调解人
|
Dzis zrobilam! Wykorzystalam Wasze rady i przepisy, dodałam co tam mialam w spizarni z przypraw i wyszlo wspaniale!
![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
marynata-sos do kebaba???
mam pytana\ie-czy ktoras wie jak sie robi marynate do mięsa do kebaba?ostatnio kupilam kebaba z knora i tam byla taka marynata-przepyszna!!!!mięsko tak inaczej wtedy smakuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Dot.: marynata-sos do kebaba???
Mam tego Knorra i jest tam sos czosnkowy.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
调解人
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
ja też jestem b. zainteresowana jak robi się sos do kebaba; gyrosa? polewają tym pokrojone warzywa-pyyyyyyycha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Meariel ja chyba slepa jestem,ale nie moge znalezc!!!:-(((tylko przepisy na chlebki.jejku ta marynata nadaje taki smak,ze kabab smakuje jak kebab...probowalam z przyprawami do grilla,ale to nie to samio:-((((moze ktos mi pomoze???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Nutka nie gryzie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Nutka nie gryzie!
|
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3318.html
http://www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/kebab.html http://kulinaria.gong.pl/content/view/333/27/ moze się przyda coś ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
ooooo- Nutko - chyba to o to chodziło ale jak sprawdzę to napiszę czy o taki smak chodziło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
With Beauty In Love
|
A da się zrobić gyros z mielonego mięsa?? Może ktoś poradzi? Bo wymyśliłam sobie wymieszać to mielone mięso z marynatą, ulepić taką kulę z tego, może walec bardziej, upiec w piekarniku i kroić cienkie plastry. Co wy na to? Nie rozwali się to mięso, może jajko dorzucić dla większej spoistości??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
warto zaryzykować - ale fakt dodaj może to jajko żeby się nie rozwalało mięsko przy krojeniu - i oczywiscie czekam na opinie jak wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny Gyros to jest przyprawa a dokładniej mieszanka przyprawa odpowiednio skomponowana, ja kupuje gotową z Kotayi i wsypuję ja do oleju lub majonezu i tym smaruje mięcho
![]()
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
jest tez gotowa przyprawa z prymatu KEBAB_GYROS...u mnie kosztuje 1.10
![]() ![]()
![]() |
#24 |
xxyy
|
Kebeb
widzialam dzis w sklepie takie bulki do Kebaba. 8 sztuk za 10 zl. no ale postanowilam ze jutro kupie albo w sobote i zrobie dla mnie i dla TŻ-ta i moze rodzinka sie skusi.
tylko co do niego wepchnac? ![]() chcialabym zbey to byl kebab wegetarianski. z czego jest ta salatka w kebabie? ![]() bo ja nigdy nie jadlam kebaba ![]()
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kebeb
Tam możesz "wepchnąć"
![]() POmidory, sałatę,kapuste białą i czerwona, ogórka ser np. feta, cebulka, papryke i jakieś sosy albo ketchup |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
xxyy
|
Cytat:
![]() a czy salatka z kapusty pekinskej i kukurydzy i sosu jakiegos sie nadaje? ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem nadają się wszystkie warzywa, sery, kóre lubisz
![]() to jest zaleta kebaba robionego w domu, bo jedząc na mieście czasem może Ci po prostu nie smakować dana mieszanka warzyw czy sos, a tak to zrobisz sobie taki jaki lubisz ![]()
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
wpisz w wyszukiwarke na tym forum 'kebab' podawany byl przepis na bardzo smaczne nadzienie oraz sos
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
xxyy
|
no, i zeby rodzinka sie nie potruła
![]() dzięki za rady ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.