|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
asymetryczna twarz
Witam
Szukam pomocy w związku z moim wstydliwym probleme jakim jest krzywa twarz. Chodzi o to, ze jedna,lewa strona mojej twarzy jest szersza od drugiej i wygladam jak spuchnieta po jakims zabiegu. Nie ma zmian "w kosciach" Borykam sie z problemami stawu skroniowo-zuchwowrego (przeskakiwanie szczeki, zwichniete stawy, ale jeszcze bez zwyrodnien), spie z szyna. Problem wynika chyba z tego, ze bardziej pracowalam lewa strona, moja prawa strona wcale nie wykonuje ruchow okreznych kiedy zuje pokarm(co nie oznacza ze wcale nie uzywam prawej strony) Nagryzam rowniez lewa strona i nacisk przy zuciu jest tu wiekszy. Przy tym jak pracuje lewa strona, moj prawy staw, ten chory, meczy sie najbardziej. Miesnie po lewej stronie sa lepiej wypracowane i przy tym szersze. Problem staje sie coraz bardziej wstydliwy dla mnie (chcoaizby dlatego, ze wychodze na zdjeciach koszmarnie) bo jakby coraz bardziej widoczny. Kiedy staralam sie zuc tylko prawa strona, chociaz jak juz wspomnialam nie umiem wykonywac tu ruchow okreznych, to moje lewe szeresze meisnie i tak pracuja. Czy ktos wie co powinnam zrobic, zeby wyrownac te miesnie? Tak, zeby moja twarz stala sie symetryczna? Mysle, ze moze jakies masaze moglyby w tym pomoc. Jestem z Lodzi i chce tu znaleźć jakiegoś masażyste - fizjoterapeute, ktory jakos mi pomoze... Obecnie mam wcale nie uzywac narzadu zucia. i pic tylko zupki (pol roku). Wiem, ze ludzie na swiecie maja wieksze problemy.. pogodzilam sie juz krzywym noskiem, rozstepami i rozciagnieta pomaranczowa skora na brzuchu, ktrej to nigdy nie zdoallam sie pozbyc(nigdy nie chodze na plaze), ale tego cche sie pozbyc. Pomozcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: asymetryczna twarz
Doradzam poszukac kogos, kto profesjonalnie zajmuje sie terapią czaszkowo-krzyżową. Polecam stronę http://www.craniosacral.pl/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
dodam, ze jestem z łodzi
dzieki za linka, ale szukam czegos bardziej jasnego i przyiemnego. moze jakis specjalista z tego forum wyrazi swoja opinie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Witam, problemy z asymetrią twarzy ma każdy z nas, no ale zapewne nie tak duży jak ty opisujesz. Ufam, iż jesteś pod opieką dobrego specjalisty, stomatologa, ch. szczękowego lub przynajmniej ortopedy ze zdrowym podejściem do problemów stawu żuchwowo-skroniowego.
Jesteś na forum masaż, ale faktem jest, iż nawet ten najbardziej specjalistyczny będzie leczył bardziej skutki niz przyczynę. Przydatny może być w pewnym momencie terapii drenaż limfatyczny jeśli faktycznie jest tam obrzęk, ale też wzmocnienie rozciąganej skóry tu metody oparte na pracy z tkanką łaczną np TLT - Rosenberga. Wspomniana craniosacral także, no ale nie u początkujących terapeutów. Na początku potrzebna jest jednak dobra, wszechstronna diagnostyka, ufam iz taka miała miesce? Pomocny bedzie osteopata, ot taki specjalista od terapii manualnej tylko na wyzszym poziomie ![]() Wiem że liczysz na konkrety, ale internetowa droga ich nie da, bo jest bardzo indywidualna sprawa. Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tak, zaczelam od Instytutu Stomatologii UŁ, moim lekarzem jest dr n. med. ktory jest tam asystentem wiec nie obawiam sie o leczenie mojego stawu.
Wydaje mi sie (po obejrzeniu zdjec), ze problem narastal od zuchwa mi wypadla ze stawu, a stalo sie w liceum kiedy mialam jakies 18-19 lat (obecnie mam niecale 23) .. Wtedy nic z tym nie zrobilam idopiero teraz kiedy to pykanie znowu mnie zaczelo irytowac i nekac udalam sie do specjalisty.... Wydaje mi sie, ze od kiedy zuchwa zaczela mi ..eh.. pykac.. to przestaalm uzywac odruchowo prawej strony i bardziej skupilam sie (nieswiadomie) na lewej.. stad lewa strona szersza:\ to przestaje byc smieszne:\ Do tego przytylam 3,5 kg w zeszle wakacje i weszlo mi w buzle dzieki czemu naprawde bardziej widac te asymetrie... interesuje sie fotografia a nie moge sobie zrobic portretu:\ Niewiele z tego co napisales zrozumialam ^^ Nie wiem do kogo mam sie udac.. Mam kolege masazyste.. wiem, ze ludzie sa zadowoleni z jego dzialan, caly czas sie szkoli.. wiem, ze pomogl dziewczynie ktora miala niedowlad w jednej polowie twarzy (paraliz) zdal jej mnostwo cwiczen i wyszla z tego.. Nigdy nie rozmawialam z nim o moim problemie bo to dla mnie wstydliwa sprawa.. Obawiam sie, ze problem jest coraz bardziej widoczny.. Widze to chcoiazby po zdjeciach.. :\ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Rozumiem, widzisz posłużyłem się dwoma terminami terapia manualna i osteopata w odróżnieniu od obiegowego w Polsce - niestety - pojęcia kręgarz. Te dwa pierwsze to po prostu wyższa szkoła jazdy.
Specjalista od terapii manualnej lub osteopata to praktycy którzy mogą wile zdziałać w takich przypadkach. Masażem też, ale wymaga to pewnej specjalizacji czyli masażu tkanki łącznej, uwalniania powięzi, czy np techniki promowanej przez S. Rosenberga. Wiem że ci to nie wiele mówi, ale masażyście powinno. Trudno będzie ci się także dogadać z masażystą do którego nie masz zaufania, tzn. trudno ci z nim rozmawiać. Może lekarz który cię prowadzi współpracuje z kimś. Swojego czasu pisałem do magazynu e-dentico, wydawany jest bodaj w Łodzi. Może oni mają kontakt z odpowiednimi specjalistami. W tym problem że potrzebna jest tu odpowiednia technika, znajomość tematu. Nie potrafię pomóc więcej przez internet. Sprawa jest bardzo indywidualna. powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Czy mogłabyś przesłać swoje zdjęcia? Czy zdecydowałaś się na jakiś zabieg? I w końcu czy to coś pomogło? Od jakiś trzech lat mam ten sam problem, lewy profil jest bardzo ścięty, długi, za to prawy dużo krótszy i pulchniejszy. Wygląda to conajmniej nieestetycznie, bardzo wpływa na moje samopoczucie. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:53.