|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() odlew
Mam wielką ochotę zrobić mojemu maleństwu odlew stópki i dłoni. Prośba z mojej strony jest taka: może robiłyście sobie takie pamiątki, a ja nie mam zielonego pojęcia jak zrobić je domowym sposobem.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: odlew
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=173554 <------ tutaj coś mówili o tym, ale bardzo mało postów tam jest. Może inne wizażanki podpowiedzą coś lepszego
![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
właśnie czytałam o tym... ale chciałabym sprawdzony pomysł. Boję się ze ten gips nie zejdzie z jego nóżki lub rączki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zastanów się czy chcesz to zrobić? Czy nie lepiej wykonać "pieczątkę" farbą wodną?
Oto jak wygląda mniej więcej proces: Do robienia odlewu najczęściej posługuję się bandażem gipsowym, daje możliwości dokładniejszej pracy. Jeśli się go nie może nabyć, lepiej wziąć gładź szpachlową niż gips zwykły. Chyba że masz możliwość kupienia gipsu sztukatorskiego. Daje precyzyjniejszy odlew i jest w ogóle ładniejszy. I teraz ważne pytanie czy to ma być tylko odcisk negatywowy, czy też chcesz potem zrobić z tego odlew pozytywowy. Przyjmijmy na razie, że chcesz odcisnąć. Należu posmarować wazeliną kosmetyczną odciskaną część ciała. Dość tłusto, lepiej będzie schodziła forma. Nalać do jakiegoś pudełeczka (większego od stópki) gipsu rozrobionego według podanych przez producenta zasad. I odcisnąć w tym nóżkę. Ale nie zanurzać całej jedynie połowę, żeby można było wyjąć z formy. Zastanawiam się tylko, jak tak długo (aż gips stężeje, poznasz po temperaturze - zaczyna grzać) utrzymasz dzieciątko w bezruchu? Bandaż jest wygodniejszy także od tej strony. Istnieje też ryzyko wywołania krwiaka. Znam osoby, którym zdejmowanie gipsu spowodowało pęknięcie malutkich naczyniek krwionośnych a tym samym krwiaka. Dzieje się to podczas odciągania formy od ciała, zwłaszcza gdy są jakieś wklęsłości i wypukłości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.