|
Notka |
|
Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
jak odczuwasz dotyk?
Dzień dobry!
Mam pytanie do Wszystkich, którzy mogą coś powiedzieć na temat odczuwania dotyku podczas masażu. DOTYK- bardzo ważna kwestia, towarzyszy nam od dziecka. Każdy był dotykany już od pierwszych swoich lat dzieciństwa.To daje dziecku poczucie bezpieczeństwa, akceptacji i miłości... Z biegiem lat nasze doświadczenia zmieniają się i zmienia się też nasze odczuwanie dotyku. Jedni bardziej go lubią, inni raczej nie. Czego szukacie Państwo, chodząc do gabinetu masażu- czy też dotyku? A Ci z Państwa, którzy "zmieniają masażystów" dlaczego to robią? Jak Państwo odbierają dotyk? Czy jest on przyjemny, ciepły, bezbolesny, czy może bardziej boli, ale pomaga(i to jest ważniejsze niż przyjemność z masażu)? A jeśli by puścić wodze fantazji... to jaki powinien być masaż(jeśli chodzi o dotyk), co było by wymarzonym masażem?Jak taki idealny masaż powinien wyglądać pod względem odczuć? Pozdrawiam ciepło! Kumi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Killing me softly
|
Re: jak odczuwasz dotyk?
Może nie do końca na temat, ale uwielbiam byc masowana
![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast nienawidzę, gdy dotyka mnie obca osoba- czy to w autobusie, czy na ulicy- to nie o masażu, ale o samym dotyku ![]() Dlatego masażysta idealny to osoba przyjazna, ciepła( i dosłownie i w przenośni ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Podobnie jak Lukrecja uważam, ze dotyk jest intymna czynnością, na pograniczu erotyzmu wręcz(szczególnie w relacji kobieta-mężczyzna), dlatego ważne jest zaufanie do masażysty.
Moim ukochanym masażysta jest mąz. Przyjemnośc porównywalna do seksu, naprawde. Też lubie zdecydowany, ale nie zbyt mocny dotyk. Kiedys Piotr zrobił mi taki rozbijający mięsnie masaż zdrowotny, po kontuzji barku. Oj, bolało. Ale w tym wypadku na tym to polegało. Problem w niskim progu bólu u mnie. Wolę cos relaksacyjnego, ale zdecydowanego. Szczególnie lubie masaż ud i pleców. Pozdrawiam Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziekuję,
dokładnie o to chodziło ![]() ...no i przykro mi,że siostra zerwała współpracę ![]() Więc lubisz rozmawiać podczas masażu, tak? Czasem ciszę zachowuje sie po to,żeby się bardziej wyciszyć, zrelaksować. A kiedy umysł jest spokojny, mięśnie również łatwiej się rozluźniają. Kumi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Killing me softly
|
kumi napisał(a):
> > Więc lubisz rozmawiać podczas masażu, tak? Czasem ciszę zachowuje sie po to,żeby się bardziej wyciszyć, zrelaksować. A kiedy umysł jest spokojny, mięśnie również łatwiej się rozluźniają. Jeśli nie znałabym dobrze masażysty, wolałabym , żeby coś do mnie mówił- żeby go lepiej poznać, jaki jest itp., całkowita cisza by mnie krępowała. Ale kiedy masaż robiła mi siostra, nie czułam potrzeby rozmowy, skupiałam się na dotyku. Zgadzam się, że wyciszenie pomaga w relaksowaniu się. ![]()
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Na wstepie nalezy sie odwołać do fenomenu ludzkiego jakim jest Dotyk.
W czystej postaci - tzn bez podtekstu myslowego czy złej intencji - dotyk jest zawsze pozytywny. To z biegiem lat nasze nastawieniu, uprzedzenia i złe wyobrażenia - mentalnie - go zmieniają. Mozna mówić o dobrym pozytywnym dotyku i złym dotyku. W celach medycznych masaż jest stosowany w lecznictwie, usprawnianiu, rehabilitacji, w kosmetyce w pielęgnacji, a w relaksacji dla odprężenia badz też - wyzszy poziom - w odnowie psychosomatycznej czyli w profilaktyce i leczeniu zmian w tkankach wywołanych długotrwałym stresem lub też innymi negatywnymi emocjami. Nie mozna mylić także masażu relaksacyjnego z podtekstem erotycznym. To nasza projekcja myslowa zamienia masaż w to co chcemy. Czasem jednak masaż może wywołać także mimochodem stan podniecenia w wyniku np. rozładowania napięć emocjonalnym w okolicach mięśni sasiadujących z unerwieniem odpowiednich narządów. W leczniczym masażu nie przeszkadza nam za bardzo kto wykonuje masaż, ale w masażach relaksacyjnych jest to jednak istotne. Ponadto wymaga to akceptacji obu stron. Wiele badań medycznych wskazuje na to, iż w podstawowym kontakcie nie ma znaczenia kto wykonuje masaż, a raczej jakie masażysta/tka ma predyspozycje. Wykonywano doswiadczenia np nastawiające myślowo na masaż z podtekstem erotycznym, a był to zwykły masaż klasyczny i odwrotnie bywało, iz masaż leczniczy powodował progowe podniecenie. Dlatego tez najważniejsza jest dla pacjenta intencja i otwarcie sie na osobiste subtelne doznania. W Polsce jest jeszcze głęgoko zakorzeniony mit, iz masaż relaksacyjny to masaż erotyczny, jest to jednak błąd w rozumowaniu, lub tez w sztuce masażu. Obecnie częściej mówi się jednak o masazu w odnowie psychosomatycznej, patrz artykuły o masażu w archiwum www.wizaz.pl Masaż w odniesieniu do reakcji czysto zmysłowych i o podtekście erotycznym - z profesjonalnego punktu widzenia -dopuszczalny jest jedynie w relacja personalnych, osobistych, ale NIE MA na to miejsca w relacjach zawodowych. I tyle. Polecam do rozwagi ponizsze cytaty: " Ciało jest harfa duszy, od nas samych zalezy czy wyda melodie piekna i czystą czy dysonansem zgrzytliwym zadzwieczy".... " We wrzechświecie jest tylko jedna światynie - Ludzkie Ciało, dotykamy niebios kiedy kładziemy na nim dłoń " Thomas Carlyle 1840. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:53.