|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Co po maturze?
Witam! Jestem choleryczka, ktora na dzis dzien nie ma pojecia jaki obrac kierunek studiow?! W tym roku zdaje mature, a co za tym idzie MUSZE udac sie na jakies studia. Problem w tym ze mnie interesuje wszystko i nic. Wyladowalam na profilu humanistycznym (bo uwielbialm polski). Jestem jednak nieokreslonym umyslem. Zdecydowanie chce isc na studia scisle (naturalnie zwiazane z geografia i matematyka- ktore zdaje tylko na poziomio podstawowym poniewaz boje sie rozszerzyc cokolwiek, moglabym j.polski zdawac rozszerzony ale nic mi to nie da na kierunku scislym). Prosze o pomoc w udzieleniu pomocy JAKIE studia bym mogla wybrac i JAK ONE WYGLADAJA W PRAKTYCE, za co z gory dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co po maturze?
a czy to aby odpowiednie forum??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też uważam, że żle trafiłas, chyba,że chcesz studiować szydełkowanie, albo robienie na drutach hehe a tak na poważnie co mozna poradzić osobie, której sie nie zna i o której nic sie nie wie?????
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Forum rzeczywiście nie to co trzeba, na dodatek Cię nie znamy więc wybieranie kierunku studiów który byłby dla Ciebie dobry jest najlepszym pomysłem, lepiej porozmawiaj z rodziną i znajomymi, oni z pewnością bardziej Ci pomogą.
Co do matury - rozszerzona matura z polskiego z pewnością Ci się przyda, to przedmiot obowiązkowy i wiele uczelni wlicza ją do średniej oceny kandydatów na studia, nawet na kierunkach ścisłych. Nie chcę Cię rozczarować, ale jeśli będziesz zdawać maturę z jakichkolwiek przedmiotów jedynie na poziomie podstawowym możesz się nie dostać na studia które sobie wybierzesz. Każda uczelnia ma swój wzór do wyliczania ilości punktów które przyznaje kandydatom za wyniki na maturze, w przypadku matury rozszerzonej stosuje się większy przelicznik niż przy maturze podstawowej, w efekcie ktoś kto dostał mniej punktów od Ciebie ale z matury rozszerzonej może być wyżej w rankingu od Ciebie i dostać się na studia zamiast Ciebie (nie mówię że tak będzie, ale powinnaś być tego świadoma). Teraz mnóstwo osób idzie na studia, dobre kierunki są oblegane, dlatego lepiej zadbać o to, żeby mieć jak najlepszy wynik na maturze, chyba że wybierzesz kierunek na którym od lat są spore braki i przyjmą Cię tylko po złożeniu dokumentów - wiem że są takie kierunki, mój znajomy został przyjętty na studia dzienne po złożeniu dokumentów, bez liczenia punktów. Nie wiem jak dobrze się uczysz, ale wiem że w klasach o profilu humanistycznym często przedmioty ścisłe traktuje się po macoszemu. Jesteś pewna że po klasie humanistycznej będziesz w stanie zdać maturę z przedmiotu spoza Twojego profilu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.