|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Jak najlepiej przydządzić baraninę?
Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tego mięsa. Wydawało mi się że mogą pasować kluski ale z tego co widzę to jednak większość skłania się ku ziemniakom z piekarnika. Zauważyłam że niektórzy robią też gulasz z baraniny ? Proszę też poradzić jakie warzywa do tego najbardziej pasują i co najważniejsze jak zrobić sos ? Planują najpierw ugotować to mięso w wodzie a potem upiec na patelni żeby było mięciutkie. Kaczkę też tak zawsze przyrządzam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak najlepiej przydządzić baraninę?
kaczka pieczona jest najlepsza
po za tym gulasz z baraniny z paparyką pomidorami cebulą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jak przyrządzić taki gulasz i jak zrobić ten sos - ze śmietany ? Wydaje mi się że najlepiej do baraniny będą pasowały ziemniaki z piekarnika, ale jeśli gulasz to chyba lepiej podać z bagietką / ewnetulanie ryżem ? Jak sądzisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Specjalistką od przyrządzania baraniny jest moja mama, ale nigdy nie wnikałam w to, jak ona to robi, więc w tym obszarze nie pomogę... Podaje ją z żurawiną i pieczonymi ziemniakami, ewentualnie z ryżem i warzywami (to może być pomidor, bakłażan, marchew, fasolka szparagowa...). Tak naprawdę wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej
![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jakie mięso baranie masz na myśli?
Jak udziec to ja bym zrobiła pieczony. Najpierw warto mięso zamarynować. Chociażby w samym oleju z odrobiną octu. Przyprawy, które pasują to czosnek, rozmaryn, możesz wkroić cebulę (najlepiej przyprawy powcierać w mięso). Powinna tak min. 1 dzień poleżakować. Mięso potem należy podpiec na patelni, albo w garnku, tak żeby podpiec skórkę i zatrzymać soki wewnątrz (najlepsza taka głęboka duża patelnia). Potem do piekarnika ok. 180 st. C, 1,5h (zależy od wielkości udźca i zależy też jak bardzo wypieczone mięso lubisz), powinno być ok. Możesz mięso co jakiś czas podlewać sosem. Jak wolisz podpieczoną skórkę możesz też mięso posmarować glazurą, np: łyżka miodu, łyżka musztardy, łyżka wody - wymieszać nasmarować mięso pod koniec pieczenia, zdjąć wtedy pokrywę i przypiec. Kluski mogą być, ale lepiej dla mnie pasują ziemniaki + warzywa, np typowo greckie: bakłażan, cukinia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
BAN stały
|
Cytat:
Sprobowalam wczoraj ale mi nie wyszlo, tzn ten smak samego miesa w ogole mi nie podchodzil. Nie wiem, moze rzeczywiscie najpierw zamarynuje to miesto zeby jakos zabić ten smak. Wydaje mi sie, ze tu po prostu problem jest taki ze mi to mięsto w ogole nie smakuje. Nie widzialam tego wczesniej, po prostu kupialam bo chcialam sprobowac, ale to chyba nie moja bajka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Hejka, widze ze juz po temacie, ale chcialam podac swoj przepis na udziec jagniecy ( ale moze tez byc barani ). Jest na prawde super i latwy w przygotowaniu. Co do samku baraniny i jagnieciny, to fakt, ma ona swoj niepowtarzalny smak, ja go uwielbiam i baranina jest moim ulubionym miesem. a oto moj przepis:
JAGNIECINA W PIERZYNCE ZIOLOWEJ 1 udziec jagniecy okolo 1,8 kg 10 zabkow czosnku wiazka koleandru 3 galazki rozmarynu 3 galazki miety 10 listkow Salbei ( nie wiem jak to Sie po Polsku nazywa :-( ale mozna tez nie dodawac i jest tak samo pyszne ) 1 wiazka pietruszki 1 wiazka tymianku 1 cytryna 5 lyzek oliwy z oliwek 1 lyzka musztardy pieprz, sol z mlynka 400 ml wytrawnego czerwonego wina 300 ml wywaru z baraniny ewentualnie Maslo lub smietana Przygotowanie Mieso oprawic. Czosnek obrac i drobno posiekac ( ja z tej ilosci zabkow odejmuje 4 kroje je w slupki i nadziewam nim mieso, jest wtedy bardziej aromatyczne ). Ziola umyc i wysuszyc a nastepnie listki i igielki oddzielic od lodyg i je drobno posiekac ( bez lodyg, najlepiej duzym nozem ). Ziola razem z czosnkiem wrzucic do miseczki. Cytryne sparzyc i obsuszyc pozniej zetrzec jej skorke. Cytryne przepolowic i wycisnac z niej sok ktory nalezy dodac do miseczki z ziolami. Dodac oliwe i musztarde. Dobrze wymieszac Piekarnik nagrzac na 90 stopni C ( z termoobiegiem na 70 ). Udziec natrzec sola i pieprzem. Ulozyc w owalnej brytwance, na gorze i po bokoch natrzec Pasta ziolowa . Podlac winem i wywarem z baraniny. Brytwanke umiescic w piekarniku bez przykrycia. podczas pieczenia co 45 minut podlewac sosem. Czas pieczenia 6 godzin Przed podaniem pieczen wyciagnac z brytfanki i do powstalego sosu mozna dodac Maslo lub smietane. Wowczas nalezy go jeszcze podgotowac. Najlepiej do tej pieczeni pasuje Gnocchi z ziemniakow i Ratatouille przyprawione tymmiankiem, smacznego ![]() ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Potem do piekarnika ok. 180 st. C, 1,5h (zależy od wielkości udźca i zależy też jak bardzo wypieczone mięso lubisz), powinno być ok. Możesz mięso co jakiś czas podlewać sosem. Jesli wlozysz udziec barani na 1,5 h na 180 stopni to w zyciu Ci sie nie upiecze. Poza tym lepiej jest pod wplywem malej temperatury przez pare godzin go piec. Wted ladnie dojdzie do siebie. Mieso od kosci bedzie mialo piekna rozowa barwe i bedzie soczyste. Inaczej zeschnie sie i bedzie po prostu twarde. Pozdrawiam Edytowane przez Magdziolek1981 Czas edycji: 2014-01-22 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
O szkoda, że nie weszłam wcześniej, bagatela pół roku minęło. Ale może komuś innemu się przyda. Kotlety jagnięce robię tak:
Przygotowuję marynatę, do baraniny fajnie pasuje czosnek, rozmaryn. Mam dostęp do świeżych ziół więc robię marynatę ze świeżych: - kilka gałązek tymianku, rozmarynu, mięty (daje fajny orzeźwiający posmak) drobno posiekać -do tego ząbek czosnku tak samo drobno posiekać - do czosnku i ziół dodać trochę pieprzu i kilka łyżek oliwy (zależy od ilości ziół, ja robię taką pastę - nacieramy kotleciki marynatą i odstawiamy na minimum 2 godziny - na patelni rozgrzewamy oliwę (próbowałam na oleju, wychodzi źle i na smalcu, na nim trochę lepiej, ale polecam oliwę), ważne żeby była nagrzana dość mocno, ja mym płytę indukcyjną, to grzeję na maksa i po wrzuceniu kotletów skręcam o 2 oczka. - kotlety smażymy 4 minuty z każdej strony (wtedy są soczyste, różowe w środku) Mi takie kotlety bardzo smakują, mojemu mężowi średnio - woli schabowe, ale co kto lubi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.