strój do tańca współczesnego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-24, 14:30   #1
anussiak
Przyczajenie

strój do tańca współczesnego

Tworze własną choreografię - duet w technice tańca współczesnego.
zastanawiałam sie nad strojem i myślałam że fajnie będzie założyć sukienkę lub spódnicę!

Powinna być:
-wykrojona w koło
-mniej więcej do kolana
-z elestycznego, jednolitego raczej matowego materiału
-kolor - hmmm scenyczny musi być , byle nie jaskrawy
-jeśli chodzi o sukienkę to góra powinna byc raczej prosta, skromna
-w ogóle cały strój nie powinien byc 'krzkliwy' bo w tańcu współczesnym nie o to chodzi.

Jeśli znajdziecie spódnice bądź sukienke odpowiadające mojemu opisowi to bardzo proszę o pomoc
anussiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-24, 20:48   #2
zamszowiec
Raczkowanie

Dot.: strój do tańca współczesnego

Taneczny strój na scenę zazwyczaj jest w ostrych, kontrastowych kolorach.Na tym polega jego "sceniczność", musi podkreślać ruch, być widoczny na scenie nawet z daleka, nie zlewać się w jedną całość, zwracać na siebie uwagę. Po za tym krój, kolor i cały charakter stroju powinien być dopasowany do muzyki i przekazywanych emocji, a o tym nic nie piszesz.
Najlepiej gdybyś zanlazła krawcową, która uszyłaby ci stroje według Twoich wskazówek, bo z kupowaniem gotowych może być różnie. Nie zawsze znajdzie się takie, które odpowiadałyby w pełni wizji choreografa. A źle dobrany strój na scenę może popsuć cały efekt.
zamszowiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-25, 13:11   #3
anussiak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez zamszowiec Pokaż wiadomość
Taneczny strój na scenę zazwyczaj jest w ostrych, kontrastowych kolorach.Na tym polega jego "sceniczność", musi podkreślać ruch, być widoczny na scenie nawet z daleka, nie zlewać się w jedną całość, zwracać na siebie uwagę. Po za tym krój, kolor i cały charakter stroju powinien być dopasowany do muzyki i przekazywanych emocji, a o tym nic nie piszesz.
Najlepiej gdybyś zanlazła krawcową, która uszyłaby ci stroje według Twoich wskazówek, bo z kupowaniem gotowych może być różnie. Nie zawsze znajdzie się takie, które odpowiadałyby w pełni wizji choreografa. A źle dobrany strój na scenę może popsuć cały efekt.

Jeśli chodzi o tą sceniczność uzyskiwaną za pomocą krzykliwych i ostrych kolorów to się zgadzam - ale to dobre do tańca towarzyskiego, gdzie strój ma przykłuwać uwagę do wyglądu. Natomiast jeśli chodzi o taniec współczesny to uważam że najważniejsze jest przekazywanie emocji oraz sam ruch. strój nie powinien rozpraszać i zakłócać odbioru treśći, powienien być jedynie skromnym uzupełnieniem.
Jakoś nie moge sobie wyobrazić siebie stojącej na scenie w jasnożółtej, błyszczącej sukience. Nie tego szukam;/
Wystarczy spojrzeć na znane polskie zespoły tańca współczesnego i teatry tańca. Piękny ruch, dużo emocji, proste,skromne stroje ( o ironio często w odcieniach czerni, szarości, czasem biel, beż - choć nie mówie że dokładnie tego szukam)

"Po za tym krój, kolor i cały charakter stroju powinien być dopasowany do muzyki i przekazywanych emocji, a o tym nic nie piszesz."

Tak zgadzam się! wybrałam sukienkę lub spódnicę bo właśnie pasują do mojej historii. opisane prze mnie wymagania też pasują do mojej historii. nie muszę pisać o szczegółach mojego układu bo jeśli ktoś znalazłby jakiś strój który odpowiadałby mojemu opisowi ale stwierdziłabym że jednak nie pasuje to po prostu bym go odrzuciła.
Proste chyba?

Po trzecie piszesz o propozycji odwiedzenia krawcowej! Świetny pomysł.
Należe do zespołu, który działa przy samorządowym centrum kultury w średniej wielkości mieście. Gdy moja pani choreograf tworzy układ dla całej grupy, dostajemy pieniądze na zakup materiałów i usługi krawieckie. W tym roku dostaliśmy możliwość sprawdzenia się w roli choreografów. Umówiłam sie z koleżanką że zrobimy duet. Ruch, historia, muzyka, stroje - wszystko we własnym zakresie. Jednym słowem pierwsze próby choreograficzne.
Mam 17 lat i brak możliwości sfinansowania sobie jakich usług. Miałam nadzieje że znajdę coś taniego w internecie, dlatego też prosiłam o pomoc forumowiczki.!
Stary 2009-12-25, 20:07   #4
zamszowiec
Raczkowanie

Mimo wszystko radziłabym wam znaleźć kogoś, kto te stroje uszyje. Nie musi to być profesjonalna krawcowa, chociaż z doświadczenia wiem, że to wcale nie musi być droga usługa. Wystarczy,że znajdziecie ciocię, babcie itp. która zgodzi się uszyć dla was kostiumy, zwłaszcza,że chodzi tylko o dwie sztuki a nie całą formację. Same materiały nie muszą być drogie.
Ale ja wcale nie pisałam o jaskrawych kolorach i tandetnych świecidełkach. Pisałam o KONTRASTOWYCH KOLORACH, a to jest różnica. Można zestawić biel i czerń, i to będzie ciekawiej wyglądać na scenie niż sama czerń. Podobnie będzie z czerwonym i czarnym itp.Jeszcze raz powtarzam: nie chodzi tu o kiczowate zestawienie jak największej ilości jaskrawych kolorów. Tak pojmowana "sceniczność" nie pomoże w żadnej technice tanecznej
Stary 2009-12-25, 20:20   #5
anussiak
Przyczajenie

W sumie racja!
i nie twierdziłam że strój ma koniecznie być cały czarny. Choć czerń na 100% wykorzystam ale obowiązkowo w połączeniu z jakimś innym kolorem.!
Co do "cioci, babci" to trochę przemyślałam sprawę (prawdę mówiąc myślałam już wcześniej o tym) i przyczaję się do mamy mojej kumpeli - krawcowej na urlopie jak to się mówi
miałam jednak nadzieję, że ktoś podrzuci mi jakiś fajny pomysł na tą spódnicę ( bo bardziej skłaniam się do pomysłu na spódnicę)
mam taką wizję: zwykły czarny top na grubszych ramiączkach, czarne getry i spódnica innego koloru!
przy czym chciałam żeby nasze stroje nie były identyczne, broń Boże, nawet do historii to nie pasuje.

Może jakiś pomysł? jakiś inny krój tych spódnic czy coś?
Stary 2009-12-31, 10:59   #6
zamszowiec
Raczkowanie

Ogólnie brzmi OK.Tylko żeby spódnice były innego koloru niż top, a jeśli już będą tego samego koloru to w pasie proponuję jakiś element o innej barwie. Co do tych getrów to nie jestem pewna, to zależy czy będziecie miały coś na nogach (baletki,półbaletki) czy tańczycie na boso. Pomyśl o tym jak strój będzie wyglądał w ruchu i czy będzie dla Was wygodny.
Można też zrobić coś na ręce lub jedną rękę. Pomyśl również o fryzurach i makijażu, to też element stroju. Może wrzucisz zdjęcia całości jak będzie już po pokazie?
Powodzenia.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości