|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Rozwój mowy u dzieci a masaż leczniczy
Chciałam zapytać Pana Piotra Szczotkę o masaż wspomagający rozwój mowy u 4 letniego dziecka. Słyszałam, że na ciele występują receptory odpowiadające za ośrodkowy układ nerwowy, w którym zachodzą procesy poznawcze takie jak: uczenie się, zapamietywanie, koncentracje uwagi ,rozwój mowy.Jak można go pobudzić i czy stosuje się go u małych dzieci? Czy taki masaż daje rezultaty także u dziecka z ryzykiem dysleksji? Proszę o kilka przykładów ćwiczeń i sposób oraz częstotliwość ich wykonywania.Może jest jakaś lektura godna polecenia?
Ps. Czy taki masaż można wykonywać w trakcie przyjmowania lekarstwa o nazwie Nootropil? Z góry dziękuję za wszelkie rady i pozdrawiam, Monika |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Rozwój mowy u dzieci a masaż leczniczy
Witam Moniko, są receptory związane z osrodkami mowy, wystepuja min. na głowie. Nie chodzi tu jednak o proste zastosowaqnie masażu punktów jak w popularnej refleksoterapii, czy shiatsu. Jedną z metod jest także terapia czaszkowo-krzyzowa / cranio-sacral. Taka stymulacja odbywać powinna sie jednak przy udziale doswiadczonego terapeuty oraz po dokładnych zdiagnozowaniu zaburzeń.
Jezeli chodzi o masaż ogólnostymulacyjny to zarówno dzieci zdrowe jak i z uszczerbkiem na zdrowiu masujemy od pierwszych tygodni. Czym prędzej tym lepiej. Są jednak wyjatki i przeciwwskazania. Poprosiłem także o wypowiedz Ewę Mikułę , mgr rehabilitacji w naszych Gabinetach; " Istnieja różne formy i techniki pracy stymulacyjnej dla mózgu, w celach polepszenia koncentracji, czy też stref odpowiedzialnych za rozwój mowy. Najważniejsza jest jednak diagnoza. Co jest przyczyną zaistniałej sytuacji? - to fundamentalne pytanie. Jaki poziom układu mamy stymulować? Bez tego trudno cokolwiek doradzić. Znam np. w Poznaniu (nie wiem o jakie miasto chodzi w Twoim przypadku)kilka osób które zajmują sie diagnostyka i terapią, dobierając sposób stymulacji odpowiednio do zaistniałego problemu. " Życzymy wytrwałości w poszukiwaniu odpowiednich metod wspomagajacych rozwój, a z pewnością osiągniesz sukces. Wiemy to z własnego doswiadczenia. Ewa i Piotr. Uwaga! Jeżeli temat poruszony na forum jest zbyt osobisty aby go publicznie dalej rozwijać, prosimy o korespondencję bezposrednią. bodywork@poczta.onet.pl lub info@bodywork.com.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.