|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Mlekomat
Dzisiaj w tiwi usłyszałam o... mlekomatach
Poważnie, ponoć u nas są 3 (tarnowskie Góry, Cieszyn i jeszcze jedno miasto), można w takiej maszynie za 3zł kupić litr mleka niepasteryzowanego, z warstwą śmietanki, które się zsiądzie. Jeśli mleko się kończy, mlekomat automatycznie wysyła smsa do właścicielki maszyny (w trn górach jest to pani prowadząca hodowlę 80krów - zakupiła mlekomat, gdyż ciągle klienci indywidualni chcieli kupować mleko). Jak myślicie - pomysł fajny czy kit?
|
|
|
|
|
#2 |
|
kobieta za ladą
|
Dot.: Mlekomat
fajny pomysł
![]() ja pamietam ze u mnie w domu rzadko kupowaliśmy w sklepie mleko pasteryzowane bo 2 razy w tyg mama szła na targ i od "baby"kupowała mleko czy jajka(żeby nie było miasto 50 000 )maślanka z takiego mleka dobrze schłodzona
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Pomysłowość niektórych ludzi zadziwia...
![]() Uważam, że bardzo fajny pomysł.
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Ale fajne
![]() Pomysł super, jednak nie lubię mleka
Nie w spokoju i nie w dzień Nie chcę łatwo, nie za sto lat Chciałbym umrzeć z miłości Nie bez bólu i nie w domu Nie chcę szybko i nie chcę młodo Nie szczęśliwie i wśród bliskich Chciałbym umrzeć z miłości |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
świetny pomysł, Bydgoszcz też chce taki mlekomat!
![]() nie wiem dlaczego ale jak oglądałam dziś w tv jakąś babuleńkę stojącą przy tym automacie i napełniającą mleko do szklanej butelki od razu skojarzyło mi się z: <patrz zdjęcie>
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawa sprawa
Też o tym usłyszałam dzisiaj wieczorem, a przez południe byłam w Cieszynie i nie widziałam niestety
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
W tarnowskich ponoć na jakimś osiedlu jest
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Już kilka tygodni temu słyszałam w telewizji o tych maszynach z mlekiem
Chyba na TVP info był taki program.Rzadko piję mleko, a jak już pije, to Łaciate
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
haha "Mlekomat" - a czemu mi przyszło na myśl urządzenie do sprawdzania ilości mleka.... we krwi (??!)
'Ironia kiedy płacząc przez niego, tylko do Niego chciałabym się przytulić...' `Nawet w snach na Jego widok mam motylki w brzuchu. Co On takiego w sobie ma, że poszłabym za Nim na koniec świata?` 27.12.10 <3 |
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Fajne
Tylko szkoda,że tak mało jest tych mlekomatów
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Dajcie więcej mlekomatów na Polskę
( idzie sie napić mleczka)
|
|
|
|
|
#13 |
|
na drugie mam Irena
|
ja tam nie wiem czy taka fajna sprawa
a kiedy to jest myte a jak długo mleko tam jest przechowywane, ciągle tylko dolewają i już, stare miesza się z nowym, czy to jest odpowiednio chłodzone jednak bałabym się brać mleko z czegoś takiego na szczeście mam gospodarza niedaleko i zawsze rano mam świeże mleczko
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale w sumie mnie to ni ziębi ni grzeje - mleka nie lubię ani takiego prosto od krówki, ani z kartonu, ani z mlekomatu
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
W Czechach to co godzinę przychodzi ktoś i sprawdza temperaturę mleka i jego stan że się tak wyrażę
Może i tutaj jest tak samo
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedawno słyszałam o tym w tv, pomysł dobry
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że to fajny pomysł
Korzystałam z takich mlekomatów w Austrii i cieszyły się one dużym zainteresowaniem. Szkoda tylko, że w PL są na razie tylko 3 takie maszyny.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Fajny pomysł, jestem zdecydowanie za
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21440466]Dzisiaj w tiwi usłyszałam o... mlekomatach
Poważnie, ponoć u nas są 3 (tarnowskie Góry, Cieszyn i jeszcze jedno miasto), można w takiej maszynie za 3zł kupić litr mleka niepasteryzowanego, z warstwą śmietanki, które się zsiądzie. Jeśli mleko się kończy, mlekomat automatycznie wysyła smsa do właścicielki maszyny (w trn górach jest to pani prowadząca hodowlę 80krów - zakupiła mlekomat, gdyż ciągle klienci indywidualni chcieli kupować mleko). Jak myślicie - pomysł fajny czy kit? [/QUOTE]pomysl fajny... zreszta to nic nowego i innowacyjnego bo w krajach europy zachodniej mlekomaty emocji nie wzbudzaja a zycie ulatwiaja
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Jessuu jak ja bym chciała taki u siebie!
Takie mleko 'od krowy', a nie z kartonu duużo lepsze jest
|
|
|
#21 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
czy on posiada badanie na np.zawartość tłuszczu w mleku,białka,komórek somatycznych a o brudzie to już nie wspomne!!!nawet antybiotyk może być w twoim mleku bo go gospodarz nie wyleje przecież do ścieków a krówki chorują niestety też a w takim mlekomacie masz pod stała kontrolą i na pewno przebadane!!! |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Przyczajenie
|
Kolejne mlekomaty już staneły w Rypinie oraz w Warszawie. Szczegóły na mlekomat.org.pl
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Czekam na Wrocław. Kupowałabym codziennie
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
no właśnie, ja też czekam ogromnie na mlekomat.
Taki super prosty pomysł, aż dziwne, że to tak spokojnie się rozwija, a nie migiem. Bardzo bym chciała mlekomacik u siebie, ale mieszkam w niewielkiej miejscowości więc chyba sobie poczekam, aż jakiś gospodarz zainwestuje w taką formę sprzedaży, a może sama zainwestuje w krówkę i ten mleczny biznes
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
hit !
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
mam u siebie w mieście-jeszcze nie mialam okazji spróbowac ale nie omieszkam
![]() wiem że u mnie jest dwa razy dziennie kontrolowane-mleko jest odpowiednio chłodzone i mieszane-jest pod stałą kontrolą
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
A ja jestem do tego sceptycznie nastawiona.. Zawsze znajdą się jakieś dzieciaki, które zaczną przy tym majstrować, dłubać i próbować wrzucać jakieś śmieci ( dużo się podobnych przypadków naoglądało). Tak było i będzie. A z tym sprawdzaniem mleka dwa razy dziennie, to mi się nie bardzo widzi.
Nie ma to jak wydoić własnoręcznie krowę, przytargać ciepłe mleko i wypić z nutellą, ach! Takie wspomnienie z dzieciństwa mnie naszło
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Super pomysł, czekam na takie cudo w Poznaniu
Chociaż nie jestem pewna czy smakowałoby mi takie mleko prosto od krowy, zawsze piję UHT.
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Ja korzystałam kilka razy z Mlekomatu w Cieszynie. Prosta obsługa. Wszystko jest napisane na automacie. Można też kupić w nim butelki różnej wielkości, do których potem nalewa się mleko. W niektórych butelkach znajduje się taka słomka zawierająca kolorowy proszek (różne smaki), który można wsypać do mleka i potem wypić jako napój. Jak już się kupi butelkę wsadza się ją, oczywiście otwartą, za taką klapkę. Potem naciska guzik i wylatuje para dezynfekująca butelkę, a następnie mleko.
Przez pierwszy tydzień przy mlekomacie stał młody chłopak i tłumaczył przechodniom jak to działa. tutaj jest link jak to wygląda w Cieszynie. http://telewizja.ox.pl/wideo,13189,m...wej-krowy.html
Edytowane przez Light Limara Czas edycji: 2010-10-24 o 09:06 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.

Poważnie, ponoć u nas są 3 (tarnowskie Góry, Cieszyn i jeszcze jedno miasto), można w takiej maszynie za 3zł kupić litr mleka niepasteryzowanego, z warstwą śmietanki, które się zsiądzie. Jeśli mleko się kończy, mlekomat automatycznie wysyła smsa do właścicielki maszyny (w trn górach jest to pani prowadząca hodowlę 80krów - zakupiła mlekomat, gdyż ciągle klienci indywidualni chcieli kupować mleko).