|
|||||||
| Notka |
|
| Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zamiana soczewk na 1 dniowe z 14 dniowych
Hejka!
Potrzebuję dość szybkiej odpowiedzi. Mam soczewki kontaktowe na 2 tygodnie które przepisał okulista. Niedługo kończy mi się ważność soczewek i trzeba nowe kupić, lecz chciałbym tym razem wybrać soczewki 1 dniowe. Ja jakoś nie widzę różnicy pomiędzy 14 dniowymi, a 1 dniowymi, i tak i tak trzeba je ściągać z oczów, a ich pielęgnacja jest dość upierdliwa, czasem siedzę 15 min w łazience, aby domyć soczewkę... są na niej jakieś paprochy, nie wiem jakim cudem, przed i po załażeniem przemywam jej płynem i czyszczę (czystym) palcem. Dobra nieważne. Teraz chciałbym kupić 1 dniowe na 14 dni. Są wg. mię wygodniejsze, i nie trzeba płynów używać i ich pielęgnować. I mam pytanie, jak 1 dniowa spadnie na umywalkę to się jej wyrzuca?? nie wiem może są mniej trwałe niż 2 tygodnie? Czy wystarczy przemyć płynem i można spokojnie do oka wkładać... Mam wadę -4 i -5,5 z lekkim astegamtyzmem, ale nosze normalne soczewki. Czy mam się skonslutować z lekarzem w celu zamiany soczewek na 1 dniowe? Czy to ne jest konieczne? Pytam się bo do okulisty mam kawałek drogi i nie jest mi podrodze aby wpaść i się spytać. Proszę o odp. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zamiana soczewk na 1 dniowe z 14 dniowych
Po pierwsze - jesli myjesz soczewke to nie licz na to, ze bedzie ona klarownie czysta. Soczewki mają to do siebie, ze zawsze beda wygladaly jakby cos na nich bylo - mimo, ze pluczesz je plynem.
Po drugie - jesli soczewka spadnie Ci np. do umywalki to wystarczy przeplukac ja plynem i wszystko bedzie ok. A co do zmiany soczewek to ja bym wybrala sie jednak na Twoim miejscu do okulisty. On najlepiej doradzi. Ja nosze np. soczewki na miesiac czasu i nie narzekam
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Może nie na temat, ale ja polecałabym Ci soczewki miesięczne (ja mam Optix (focus) night&day) zakładasz raz na miesiąc i nosisz przez miesiąc bez ściągania i czyszczenia, rewelacja
Ja noszę je od kilku lat, mam sporą wadę wzroku i astygmatyzm, chodzę regularnie do okulisty i te soczewki mi jak najbardziej służą. Nie ma większej wygody Koszt ok. 4o zł za parę (u optyka drożej)
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za rady, ale nie mogę cały czas soczewek nosić
Moje L oko źle reaguje na soczewkę, w ciągu dnia max mogę nosić 10 godzin, więc miesięczne się nie nadają w moim przypadku. Wydaje mi się, że mogę sam sobie zmnieć soczewki na 1 dniowe... Wizytę kontrolą mam dopiera z 3miesice. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nie, ja nie polecam takich soczewek ktorych nie ściąga sie na noc.
Najleposze są takie ktore mają miesiąc ważności i nosi sie je tylko w ciagu dnia - generalnie nigdy podczas snu. Ściąga sie przed pojsciem spać. Ja takie nosze i jestem mega zadowolona Zaplacilam za nie ok 45zł
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie mimo wszystko powinieneś wybrać się do okulisty albo przynajmniej skonsultować telefonicznie
Btw, sama mam podobną wadę jak Ty (-3,5 i -5) i z powodzeniem od ponad roku noszę Acuvue Oasys. Jednodniowych nie próbowałam, bo to troszkę droga zabawa, a na konieczność zdejmowania na noc (choć można je nosić przez całą dobę, ale wtedy tylko tydzień) nie narzekam.
tu es venu en sifflant Edytowane przez Srebrnousta Czas edycji: 2009-10-08 o 15:32 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Srebrnousta - Igor to chłopak
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Hehehe
|
|
|
|
|
#11 |
|
Crazy turtle lady
|
Ja miesieczne nosze 2-3 tygodnie ze wzgledu na higiene. Mam przerost naczyn i oprocz jednodniowych to tylko taka opcja u mnie wchodzi w gre....pamietam jak sie meczylam jak mialam 3miesieczne..tragedia.
Osobiscie bym sie nie zamieniala na 14dniowe...jednodniowe to dla mnie nieopisany komfort A jak nosisz soczewki dluzej niz 8 h to dopiero
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Aktualne to ja mam OASYS, ale powiem że czy ma się 1 dniowe czy 14 dniowe, to min. tyle samo wynosi koszt. 14 soczewki kosztują z 30 zł, a płyn z 20 zł to już jest 50 zł + koszty przesyłki (sklepy internetowym są raczej tańsze niż kupowanie i okulisty)
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Dla mnie komfort noszenia byl ogromny z jedniodniówkami
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Nie no jednodniowe to juz w ogole... miesieczne są dobre
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja za swoje (wychodzi na to, że takie same nosimy) płacę jakieś 70 za jedno opakowanie (6 sztuk).A mój płyn (co prawda duży, wystarcza mi na 3 miesiące) kosztuje 50. Ja też chcę mieć takie ceny...
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za swoje miesieczne place 45zl i tam sa dwie sztuki, Plyn 20zl - o tak co miesiac
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja za trzy miesiące płacę jakieś 200
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Mi wychodzi tyle samo
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
liczyłem to na przykładzie 2 pary soczewek :P
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
mam jeszcze 1 pytanie. na soczewkach 14 dniowych jest na soczewkach nadruk 123 więc łatwo się zorientować czy jest dobra strona soczewki, czy na 1 dniowych też jest nadruk 123? Jakoś nie potrafię rozróżnić tych "miseczek" po tym też się da odróżnić która strona jest ok. ale m to jakoś nie wychodzi.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
Nosze soczewki od 8lat, mniej więcej. Jednodniowe uważam za rewelacje - niestety, w porownianiu do miesiecznych wychodza drozej. Ja jednodniowych uzywam w podrozy, wakacje, gdy spie poza domem. Z lekarzem nie konsultowalam sie, bo nie było potrzeby (przerobiłam juz chyba wiekszosc soczewek dostepnych na rynku). Ogolnie, polecam J&J 1day accuvue. Badz moist. Komfort noszenia - rewleacja! no i nie trzbea sie matwic o higiene! |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Chce kupic barwione korekcyjne blekitne i znalazlam takie:
http://www.allegro.pl/item796304443_...ek_gratis.html Mysle nad modelem CH-622 albo CM-722 Swoje oczy mam jasno zielone a chce uzyskac efekt jasnych blekitnych wyraźnyczh oczu. Cos jak Amy Lee z Evanescence. Pomozecie kochane?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
świetne te soczewki... Tylko ja się obawiam czy takie się nadają do noszenia na co dzień bezpiecznie... W ogóle co to jest za firma?Ja noszę bezbarwne ale też by mi się marzyły jakieś kolorowe na spróbowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

Koszt ok. 4o zł za parę (u optyka drożej)
Moje L oko źle reaguje na soczewkę, w ciągu dnia max mogę nosić 10 godzin, więc miesięczne się nie nadają w moim przypadku. 

Ja za swoje (wychodzi na to, że takie same nosimy) płacę jakieś 70 za jedno opakowanie (6 sztuk).
świetne te soczewki... Tylko ja się obawiam czy takie się nadają do noszenia na co dzień bezpiecznie... W ogóle co to jest za firma?