![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Hannibal Lecter
Zakładam wątek, bo jestem bardzo ciekawa, czy są tu wizażanki, które postać doktora-potwora fascynuje tak jak mnie
![]() ![]() ![]() ![]() Kiedyś oglądałam "Milczenie owiec". Film jest jedym z moich faworytów jeżeli choci o 'te' klimaty, jak i kinematografię w ogóle. Pamiętam, że przez pierwsze dni po obejrzeniu go bałam się chodzić sama z psem po lesie, takie piętno na mnie odcisnął ![]() ![]() ![]() Jak nieco ochłonę, to przeczytam "Milczenie..." i "Czerwonego Smoka". A więc? Kto oglądał, kto czytał, kto lubi ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Hannibal Lecter
Lubię bardzo
![]() Niedługo wchodzi do kin prequel całej historii, na podstawie scenariusza Thomasa Harrisa oczywiście, o tym jak Hannibal "dojrzewał" ![]() Tu zwiastun - wg mnie zapowiada się ciekawie: http://hannibal.po.drugiej.stronie.m...ailer.id=17664
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam Milczenie owiec ... 2 razy (z tym drugim razem związana jest pewna zabawna sytuacja)
Film moim zdaniem rewelacyjny postać odegrana przez Hopkinsa świetna. Hannibala miałam w domu jako książkę ... ale nie mogąc dostać Czerwonego smoka i Milczenia owiec książkę zwróciłam do biblioteki ... Cheer nawet nie wiedziałam, że coś nowego ma powstać na ten temat, ale zapowiada się ciekawie ... oby na zapowiadaniu się nie skończyło ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Premiera pod koniec lutego.
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czytałam Milczenie owiec i Hannibala. Oglądałam po kilka razy wszystkie 3 częsci.To chyba jedna z nielicznych sytuacji kiedy film wygrał nad książką. Najmniej mi sie podobał Hannibal. Ajjj, byłam wściekła bo z tajemniczego, niewiarygodnie inteligentnego, niejednoznacznego Hannibala zrobili zwykłego mordercę, kanibala. Bez żadnych niedomówień. W Czerwonym Smoku wraca Lecter z pierwszej części. Wraca... No jak wiemy chronologicznie część trzecia opowiada najwczesniejsze dzieje. Absolutnie uwielbiam postać Lectera. Ubóstwiam Hopkinsa- nikt tak jak on nie nadaje sie do wcielenia w role Lectera. Jego fizjonomia... po prostu Hannibal Lecter. Ale doceniam też bardzo fanatastyczną Jodie Foster, Julianne Moore (choc początkowo mi bardzo brakowało Jude) i Edward Norton. Dla mnie jest to trylogia wszechczasów.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie dołączam do grona fanek Hannibala - kanibala
![]() Cheer, ale radochę mi zrobiłaś, coś ostatnio zaniedbałam pewne rzeczy i nic nie wiedziałam o następnej części. Super. Hopkins jako Lecter jest postacią wszechczasów, zresztą pobił tą rolą rekord-tylko 16 minut na ekranie w "Milczeniu" i Oskar na półce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ksiażki jeszcze nie czytałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
oglądałyście już 'Hannibal. Po drugiej stronie maski'? Jak wrażenia? Ja planuje się wybrać, jeśli czas i fundusze pozwolą.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Właśnie chciałam zapytać czy któraś z Was już widziała film
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Hey hmmm no nie jestem do końca przekonany,iż będzie to najlepsz cz. Hannibal'a - klimat można wyczuć już nawet po oglądnięciu zwiastunów - tylko te "stare" czasy eh nielubię tego ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
ta 4 cześć według mnie jest nie potrzebna, jakos mnie nie zachęca. bez hopkinsa to nie będzie to samo. mogli skończyć na trzech, co za dużo to nie zdrowo. po co to komu? :|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
ja rowniez wzielam sie za hannibala od tylu bo od przeczytania "hannibala"
![]() ![]() niestety nie znam fabuly "czerwonego smoka" musze wypozyczyc, nie wiem na co czekam ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Niedawno powstał na Kulturze wątek o najpiękniejszych kobiecych głosach i wśród kandydatek do tego tytułu znalazła się także Diamanda Galas. We mnie wzbudza ona podobne uczucia jak Hanibal- przeraża w swej bezpośredniości, zamiłowaniu do okrucieństwa i jednocześnie przyciąga jak magnes
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Jesteśmy średnimi dziećmi historii. Nie mamy celu ani miejsca. Nie mamy Wielkiej Wojny. Wielkiej Depresji. Naszą wielką wojną jest wojna duchowa. Naszą wielką depresją jest życie. Edytowane przez Szczypta Chili Czas edycji: 2007-02-24 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
uwielbiam 'hanibala', pozostałe dwie części to dla mnie już nie to sam. niestety tak to już jest, że wszelkie sequele i prequele nie dorównują pierwszym częściom. ale pewnie i tak zobaczę tego młodego hanibala z ciekawości.
Edytowane przez molka_1 Czas edycji: 2007-02-28 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
molka_1, a to nie jest Gaspard Ulliel w Twoim avatarku?
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
cheer nie, to jonathan rhys-meyers
![]() zagrał m.in. w "aleksandrze", "wszystko gra" i "idolu"(czyli "velvet goldmine") (tak dla przypomnienia kto to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Jesteśmy średnimi dziećmi historii. Nie mamy celu ani miejsca. Nie mamy Wielkiej Wojny. Wielkiej Depresji. Naszą wielką wojną jest wojna duchowa. Naszą wielką depresją jest życie. Edytowane przez Szczypta Chili Czas edycji: 2007-12-11 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Apropo aktora - ja wiem, że to głupio zabrzmi, ale dla mnie najbardziej charakterystyczną częścią Ulliela, przy tym pasującą Hannibalowi, był jego... dołek w policzku(jednym!)
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
tak wygląda duża fotka
![]() ![]() a wracając do tematu chyba obejrzę ten film choćby z ciekawości ![]() Edytowane przez molka_1 Czas edycji: 2007-02-25 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() Właśnie zamierzam przeczytać książeczki o Lecterze tylko niech mi ktoś powie jaka jest ich kolejność chronologiczna? ![]() Pozdrawiam
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Albert Fish - postacią tego pana podobno sugerował sie Thomas Harris tworząc Hannibala. Poszukajcie czegoś na jego temat jeśli Lecter Was fascynuje. Moim zdaniem całkiem warto
![]()
"We are not enemies, but friends. We must not be enemies. Though passion may have strained... we must not break our bonds of affection. The mystic chords of memory... will swell when again touched... as surely they will be... by the better angels of our nature." /by Martin Luther King |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
A ja uwielbiam Antony'ego Hopkinsa! Bosko zagrał Hannibala! Ahhh
![]() Książek nie czytałam, ale trzeba będzie nadrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Czerwony Smok" "Milczenie Owiec" "Hannibal" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale numer, a ja myślałam, że pierwsze milczenie owiec a ostatnie Hannibal- po drugiej stronie maski ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Chyba nie mogę się zgodzić... po traumie związanej z kiepściuchnym Pachnidłem (aż dziw, że nie było im taśmy szkoda na to "dzieło") normalnie się stresuję przed pójściem do kina, że nie daj Bóg, na kolejną szmirę trafię...
I wczoraj skoczyliśmy sobie z TŻ na Hannibal Rising właśnie... ja z rezerwą, jako że wielką fanką serii jestem. I co? I moim skromnym zdaniem REWELACJA. Właśnie tak powinien wyglądać portret psychologiczny mordercy (ten chłystek-pachniś powinien się uczyć), a jeśli chodzi o grę aktorską to aż słów mi brak. Dawno nie widziałam tak zagranego filmu, takiej mimiki (ten dołek -czy tam blizna- jest hipnotyzujący!) Oczywiście są i gorsze momenty, z początku jak trup się ściele rodu Lecterów, jakieś to takie ckliwe. Ale tylko wtedy. A że bez Hopkins'a... no bywa, czas biegnie nieubłaganie, ale w oczach Hannibala w wersji dwudziestoletniej ten sam ogień ![]() Poważnie, najlepszy film jaki widziałam od dłuższego czasu. Mówię to mając w pamięci swój brak poszanowania dla sequelowych przedsięwzięć gawiedzi filmowej. POLECAM 8,5/10 (9 ma u mnie tylko CLOSER a 10 jeszcze się nie narodziłą ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:57.