Praca mgr na temat emigracji zarobkowej - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-22, 12:57   #1
Aglaranna
Raczkowanie

Praca mgr na temat emigracji zarobkowej

Hej dziewczyny ! Mam do was wielką prośbę.
Piszę pracę na temat emigracji zarobkowej i moja promotorka powiedziała, że dobrze by było przeprowadzić krótkie wywiady z osobami, które wyjechały. Mam paru znajomych za granicą, ale myślę, że to nie wystarczy, więc proszę was o pomoc. Mogłybyście odpowiedzieć mi na parę pytań ( jeśli nie chcecie w wątku możecie mi wysłać wiadomość na priv ). Chciałabym się dowiedzieć czemu zdecydowałyście się na wyjazd ? jakie były wasze pierwsze wrażenia po przyjeździe ? czy napotkały was jakieś trudności / bariery ? czy było coś co wam przeszkadzało / do czego nie mogłyście się przyzwyczaić ? czy pracowałyście / pracujecie poniżej waszych kwalifikacji ? czy zamierzacie wrócić no i najważniejsze czy uważacie, że emigracja to była dobra decyzja.
Byłabym wam bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Aglaranna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-22, 22:33   #2
anialobo
Raczkowanie

Dot.: Praca mgr na temat emigracji zarobkowej

Ja chetnie odpowiem
No to tak zaczne od tego, ze wyjechalam jakies 6.5 roku temu. Byl to okres kiedy nie bylismy jeszcze w Unii, kiedy z ciezko bijacym sercem podawalo sie paszport do kontroli i czekalo na decyzje czy nas wpuszcza do UK czy nie, kiedy spotkanie Polaka na ulicy wiazalo sie z wielka euforia, kiedy jakakolwiek praca, ktora nigdy nie zostalaby przez nas podjeta w Polsce stawala sie naszym zrodlem utrzymania, kiedy sprzatajac nasza kolezanka po fachu mogla byc Polonistka z Polski lub doktor habilitowany, kazdy byl mierzony jedna miara.
Dzis sytuacja wyglada troche inaczej. Juz nie kazda Polka to sprzataczka, a kazdy Polak to budowlaniec. My Polacy coraz bardziej liczymy sie w tym wielkim kraju, pniemy sie wysoko i staramy sie robic to o czym zawsze marzylismy. Niestety spotykajac/ slyszac teraz rodaka na ulicy odwracamy wzrok lub milczymy........smutne, ale prawdziwe.
Powracajac do Twoich pytan:
- dlaczego zdecydowalam sie na wyjazd??? Pochodze z dosyc dobrze sytuowanej rodziny, wiec nie o pieniadze chodzilo. Moj wtedy jeszcze chlopak wyjechal wlasnie z przyczyn finansowych pol roku wczesniej. Ja z tej calej tesknoty zaczelam zawalac studia i w koncu pojawilo sie pytanie- czy wybrac milosc czy szkole i wybralam mysle szczesliwie, bo teraz mam kochanego meza i zyjemy sobie razem w tym wielkim angielskim swiecie. A studia - germanistyka - no coz na nic mi sie tu nie przydaly, to chyba bylo przeznaczenie zawsze skrycie marzylam o kosmetologii, wizazu i dzis tym sie wlasnie zajmuje i zaluje, ze dopiero taka sytuacja odkryla moje prawdziwe ja.
- pierwsze wrażenia po przyjeździe ?? az mnie ciarki przechodza Obrzydliwy, ponury, szary Londyn, kamienice, brak rodziny i przyjaciol, tak naprawde pierwszy rok przeplakalam. Jezyk znalam wiec nie mialam barier jezykowych. Ale nagle takie zderzenie z rzeczywistoscia, kiedy wczesniej mialam swoj wlasny pokoj w domu u rodzicow - no wlasny dom, a tutaj nagle wlasny pokoj w wielkim mieszkaniu zamieszkanym przez roznych ludzi. Nie czulam sie jak szalona studentka, wrec przeciwnie jak Alicja w Krainie czarow , ale nie tych pozytywnych niestety. Pokoj zamykany na klucz, pieniadze upychane pod materac, wieczna kolejka do lazienki, do pralki, do kuchenki, zupki chinskie, no latwo nie bylo.
- do czego nie mogłyście się przyzwyczaić??? Hmmm po dzis dzien nie moge sie nadziwic jak Anglicy moga mieszkac w warunkach jakich mieszkaja. Ciasne klitkowate mieszkania - oczywiscie nie wszyscy, brudne firanki w oknach, niedzielne obiady w Mcdonalds, male dzieci z golymi nogami w srodku zimy, dywany nawet w lazience, przysmak krajowy - fish & chips!! waciany chleb tostowy na kazde sniadanie, no jest tego troszke.Ale jednoczesnie jest tyle rzeczy za ktore kocham Londyn : pyszna herbatka z mlekiem, mleczko dostarczane pod drzwi w staromodnej szklanej butelce, mania czytania ksiazek w kazdym doslownie miejscu; tolerancja, to kiedy wracasz upaskudzony w farbie po ciezkim dniu pracy i nikt nie patrzy na Ciebie spod byka w autobusie - kazdy zyje wlasnym zyciem; uwielbiam Anglie za to , ze w kilka tygodni mozesz zarobic na lodowke, za 28 dniowy okres zwrotu i reklamacji w sklepach, za to iz w grudniu smialo mozesz isc na impreze w sukience be plecow i odkrytych szpilkach i kazdy uwaza to za normalne))
- czy zamierzacie wrócić ???W tym momencie myslac o domu mysle o Londynie, jak to w piosence - teraz tu jest moje miejsce, tu jest moj dom..............Dom w doslownym tego slowa znaczeniu, razem z mezem mamy dom na kredyt, wiec jestesmy jakoby uwiazani przez prawo z Wielka Brytania Poznalam tu wspanialych przyjaciol - oczywiscie nie zaniedbujac tych w Polsce. Przeszlam swoista szkole zycia, za co chyba jestem temu krajowi wdzieczna. Zyje mi sie wygodnie, moge sobie pozwolic na koncert raz na jakis czas, na wyjscie z mezem do knajpki, na zakupy i przy tym moge jeszcze zaoszczedzic i mysle, ze mowie teraz w imieniu wiekszosci Polakow, ten kraj daje swietne perspektywy zyciowe, nie ma tak, ze dostajesz 600 zlotych na miesiac i musisz za to wyzyc - nie - ten kraj jest po prostu normalny, a Polski zaczynam powoli nienawidziec. Jedyna rzecz , ktora mnie ciagnie do kraju to rodzina i przyjaciele , nic wiecej. Nie podoba mi sie , ze panstwo obywatelom zabiera, a nie daje. Ze ludzie na rencie/ emeryture musza decydowac czy kupic cos na obiad , czy moze zaplacic rachunek za wode. Anglia pokazalo mi, ze obywatel to czlowiek godny i szanowany, cego o Polsce powiedziec nie moge.
Pytasz czy zamierzamy my Polacy wrocic, ale to smutne pytanie i smutna odpowiedz - nie , bo nie ma do czego.

Mam nadzieje, ze pomoglam

p.s przepraszam za bledy i brak polskich znakow.

Edytowane przez anialobo
Czas edycji: 2009-11-22 o 22:36
anialobo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 18:59   #3
Aglaranna
Raczkowanie

Dot.: Praca mgr na temat emigracji zarobkowej

Wow ! Dziękuje bardzo nie spodziewałam się aż tak obszernej odpowiedzi. Mam nadzieje, że to dopiero początek i czekam na więcej bo to trochę za mało by mi pomóc napisać prace mgr.
Aglaranna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości