![]() |
#1 |
Matka Smoka
Wiadomo¶ci: 11 937
|
Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...
....po prostu DOSKONA£E. Zostaje w pamiêci i ilekroæ wraca, wzbudza tak samo mocne wra¿enia. Macie takie szczególne fragmenty filmów? I od razu zaznaczê, ¿e nie chodzi mi o banalne zakoñczenia komedii romantycznych, ale o prawdziw± magiê kina.
Jedno z moich: ,,Podwójne ¿ycie Weroniki" Kie¶lowskiego. Scena, w której partner Veronique prosi j±, aby opowiedzia³a o sobie. Ona wstaje bez s³owa, bierze swoj± torebkê a nastêpnie wysypuje jej zawarto¶æ na ³ó¿ko. On zaczyna przegl±daæ jej rzeczy i w ten sposób poznaje fragmenty jej ¿ycia, j± sam±. Intymne i prawdziwe. Mam dreszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 418
|
Dot.: Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...
nie wiem czy o to chodzi ale spróbujê.
Dla mnie tak± scen± jest ¶mieræ Pete'a w "Hooligans", W sumie ten moment kiedy ¶wiadomie prowokuje Tommiego, wiedz±c ¿e zaraz zginie, jednak urtauje innych. "Dwa dni w Pary¿u" - scena koñcowa, kiedy rozmawiaj±, kiedy Jack siê u¶miecha. Daje to malutk± nadziejê, ¿e jak kolwiek ¼le by nie by³o, to mo¿e idzie wszystko odbudowaæ. Wiem, ¿e jest to komedia romantyczna, ale jedyna w swoim rodzaju, taka realistyczne (bo europejska). Je¶li jeszcze cos sobie przypomnê o dopiszê. Edytowane przez kkaa Czas edycji: 2009-06-30 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 947
|
Dot.: Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...
Fajny w±tek.
Nie tylko odfajkowywanie filmów na zasadzie-" mo¿na ogl±dn±æ, je¶li siê chce odmó¿d¿yæ dajê 5/10" lub "nie powali³ mnie na kolana".... ![]() Czepiam siê, wiem ![]() Niech no pomy¶lê.... na pierwszy ogieñ przychodzi mi na my¶l scena z Fortepianu z dziur± w poñczosze. W ogóle ten film sk³ada siê w³a¶ciwie z malowniczo pomy¶lanych, kontrastowych scen- bêd±cych intensywym podsumowaniem re¿yserskiego przekazu. Choæby zestawienie fortepianu z dzikim brzegiem, go³ego prymitywnego wydawa³o by siê Bainesa z delikatnym gestem wycierania fortepianu w³asn± koszul±, tudzie¿ wszystkie sceny erotyczne.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 088
|
Pierwsza my¶l po przeczytaniu tematu w±tku i pierwszego postu - "Gadaj±ce g³owy" Kie¶lowskiego.
Ostatnia wypowied¼ staruszki - stuletniej (!) - która na pytanie "Co by pani chcia³a?", odpowiada, ¿e chcia³aby jeszcze ¿yæ, d³u¿ej ¿yæ. Niezwykle sugestywne. Wry³o mi siê w pamiêæ ju¿ po pierwszym obejrzeniu tego filmu. PS Koto, ale s³usznie siê czepiasz. ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ostatnia scena z "Podejrzanych" B.Singera. Teraz kto nie ogl±da³ filmu, nie czyta tego, co napisa³am na bia³o
![]() Scena w której bohater grany przez K. Spacey'ego, zostaje wypuszczonny na wolno¶æ, po przes³uchaniu na posterunku. Wychodzi, idzie ulic±, a w³a¶ciwie to utyka po czym od utykania przechodzi do p³ynnego chodu i strzepuje odrêtwia³e palce, po czym wsiada sobie jakby nigdy nic do samochodu . W tym samym momencie detektyw, który go przes³uchiwa³, zbiera wszystkie dane i fakty i doznaje ol¶nienia (a jednocze¶nie i widz), ¿e Kaiser Soze / Roger Verbal Kint, to w³a¶nie g³ówny i w³a¶ciwy podejrzany, który przez ca³y film udawa³ czê¶ciowo sparali¿owanego ![]() Ta scena napawa mnie autentycznym zachwytem i oniemieniem ![]() ![]() ![]()
"Je¶li skoñczysz, prowadz±c beznadziejne ¿ycie dlatego, ¿e s³ucha³e¶ swojej mamy, swojego taty, ksiêdza i jakiego¶ go¶cia z telewizji, to w pe³ni na nie sobie zas³u¿y³e¶." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI Edytowane przez madziczka Czas edycji: 2009-07-01 o 00:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A czepiam siê... no bo spragniona jestem - rzadkich na Wiza¿u- d³u¿szych wypowiedzi. Nie mówiê nawet o pe³nych recenzjach, jakie by mi siê marzy³y, ale choæby o takich piêciozdaniowych. A tu najczê¶ciej w±tki filmowe zamieniaj± sie w wyliczanki ³ysych tutu³ów. Nie fascynuje mnie to, ba, zupe³nie prze¶lizgujê siê obojêtnym wzrokiem przez ten wyliczankowo- punktowy g±szcz. Cytat:
W ogóle od czasu Pó³nocy w ogrodzie dobra i z³a ¶ledzê zawsze z dzik± satysfakcj± to, co robi. On nie zawodzi, przynajmniej mnie. A czy nadawa³by siê do Twoich Ciastek?
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 088
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Rozumiem Ciê, bo te¿ niemal palpitacji dostajê, widz±c same tytu³y albo jakie¶ g³upawe filmid³a obwo³ywane arcydzie³ami ![]() ![]() ![]() Zreszt± nic nie mówiê, bo sama tam ju¿ przesta³am cokolwiek pisaæ. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
BAN sta³y
|
Dekalog I.
Rozmowa ch³opca z ojcem przy stole. O ¶mierci, umieraniu. "A co zostaje?" "Nic nie mówi³e¶ o duszy". "Po co mi to?" A pó¼niej z ciotk±. "On jest dobry? M±dry? My¶lisz, ¿e wie, po co siê ¿yje?" Dekalog IV. "A nie pomy¶la³e¶ nigdy, ¿e ja nie chcê niczego nieodwracalnego?" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 686
|
Najpiekniejsza scena?Z filmu "Upiór w operze" J.Schumachera.Koncowa scena kiedy staruszek Raoul odwiedza grób Christine i zauwaza na nim ró¿ê z czarn± kokard±.Upiór zawsze bedzie kochal Christine,nawet po smierci.Milosc jest wieczna.
Piekna scena,bardzo wzruszajaca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 827
|
Cytat:
¯ycie na pods³uchu kiedy g³ównych bohater czyta dedykacje w ksi±¿ce. Braveheart film niezgodny z histori±, ale scena ¶mierci Walleca - krêci siê ³ezka w oku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 19 651
|
"jutro idziemy do kina".
Scena, gdzie Wacek wracaj±c z wakacji spotyka Andrzeja, który opowiada mu, ¿e wojna bêdzie trwa³a chwilê, ¿e szybko przegoni± Niemców. Kiedy odje¿d¿a pada zdanie "Andrzej.... Pamiêtaj, ¿e jeste¶my nie¶miertelni." Piêkna opowie¶æ o przyja¼ni, która zosta³a podsumowana w tym zdaniu. Aha i jeszcze scena z Edwarda No¿ycorêkiego, kiedy t³um ludzi zaczyna goniæ bohatera. Widaæ bierno¶æ ludzi (którzy odzwierciedlaj± nas samych) oraz to, jak bardzo jeste¶my podatni na wp³ywy innych osób. To jak bardzo nasze opinie potrafi± siê zmieniæ, pod wp³ywem jednego wydarzenia, nie próbuj±c nawet doj¶æ do tego, czy to my mamy racjê, os±dzamy innych. Zapominamy jednak, ¿e taki "samos±d" mo¿e czasem kogo¶ bardzo skrzywdziæ, tak jak w tym przypadku skrzywdzi³ Edwarda. Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2009-07-02 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 143
|
uwielbiam film "Braveheart: Waleczne Serce" i w³a¶nie z tego filmu pochodzi taka moja jedna ulubiona scena. mam na mysli s³ynne przemówienie dotycz±ce walki o wolno¶æ :
I umieraj±c we w³asnych ³o¿ach, za wiele lat, czy chcieliby¶cie zamieniæ te wszystkie dni, od dzi¶ do wtedy, za jedn± szansê, jedn± jedyn± szansê, aby tu wróciæ i powiedzieæ naszym wrogom, ¿e mog± odebraæ nam ¿ycie, ale nigdy nie odbior± nam wolno¶ci! zawsze gdy widzê ten fragment mam ciarki na plecach i ³zy w oczach ![]() znalaz³am nawet owy fragment na Youtube http://www.youtube.com/watch?v=WLrrBs8JBQo
![]() |
![]() |
#13 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Mi³o, ¿e tyle propozycji z Kie¶lowskiego - to mój ulubiony re¿yser i chyba w ka¿dym filmie ma takie ,,sceny". Ale ¿eby by³o o czym innym to: ,,Miêdzy s³owami" S. Coppoli - g³ówni bohaterowie le¿± na hotelowym ³ó¿ku i Scarlett opowiada o tym jak próbowa³a robic zdjêcia, ale s± s³abe, próbowa³a pisac, ale to te¿ nie to, itd. £zy w oczach bo nie mo¿e znale¼c swojej drogi ¿yciowej (bardzo mi bliski monolog - mam takie same ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 281
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam tê scenê z Elizabeth, S.Kappura - i s³owa, które padaj± w finale
![]() http://www.youtube.com/watch?v=NdQBq...eature=related W ogóle, do dzi¶ nie potrafiê przeboleæ, ¿e Cate Blanchett nie dosta³a za tê rolê Oscara ![]() Wiem, Oscary s± guuuupie, ale taka przepyszna rola i ![]()
"Je¶li skoñczysz, prowadz±c beznadziejne ¿ycie dlatego, ¿e s³ucha³e¶ swojej mamy, swojego taty, ksiêdza i jakiego¶ go¶cia z telewizji, to w pe³ni na nie sobie zas³u¿y³e¶." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jak o filmie kostiumowym mowa, to z mojego ukochanego Amadeusza... Scena, w kórej Konstancja przychodzi do Salierego z rêkopisami utworów mê¿a.
Wdziêczy siê, naiwnie ¶mieje, b³yska biustem, podjada ciastka piersi Wenery, a Salieri czyta nuty i pora¿ony jest ich absolutnym piêknem-klik. I to naiwne pytanie Konastancji na koniec.... Wszystko ujête w ramy opowie¶ci snutej przez niego wiele wiele lat pó¼niej.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-07-05 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Je¶li skoñczysz, prowadz±c beznadziejne ¿ycie dlatego, ¿e s³ucha³e¶ swojej mamy, swojego taty, ksiêdza i jakiego¶ go¶cia z telewizji, to w pe³ni na nie sobie zas³u¿y³e¶." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 651
|
http://www.youtube.com/watch?v=5WrgMUXlgMw scena z filmu "Duma i uprzedzenie" z 2005 roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Killing me softly
Wiadomo¶ci: 5 576
|
Po pierwsze: fajny w±tek
![]() Po drugie: Madziczko, niszowe Ciastka przepyszne ![]() ![]() ![]() Po trzecie i w³a¶ciwe: mam w g³owie tyle obrazów, ¿e trudno mi wy³owiæ konkretne sceny : ( Na pewno jedna z nich to pocz±tek "Szeregowca Ryana"... masakra na pla¿y, dezorientacja i panika. Wszystko prawie bez s³ów, same obrazy.
Nienawidzê nieo¶wieconego t³umu i unikam go. Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2009-07-05 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Te¿ mi siê podoba ten w±tek ![]() Przy tej scenie z Niebezpiecznych Zwi±zków, mam zawsze ciary na plecach. I Bette Davis w Jezebel wkraczaj±ca na bal, jako jedyna, w czerwonej sukni, i wywo³wuj±ca tym skandal ![]() ![]()
"Je¶li skoñczysz, prowadz±c beznadziejne ¿ycie dlatego, ¿e s³ucha³e¶ swojej mamy, swojego taty, ksiêdza i jakiego¶ go¶cia z telewizji, to w pe³ni na nie sobie zas³u¿y³e¶." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI Edytowane przez madziczka Czas edycji: 2009-07-05 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Przypomnialam sobie scenê z Gorzkich Godów. Zmys³owa Mimi wij±ca sie w kocim tañcu- Emmanuelle, dwóch patrz±cych na to mê¿czyzn- jeden zdezorientwany, drugi doporowadzony do kresu i Kristin Scott Thomas- niby niewini±tko, ale zaskakuj±ce wszystkich i pokazuj±ce pazura.
I Brian Ferry. klik
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#24 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 44 997
|
8 kobiet - ka¿dy fragment, w którym kobiety zaczynaj± ¶piewaæ, w ten sposób przekazuj±c swoj± historiê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 924
|
dodajê od siebie scenê taneczn± z wczoraj obejrzanego filmu 'frantic'. emannuelle seigner w czerwonej sukni- seksowna, pewna siebie i harrison ford smutny i zagubiony w wielkim mie¶cie. scena pe³na napiêcia emocjonalnego i seksualnego. a t³em muzycznym cudna piosenka grace jones 'i've seen that face before'. dla mnie mistrzostwo.
![]() |
#26 |
BAN sta³y
|
Przypomnia³a mi siê jeszcze koñcowa scena z 9 i pó³ tygodnia
Boski Mickey Rourke w koñcu zdejmuje maskê z twarzy i zwierza siê (za pó¼no) ze szczero¶ci±, która jako¶ dziwnie za ka¿dym razem chwyta mnie za serce: "There's been lots of other girls. There's been lots of other women. But I never felt anything like this before. Even when I just... hold you in my arms, it's just the way you feel. Something I didn't count on. I never counted on loving you so much. You knew it would be over when one of us said stop. But you wouldn't say it. I almost waited too long." I ostatnie s³owa: "Would you please come back by the time I count to fifty?" No i jeszcze scena w kuchni ![]() Podnoszê w±tek, bo fajny ![]() Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2009-07-30 o 14:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 990
|
"Pan od muzyki" koñcówka filmu, kiedy nauczyciel odchodzi , a uczniowie puszczaj± samoloty zrobione z papieru przez okna, wzruszaj±ce
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Stary, genialny Kabaret sk³ada siê z takich scen. W³a¶ciwie w wiêkszo¶ci z takich.
Najbardziej sugestywny jest mo¿e ¶piew m³odego Hitler J. w wiejskiej gospodzie. I wszystkie szybkie wstawki ironicznie- diabelsko- melancholijnej twarzy Mistrza ceremonii, komentuj±ce przedstawian± rzeczywisto¶æ.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-07-30 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
Cytat:
Prócz tego uwielbiam nastêpuj±ce sceny z filmu "Kana³" A.Wajdy : -Jeden z ¿o³nierzy wy³ania siê z kana³u, szczê¶liwy, a nad nim stoi Niemiec pilnuj±cy grupy powstañców -Stokrotka i jej chory przyjaciel przez chwilê maj± nadziejê, ¿ê uda³o im siê dotrzeæ do wyj¶cia, widz±c ¶wiat³o. Kiedy tam docieraj±, okazuje siê, ¿e w otworze jest ¿elazna krata. Opieraj± siê na niej wyczerpani i nie maj± si³y ju¿ zawracaæ. -G³ówny dowodz±cy plutonem powstañczym wychodzi z kana³u razem ze swym ¿o³nierzem.Kiedy pyta siê, gdzie jest reszta odzia³u, ¿o³nierz mówi, ¿e specjalnie oszukiwa³ go, i¿ za nimi szli, wiêc zostawi³ ich. Po jego s³owach Dowodz±cy zabija go i idzie z powrotem szukaæ swoich towarzyszy... Film mn± wstrz±sn±³, polecam wszystkim, bo to klasyka.
![]() |
![]() |
#30 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Ostatnio za mn± chodzi ,,Zmru¿ oczy" - nie widzia³am od 3 lat i czas ogl±dn±æ po raz 5 ![]() Za: - obrazy: np. Foremniak w b³êkitnej sukience w palacym s³oñcu na sto³ku -dialogi:np. Chyra z m³odym ch³opakiem o tym na co tak patrzy na placu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.