|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Własnoręczny prezent dla rodziców. Pomóżcie :)
Witam
![]() Tak więc w tym roku nawaliłam i oczywiście na ostatnią chwilę zabieram się za prezent dla rodziców, ale tak czy siak zależy mi na tym żeby to był podarunek wykonany samodzielnie. I tu właśnie zwracam się do was po pomoc- czy znalazłaby się jakaś dośc prosta ( ponieważ nie mam zdolności manualnych ;P) rzecz do zrobienia o własnych siłach ![]() Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Własnoręczny prezent dla rodziców. Pomóżcie :)
Ale mniej wiec co chcialabys zrobic??? Bo trudno doradzic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Zajrzyj tutaj: http://www.cafeart.pl/20070509480/mi...ga_zyczen.html
to instrukcja jak zrobić księgę życzeń. Jeśli nie masz zdolności manualnych ani sztucznych kwiatów, wejdź w google i wpisz kwiaty, wzory kwiatowe, powiększ zdjęcie, przyłóż kartkę albo kalkę do monitora i delikatnie odrysuj. Potem wzór przenieś na księgę. W zakładce misz masz znajdziesz jeszcze inne pomysły. _________________________ _________________ zapraszam do siebie: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post14631256 wymianka walentynkowa: ![]() ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...9#post155555 99 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja kilka dni temu wpadłam na genialny pomysł na prezent dla rodziców, babci - aromatyzowana oliwa zrobiona własnoręcznie. Banalnie proste, efektowne i w moim przypadku trafione - rodzina uwielbia gotować a oliwa schodzi do wszystkiego.
Więc tak: potrzebujesz olej/oliwę w zależności od tego co to ma być, przyprawy (duży zakres dowolności w tym aspekcie) i jakąś ładną buteleczkę, karafkę, flakonik... Do butelki wrzucasz przyprawy, zalewasz oliwą i gotowe! Ładna własnoręcznie zrobiona etykietka/karteczka i prezentuje się świetnie. Kilka przepisów jeśli się na tym nie znasz: Oliwa czosnkowo - ziołowa, skład: oliwa z oliwek, świeże ząbki czosnku, pieprz kolorowy cały (nie mielony), liść laurowy, bazylia/oregano/zioła prowansalskie (suszone lub świeże) - co do ziół naprawdę możesz wrzucać tam co Ci się tylko podoba, co lubisz, co lubią rodzice. Ja np. kupiłam gotową przyprawę do marynaty czosnkowej (skład: czosnek, cebula, tymianek, estragon i coś tam jeszcze) - do tego dorzuciłam pieprz, świeży czosnek, liść laurowy i naprawdę super się to prezentuje, a jak pachnie, mniam... ![]() Zastosowanie: do wszystkiego ![]() Oliwa na ostro: Oliwa z oliwek, suszone papryczki chili (w całości, wtedy bardzo ładnie to wygląda), pieprz kolorowy, oregano. Zastosowanie: pikantny dodatek do sosów, do pizzy, mięsa. Oliwa cytrusowa: Olej z pestek winogron (ja tak robiłam, ale tak naprawdę wybór oleju/oliwy zależy od Twojego gustu, mi tak lepiej pasowało), cytryna, limonka, pomarańcze, mandarynka - dokładnie myjemy, wyparzamy, obieramy skórkę cieniutko tak żeby był jak najdłuższy zawijas :P i wrzucamy same skórki, można dla efektu wizualnego wrzucić kilka cząstek mandarynki, ale aromat wydobywa się ze skórek. Zastosowanie: do ryb, sałat. Pyszna jest też oliwa z suszonymi pomidorami, można je dodać do tej pierwszej - czosnkowo ziołowej. Wybór składników zależy od Ciebie. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
![]()
Polecam tradycyjna kule sniegowa - widzialam to gdzies na kablowce sama to robie dla mojego chlopaka w tym roku:
Sloik - najlepiej jakis nieregularny ksztalk dla lepszego efektu Opilki/wiorki bialego plastiku - ja poprosilam starszego brata zeby mi je ogarna - tarl jakies kawalki z ramek na modele samolotow na tarce do warzyw - mama go zabije! ;p zdjecie lub jakas figurka do przytwierdzenia od spodu nakrywki gliceryna - spowalnia opadanie "platkow sniegu" - dostepna w aptece za niecale 3 pln (potrzebna jest odrobina) woda do zalania calosci - i gotowe ![]() jak wykonujesz opcje ze zdjeciem, to musisz je chyba zalaminowac, bo podobno gliceryna moze troche je uszkodzic z czasem - nie wiem, bo przelotnie ogladalam ten program a sama ide z opcja figurki raczej - bede szukac na allegro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.