Nasze zachcianki ciążowe - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-11, 15:27   #1
hanjah
Zakorzenienie

Nasze zachcianki ciążowe

Jedyny wątek jaki znalazłam na temat zachcianek ciążowy to taki o ich powiązaniach z płcią dziecka.
Mnie jednak chodzi o luźny wątek z opowieściami o naszych zachciewajkach. Może którejś z Was przydarzyła się jakaś śmieszna historia z tym związana? Na co w ciąży miałyście szczególną ochotę? Jak zmienił się Wasz smak: co lubiłyście, a czego nie?

Jestem teraz w 8. tygodniu ciąży. Kilka dni temu dopadła mnie pierwsza zachcianka: zamarzyły mi się śledzie rolmopsy Poszłam po nie specjalnie do Lidla i przy okazji kupiłam mnóstwo innych rzeczy. A o śledziach przypomniałam sobie dopiero w domu Na szczęście TŻ się nade mną zlitował i poszedł po te śledzie. Dobrze, że nie zachciało mi się ich o północy
W ogóle jadłabym tylko ostre i kwaśne rzeczy, na słodkie mam ochotę baaaardzo rzadko. Ostatnio miałam smaka na galaretkę z bitą śmietaną A na czekoladę na przykład nie mogę patrzeć...

A jak to jest z Wami?
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 17:10   #2
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia
Dot.: Nasze zachcianki ciążowe

Mi tez sie smaki bardzo zmienialy.

Raz naszlo mnie na kisiel wiec ugotowalam sobie ogromna ilosc, zjadlam jeden kubeczek i stwierdzilam ze jest mi za slodko wiec zjadlam kilka ogorkow kiszonych, a potem znow kisiel i znow ogorki i tak na zmiane

Moj Tz do tej pory smieje sie z tego jak ja to jadlam

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 19:20   #3
atinas
Zadomowienie

Dla mnie słodkie mogło by w ogóle nie istnieć. Za to potrawy mięsne, mocno aromatyczne, a szczególnie zapachy z barów fast-food mnie kręcą Śledzie mnie zupełnie nie ruszają, za to jak kiedyś jadłam mocno pikantne potrawy tak teraz nie mogę.

Ostatnio mam fazę na wszystko co pomarańczowe pomarańcze, sok, kisiel, raz nawet cukierki z galaretką ale wyłącznie pomarańczową i do tego marzą mi się lody pomarańczowe, ale nie takie wodne Tż się śmieje z tej mojej fascynacji pomarańczami
atinas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 19:55   #4
Asiuulka89
Zakorzenienie

to ja napocztaku wgole zadnych zachcianek nie mialam... ale potem sie zmienilo tak kolo 15 tyg jak niugdy owocow nie jadlam tak zaczelam wcinac wszytskie a co najlpoesze mialam 2 dni chetke na grejfruty wiec kupilam 20 i 10 potrafilam zjesc naraz a Tzet sie tylko krzywil wtedy slodkiego nie musialam jesc a teraz musi byc.. poza tym mandarynki mandarynki mandarynki
Asiuulka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-11, 20:07   #5
samanthhha
Wtajemniczenie

Ja na początku ciąży jadłam cytrynę, sól, kanapki z musztardą i banany Jak sobie przypomnę to mi słabo... A tak poza tym to jem duuuużo owoców ale też od czasu do czasu zdarza mi się pochłonąć jakąś zupkę

Raz zjadłam strrrasznie słodkie ciastka, potem śledzie w oleju z cebulą i znowu te ciastka Co ta ciąża robi z kobietą
samanthhha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 07:38   #6
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atinas Pokaż wiadomość
Dla mnie słodkie mogło by w ogóle nie istnieć. Za to potrawy mięsne, mocno aromatyczne, a szczególnie zapachy z barów fast-food mnie kręcą Śledzie mnie zupełnie nie ruszają, za to jak kiedyś jadłam mocno pikantne potrawy tak teraz nie mogę.

Ostatnio mam fazę na wszystko co pomarańczowe pomarańcze, sok, kisiel, raz nawet cukierki z galaretką ale wyłącznie pomarańczową i do tego marzą mi się lody pomarańczowe, ale nie takie wodne Tż się śmieje z tej mojej fascynacji pomarańczami
No to tak jak u mnie Mięso i pomarańcze (bo ta galaretka z bitą śmietaną, o której już wspomniałam, też była pomarańczowa).
Stary 2009-11-12, 07:51   #7
atinas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
No to tak jak u mnie Mięso i pomarańcze (bo ta galaretka z bitą śmietaną, o której już wspomniałam, też była pomarańczowa).
Pomarańcze i mandarynki mogę cały czas wcinać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 08:02   #8
Astorianka
Raczkowanie

Mnie też kręcą pomarańcze Ostatnio wyciskam sok i po prostu nie mogę przestać. Mamy też w domu własną kiszoną kapustę i sok po prostu mnie powala... Słodkie - umiarkowanie, to co mogłam jeść kiedyś w tej chwili, w takiej ilości powoduje przyspieszoną wizytę i długie rozmowy z muszlą. A to dopiero początek....
Astorianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 08:08   #9
Sweet Delights
Zadomowienie

Jeżżżu mafio do 23 r.ż tyś tu cała jest?

Ja mam mega zachcianki, ostatnio np będąc w mieście zobaczyłam w zieleniaku kiszone ogórki wyszłam ze sklepu z ogórami i kiszoną kapustą ogóry jadłam już na chodniku w drodze do auta, a aucie poprawiłąm ciepłym lodem bo stwierdziłam, że mi trochę za kwaśno, ale po lodzie zrobiło mi się za słodko więc wziełam się za kapustę w domu doprawiłam wszystko rogalem marcińskim i czerwonym barszczem

A tak ogólnie to na samym początku ciąży strasznie ciągnęło mnie do wszystkiego co ostre, kwaśne i niezdrowe. Na mdłości pomagały mi parę łyków coli, garść chipsów, wielka buła z masłem. Słodycze mogły nie istnieć. Później napadło mnie na czekoladę, teraz znowu zajadam się kiszoną kapustą i wszystkim co ostre, a później niestety cierpię z własnej głupoty i mam zgagę. Będąc w ciąży pochłaniam owoce kiligramami, pomarańcza, mandarynki, jabłka, banany, wcześniej truskawki, czereśnie, śliwki, orzechy laskowe oraz hektolitrami mleko, nie tylko na zgagę ale i dla smaka, tak po prostu Zaczeły mi smakować gotowany groszek z marchewką czego wcześniej nie mogłam ścierpieć. Za to nie mogę znieść niczego co ma miętę w sobie, a już w ogóle na samą myśl o gumie do żucia mój żołądek zaczyna wariować chociaż wcześniej byłam praktycznie od niej uzależniona
Sweet Delights jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 09:02   #10
SugarbabyLove
Zakorzenienie

witam! oo jaki fajny temacik
Ja wam powiem ze na poczatku wogole nie mialam apetetu ale w okolicy 3go miesiaca przychodzily mi smaki właśnie na śledzie, ogórki kiszone( które u nas w Niemcech trudno kupić) i różnego rodzaju kwaśne i słone rzeczy.. troszke mi to przeszlo i poźniej zaczełam nagminnie banany zjadać... teraz szaleje za mandarynkami a ostatio mąż leciał wieczorem po mąke do sklepu bo mi sie zachciało babke upiec No poprostu bardzo różnie mam z tymi smakami..
Stary 2009-11-12, 09:25   #11
atinas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sweet Delights Pokaż wiadomość
Jeżżżu mafio do 23 r.ż tyś tu cała jest?

Ja mam mega zachcianki, ostatnio np będąc w mieście zobaczyłam w zieleniaku kiszone ogórki wyszłam ze sklepu z ogórami i kiszoną kapustą ogóry jadłam już na chodniku w drodze do auta, a aucie poprawiłąm ciepłym lodem bo stwierdziłam, że mi trochę za kwaśno, ale po lodzie zrobiło mi się za słodko więc wziełam się za kapustę w domu doprawiłam wszystko rogalem marcińskim i czerwonym barszczem

A tak ogólnie to na samym początku ciąży strasznie ciągnęło mnie do wszystkiego co ostre, kwaśne i niezdrowe. Na mdłości pomagały mi parę łyków coli, garść chipsów, wielka buła z masłem. Słodycze mogły nie istnieć. Później napadło mnie na czekoladę, teraz znowu zajadam się kiszoną kapustą i wszystkim co ostre, a później niestety cierpię z własnej głupoty i mam zgagę. Będąc w ciąży pochłaniam owoce kiligramami, pomarańcza, mandarynki, jabłka, banany, wcześniej truskawki, czereśnie, śliwki, orzechy laskowe oraz hektolitrami mleko, nie tylko na zgagę ale i dla smaka, tak po prostu Zaczeły mi smakować gotowany groszek z marchewką czego wcześniej nie mogłam ścierpieć. Za to nie mogę znieść niczego co ma miętę w sobie, a już w ogóle na samą myśl o gumie do żucia mój żołądek zaczyna wariować chociaż wcześniej byłam praktycznie od niej uzależniona
Z tą gumą do żucia to skądś to znam choć gumę jeszcze czasem pomamlę, za to nie zniosę płynu do mycia naczyń o zapachu mięty. Fujjj jak myje naczynia u teściowej to po prostu mi kichy na drugą stronę wywala.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 15:08   #12
hanjah
Zakorzenienie

Ja też nie mogę żuć gumy i w ogóle od mięty też mnie mdli, nawet ostatnio Tż chciał mi mięty zaparzyć jak mi było niedobrze, ale w porę go uprzedziłam, że to mi raczej nie pomoże
Też nie mieszkam w Polsce, ale tu jest akurat sporo polskich sklepów (w marketach też się polskie produkty zdarzają), także mam nieograniczony dostęp do kiszonej kapusty i takowych ogórków
Stary 2009-11-14, 18:49   #13
addicted to wizaz
Zadomowienie

Ja na początku miałam dużą ochotę na lody. Kiedyś o 10 wieczorem poprosiłam tż żeby mi przyniósł porcję lodów (bo oczywiście buszowałam na wizażu). On oczywiście przyniósł 2 porcje, jedną dla mnie i jedną dla siebie i jeszcze skwitował, że chyba przy tych moich zachciankach to i on przytyje. A ja na to "ale ja prosiłam żebyś mi przyniósł lody, przecież sobie nie musiałeś brać"
addicted to wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 10:15   #14
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca
Konto usunięte

widzę, że w większości mamy podobne zachcianki U mnie zaczęło się od tego, że któregoś wieczora zaciągnęłam Tża do marketu i powiedziałam, że mam na cos ochotę, ale jak znajdę to będę wiedziała. Nie znalazłam nic więc kupił mi ciastka, ale to nie było to. Norrrmalnie musieliśmy jeszcze do drugiego pójść bo tak mi się chciało!! Okazało się, że miałam ochotę na ananasa w puszce Od tamtej chwili zaczęłam podejrzewać, że jestem w ciąży. A dziś, gdy zaczął się juz 7 tydzień wcinam wszystko co ma mocny smak, ogórki- moje ukochane! Sałatki- ogórkowe i śledziowe, pomarańcze, soki pomarańczowe, cebulkę, serki ze szczypiorkiem. Po jedzeniu jestem taaaka szczęśliwa Przeszła mi za to ochota na słodycze, zupełnie. A tak kocham czekoladę... Przez te 7 tygodni nie zjadłam ani troszeczkę, podobnie z kawą, tez kiedys moją ulubioną.
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-17, 11:19   #15
SugarbabyLove
Zakorzenienie

[1=a55edcd592b5250bfc801a5 34a15031ff4f0e57e_5ee55a8 e308ca;15329119]widzę, że w większości mamy podobne zachcianki U mnie zaczęło się od tego, że któregoś wieczora zaciągnęłam Tża do marketu i powiedziałam, że mam na cos ochotę, ale jak znajdę to będę wiedziała. Nie znalazłam nic więc kupił mi ciastka, ale to nie było to. Norrrmalnie musieliśmy jeszcze do drugiego pójść bo tak mi się chciało!! Okazało się, że miałam ochotę na ananasa w puszce Od tamtej chwili zaczęłam podejrzewać, że jestem w ciąży. A dziś, gdy zaczął się juz 7 tydzień wcinam wszystko co ma mocny smak, ogórki- moje ukochane! Sałatki- ogórkowe i śledziowe, pomarańcze, soki pomarańczowe, cebulkę, serki ze szczypiorkiem. Po jedzeniu jestem taaaka szczęśliwa Przeszła mi za to ochota na słodycze, zupełnie. A tak kocham czekoladę... Przez te 7 tygodni nie zjadłam ani troszeczkę, podobnie z kawą, tez kiedys moją ulubioną.[/QUOTE]

Ja tez na początku ciąży wogóle słodyczy nie jadłam ani kawy. Faktycznie mamy podobne smaki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 15:05   #16
hanjah
Zakorzenienie

A ja miałam wczoraj smaka na zupę ogórkową-taką baaaaaardzo kwaśną I TŻ kupił mi pół kilo kwaśniutkich ogórków Musiałam szybko tę zupę ugotować, bo mogłabym te ogórki zjeść za jednym posiedzeniem (ale kilka i tak zjadłam)
Stary 2009-11-17, 15:44   #17
atinas
Zadomowienie

Cytat:
A ja miałam wczoraj smaka na zupę ogórkową-taką baaaaaardzo kwaśną I TŻ kupił mi pół kilo kwaśniutkich ogórków Musiałam szybko tę zupę ugotować, bo mogłabym te ogórki zjeść za jednym posiedzeniem (ale kilka i tak zjadłam)
Ja wczoraj jadłam zupke chińską i popijałam pepsi
Stary 2009-11-17, 16:31   #18
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cytat:
Ja wczoraj jadłam zupke chińską i popijałam pepsi
nieźle.. hiih ja też tak mieszam smaki
Stary 2009-11-17, 23:00   #19
Maliczka
Rozeznanie

A propos zachcianek, to ja o tej godzinie właśnie jem granata Będąc w ciąży już całe 13,5 tyg przerobiłam chyba wszystkie rodzaje i odmiany "kwaśnego" jakie istnieją... Od śmiejżelków kwaśnych, poprzez umiarkowane mandarynki i pomarańcze,aż do wcinania w całości cytryny bez cukru, która jest moim zdecydowanym faworytem i dzisiaj już przerobiłam jedną na deser u Tżta. Uroczyście uznaję "kwaśny" za mój oficjalny smak ciążowy. Na słodkie patrzeć nie mogę, biedny Tżcik, kupił mi dzisiaj specjalnie dla mnie wielką pakę żelkomisiów Haribo, ale będzie musiał sam je zjeść bo mnie zemdliło... Pozdrawiam Was serdecznie, Dobranoc
Maliczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-18, 19:26   #20
MadCat
Raczkowanie

Zazdroszczę ukierunkowania
U mnie na początku było wszystko na tapecie: ogórki, rolmopsy, słodycze, owoce, fastfoody itd.
Jadłam też dosyć dużo, na pewno więcej niż normalnie. A potem po prostu samo przeszło (razem z "porannymi" mdłościami po jakichś 3 miesiącach).
Często bywało tak, że coś kupowałam bo w sklepie miałam wielką ochotę a w 15 min później już nawet nie mogłam na to patrzeć. Wręcz było mi niedobrze na samą myśl, że miałabym to zjeść.
Budziłam się też przeważnie bardzo głodna.
Teraz (18tc) na szczęście już jem normalnie. Może trochę więcej słodyczy niż przed ciążą.

MadCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 19:20   #21
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Mandarynki rządzą A mieszanie smaków - teraz nie mam, za to PRZED ciążą często miałam Kwaśne przegryzałam słodkim.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-20, 14:43   #22
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

móżdżek świński

nie miałam pojęcia, że takie coś można kupić na osiedlu
a nie jadłam chyba 20 lat
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-21, 15:04   #23
myszka1986
Rozeznanie

GG do myszka1986

A ja nie moge żyć bez mandarynek i pomarańczy, oprócz tego kakao ale już czekolada nie wchodzi w grę.

A co do najdziwniejszych mieszanek to ostatnio na kolacji u siostry jadłam surówkę z kiszonej kapusty a zaraz potem chipsy i znowu tą surówkę. zagryzanie mizerii mandarynką też mi dobrze idzie.
myszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-22, 09:29   #24
kiniaczeq
Zakorzenienie

Ośmielę się wypowiedzieć (nie mam zachcianek ciążowych, mam okresowe ale też są hardcorowe więc sądzę,że mogę się dorzucić)

Jadłam czekoladę z sosem do sałatek (chyba był ziołowy)
Ciastko czekoladowe z ogórkami kiszonymi i keczupem. Było tego tyle,że nawet nie pamiętam wszystkiego. W sumie to musiałabym się tutaj co miesiąc wypowiadać

edit: przypomniały mi się ogórki kiszone z Vegetą

nie wiem czy tez tak macie jak jak już jestem najedzona po tych zachciankach to jestem z siebie wybitne dumna a ile radości jest przy przygotowywaniu, co najmniej jakbym dostawała prezent na gwiazdkę jako dziecko

Edytowane przez kiniaczeq
Czas edycji: 2009-11-22 o 09:36
kiniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 10:48   #25
mlmFM
Rozeznanie

GG do mlmFM Send a message via Skype™ to mlmFM

Mi 3 dni temu się pierwsze zachcianki odezwały... chciałam ogórki kiszone... na myśl o korniszonych aż mnie odrzucało [bo zawsze lubiłam korniszone a na kiszone mnie odrzucało]
przed wczoraj miałam ochotę na smażonego patisona
wczoraj na... szczypiorek :P
dziś na gołąbki lub surową kapustę...

Edytowane przez mlmFM
Czas edycji: 2009-11-27 o 10:49
mlmFM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 17:05   #26
Kasiuch
BAN stały

Cytat:
Jedyny wątek jaki znalazłam na temat zachcianek ciążowy to taki o ich powiązaniach z płcią dziecka.
Mnie jednak chodzi o luźny wątek z opowieściami o naszych zachciewajkach. Może którejś z Was przydarzyła się jakaś śmieszna historia z tym związana? Na co w ciąży miałyście szczególną ochotę? Jak zmienił się Wasz smak: co lubiłyście, a czego nie?

Jestem teraz w 8. tygodniu ciąży. Kilka dni temu dopadła mnie pierwsza zachcianka: zamarzyły mi się śledzie rolmopsy Poszłam po nie specjalnie do Lidla i przy okazji kupiłam mnóstwo innych rzeczy. A o śledziach przypomniałam sobie dopiero w domu Na szczęście TŻ się nade mną zlitował i poszedł po te śledzie. Dobrze, że nie zachciało mi się ich o północy
W ogóle jadłabym tylko ostre i kwaśne rzeczy, na słodkie mam ochotę baaaardzo rzadko. Ostatnio miałam smaka na galaretkę z bitą śmietaną A na czekoladę na przykład nie mogę patrzeć...

A jak to jest z Wami?
hehe dobra historyjka...
ja na poczatku ciazy ok 5-6 tc (jeszcze nie wiedzialam ze jestem zafasolkowana) nie moglam dopic kawy bo od polowy dziwnie mi smakowala.pozniej ok5 mies. jadlam same kwasne( mialam ochote wypic wode z korniszonow,ale nie mozna nietety)od poczatku 3 trym. wcinam ciagle slodkie.
a dzis na zakupach zachcialo mi sie kapuusty kiszonej wiec kupiulam, szlam po rynku i jadlam a ludzie jak na debila patrzyli..hehehe
aha i na owoce duuuuuza ochota przez cala ciaze, na tluste za to patrzec nie moge
aha i jak nigdy nie lubilam kakao tak ostatnnio mialam na nie ochote. pierogi ktore normalnie wciagalam jak dzika...w ciazy nie moge zniesc ich ohydnego smaku..i wogole w kuchni mi smierdzi:P

Edytowane przez Kasiuch
Czas edycji: 2009-11-27 o 17:06
Kasiuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 17:11   #27
SugarbabyLove
Zakorzenienie

No dziewczyny nieźle nieźle. Widze że wszystie lubimy mieszać ja ostatnio z mandarynek na banany się przerzuciłam a nawet ostatnio jem często kanapki z metką czego wcześniej nie lubiłam.. Ta ciąża to jest super czas
Stary 2009-11-27, 17:14   #28
Kasiuch
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
No dziewczyny nieźle nieźle. Widze że wszystie lubimy mieszać ja ostatnio z mandarynek na banany się przerzuciłam a nawet ostatnio jem często kanapki z metką czego wcześniej nie lubiłam.. Ta ciąża to jest super czas
metka?fujjjjjjjjja patrzec nie moge na takie rzeczy hyh...:P ale w ciazy jak widac wszystko mozliwe
Stary 2009-11-28, 15:57   #29
atinas
Zadomowienie

Ja ostatnio jadłam sałatke śledziową, która popiłam sokiem pomarańczowym, zagryzłam żelkami i poprawiłam mandarynkami

Teraz zjadłam chałwę i chce mi się grzybków marynowanych
Stary 2009-11-28, 17:24   #30
Kasiuch
BAN stały

Cytat:
Ja ostatnio jadłam sałatke śledziową, która popiłam sokiem pomarańczowym, zagryzłam żelkami i poprawiłam mandarynkami

Teraz zjadłam chałwę i chce mi się grzybków marynowanych
mniammmmmm..grzybki! niestety na poczatku ciazy zjadlam wszystkie zimowe zapasy!!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości