|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
paczka z Polski na święta
Witam wizażanki
![]() Tak się właśnie zastanawiam czy wasi bliscy/znajomi z Polski wysyłają wam paczki na święta i jak tak to co ewentualnie w takiej Paczce się znajduję? Ja mieszkam w Irlandii, mama zaproponowała wysłanie przesyłki tylko mam sobie ją "skompletować". Szczerze mówiąc nie mam za bardzo pojęcia co. Jedzenie? Przecież paczka kurierem idzie 5 dni i wszystko by się zepsuło... Czekam na jakieś propozycje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
kobieta za ladą
|
Dot.: paczka z Polski na święta
mój siostrzeniec tez mieszka w irladii miał tylko raz przesłaną paczkę z Polski(wtedy nie mieli w pobliżu polskiego sklepu) wtedy miał przesłane konserwy kiełbasy foliowane jakieś tam foliowane wędliny itp paczka wtedy była nadana pocztą lotniczą tylko ze...zagineła po drodze do lotniska
![]() ![]() może"zamów" u mamy konserwy i jakieś typowo polskie słodycze za którymi tęsknisza u ciebie tam nie dozdobycia?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mi i mężowi rodzice wysyłają paczki, bo paczka taka (tzn przesyłka) kosztuje nas ok 10funtow z ubezpieczeniem, a roznica cenowa w produktach Anglia- Polska, ktore są nam wysylane przewyższa jednak to 10funtów i to o sporo.
My zawsze zamawiamy sobie przyprawy, sosiki, przyprawy do kurczaczków Winiary (z woreczkami) i inne typu 'Pulpeciki w sosie ...', gdzie sama przygotowujesz mięsko, a w saszetce masz sosik w proszku, ktory rozrabiasz ze śmietanką bądź wodą.. Nie jesteśmy rewelacyjnymi kucharzami i lubimi iść na łatwiznę ![]() Do tego dostajemy grzybki suszone, bo tutaj w UK są niesamowicie drogie! Jeżeli mięsko to oczywiście z długą datą ważności. Na szczęście nam nigdy nie przytrafiło się nie dostać paczki 'na czas'. Jeżeli to jest paczka na święta, to rzeczywiście poproś o to, czego nie dostaniesz u siebie w sklepie, a co nie jest zbyt ciężkie, bo jednak nie opłaca się płacić za wiele kilogramów w przesyłce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
mi rodzice wysłali paczkę firmą przewozową i doszła w 4 dni. Kosztowała 240 zł za 30 kg, ale było w niej dosłownie wszystko: od przypraw któcyh nie dostałam w UK po mięso i kiełbasę. Mięso miałam zapakowane hermetycznie a kiełbasa była luzem, w folii aluminiowej i nic jej nie było.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Tak właśnie miałam nadzieję, że jak coś będzie hermetycznie zapakowane to nie powinno się zepsuć, przyprawy i "pomysły na obiad" to też dobry pomysł. Ale już mam ochotę na polską kiełbaskę ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
W Wielkiej Brytanii jest przeciez cala masa poskich sklepow, a jesli nie to- to chocby polskie polki w supermarketach
![]() Niemieckie wedliny sa bardzo podobne w smaku do polskich, a sa ogolnodostepne, no i istnieje wiele tych angielskich, ktore sa naprawde pyszne ![]() Osobiscie polecam stoiska w Sainsburym i Morrisonie- tam gdzie mozna poprosic o pokrojenie wedlinki na cieniutkie plasterki- sa w 100% tego warte i wowczaas obeszloby sie bez przesylania tego typu produktow z Polski ![]()
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedzenia na pewno bym nie przesylala. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mnie najbardziej brakuje polskich kosmetykow, wiec zakladam, ze o to bym pewnie poprosila w paczce. Hecate ma racje- zupek, sosow, przypraw, slodyczy, gotowych dan w sloikach (dobrych firm, jak np 'Pudliszki'), takich jak golabki, pulpety, flaczki itp, nawet sokow owocowych, 'Kubusi', pasztetow i innych polskich konserw jest na angielskich polkach od groma. Wystarczy sie rozejrzec
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:23.