|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
bolące piersi
od kilku dni bolą mnie obie piersi zą lekko podpuchnięte co to może być i co mam robić proszę pmóżcie czy powinnam iść do lekarza? Ból powoli słabnie ale nie wiem czy sam ustąpi czy ktoś z was miał taki problem
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: bolące piersi
w jakiej fazie cyklu jestes?czy zdarzalo sie to wczesniej?moze ciąża?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
zdażyłoi mi się coś podobnego dokładnie rok temu i to mnie też zastanawia i wtedy samo ustąpiło ciążę raczej wykluczam
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli nie i wykluczasz ciaze, mozliwe jest zaziebienie piersi ( na skutek wychlodzenia, przewiania itd.)
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Mnie np. bolą piersi przed okresem (ok. tydzień przed) są bardzo czułe i wyczuwam w nich grudki, ale po wystapieniu krwawienia to znika i tak co miesiąc. Też nie wiem czy to normalne?
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
aga, jak najbardziej normalne
nie masz się czym martwić
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ufff, dzięki
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Ból piersi, to że są opuchnięte przed okresem to norma
Mnie ostatnio bolała tylko jedna pierś w jednym konkretnym miejscu i mimo, że to było przed okresem i tak wspomne o tym na wizycie, bo różnie to bywa i lepiej zawsze sprawdzić.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Na wszelki wypadek zbadaj piersi u lekarza. Upewnisz się, że to nie torbielki.
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Sovilo: ja biorę tableki anty i na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że one nie łagodzą dolegliwości związanych z bólem piersi
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to świadczyć o zachwianiu równowagi hormonalnej .Lekarz powinien zlecić badania hormonalne.Natomiast jeśli piersi są opuchnięte ,zaczerwienione,bolące to może być mastitis-zapalenie gruczołu sutkowego.Najczęsciej dotyczy kobiet karmiących ale jego przyczyną może być na przykład gronkowiec,sarkoidoza ,grużlica,kiła itp. Lekarz powinien dać ci skierowanie na usg piersi,aby postawić prawidłową diagnozę. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
ja mam pytanie takie. Mianowicie spóźnia mi sie okres co nigdy nie miało miejsca.dziś jest 37 dc a normalnie mam maksymalnie 32 raz zdarzyło sie w 34. jestem dziewicą, ale z partnerem uprawialiśmy petting. Zrobiłam test w 35 dniu. nic nie wykazał.Do lekarza mnie nie przyjęli mówią ,że za wcześnie. Piersi mam z grudkami ale nie są obolałe-opuchnięte. Nie boli mnie brzuch.co to jest? ciąża?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyno, idź do lekarza. Przypuszczam, że jesteś młoda, a wtedy podejrzewa sie co najwyżej ciążę. Tymczasem prawdopodobnie masz zaburzenia hormonalne. To żaden dramat ale trzeba iść do lekarza, opisać objawy i brać lek. Grudki w piersiach mogą być cystami, choć niekoniecznie. Ale to wyraźnie budowa mastypatyczna piersi. A nieregularny okres, to podejrzenie cykli bezowulacyjnych. Przypuszczam, że masz bardzo oibfite, lejące się miesiączki. Na tym tle lubią z czasem robic się mięśniaki macicy. Trzeba nad tym popracować. Nie czekaj na lepsze czasy, tylko coś z tym zrób. Nie twierdzę, że mam w 100 % rację ale lepiej to wykluczyć lub leczyć. Pozdrawoiam cię serdecznie!
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Mam podobne pytanie jak justynazofia. Nie mogłam znaleźć profesjonalnego forum na którym bym mogła dostać rzetelną odpowiedź w tym temacie, więc zawitałam tutaj.
Od jakiegoś tygodnia bolą mnie piersi. Zaczęło się to wszystko po 2 tygodniach od wystąpienia krwawienia. Czytałam, że bóle piersi mogą wystąpić w tym czasie, ale że trwają jedynie około kilku godzin. U mnie trwa to już tydzień. Około 3 dni przed ostatnią miesiączką doszło do wytrysku, ale nasienie nie dostało się do pochwy. Poza tym ze swoim partnerem jeszcze nie współżyjemy a pieszczoty ograniczają się tylko do peetingu. Nigdy wcześniej nie czułam takiej tkliwości piersi. Pojawiło się to niedługo rpzed tym jak stwierdziłam, że czuję w jednej z nich zgrubienie które mnie boli podczas dotykania. Obecnie mam nawet wrażenie że trochę mi rosną (nigdy nie miałam dużych piersi, rozmiar mojego stanika to jedynie 38/75). Mam 23 lata i nie wiem co się dzieje. Proszę o pomoc.
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Z tym zgrubieniem do lekarza - nie iwem oc Was hamuje. Ja mam dizś pierwszą wizytę i nie odśc, żen ie mogę isę odczekać roziwania moich obwa i drobnych problemów to dziwie sie jak mozecie wytrzymać i isę zamartwiac zamiast iśc i się dowiedzieć? niestety ot oc mówią w telewizji, ze społeczeństwo jest bardzo nieświadome zagrożen chorobowych jest prawdą... Jak czytam ,ze ktos ork ma problemy ze zdrowiem w częściach intymnych i nie idzie do lekarza ot mnie krew zalewa - ciemnogród, za przeproszeniem. Idź do lekarza, zeby się nie martwić, bo po co?
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
mi okres sie spóżnia 3 miesiące i boli mnie 1 pierś nie wiem czego ;(
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Mój problem wygląda następująco. 27 listopad ostatnia miesiączka, od 4 dni piersi mnie bolą mam opuchnięte i czuje jakby miały zaraz pęknąć, miesiączka powinna pojawić się ponad tydzień temu a tu nic. Do lekarza idę dopiero jutro wieczorem a chciałabym wiedzieć co to może być. Dodam, że piersi nigdy mnie były opuchnięte nigdy nie bolały nawet przed miesiączką. I co to może być? Może któraś z was się orientuje w temacie?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:57.

nie masz się czym martwić