Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-09, 23:21   #1
malamarooda
Raczkowanie

Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym

Hej, zaproponuję Wam dzisiaj przepis, który ostatnio wypróbowałam.

Porcja: na 3-4 osoby.
Czas: około godziny
Trudność: dosyć łatwe

Potrzebne produkty:
Makaron (500 gram), podwójny filet z kurczaka, torebka mrożonego szpinaku (drobnego), jedno żółtko, około 5 łyżek stołowych masła, około 3 łyżek mąki pszennej, 2 szklanki mleka, czosnek granulowany.

Najpierw oczywiście gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dodajemy olej do wody (myślę, że może to być oczywiste, ale na wszelki wypadek wytłumaczę - makaron się wtedy nie skleja i nie przykleja do garnka). Szpinak najlepiej pozostawić poza lodówką, aby się nieco rozmroził, ma być wciąż lekko zmrożony i zimny, ale na "bokach" powinien rozmrozić się do rodzaju "papki". Spowoduje to, że przy gotowaniu nie będzie taki rozwodniony i połączy się ładnie z sosem.

Tak lekko rozmrożony szpinak wrzucamy do garnuszka, w którym wcześniej roztapiamy masło (można dodać odrobinę wody, ja dodaję, żeby nie musieć przy nim stać, jak się doleje wodę to można nawet na największym ogniu przykryć garnek i zwyczajnie zostawić). Pamiętajmy jednak, że jeśli dodamy, wodę, to po zagotowaniu szpinaku musimy zdjąć pokrywkę, aby odparować wodę. Szpinak powinien być jak najdrobniejszy.

Teraz najtrudniejsza, ale wciąż prosta sprawa. Robimy sos beszamelowy. Ja roztapiam masło, a następnie, na małym ogniu (można w ogóle zdjąć patelnię z ognia, jeśli ktoś nie czuje się pewny), dodaję do roztopionego masła mąkę (dla mniej doświadczonych dziewczyn w robieniu sosów zalecam robić to powoli) i mieszam, aż do powstania gładkiej, aczkolwiek bardzo gęstej papki. Na tym etapie należy uważać na grudki, ale nawet jeśli powstaną, to tragedii nie będzie. Kiedy papka jest gotowa, dolewamy powoli mleko (małymi porcjami) i mieszamy, aż znowu powstanie coś na styl poprzedniej papki. Robimy to tak długo, aż osiągniemy w końcu konsystencję sosu. Oczywiście, im więcej mleka, tym będzie on rzadszy.
Co zrobić, gdy powstaną grudki? To proste, przelać sos przez sitko. Ale nie należy martwić się zbytnio, ja ostatnio zrobiłam sos z grudkami (spieszyłam się niestety) i tylko odlałam te większe. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Sos beszamelowy jaki jest, pewnie wiele z Was wie. Jest bardzo delikatny, dlatego ja dodaję sporo czosnku granulowanego, ponieważ mój TŻ woli mocniejsze smaki (niestety, ja wręcz przeciwnie). Można doprawić sos również innymi przyprawami, według uznania.

Kiedy sos beszamelowy i szpinak są gotowe, wrzucamy szpinak do sosu. Mieszamy aż do powstania gładkiego, gęstego sosu szpinakowo-beszamelowego. Doprawiamy według uznania (jak wiadomo, szpinak też ma delikatny smak).

Następnie kroimy kurczaka w drobne kostki, smarujemy czosnkiem i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (ja nie lubię smażyć na oleju, jeśli cała reszta jest na maśle). W zasadzie dusimy mięso, pod przykrywką, mięso powinno puścić dużo wody, którą należy odlać, przed wrzuceniem uduszonych kawałków kurczaka do naszego sosu. Po dodaniu kurczaka i doprawieniu, potrawa jest gotowa.

Wykładamy porcję makaronu na talerz, polewamy sosem (w zasadzie już potrawką) i voilà. Danie gotowe.

PS: W przepisie wydaje się być dużo czosnku, ale uwierzcie, szpinak i sos beszamelowy tak intensywnie zabierają smak, że nie będzie zbyt wyczuwalny - mój TŻ musiał jeszcze doprawiać. Cóż, wina różnych smaków, ja gotuję pod siebie delikatnie, a On mi to później bezcześci przyprawami . Zamiast granulowanego czosnku można oczywiście zastosować zwykłe, posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku, wtedy będzie na pewno smaczniej i intensywniej.
malamarooda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 06:39   #2
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym

brzmi smakowicie, ale faktycznie doprawić trzeba mocno, bo to się mdłe wydaje.

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 08:22   #3
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Robię coś podobnego jako makaron nadziewany. Tyle, że szpinak doprawiam jajkiem, dużą ilością czosnku, pieprzu i sera pleśniowego. Szpinakiem i podsmażonym kurczakiem nadziewam makaron. Potem zalewam nadziane makarony sosem beszamelowym, do którego dodaję 'sos' który puścił szpinak. Zapiekam i gotowe.

Z serem pleśniowym nie jest mdłe.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 09:29   #4
plywok
Zakorzenienie

sos beszamelowy kojarzy mi sie przedewszystkim z galka muszkatolowa, ktorej mi tutaj zabraklo.

a takto brzmi smacznie.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-10, 09:38   #5
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
sos beszamelowy kojarzy mi sie przedewszystkim z galka muszkatolowa, ktorej mi tutaj zabraklo.

a takto brzmi smacznie.
gałka muszkatołowa nijak nie pasuje do szpinaku
Stary 2012-08-10, 14:21   #6
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
gałka muszkatołowa nijak nie pasuje do szpinaku
zawsze do szpinaku dodaję gałkę. i to dużo.

(;
Stary 2012-08-10, 14:26   #7
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze do szpinaku dodaję gałkę. i to dużo.
Kompletnie mi to zestawienie nie pasuje
Stary 2012-08-10, 14:43   #8
plywok
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Kompletnie mi to zestawienie nie pasuje
każda pani domu ma swoje smaki w kuchni

(;
Stary 2012-08-10, 19:24   #9
Ramona_85
Zakorzenienie

Cytat:

a takto brzmi smacznie.
danie jak najbardziej godne przyrządzenia
ale faktycznie, sos beszamelowy, to masło, mąka, mleko i obowiązkowo gałka muszkatołowa
ja jakoś nie przepadam za tym sosem, jest dla mnie zawsze za mdły, ile bym nie soliła i pieprzyła (pieprzem oczywiście). Do lasagne czy makaronowych cannelloni z sosem pomidorowym jak najbardziej pasuje, bo mdłe i ostre się wymiesza i wychodzi coś przepysznego
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 01:36   #10
malamarooda
Raczkowanie

To jest typ dania, które wiele osób uważa za mdłe niektórzy takie oczywiście lubią, na przykład ja (skrajnie, raz mdłe a raz tak ostre, że nikt tego nie je). A co do gałki muszkatołowej to oczywiście jest nieodzowny element sosu beszamelowego, ale mi do szpinaku też jakoś ni w ząb
malamarooda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-21, 06:26   #11
whiness
Zadomowienie

Pychota. Szpinak, beszamel i kurczak to idealna kompozycja smaków, jak dla mnie.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości