|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 34
|
Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
Hej, zaproponuję Wam dzisiaj przepis, który ostatnio wypróbowałam.
Porcja: na 3-4 osoby. Czas: około godziny Trudność: dosyć łatwe Potrzebne produkty: Makaron (500 gram), podwójny filet z kurczaka, torebka mrożonego szpinaku (drobnego), jedno żółtko, około 5 łyżek stołowych masła, około 3 łyżek mąki pszennej, 2 szklanki mleka, czosnek granulowany. Najpierw oczywiście gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dodajemy olej do wody (myślę, że może to być oczywiste, ale na wszelki wypadek wytłumaczę - makaron się wtedy nie skleja i nie przykleja do garnka). Szpinak najlepiej pozostawić poza lodówką, aby się nieco rozmroził, ma być wciąż lekko zmrożony i zimny, ale na "bokach" powinien rozmrozić się do rodzaju "papki". Spowoduje to, że przy gotowaniu nie będzie taki rozwodniony i połączy się ładnie z sosem. Tak lekko rozmrożony szpinak wrzucamy do garnuszka, w którym wcześniej roztapiamy masło (można dodać odrobinę wody, ja dodaję, żeby nie musieć przy nim stać, jak się doleje wodę to można nawet na największym ogniu przykryć garnek i zwyczajnie zostawić). Pamiętajmy jednak, że jeśli dodamy, wodę, to po zagotowaniu szpinaku musimy zdjąć pokrywkę, aby odparować wodę. Szpinak powinien być jak najdrobniejszy. Teraz najtrudniejsza, ale wciąż prosta sprawa. Robimy sos beszamelowy. Ja roztapiam masło, a następnie, na małym ogniu (można w ogóle zdjąć patelnię z ognia, jeśli ktoś nie czuje się pewny), dodaję do roztopionego masła mąkę (dla mniej doświadczonych dziewczyn w robieniu sosów zalecam robić to powoli) i mieszam, aż do powstania gładkiej, aczkolwiek bardzo gęstej papki. Na tym etapie należy uważać na grudki, ale nawet jeśli powstaną, to tragedii nie będzie. Kiedy papka jest gotowa, dolewamy powoli mleko (małymi porcjami) i mieszamy, aż znowu powstanie coś na styl poprzedniej papki. Robimy to tak długo, aż osiągniemy w końcu konsystencję sosu. Oczywiście, im więcej mleka, tym będzie on rzadszy. Co zrobić, gdy powstaną grudki? To proste, przelać sos przez sitko. Ale nie należy martwić się zbytnio, ja ostatnio zrobiłam sos z grudkami (spieszyłam się niestety) i tylko odlałam te większe. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Sos beszamelowy jaki jest, pewnie wiele z Was wie. Jest bardzo delikatny, dlatego ja dodaję sporo czosnku granulowanego, ponieważ mój TŻ woli mocniejsze smaki (niestety, ja wręcz przeciwnie). Można doprawić sos również innymi przyprawami, według uznania. Kiedy sos beszamelowy i szpinak są gotowe, wrzucamy szpinak do sosu. Mieszamy aż do powstania gładkiego, gęstego sosu szpinakowo-beszamelowego. Doprawiamy według uznania (jak wiadomo, szpinak też ma delikatny smak). Następnie kroimy kurczaka w drobne kostki, smarujemy czosnkiem i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem (ja nie lubię smażyć na oleju, jeśli cała reszta jest na maśle). W zasadzie dusimy mięso, pod przykrywką, mięso powinno puścić dużo wody, którą należy odlać, przed wrzuceniem uduszonych kawałków kurczaka do naszego sosu. Po dodaniu kurczaka i doprawieniu, potrawa jest gotowa. Wykładamy porcję makaronu na talerz, polewamy sosem (w zasadzie już potrawką) i voilà. Danie gotowe. PS: W przepisie wydaje się być dużo czosnku, ale uwierzcie, szpinak i sos beszamelowy tak intensywnie zabierają smak, że nie będzie zbyt wyczuwalny - mój TŻ musiał jeszcze doprawiać. Cóż, wina różnych smaków, ja gotuję pod siebie delikatnie, a On mi to później bezcześci przyprawami . Zamiast granulowanego czosnku można oczywiście zastosować zwykłe, posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku, wtedy będzie na pewno smaczniej i intensywniej.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
brzmi smakowicie, ale faktycznie doprawić trzeba mocno, bo to się mdłe wydaje.
__________________
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
Robię coś podobnego jako makaron nadziewany. Tyle, że szpinak doprawiam jajkiem, dużą ilością czosnku, pieprzu i sera pleśniowego. Szpinakiem i podsmażonym kurczakiem nadziewam makaron. Potem zalewam nadziane makarony sosem beszamelowym, do którego dodaję 'sos' który puścił szpinak. Zapiekam i gotowe.
Z serem pleśniowym nie jest mdłe. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
sos beszamelowy kojarzy mi sie przedewszystkim z galka muszkatolowa, ktorej mi tutaj zabraklo.
a takto brzmi smacznie.
__________________
(; |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
zawsze do szpinaku dodaję gałkę. i to dużo.
__________________
(; |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
każda pani domu ma swoje smaki w kuchni
__________________
(; |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
Cytat:
![]() ale faktycznie, sos beszamelowy, to masło, mąka, mleko i obowiązkowo gałka muszkatołowa ![]() ja jakoś nie przepadam za tym sosem, jest dla mnie zawsze za mdły, ile bym nie soliła i pieprzyła (pieprzem oczywiście ![]() ). Do lasagne czy makaronowych cannelloni z sosem pomidorowym jak najbardziej pasuje, bo mdłe i ostre się wymiesza i wychodzi coś przepysznego |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 34
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
To jest typ dania, które wiele osób uważa za mdłe
niektórzy takie oczywiście lubią, na przykład ja (skrajnie, raz mdłe a raz tak ostre, że nikt tego nie je). A co do gałki muszkatołowej to oczywiście jest nieodzowny element sosu beszamelowego, ale mi do szpinaku też jakoś ni w ząb
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomości: 1 065
|
Dot.: Makaron z kurczakiem i sosem beszamelowo-szpinakowym
Pychota.
Szpinak, beszamel i kurczak to idealna kompozycja smaków, jak dla mnie.
__________________
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.



. Zamiast granulowanego czosnku można oczywiście zastosować zwykłe, posiekane lub wyciśnięte ząbki czosnku, wtedy będzie na pewno smaczniej i intensywniej.




). Do lasagne czy makaronowych cannelloni z sosem pomidorowym jak najbardziej pasuje, bo mdłe i ostre się wymiesza i wychodzi coś przepysznego
