|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?
Witam,
mam takie zapytanie... Ciąża to moje postanowienie noworoczne i marzenie zarazem ![]() Pracuję na 1/2 etatu w jednym zakładzie pracy (20 godzin tygodniowo) i na pełen etat w drugim (40 godzin tygodniowo). W obu przypadkach zatrudniona jestem na okres nieokreślony. Każda z prac z osobna jest pracą raczej lekką (ok. 4 godziny stania, kontakt z ludźmi, mała ekspozycja na czynniki chemiczne), jednak przez 5 dni w tygodniu z domu wychodzę o 7.00, a wracam przed 20.00tą i często nie mam możliwości zjedzenia obiadu (a nigdy ciepłego), dojazd MPK z jednego miejsca pracy do drugiego zajmuje mi około godzinę w różnych warunkach atmosferycznych ... i ogólnie wieczorem jestem wypruta. Sytuacja taka trwa już parę lat i bynajmniej nie migam się od pracy, ale już rozmyślam o udaniu się na zwolnienie lekarskie w czasie ciąży. W ciąży jestem odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale też za dziecko i jego dobro leży mi na sercu. Optymistycznie zakładam, że przepracuję na 1,5etatu przez pierwszy trymestr, a potem chciałabym to ograniczyć. Czy możliwe jest skorzystanie ze zwolnienia lekarskiego w czasie ciąży tylko w jednym zakładzie pracy? Czy są Wizażanki, które pracowały w czasie ciąży na1,5-2 etaty i nie wpłynęło to w negatywny sposób na dziecko? Czy po urlopie macierzyńskim mogę pobrać urlop wychowawczy tylko w jednym zakładzie pracy, a pracować na półetatu w drugim? Czy będąc na zwolnieniu lekarskim mogę przebywać w domu rodziców, który nie jest moim miejscem zamieszkania - pytanie na wypadek kontroli ZUSu? Czy jeśli tylko mąż jest rolnikiem ![]() Serdecznie dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Wizażanki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
kobieta za ladą
|
Dot.: Czy to rozsądne - praca na półtora etatu a ciąża?
nie wiem jak to jest ze zwolnieniami jak sie pracuje w 2 firmach ale też nie wiem czy dasz rade ciągnąc praktycznie 2 etaty będąc w ciązy
z opisu wychodzi na to ze masz pracę stojącą z własnego doświadczenia wiem ze to najgorsze(pracowałam na taśmie) gdzie był całkowity zakaz siadania(2 sprawa nawet nie było kiedy)i myślałam ze padne! jeżeli w pracy okażesz zaświadczenie o ciąży mają obowiązek pzresunac cię na takie stanowisko by nie praca nie zagrażała dziecku ale wiem też ze niektóre zakłady akceptują owe zaświadczenie po 3 miesiącu ciązy ![]() jeśli nie znajdą stanowiska dla ciebie MUSZĄ odesłać cie do domu ---oczywiście dostajesz normalne wynagrodzenie ja niestety pomimo ze lubiłam swoją pracę od 3 miesiąca poszłam na l4 bo nie wyrabiałam to raz a dwa nawet jakby znalezli dla mnie nowe stanowisko to na 1 zmianę musiałabym wstawać o 4 rano i do 15 być na obrotach..... jeśli ty chcesz nadal pracować w ciązy wybierz 1 pracę dobrze płatną bo w razie ewentualnego l4 będziesz dostawać 100% wynagrodzenia i na macierzyńskim też więc sama rozumiesz ![]() powozdenia ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Praca na 1,5 etatu w ciaży nie jest rozsądna. Zresztą sama zobaczysz, że to co wydaje się być lekkie przed ciążą z brzuszkiem już takie nie jest. Zbytnie przeciążenie może grozić poronieniem lub przedwczesnym porodem.
Ja radziłabym Ci iść na zwolnienie w obu zakładach-lekarz wypisuje wtedy dwa L4. Tylko pamietaj, że nie mozesz w jednym zakładzie isć na L4 a w drugim pracować. Przy takim rozwiazaniu twoja sytuacja materialna pozostanie bez zmian. Możesz również porozmawiać z lekarzem i dowiedzec sie czy istnieją jakies przeciwskazania do wykonywania którejś z twoich prac. Jeśli tak, pracodawca będzie musiał przeniesć Cię na inne stanowisko lub zwolnić ze świadczenia pracy. Możesz również złożyć wypowiedzenie, w jednym z zakładów-nio ale wtedy pogorszy się twoja sytuacja finansowa. A z doświadczenia powiem Ci, że niektórych rzeczy zwiazanych z ciażą po prostu nie zaplanujesz. Ja zakładałam, że będę pracować do 6 miesiaca, a na L4 lekarka wysłała mnie już w 8 tygodniu ciąży w samym środku okresu rozliczeniowego(pracuję w kadrach więc było z tego powodu straszne zamieszanie). Miałam okropne wyrzuty sumienia z tego powodu, ale w końcu fasolka jest ważniejsza niż jakakolwiek praca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
hej czy rozsądne czy nie to zalezy od Ciebie , rodzaju pracy jaki wykonujesz i oczywiście na ile starczy Ci sił
![]() na pewno nie możesz wziąć L4 tylko w jednym zakładzie pracy a do drugiego chodzić, ZUS może sie do tego doczepić, gdzieś wyczytałam że: ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jak jest ze zwolnieniami jak się pracuje na półtora etatu, ale nie wydaje mi się, żebyś "wyrobiła" tyle czasu ile podałaś w pracy, a jeszcze do tego dojazdy.
Ja akurat kiepsko wspominam pierwszy trymestr, co prawda miałam tylko mdłości i to nie codziennie, ale popołudniami po powrocie do domu i zjedzeniu obiadku musiałam się nieraz położyć i nieco odpocząć, a nawet zdrzemnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja na razie pracuję na półtora etatu, ale jest to praca w szkole, nie na zmiany, i spędzam w niej w sumie niecałe 40 godzin.
Nie wyobrażam sobie natomiast pracy minimum 60 godzin, z dojazdami, w 2 miejscach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
prawde powiedziawszy, nie wyobrażam sobie...
![]() Jeśli chodzi o przebywanie na zwolnieniu w domu rodziców, nie ma problemu- w końcu L4 w czasie ciąży może otrzymac kazda kobieta, nie tylko ta, która musi lezeć .. Niestety nie da się byc na L4 w jednym miejscu pracy, a w drugim pracować- chyba że jest to inny rodzaj umowy , np. o dzieło- to wtedy istnieje pewne duże prawdopodobieństwo ,że ZUS sie nie zorientuje ![]() W przypadku urlopu wychowawczego - jest on niestety bezpłatny, ale można wnioskować do pracodawcy o zmniejszenie wymiaru świadczenia pracy - to wiąże si e oczywiście z mniejszymi pieniędzmi, ale zyskuje się ochronę. Co do rolników- nic nie wiem w tym temacie |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
![]()
Dziś mój pierwszy dzień w pracy... zostaje zatrudniona na 3/4 etatu to wychodzi 6/h dziennie ok 4 dni w tygodniu... jestem w 11 tygodniu ciąży i boje sie że jak powiem szefowi o ciązy to nie podpisze ze mną umowy i z pracy nici... co mam zrobić... ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Absolutnie NIE WOLNO WYKONYWAĆ ŻADNEJ PRACY ZAROBKOWEJ NA L4. ![]() ---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
![]() No i musisz coś jeść w czasie pracy... Inaczej małe wyciągnie wszystko z Ciebie i będziesz zwyczajnie mdleć albo dramatycznie pogorszysz swój stan zdrowia. Cytat:
---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
O dzieło faktycznie... tu ZUS może nie zaskoczyć. Co nie zmienia faktu, że praca zarobkowa na L4 jest niezgodna z prawem. ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
Ps. 3/4 etatu to 6h dziennie po 5 dni w tygodniu. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że to że dociągnęłam do tego 36 tygodnia zawdzięczam w dużej mierze tym , że nie pracowałam przez całą ciążę. Nie wykonywałam także prac fizycznych w domu.
Myślałam, że będę miała aktywna ciążę, że jakieś ćwiczenia będę stosować, basen, a tu guzik.... siedzę już 9 miesiąć w domu praktycznie.... ![]() Sama zobaczysz, ale jeżeli poczujesz, że masz twardą macicę i masz bóle miesiączkowe, to natychmiast l4 !!!!
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Zaczęłam od wczoraj tzn od poniedziałku i mam grafik do końca miesiąca.
teoretycznie tak jest w zakładach ze 6 godzin 5 dni w tygodniu ale akurat tam gdzie zaczęłam pracować mogę mieć nawet 5 dni wolnego w ciągu tygodnia... na razie nie podpisaliśmy umowy ponieważ nie ma prezesa "pojechał na wakacje" jak wróci mamy podpisać umowę od dnia 18,01 czyli od dnia rozpoczęcia pracy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jeśli dostaniesz na okres próbny równy mc, to żadnego przedłużenia nie ma. Jeśli umowę na zastępstwo - tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.