|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Masaż a menstruacja ...
Czy można masowac dziewczynę (przecież nie chłopaka) w okresie menstruacji np. omijając okolicę brzucha. Czy masaż może pomóc w zabużeniach cyklu ? np. wtórnego braku miesiączki no i czy może nam przynieść ulgę w bolesnym miesiączkowaniu.
Pozdrawiam - proszę pomóż rozwikłać mi ten problem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Masaż a menstruacja ...
Klasyczne formy masażu opieraja sie przede wszystkim na fizjologicznym oddziaływaniu masażu na organizm. Podstawa to czynnik mechaniczny wpływajacy na mięśnie, układ krążenia, układ oddechowy, posrednio hormonalny. Klasyczne masaże z zasady są przeciwwskazane w okresie menstruacji. Podobnie jest z niektórymi zabiegami kosmetycznymi. Dotyczy to przede wszystkim pierwszych dni, bezwzględnie czy jest to masaż całosciowy, czy np. grzbietu. Dlaczego? Jednym z podstawowych przeciwwskazań jest wykonywanie masażu w wypadku zagrożenia wystąpienia krwawienia, krwotoków.
Niektóre tradycje masazu, techniki wschodnie, są bardziej liberalne. Np. mozna wykonać masaż reflektoryczny stóp lub elementy akupresury, ale tez jest to sprawa dyskusyjna. Mozna natomiast zmniejszyć bolesność okolic brzucha poprzez relaksację, specjalne techniki oddychania. Po weekendzie - wyjazd - rozwiniemy ten wątek. Pozdrawiam Piotr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ojejku TAAKa ze mnie mądrala a błędy ortograficzne czynie zabuzenia przez ż .Dzisiaj to po wypoczynku zaburzenia są przez RZ.Wrażliwych BARDZO przepraszam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
wreszcie ktoś zadaje tematy które interesujące są.Sama jestem ciekawa co odpowie PAN PIOTR.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Podsyłam adresy stron anglojęzycznych na których można znaleźć troche informacji głównie odnośnie akupresury w czasie menstruacji. Pozdrawiam!
http://www.massage.spb.ru/acupressure/menstrual.htm http://216.122.199.245/Complementary.../menstrual.asp http://www.healthy.net/asp/templates...rticle&ID=1371 http://bhojraj.tripod.com/Nov2002.html http://www.wholehealthmd.com/hc/peri...,1904,,00.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Gdzie ty jesteś BodyWorker, kiedy Tule Kobiet czeka na odpowiedź. Czy coś może pomóc, gdy miednica jeden raz w miesiącu boli ??? Kolega myśli (student medycyny)mówi, że bolesne miesiączkowanie jest wskazaniem do wykonywania. A co ty na to ? Czekam na odpowiedź...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
A wiecie, że o forum zaczyna w końcu być ciekawe !!!
Tylko dlaczego Pan Piotr nie odpowiada ? Zainteresowałem się i prześledziłem wszystkie wątki. Wiem, że biegł na ... pociąg lecz chyba bez komputera ... pewnikiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
To ja zadałam pytanie o ta całą okresową sprawę.NO
Zal mi tego faceta.MYSLE ze do HONOLULU nie pojechał.ZRESZTA po sobocie jest niedziela,tak jest myślę,A logiczne że po niedzieli następuje poniedziałek.RREASYMUJAC to poniedziałek dniem pracującym jest.CHOC nigdy z logiki nie zdawałam na więcej od 3 minus. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Witam serdecznie, tak sie składa iż moje weekendy są także często pracujace. Tym razem wyjazd do Zakopca na narty a w niedzielę następna prezentacja w Katowicach. Drodzy czytelnicy, jezeli czasem nie bedzie natychmiastowej odpowiedzi to dlatego ze mnie nie ma, jestem w terenie. A nie dlatego że jestem ignorantem.
Wykonujac masaż, ucząc relaksacji itd, byłoby bez sensu samemu nie potrafić czasem odłączyc się. Tak sie składa, że potrafie jeszcze od czasu do czasu wyłaczyć telefon i zastawic komputer. Z przenosnych gadzetów nie korzystam niestety wzrok nie pozwala. W sobote był zabawny numer siedzę w takiej zamknietej kolejce kilkanaście osób w wagonie z nartami. A tu dzwoni pacjentka i sie pyta o szczegóły masażu poporodowego, bo ma problemy z biustem. Najpierw się wymiguje, że nie mogę rozmawiać. Ale ona nalega. No to w końcu ja jej na to, ze przeslę jej artykuł nt. masażu biustu - mailem. Fajnie co? Reszty domyslcie się sami.. Ale do rzeczy. Jak widzicie "dorggg" przysłała lub przysłał strony gdzie są informacje dotyczące masażu w przypadku menstruacji. Jeżeli chodzi o akupresurę to powodzenia, a punkty sa na stronie którą podaję. Jezeli chodzi o masaże klasyczne to życzę powodzenia ze stosowaniem ich w okresie menstruacji - chyba ktos nie zna podstawowych przeciwwskazań do masażu. Moje drogie panie powtarzam jeszcze raz, masaż klasyczny i pochodne są przeciwwskazaniem do masażu w pierwszych dniach menstuacji. Mozna wywołać dodatkowe krwawienie. Jezeli chodzi o zespół bolesnego miesiączkowania historia jest troche inna. Przede wszystkim nalezy ustalić główną przyczynę. Są specjalne cwiczenia związane z takim stanem, ale trudno o taki zestaw ćwiczeń prosic tradycyjnego ginekologa. Inny sposób to relaksacja napietych miejsc. Trudno na forum taki masaż opisać, dokładnie wytłumaczyć, ale spróbuję chociaż troszkę. Jeden ze sposobów jest następujacy. 1. Połóż się w pozycji która powoduje najmniejszy ból, np. zwiń się w kłebek, podkurcz nogi. 2. Rozpoczniej spokojne oddychanie, tak aby wydech był nieco dłuzszy od wdechu. 3. Znajdz nad spojeniem łonowym oraz w okolicach między spojeniem a pepkiem, napiete miejsca i połóz tam płasko ułozone kciuki, lub palce wskazujace. 4. Powoli spróbuj wykonać lekki masaż napietych miejsc, stref w skórze, tak aby jedynie rozlużnić powłoki brzuszne.Masaż jest synchronizowany z oddechem, tzn. lekki naciskw momencie wydechu. 5. Postaraj sie zrelaksować całą miednicę, często pomocny jest masaż w okolicach przednich, górnych kolców biodrowych, to jest z przodu gdzie wystają wyraźne kosci miednicy. Tyle na początek. Powodzenia, pozdrawiam Piotr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.