|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Temat na maturę ustną
Hej
![]() ![]() Temat jaki wybrałam to: " Motyw wędrówki w czasie i przestrzeni w wybranych utworach literackich." Co do szkolnych lektur mam już kilka typów, nie jestem jednak pewna, w które najlepiej zainwestować. Te typy to np. Mały Książę, Latarnik, Odyseja, Boska Komedia i myślę, że Kandyd też był by ok. Ale jak wiadomo oprócz lektur dobrze by było jak bym wsparła swoją pracę jakimiś książkami z poza kanonu lektur i tu się pojawia mój największy problem... Macie jakieś pomysły, możecie podrzucić jakieś tytuły, które warto byłoby przeczytać i zawrzeć w takim temacie? ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Temat na maturę ustną
tak dosc ambitnie i niekonwencjonalnie[ ?]
polecam : Ulisses - J. Joyce. W poszukiwaniu straconego czasu - M.Proust ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
tak z własnego maturalnego doświadczenia - nie bierz "Małego Księcia", to jest lektura do gimnazjum! nie wolno, o ile sie przez dwa lata nic nie zmieniło, brać do prezentacji maturalnej książek, które należą do kanonu lektur gimnazjalnych. mi przynajmniej za to polonistka niezły opr dała, jak chciałam tak zrobić. dla bezpieczeństwa wybierz coś ambitniejszego. z współczesnej fantastyki kojarze, że pilipiuk popełnił 2 książki na temat podróży w czasie i jedno opowiadanie, ale z góry zaznaczam, że nie wiem czy to sie nadaje. u sapkowskiego też się pojawił motyw wędrówki w czasie, bodajże w "pani jeziora" (głowy sobie uciąć nie dam).
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
hmm, jak tak sie teraz zastanawiam, to Mały Książę rzeczywiście mógłby mi trochę nabałaganić w pracy. Z lektur jeszcze mi do głowy Dziady i Legenda o św. Aleksym przychodzi do głowy. Te by się nadały?
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja mam "Kamienie na szaniec", polonistka nic takiego mi nie powiedziała, więc wątpię żeby jakiś taki przepis był. Ale zgadzam się z Tobą. Nie warto brać Małego Księcia. Możesz wziąć sobie Kordiana- on tam przemieszczał się na chmurze ze szczytu Mont Blanc do Rzymu Poszukaj jeszcze jakąś książkę o podróżach w czasie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No to masz np "Kordian" - też lektura a motyw wędrówki jak znalazł. Poczekaj pomyślę... Wiersze poetów romantycznych, o! Sonety Krymskie. Przedwiośnie. Hmmm Pismo święte. Ale Kordian uważam jest takim idealnym przykładem.
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam w całości w gimnazjum. W liceum generalnie większość przeszła z gimnazjum do jednej klasy i koniec końców każdy miał już to omówione, więc nauczyciel zdecydował że w liceum będzie krótka powtórka, interpretacja i tyle.
![]() |
![]() |
#9 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
w gimnazjum przemaglowaliśmy "Pana Tadeusza" chyba z każdej możliwej strony. W szkole średniej mieliśmy tylko powtórkę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
też miałam Pana Tadeusza w gimanzujm... ciekawe...
a swoją drogą ja miałam Małego Księcia w prezentacji i jakoś dostałam 100% poza tym nie miałam kompletnie nic typowo lekturowego w bibliografii no ale ja temat podałam sama a nie wybierałam gotowca z listy więc miałam szeroki luksus i ogromną dowolność. Btw - Małego księcia pruszałam przy tematyce śmierci a dokładniej tego, że z życia należy czerpać jak najwiecej bo nigdy nie wiadomo kiedy sie skończy.. takie tam ![]() a co do tematu : tutaj masz sporo dzieł poruszających tematykę podróży http://www.polskina5.pl/motyw_podrozy_w_literaturze no generalnie jak się w google wpisze motyw podróży to wielee stron wyskakuje, nictylko przeglądać i czytać recenzje
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Miałam bardzo podobny temat na próbnej maturze ustnej i również wykorzystałam Małego Księcia i nie było żadnych problemów ze strony nauczycielki
![]() ![]() ![]() Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2010-01-06 o 21:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
no wiecie poloniści są różni. moja za "Janka muzykanta" jedynki chciała wstawiać, bo lektura za mało "ambitna". lepiej zawsze się jest pójść zapytać swojego polonisty/ki żeby problemu nie było. w sumie, w każdym liceum ta matura ustna też troszkę inaczej wygląda. u mnie "Mały Książe" by nie przeszedł, a jakby tą książke nawet uznali, to by dali zestaw najgorszych pytań na ustnej.
ja "Pana Tadeusza" przerabiałam w podstawówce (fragment), w gimnazjum i liceum. z resztą "Dziady" też przerabiałam i w gimnazjum, i w liceum. więc ja chyba wpadłam na wielkich sympatyków twórczości Mickiewicza, nad czym wielce ubolewałam, bo go nie nawidziłam (wole Kochanowskiego).
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dzięki za rady
![]() podałyście sporo propozycji dotyczących wędrówki w czasie a może jeszcze jakieś pomysły co do wędrówki w przestrzeni? Mi do głowy przychodzi książka "Żona podróżnika w czasie" chyba nawet film o tym ostatnio robili;p
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A Faust? Czy tam nie było wędrówki do starożytności?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Odradzałabym Małego Księcia ... U mnie nauczyciele zawsze powtarzali żeby nie brać książek na poziomie niższym niż Liceum bo komisjii to się może nie spodobać czy coś takiego....
A co do książek to proponuje : Edypa - wędrówka jako ucieczka przed przeznaczeniem Boska Komedia - Dantego Kordian- J.Słowackiego Sonety Krymskie -A.Mickiewicz Proces-F.Kafka Kandyd- Wolter NArazie tyle jak sobie coś przypomne to napisze ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja bym jeszcze dorzuciła mały smaczek w postaci "Jadąc do Babadag" Andrzeja Stasiuka... dużo przyjemniej się go czyta, chociaż interpretować trzeba samemu bo książka z 2001 roku... Niestety te trzy pozycje są dość obszerne ("Ulisses" około 1000stron) więc myślę, że jeden z tych tytułów ale solidnie omówiony wystarczy.
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Śmiem zasugerować że nie warto mordować się Ulisses
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:02.