|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
![]() Ozdabianie pokoju. Przepisy na małe cudeńka.
Każdą z tych rzeczy przetestowałam i muszę przyznać ze jest super. Jak każdy wie to detal nadaje charakter. Oto kilka przepisów na ładny pokoik:
Abażur do każdego wnętrza Materiały: - abażur(najlepiej biały) - klej (wikol, ośmiorniczka, kropelka) - mulina - nożyczki - koraliki w kolorze muliny Wykonanie: Na mulinę nawlekamy koraliki w odstępach ok. 20 cm, przyklejając je kropelką. Następnie mulinę przyklejamy wewnątrz abażuru, tak aby wystawała przez górny otwór. Następnie owijamy abażur muliną wokół do samego dołu, w nieregularnych odstępach. Na dole zawijamy końcówkę muliny do środka i przyklejamy. Zostawiamy na noc do wyschnięcia. Gotowe! Ozdoba z tapety Materiały: - tapeta w min 2 kolorach - taśma dwustronna - nożyczki - nożyk do papieru - gąbka - tektura - ścierka Wykonanie: Z tektury wycinamy wzór kwiatów (z min jednego koloru) i literki (z drugiego). Wycinamy i odrysowujemy na lewej stronie tapety. Wycinamy nożykiem. Przyklejamy od spodu taśmę dwustronną. Docinamy taśmę tak by pasowała do tapety. Miejsce gdzie ma być przyklejona tapeta przecieramy dokładnie gąbką i wycieramy do sucha. Odklejamy ochronną część taśmy i przyklejamy do ściany. Dociskamy ręką. Gotowe! Ozdoba na drzwi: Materiały: -sznurek (ok. 20m) - klej (Wikol/ ośmiorniczka) - nożyczki - farba w spreju (złota) - pędzel - papier ścierny - gąbka - ścierka - drut Wykonanie: Z drutu robimy wzory które znajdą się potem na drzwiach(np. kwiaty). Sznurek tniemy na 3 równe części i sklejamy je bokami ze sobą i wkładamy do farm z drutu. Zostawiamy do wyschnięcia. Następnie zdejmujemy klamkę. Przecieramy całe drzwi papierem ściernym, myjemy gąbką i porządnie wycieramy. Malujemy drzwi farbą. Zostawiamy do wyschnięcia na 24h. Po tym czasie przyklejamy klejem gotowe wzory ze sznurków i mocno każdy dociskamy, przytrzymując 5 min. Nie dotykamy drzwi przez następne 24h. Po tym czasie można znowu przymocować klamkę. Sztuczne kwiaty- prawdziwy skarb: Materiały: - sztuczne kwiaty - drucik - klej - nożyczki - agrafki - wstążka w kolorze kwiatów Wykonanie: 1. Kwiecista lampa: kwiaty bierzemy po 5 sztuk i sczepiamy ze sobą za pomocą drucika. Przyczepiamy wokół żarówki. Drut zakrywamy wstążką. 2. Piękne okno: Kwiatki odcinamy od łodyg i kolejno każdego po wcześniejszym posmarowaniu klejem dociskamy do ramy okna. Do klamki przywiązujemy wstążkę. Zostawiamy na 24h. 3. Kwiaty na abażur: przyczepiamy kwiat do wstążki za pomocą drucika i dodatkowo umacniamy klejem. Wstążkę obwiązujemy w dolnej części abażuru. 4. Dodatek do zasłon, poduszek: Do kwiatka przyczepiamy agrafkę za pomocą drutu i kleju. Możemy ją przyczepić w dowolne miejsce. Słodkie wieszaczki: Materiały: - nakrętki od perfum w nietypowych kształtach - klej wikol/ taśma dwustronna - nożyczki Wykonanie: Myjemy dokładnie zakrętki i wycieramy. Przyklejamy do ściany za pomocą kleju lub idealnie dociętej taśmy. Rajski ogród: Materiały: - farby do ścian - pióra - kształty ptaków i kwiatów (z tapety lub innego materiału) - taśma dwustronna - pędzel - klej wikol -brylanciki Wykonanie: Wycinamy kształty i przyklejamy za pomocą taśmy dwustronnej. Doklejamy dookoła, za pomocą kleju, brylanciki i piórka. Wszystko łączymy za pomocą kwiatów i łodyg namalowanych farbą. Mam nadzieję że spodobają się wam moje pomysły. Komentujcie i dodawajcie swoje. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ozdabianie pokoju. Przepisy na małe cudeńka.
Przydały by się zdjęcia. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ozdabianie pokoju. Przepisy na małe cudeńka.
Czekamy na zdjęcia
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.