Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-07, 10:52   #1
gipsyqueen
Przyczajenie

Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?

Witam,
mam takie zapytanie...
Ciąża to moje postanowienie noworoczne i marzenie zarazem
Pracuję na 1/2 etatu w jednym zakładzie pracy (20 godzin tygodniowo) i na pełen etat w drugim (40 godzin tygodniowo). W obu przypadkach zatrudniona jestem na okres nieokreślony. Każda z prac z osobna jest pracą raczej lekką (ok. 4 godziny stania, kontakt z ludźmi, mała ekspozycja na czynniki chemiczne), jednak przez 5 dni w tygodniu z domu wychodzę o 7.00, a wracam przed 20.00tą i często nie mam możliwości zjedzenia obiadu (a nigdy ciepłego), dojazd MPK z jednego miejsca pracy do drugiego zajmuje mi około godzinę w różnych warunkach atmosferycznych ... i ogólnie wieczorem jestem wypruta. Sytuacja taka trwa już parę lat i bynajmniej nie migam się od pracy, ale już rozmyślam o udaniu się na zwolnienie lekarskie w czasie ciąży. W ciąży jestem odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale też za dziecko i jego dobro leży mi na sercu. Optymistycznie zakładam, że przepracuję na 1,5etatu przez pierwszy trymestr, a potem chciałabym to ograniczyć.
Czy możliwe jest skorzystanie ze zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży tylko w jednym zakładzie pracy?
Czy są Wizażanki, które pracowały w czasie ciąży na1,5-2 etaty i nie wpłynęło to w negatywny sposób na dziecko?
Czy po urlopie macierzyńskim mogę pobrać urlop wychowawczy tylko w jednym zakładzie pracy, a pracować na półetatu w drugim?
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę przebywać w domu rodziców, który nie jest moim miejscem zamieszkania - pytanie na wypadek kontroli ZUSu?
Czy jeśli tylko mąż jest rolnikiem przysługuje nam zasiłek macierzyński dla rolników?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Wizażanki
gipsyqueen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 13:14   #2
dudipopka
kobieta za ladą

Dot.: Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?

nie wiem jak to jest ze zwolnieniami jak sie pracuje w 2 firmach ale też nie wiem czy dasz rade ciągnąc praktycznie 2 etaty będąc w ciązy
z opisu wychodzi na to ze masz pracę stojącą z własnego doświadczenia wiem ze to najgorsze(pracowałam na taśmie) gdzie był całkowity zakaz siadania(2 sprawa nawet nie było kiedy)i myślałam ze padne!
jeżeli w pracy okażesz zaświadczenie o ciąży mają obowiązek pzresunac cię na takie stanowisko by nie praca nie zagrażała dziecku ale wiem też ze niektóre zakłady akceptują owe zaświadczenie po 3 miesiącu ciązy
jeśli nie znajdą stanowiska dla ciebie MUSZĄ odesłać cie do domu ---oczywiście dostajesz normalne wynagrodzenie
ja niestety pomimo ze lubiłam swoją pracę od 3 miesiąca poszłam na l4 bo nie wyrabiałam to raz a dwa nawet jakby znalezli dla mnie nowe stanowisko to na 1 zmianę musiałabym wstawać o 4 rano i do 15 być na obrotach.....
jeśli ty chcesz nadal pracować w ciązy wybierz 1 pracę dobrze płatną bo w razie ewentualnego l4 będziesz dostawać 100% wynagrodzenia i na macierzyńskim też więc sama rozumiesz
powozdenia

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 14:53   #3
lucja26_wroc
Raczkowanie

Praca na 1,5 etatu w ciaży nie jest rozsądna. Zresztą sama zobaczysz, że to co wydaje się być lekkie przed ciążą z brzuszkiem już takie nie jest. Zbytnie przeciążenie może grozić poronieniem lub przedwczesnym porodem.
Ja radziłabym Ci iść na zwolnienie w obu zakładach-lekarz wypisuje wtedy dwa L4. Tylko pamietaj, że nie mozesz w jednym zakładzie isć na L4 a w drugim pracować. Przy takim rozwiazaniu twoja sytuacja materialna pozostanie bez zmian.
Możesz również porozmawiać z lekarzem i dowiedzec sie czy istnieją jakies przeciwskazania do wykonywania którejś z twoich prac. Jeśli tak, pracodawca będzie musiał przeniesć Cię na inne stanowisko lub zwolnić ze świadczenia pracy.
Możesz również złożyć wypowiedzenie, w jednym z zakładów-nio ale wtedy pogorszy się twoja sytuacja finansowa.

A z doświadczenia powiem Ci, że niektórych rzeczy zwiazanych z ciażą po prostu nie zaplanujesz. Ja zakładałam, że będę pracować do 6 miesiaca, a na L4 lekarka wysłała mnie już w 8 tygodniu ciąży w samym środku okresu rozliczeniowego(pracuję w kadrach więc było z tego powodu straszne zamieszanie). Miałam okropne wyrzuty sumienia z tego powodu, ale w końcu fasolka jest ważniejsza niż jakakolwiek praca.
lucja26_wroc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 16:36   #4
aa2
Zakorzenienie

hej czy rozsądne czy nie to zalezy od Ciebie , rodzaju pracy jaki wykonujesz i oczywiście na ile starczy Ci sił
na pewno nie możesz wziąć L4 tylko w jednym zakładzie pracy a do drugiego chodzić, ZUS może sie do tego doczepić, gdzieś wyczytałam że:
ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 17:41   #5
addicted to wizaz
Zadomowienie

Nie wiem jak jest ze zwolnieniami jak się pracuje na półtora etatu, ale nie wydaje mi się, żebyś "wyrobiła" tyle czasu ile podałaś w pracy, a jeszcze do tego dojazdy.
Ja akurat kiepsko wspominam pierwszy trymestr, co prawda miałam tylko mdłości i to nie codziennie, ale popołudniami po powrocie do domu i zjedzeniu obiadku musiałam się nieraz położyć i nieco odpocząć, a nawet zdrzemnąć.
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-07, 18:38   #6
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja na razie pracuję na półtora etatu, ale jest to praca w szkole, nie na zmiany, i spędzam w niej w sumie niecałe 40 godzin.
Nie wyobrażam sobie natomiast pracy minimum 60 godzin, z dojazdami, w 2 miejscach
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-11, 13:25   #7
kolka222
Raczkowanie

prawde powiedziawszy, nie wyobrażam sobie...po pierwsze, taki tryb życia o jakim piszesz jest wyczerpujący dla organizmu- co sama przyznałaś (niereguloarne posiłki, przemieszczanie sie komunikacją miejską)- może to mieć zgubny wpływ na ciążę, nawet wczesną. Pamiętaj dla rozwoju oranów dziecka istotne są pierwsze trzy miesiące. Poza tym rzeczywiście może grozić ci przedwczesny poród lub wczesniej poronienie. Też planowałam,że przez dłuższy czas nie pójdę na L4, skończyło się zagrożeniem wczesnym porodem i dwukrotnym pobytem w szpitalu.
Jeśli chodzi o przebywanie na zwolnieniu w domu rodziców, nie ma problemu- w końcu L4 w czasie ciąży może otrzymac kazda kobieta, nie tylko ta, która musi lezeć ..
Niestety nie da się byc na L4 w jednym miejscu pracy, a w drugim pracować- chyba że jest to inny rodzaj umowy , np. o dzieło- to wtedy istnieje pewne duże prawdopodobieństwo ,że ZUS sie nie zorientuje
W przypadku urlopu wychowawczego - jest on niestety bezpłatny, ale można wnioskować do pracodawcy o zmniejszenie wymiaru świadczenia pracy - to wiąże si e oczywiście z mniejszymi pieniędzmi, ale zyskuje się ochronę.
Co do rolników- nic nie wiem w tym temacie
kolka222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 09:24   #8
Olenka91
Przyczajenie

GG do Olenka91
Question Dot.: Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?

Dziś mój pierwszy dzień w pracy... zostaje zatrudniona na 3/4 etatu to wychodzi 6/h dziennie ok 4 dni w tygodniu... jestem w 11 tygodniu ciąży i boje sie że jak powiem szefowi o ciązy to nie podpisze ze mną umowy i z pracy nici... co mam zrobić... ? pomóżcie
Olenka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 09:36   #9
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
na pewno nie możesz wziąć L4 tylko w jednym zakładzie pracy a do drugiego chodzić, ZUS może sie do tego doczepić, gdzieś wyczytałam że:
ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.
Dokładnie.

Cytat:
Napisane przez gipsyqueen Pokaż wiadomość
Czy możliwe jest skorzystanie ze zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży tylko w jednym zakładzie pracy?

Absolutnie NIE WOLNO WYKONYWAĆ ŻADNEJ PRACY ZAROBKOWEJ NA L4. Jeśli będziesz niezdolna do pracy, to do każdej i L4 musisz przedstawić w obu zakładach.

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Czy są Wizażanki, które pracowały w czasie ciąży na1,5-2 etaty i nie wpłynęło to w negatywny sposób na dziecko?
Dziecko jest w środku i ma dobrze. Raczej rzecz w tym, że zwyczajnie nie dasz rady.
No i musisz coś jeść w czasie pracy... Inaczej małe wyciągnie wszystko z Ciebie i będziesz zwyczajnie mdleć albo dramatycznie pogorszysz swój stan zdrowia.

Cytat:
Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę przebywać w domu rodziców, który nie jest moim miejscem zamieszkania - pytanie na wypadek kontroli ZUSu?
Można zgłosić do ZUS adres zamieszkiwania przez ten czas i po sprawie.

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

Cytat:
Napisane przez kolka222 Pokaż wiadomość
Niestety nie da się byc na L4 w jednym miejscu pracy, a w drugim pracować- chyba że jest to inny rodzaj umowy , np. o dzieło- to wtedy istnieje pewne duże prawdopodobieństwo ,że ZUS sie nie zorientuje
Dodam, że umowy zlecenia są oskładkowane i ZUS otrzymuje informacje o składkach (przynajmniej) zdrowotnych, jakie za nas wpływają, więc wie gdy ktoś na L4 pracuje.

O dzieło faktycznie... tu ZUS może nie zaskoczyć. Co nie zmienia faktu, że praca zarobkowa na L4 jest niezgodna z prawem.

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Olenka91 Pokaż wiadomość
Dziś mój pierwszy dzień w pracy... zostaje zatrudniona na 3/4 etatu to wychodzi 6/h dziennie ok 4 dni w tygodniu... jestem w 11 tygodniu ciąży i boje sie że jak powiem szefowi o ciązy to nie podpisze ze mną umowy i z pracy nici... co mam zrobić... ? pomóżcie
Jaką masz umowę i do kiedy?

Ps. 3/4 etatu to 6h dziennie po 5 dni w tygodniu.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-18, 09:44   #10
pliwa
Raczkowanie

GG do pliwa

Ja myślę, że to że dociągnęłam do tego 36 tygodnia zawdzięczam w dużej mierze tym , że nie pracowałam przez całą ciążę. Nie wykonywałam także prac fizycznych w domu.

Myślałam, że będę miała aktywna ciążę, że jakieś ćwiczenia będę stosować, basen, a tu guzik.... siedzę już 9 miesiąć w domu praktycznie....

Sama zobaczysz, ale jeżeli poczujesz, że masz twardą macicę i masz bóle miesiączkowe, to natychmiast l4 !!!!
Stary 2010-01-19, 11:08   #11
Olenka91
Przyczajenie

GG do Olenka91

Zaczęłam od wczoraj tzn od poniedziałku i mam grafik do końca miesiąca.
teoretycznie tak jest w zakładach ze 6 godzin 5 dni w tygodniu ale akurat tam gdzie zaczęłam pracować mogę mieć nawet 5 dni wolnego w ciągu tygodnia... na razie nie podpisaliśmy umowy ponieważ nie ma prezesa "pojechał na wakacje" jak wróci mamy podpisać umowę od dnia 18,01 czyli od dnia rozpoczęcia pracy...
Olenka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-19, 11:33   #12
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olenka91 Pokaż wiadomość
Zaczęłam od wczoraj tzn od poniedziałku i mam grafik do końca miesiąca.
teoretycznie tak jest w zakładach ze 6 godzin 5 dni w tygodniu ale akurat tam gdzie zaczęłam pracować mogę mieć nawet 5 dni wolnego w ciągu tygodnia... na razie nie podpisaliśmy umowy ponieważ nie ma prezesa "pojechał na wakacje" jak wróci mamy podpisać umowę od dnia 18,01 czyli od dnia rozpoczęcia pracy...
Nie od kiedy, tylko do kiedy jest istotne.

Bo jeśli dostaniesz na okres próbny równy mc, to żadnego przedłużenia nie ma. Jeśli umowę na zastępstwo - tak samo.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości