Hannibal Lecter - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-15, 17:12   #1
Monka_tort
Zadomowienie

Hannibal Lecter

Zakładam wątek, bo jestem bardzo ciekawa, czy są tu wizażanki, które postać doktora-potwora fascynuje tak jak mnie? Wczoraj przeczytałam "Hannibala" - książka okrutna, a zakończenie nie do przewidzenie.. . Lektura ogromnie mi się podobała, lubię takie książki, co dają człowiekowi nieźle do pomyślenia i nad którymi się potem człowiek zastanawia.

Kiedyś oglądałam "Milczenie owiec". Film jest jedym z moich faworytów jeżeli choci o 'te' klimaty, jak i kinematografię w ogóle. Pamiętam, że przez pierwsze dni po obejrzeniu go bałam się chodzić sama z psem po lesie, takie piętno na mnie odcisnął. Hopkins - fantastyczna rola, tak przekonywująca, że nikt lepiej nie odtworzyłby doktora-potwora. Takie moje zdanie.

Jak nieco ochłonę, to przeczytam "Milczenie..." i "Czerwonego Smoka".

A więc? Kto oglądał, kto czytał, kto lubi???

Antoine de Saint - Exupéry
Monka_tort jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-15, 17:37   #2
cheer
Zakorzenienie

Dot.: Hannibal Lecter

Lubię bardzo Czytałam tylko Hannibala, oglądałam Czerwonego Smoka (tego z 2002 r.), Milczenie Owiec i Hannibala (to właściwa kolejność, jeśli chodzi o chronologię wydarzeń).
Niedługo wchodzi do kin prequel całej historii, na podstawie scenariusza Thomasa Harrisa oczywiście, o tym jak Hannibal "dojrzewał" - Hannibal Rising, z młodym francuskim aktorem w roli doktora.
Tu zwiastun - wg mnie zapowiada się ciekawie: http://hannibal.po.drugiej.stronie.m...ailer.id=17664
Stary 2007-01-15, 17:51   #3
malijka
Wtajemniczenie

GG do malijka

Oglądałam Milczenie owiec ... 2 razy (z tym drugim razem związana jest pewna zabawna sytuacja)
Film moim zdaniem rewelacyjny postać odegrana przez Hopkinsa świetna.

Hannibala miałam w domu jako książkę ... ale nie mogąc dostać Czerwonego smoka i Milczenia owiec książkę zwróciłam do biblioteki ...

Cheer nawet nie wiedziałam, że coś nowego ma powstać na ten temat, ale zapowiada się ciekawie ... oby na zapowiadaniu się nie skończyło
Stary 2007-01-15, 18:12   #4
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malijka Pokaż wiadomość
Cheer nawet nie wiedziałam, że coś nowego ma powstać na ten temat, ale zapowiada się ciekawie ... oby na zapowiadaniu się nie skończyło
Film już jest gotowy, obejrzyj sobie zwiastun, do którego link podałam w poprzednim poście T. Harris napisał ten prequel stosunkowo niedawno, ale ponieważ, jak wiadomo , jego historie to gotowe scenariusze, napisał również scenariusz i powstał do niego film.
Premiera pod koniec lutego.
Stary 2007-01-15, 18:22   #5
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Czytałam Milczenie owiec i Hannibala. Oglądałam po kilka razy wszystkie 3 częsci.To chyba jedna z nielicznych sytuacji kiedy film wygrał nad książką. Najmniej mi sie podobał Hannibal. Ajjj, byłam wściekła bo z tajemniczego, niewiarygodnie inteligentnego, niejednoznacznego Hannibala zrobili zwykłego mordercę, kanibala. Bez żadnych niedomówień. W Czerwonym Smoku wraca Lecter z pierwszej części. Wraca... No jak wiemy chronologicznie część trzecia opowiada najwczesniejsze dzieje. Absolutnie uwielbiam postać Lectera. Ubóstwiam Hopkinsa- nikt tak jak on nie nadaje sie do wcielenia w role Lectera. Jego fizjonomia... po prostu Hannibal Lecter. Ale doceniam też bardzo fanatastyczną Jodie Foster, Julianne Moore (choc początkowo mi bardzo brakowało Jude) i Edward Norton. Dla mnie jest to trylogia wszechczasów.
Stary 2007-01-15, 22:49   #6
elisek
Zadomowienie

GG do elisek

Zdecydowanie dołączam do grona fanek Hannibala - kanibala
Cheer, ale radochę mi zrobiłaś, coś ostatnio zaniedbałam pewne rzeczy i nic nie wiedziałam o następnej części. Super.
Hopkins jako Lecter jest postacią wszechczasów, zresztą pobił tą rolą rekord-tylko 16 minut na ekranie w "Milczeniu" i Oskar na półce.
elisek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-16, 11:08   #7
mrówka_zeta
Raczkowanie

ksiażki jeszcze nie czytałam film zrobił na mnie wrażenie, zwłaszcza "milczenie owiec". lecter ma w sobie magnetyzm, jego postać jest niezwykle barwna. ma w sobie tajemnicę która fascynuje i tym samym przyciąga.
mrówka_zeta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-02-23, 20:52   #8
2016070150903
Konto usunięte

oglądałyście już 'Hannibal. Po drugiej stronie maski'? Jak wrażenia? Ja planuje się wybrać, jeśli czas i fundusze pozwolą.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 07:39   #9
Monka_tort
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
oglądałyście już 'Hannibal. Po drugiej stronie maski'? Jak wrażenia? Ja planuje się wybrać, jeśli czas i fundusze pozwolą.
Byłam na nim w kinie wczoraj. Wrażenia? Okrutny, to na pewno, ale przecież tego idzie się spodziewać. Gaspar Ulliel w roli Hannibala - bardzo przekonywujący. Mimo to, nie wiedzieć czemu, pozostaje jakiś niedosyt. Film, uważam, nie był zły, ale do "Milczenia...", które uwielbiam, bardzo mu daleko. Momentami akcja się dłuży. Za to bardzo podobało mi się odtworzenie rzeczywistości, tj. klimat tego obrazu. Ode mnie 6,75/10.

Stary 2007-02-24, 08:26   #10
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monka_tort Pokaż wiadomość
Film, uważam, nie był zły, ale do "Milczenia...", które uwielbiam, bardzo mu daleko.
no właśnie, tego się jak najbardziej spodziewałam. Milczenie to jednak klasyk, trudno go będzie dogonić.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 09:43   #11
cheer
Zakorzenienie

Właśnie chciałam zapytać czy któraś z Was już widziała film Ja jeszcze nie widziałam, ale słyszałam, że wizualnie (scenografia) jest najlepszy ze wszystkich filmów o Lecterze. Początkowo nie byłam przekonana co do Gaspara Ulliela, ale kiedy zobaczyłam go w zwiastunie (w ruchu; wiadomo - nieruchome zdjęcie nie robi aż takiego wrażenia), stwierdziłam, że ma bardzo niepokojącą urodę, która go wręcz świetnie predestynuje do odtworzenia roli Hannibala.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-02-24, 14:24   #12
booM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Właśnie chciałam zapytać czy któraś z Was już widziała film Ja jeszcze nie widziałam, ale słyszałam, że wizualnie (scenografia) jest najlepszy ze wszystkich filmów o Lecterze. Początkowo nie byłam przekonana co do Gaspara Ulliela, ale kiedy zobaczyłam go w zwiastunie (w ruchu; wiadomo - nieruchome zdjęcie nie robi aż takiego wrażenia), stwierdziłam, że ma bardzo niepokojącą urodę, która go wręcz świetnie predestynuje do odtworzenia roli Hannibala.

Hey

hmmm no nie jestem do końca przekonany,iż będzie to najlepsz cz. Hannibal'a - klimat można wyczuć już nawet po oglądnięciu zwiastunów - tylko te "stare" czasy eh nielubię tego
Stary 2007-02-24, 20:56   #13
these-words
Zakorzenienie

ta 4 cześć według mnie jest nie potrzebna, jakos mnie nie zachęca. bez hopkinsa to nie będzie to samo. mogli skończyć na trzech, co za dużo to nie zdrowo. po co to komu? :|

The greatest thing you'll ever learn,
is just to love and be loved in return.

these-words jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 21:45   #14
grin_ajz
Wtajemniczenie

GG do grin_ajz

ja rowniez wzielam sie za hannibala od tylu bo od przeczytania "hannibala" najgorsze jest to ze nie jest mi chyba dane obejrzec hannibala bo ile razy leci w tv tyle razy zasypiam w polowie, bo pora dosc nocna
niestety nie znam fabuly "czerwonego smoka" musze wypozyczyc, nie wiem na co czekam

grin_ajz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 21:50   #15
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Niedawno powstał na Kulturze wątek o najpiękniejszych kobiecych głosach i wśród kandydatek do tego tytułu znalazła się także Diamanda Galas. We mnie wzbudza ona podobne uczucia jak Hanibal- przeraża w swej bezpośredniości, zamiłowaniu do okrucieństwa i jednocześnie przyciąga jak magnes . Oczywiście Lecter miał nieco bardziej wyrafinowany język przekazywania swoich myśli, był znacznie bardziej hmmmm wysublimowany ...kulturalny Obie postaci łączy mroczność charakterów i owijająca je poświata tajemnicy. Niestety o ile Diamanda może nieco ukrywać źródło swojej enigmatyczności o tyle Hanibal jest na łasce pisarzy, scenarzystów i takich tam słowo i filmotwórców...No i sie panowie dobrali do teczek Hanibala i sie wydało...I się człowiek zawodzi troche, że takie proste są te jego fundamenty mrocznej, szaleńczej osobowości. A w "Milczeniu owiec" miałam wrażenie, że może chodzi o coś więcej. Chyba ostatecznie nie odwiedze kina, bo boje się, ze to będzie jak z oglądaniem dokumentów w stylu "Jak powstał...(np. Titanic)" kiedy to cały czar dzieła kinematograficzego rozpryska się jak mydlana bańka, jakby nagle magik powiedział w jaki sposób bukiet kwiatów zamienił się w gołębia...Chociaż nie powiem pan odtwarzający rolę młodego Lectera mnie kusi, oj kusi Chyba ogranicze się do oglądania zdjęć z filmu
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Edytowane przez Szczypta Chili
Czas edycji: 2007-02-24 o 22:27
Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 22:13   #16
molka_1
Rozeznanie

uwielbiam 'hanibala', pozostałe dwie części to dla mnie już nie to sam. niestety tak to już jest, że wszelkie sequele i prequele nie dorównują pierwszym częściom. ale pewnie i tak zobaczę tego młodego hanibala z ciekawości.

Edytowane przez molka_1
Czas edycji: 2007-02-28 o 22:40
molka_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-24, 22:57   #17
ameska
Rozeznanie

GG do ameska

Cytat:
Napisane przez molka_1 Pokaż wiadomość
uwielbiam 'hanibala', pozostałe dwie części to dla mnie już nie to sam. niestety tak to już jest, że wszelkie sequele i prequele nie dorównują pierwszym częściom. ale pewnie i tak zobaczę tego młodego hanibala z ciekawości.
ja wlasnie przymierzam sie do obejrzenia, mam od kilku dni na kompie i jakos mnie nie ciagnie..chyba podswiadomie wiem, ze bez Hopkinsa to juz nie bedzie to samo
Stary 2007-02-25, 10:13   #18
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez booM Pokaż wiadomość
hmmm no nie jestem do końca przekonany,iż będzie to najlepsz cz. Hannibal'a - klimat można wyczuć już nawet po oglądnięciu zwiastunów -
Nie napisałam, że najlepszy ze wszystkich, ale najlepszy pod względem wizualnym, a to różnica. Poza tym, ja nie oglądałam filmu, powtarzam tylko to, o czym słyszałam i o czym czytałam.
Cytat:
Napisane przez these-words Pokaż wiadomość
ta 4 cześć według mnie jest nie potrzebna, jakos mnie nie zachęca. bez hopkinsa to nie będzie to samo. mogli skończyć na trzech, co za dużo to nie zdrowo. po co to komu? :|
Widocznie człowiek, który Hannibala stworzył, nie chciał poprzestać Film jest przecież nakręcony na podstawie książki, scenariusz do filmu napisał Thomas Harris.
Cytat:
Napisane przez Szczypta Chili Pokaż wiadomość
Chociaż nie powiem pan odtwarzający rolę młodego Lectera mnie kusi, oj kusi Chyba ogranicze się do oglądania zdjęć z filmu
Prawda? Niepokój i jakaś tajemnica w tej urodzie sprawia, że wprost świetnie nadaje się do odegrania roli młodego Hannibala. Przy czym aktor jest z rocznika '84!

molka_1, a to nie jest Gaspard Ulliel w Twoim avatarku?
Stary 2007-02-25, 11:15   #19
molka_1
Rozeznanie

cheer nie, to jonathan rhys-meyers
zagrał m.in. w "aleksandrze", "wszystko gra" i "idolu"(czyli "velvet goldmine") (tak dla przypomnienia kto to )
Stary 2007-02-25, 12:15   #20
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Cytat:
Napisane przez cheer Pokaż wiadomość
Prawda? Niepokój i jakaś tajemnica w tej urodzie sprawia, że wprost świetnie nadaje się do odegrania roli młodego Hannibala. Przy czym aktor jest z rocznika '84!
Coś jak młody Brad Renfro w "Uczniu szatana"(http://www.filmweb.pl/Ucze%c5%84+Sza...130):rolleyes: Taka jakaś mroczna iskra w oczach...
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Edytowane przez Szczypta Chili
Czas edycji: 2007-12-11 o 17:17
Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-25, 13:37   #21
Monka_tort
Zadomowienie

Apropo aktora - ja wiem, że to głupio zabrzmi, ale dla mnie najbardziej charakterystyczną częścią Ulliela, przy tym pasującą Hannibalowi, był jego... dołek w policzku(jednym!) .

Stary 2007-02-25, 16:47   #22
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
cheer nie, to jonathan rhys-meyers
zagrał m.in. w "aleksandrze", "wszystko gra" i "idolu"(czyli "velvet goldmine") (tak dla przypomnienia kto to )
Cytat:
Napisane przez Szczypta Chili Pokaż wiadomość
Coś jak młody Brad Renfro w "Uczniu szatana"(http://www.filmweb.pl/Ucze%c5%84+Szatana+1998+o +filmie,Film,id=31130):ro lleyes: Taka jakaś mroczna iskra w oczach...
A jakoś tak mi go przypomina w tym avku Może dlatego, że to małe zdjęcie. A Wszystko gra widziałam nawet całkiem niedawno i nie skojarzyłam z tej fotki A iskra jest, jest, pod tym względem mi nawet trochę Joaquina Phoenixa przypomina
Stary 2007-02-25, 17:05   #23
molka_1
Rozeznanie

tak wygląda duża fotka miał inną fryzurę niż w filmie "wszystko gra"

a wracając do tematu chyba obejrzę ten film choćby z ciekawości i może dlatego, że jest to wytwór tego samo człowieka, który napisał poprzednie części, a nie napisana specjalnie na potrzeby filmu przez kogoś innego.

Edytowane przez molka_1
Czas edycji: 2007-02-25 o 17:56
Stary 2007-02-25, 17:39   #24
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
tak wygląda duża fotka
Przyznam, że nawet na większej fotce przypomina mi Gasparda. Może takie ujęcie
Stary 2007-02-28, 09:57   #25
Motylek7
Rozeznanie

Hej

Właśnie zamierzam przeczytać książeczki o Lecterze tylko niech mi ktoś powie jaka jest ich kolejność chronologiczna?

Pozdrawiam

Motylek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-28, 10:01   #26
crazyslave
Raczkowanie

Albert Fish - postacią tego pana podobno sugerował sie Thomas Harris tworząc Hannibala. Poszukajcie czegoś na jego temat jeśli Lecter Was fascynuje. Moim zdaniem całkiem warto
we must not break our bonds of affection.
The mystic chords of memory...
will swell when again touched...
as surely they will be...
by the better angels of our nature." /by Martin Luther King
crazyslave jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-28, 12:40   #27
anusia-87
Wtajemniczenie

A ja uwielbiam Antony'ego Hopkinsa! Bosko zagrał Hannibala! Ahhh
Książek nie czytałam, ale trzeba będzie nadrobić
anusia-87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-28, 13:39   #28
Monka_tort
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Motylek7 Pokaż wiadomość
Hej

Właśnie zamierzam przeczytać książeczki o Lecterze tylko niech mi ktoś powie jaka jest ich kolejność chronologiczna?

Pozdrawiam
"Hannibal - po drugiej stronie maski"
"Czerwony Smok"
"Milczenie Owiec"
"Hannibal"

Stary 2007-02-28, 18:28   #29
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monka_tort Pokaż wiadomość
"Hannibal - po drugiej stronie maski"
"Czerwony Smok"
"Milczenie Owiec"
"Hannibal"

Dziękuję ślicznie

Ale numer, a ja myślałam, że pierwsze milczenie owiec a ostatnie Hannibal- po drugiej stronie maski

Motylek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-01, 17:36   #30
heyyou
Raczkowanie

Chyba nie mogę się zgodzić... po traumie związanej z kiepściuchnym Pachnidłem (aż dziw, że nie było im taśmy szkoda na to "dzieło") normalnie się stresuję przed pójściem do kina, że nie daj Bóg, na kolejną szmirę trafię...
I wczoraj skoczyliśmy sobie z TŻ na Hannibal Rising właśnie... ja z rezerwą, jako że wielką fanką serii jestem.
I co? I moim skromnym zdaniem REWELACJA. Właśnie tak powinien wyglądać portret psychologiczny mordercy (ten chłystek-pachniś powinien się uczyć), a jeśli chodzi o grę aktorską to aż słów mi brak. Dawno nie widziałam tak zagranego filmu, takiej mimiki (ten dołek -czy tam blizna- jest hipnotyzujący!)
Oczywiście są i gorsze momenty, z początku jak trup się ściele rodu Lecterów, jakieś to takie ckliwe. Ale tylko wtedy.

A że bez Hopkins'a... no bywa, czas biegnie nieubłaganie, ale w oczach Hannibala w wersji dwudziestoletniej ten sam ogień

Poważnie, najlepszy film jaki widziałam od dłuższego czasu. Mówię to mając w pamięci swój brak poszanowania dla sequelowych przedsięwzięć gawiedzi filmowej.

POLECAM 8,5/10 (9 ma u mnie tylko CLOSER a 10 jeszcze się nie narodziłą )
#$%+&* don't walk around me, you make me dizzy!
heyyou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości