|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Praca mgr na temat emigracji zarobkowej
Hej dziewczyny !
![]() Piszę pracę na temat emigracji zarobkowej i moja promotorka powiedziała, że dobrze by było przeprowadzić krótkie wywiady z osobami, które wyjechały. Mam paru znajomych za granicą, ale myślę, że to nie wystarczy, więc proszę was o pomoc. Mogłybyście odpowiedzieć mi na parę pytań ( jeśli nie chcecie w wątku możecie mi wysłać wiadomość na priv ). Chciałabym się dowiedzieć czemu zdecydowałyście się na wyjazd ? jakie były wasze pierwsze wrażenia po przyjeździe ? czy napotkały was jakieś trudności / bariery ? czy było coś co wam przeszkadzało / do czego nie mogłyście się przyzwyczaić ? czy pracowałyście / pracujecie poniżej waszych kwalifikacji ? czy zamierzacie wrócić no i najważniejsze czy uważacie, że emigracja to była dobra decyzja. Byłabym wam bardzo wdzięczna za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca mgr na temat emigracji zarobkowej
Ja chetnie odpowiem
![]() No to tak zaczne od tego, ze wyjechalam jakies 6.5 roku temu. Byl to okres kiedy nie bylismy jeszcze w Unii, kiedy z ciezko bijacym sercem podawalo sie paszport do kontroli i czekalo na decyzje czy nas wpuszcza do UK czy nie, kiedy spotkanie Polaka na ulicy wiazalo sie z wielka euforia, kiedy jakakolwiek praca, ktora nigdy nie zostalaby przez nas podjeta w Polsce stawala sie naszym zrodlem utrzymania, kiedy sprzatajac nasza kolezanka po fachu mogla byc Polonistka z Polski lub doktor habilitowany, kazdy byl mierzony jedna miara. Dzis sytuacja wyglada troche inaczej. Juz nie kazda Polka to sprzataczka, a kazdy Polak to budowlaniec. My Polacy coraz bardziej liczymy sie w tym wielkim kraju, pniemy sie wysoko i staramy sie robic to o czym zawsze marzylismy. Niestety spotykajac/ slyszac teraz rodaka na ulicy odwracamy wzrok lub milczymy........smutne, ale prawdziwe. Powracajac do Twoich pytan: - dlaczego zdecydowalam sie na wyjazd??? Pochodze z dosyc dobrze sytuowanej rodziny, wiec nie o pieniadze chodzilo. Moj wtedy jeszcze chlopak wyjechal wlasnie z przyczyn finansowych pol roku wczesniej. Ja z tej calej tesknoty zaczelam zawalac studia i w koncu pojawilo sie pytanie- czy wybrac milosc czy szkole i wybralam mysle szczesliwie, bo teraz mam kochanego meza i zyjemy sobie razem w tym wielkim angielskim swiecie. A studia - germanistyka - no coz na nic mi sie tu nie przydaly, to chyba bylo przeznaczenie ![]() - pierwsze wrażenia po przyjeździe ?? az mnie ciarki przechodza ![]() - do czego nie mogłyście się przyzwyczaić??? Hmmm po dzis dzien nie moge sie nadziwic jak Anglicy moga mieszkac w warunkach jakich mieszkaja. Ciasne klitkowate mieszkania - oczywiscie nie wszyscy, brudne firanki w oknach, niedzielne obiady w Mcdonalds, male dzieci z golymi nogami w srodku zimy ![]() ![]() ![]() - czy zamierzacie wrócić ???W tym momencie myslac o domu mysle o Londynie, jak to w piosence - teraz tu jest moje miejsce, tu jest moj dom..............Dom w doslownym tego slowa znaczeniu, razem z mezem mamy dom na kredyt, wiec jestesmy jakoby uwiazani przez prawo z Wielka Brytania ![]() Pytasz czy zamierzamy my Polacy wrocic, ale to smutne pytanie i smutna odpowiedz - nie , bo nie ma do czego. Mam nadzieje, ze pomoglam ![]() p.s przepraszam za bledy i brak polskich znakow. Edytowane przez anialobo Czas edycji: 2009-11-22 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: Praca mgr na temat emigracji zarobkowej
Wow ! Dziękuje bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.