Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne... - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesuj± siê kultur±, sztuk±, filmem, literatur±, polityk± itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-06-27, 22:54   #1
Ineso
Matka Smoka

Wiadomo¶ci: 11 937

Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...

....po prostu DOSKONA£E. Zostaje w pamiêci i ilekroæ wraca, wzbudza tak samo mocne wra¿enia. Macie takie szczególne fragmenty filmów? I od razu zaznaczê, ¿e nie chodzi mi o banalne zakoñczenia komedii romantycznych, ale o prawdziw± magiê kina.

Jedno z moich:

,,Podwójne ¿ycie Weroniki" Kie¶lowskiego. Scena, w której partner Veronique prosi j±, aby opowiedzia³a o sobie. Ona wstaje bez s³owa, bierze swoj± torebkê a nastêpnie wysypuje jej zawarto¶æ na ³ó¿ko. On zaczyna przegl±daæ jej rzeczy i w ten sposób poznaje fragmenty jej ¿ycia, j± sam±.

Intymne i prawdziwe. Mam dreszcze.
Ineso jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-06-30, 12:17   #2
kkaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 418
Dot.: Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...

nie wiem czy o to chodzi ale spróbujê.
Dla mnie tak± scen± jest ¶mieræ Pete'a w "Hooligans", W sumie ten moment kiedy ¶wiadomie prowokuje Tommiego, wiedz±c ¿e zaraz zginie, jednak urtauje innych.

"Dwa dni w Pary¿u" - scena koñcowa, kiedy rozmawiaj±, kiedy Jack siê u¶miecha. Daje to malutk± nadziejê, ¿e jak kolwiek ¼le by nie by³o, to mo¿e idzie wszystko odbudowaæ. Wiem, ¿e jest to komedia romantyczna, ale jedyna w swoim rodzaju, taka realistyczne (bo europejska).

Je¶li jeszcze cos sobie przypomnê o dopiszê.

Edytowane przez kkaa
Czas edycji: 2009-06-30 o 12:20
kkaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-06-30, 19:46   #3
Kota
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 947
Dot.: Jedna scena filmowa, fragment dialogu, obraz-wa¿ne, symboliczne, sugestywne...

Fajny w±tek.
Nie tylko odfajkowywanie filmów na zasadzie-" mo¿na ogl±dn±æ, je¶li siê chce odmó¿d¿yæ dajê 5/10" lub "nie powali³ mnie na kolana"....

Czepiam siê, wiem

Niech no pomy¶lê.... na pierwszy ogieñ przychodzi mi na my¶l scena z Fortepianu z dziur± w poñczosze.
W ogóle ten film sk³ada siê w³a¶ciwie z malowniczo pomy¶lanych, kontrastowych scen- bêd±cych intensywym podsumowaniem re¿yserskiego przekazu.
Choæby zestawienie fortepianu z dzikim brzegiem, go³ego prymitywnego wydawa³o by siê Bainesa z delikatnym gestem wycierania fortepianu w³asn± koszul±, tudzie¿ wszystkie sceny erotyczne.
Stary 2009-06-30, 21:22   #4
paula007
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 088

Pierwsza my¶l po przeczytaniu tematu w±tku i pierwszego postu - "Gadaj±ce g³owy" Kie¶lowskiego.
Ostatnia wypowied¼ staruszki - stuletniej (!) - która na pytanie "Co by pani chcia³a?", odpowiada, ¿e chcia³aby jeszcze ¿yæ, d³u¿ej ¿yæ.
Niezwykle sugestywne. Wry³o mi siê w pamiêæ ju¿ po pierwszym obejrzeniu tego filmu.

PS Koto, ale s³usznie siê czepiasz.

paula007 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-01, 00:21   #5
madziczka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 16 493
GG do madziczka

Ostatnia scena z "Podejrzanych" B.Singera. Teraz kto nie ogl±da³ filmu, nie czyta tego, co napisa³am na bia³o

Scena w której bohater grany przez K. Spacey'ego, zostaje wypuszczonny na wolno¶æ, po przes³uchaniu na posterunku. Wychodzi, idzie ulic±, a w³a¶ciwie to utyka po czym od utykania przechodzi do p³ynnego chodu i strzepuje odrêtwia³e palce, po czym wsiada sobie jakby nigdy nic do samochodu . W tym samym momencie detektyw, który go przes³uchiwa³, zbiera wszystkie dane i fakty i doznaje ol¶nienia (a jednocze¶nie i widz), ¿e Kaiser Soze / Roger Verbal Kint, to w³a¶nie g³ówny i w³a¶ciwy podejrzany, który przez ca³y film udawa³ czê¶ciowo sparali¿owanego
Ta scena napawa mnie autentycznym zachwytem i oniemieniem Oczywi¶cie najmocniej dzia³a za pierwszym razem, ale kolejne "razy" i tak sprawiaj±, ¿e piejê z zachytu I od tej pory twierdzê, ¿e K. Spacey jest wielki

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI

Edytowane przez madziczka
Czas edycji: 2009-07-01 o 00:22
madziczka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-01, 05:06   #6
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Poka¿ wiadomo¶æ
Pierwsza my¶l po przeczytaniu tematu w±tku i pierwszego postu - "Gadaj±ce g³owy" Kie¶lowskiego.
(...)

PS Koto, ale s³usznie siê czepiasz.
O, Paula!
A czepiam siê... no bo spragniona jestem - rzadkich na Wiza¿u- d³u¿szych wypowiedzi. Nie mówiê nawet o pe³nych recenzjach, jakie by mi siê marzy³y, ale choæby o takich piêciozdaniowych.
A tu najczê¶ciej w±tki filmowe zamieniaj± sie w wyliczanki ³ysych tutu³ów.
Nie fascynuje mnie to, ba, zupe³nie prze¶lizgujê siê obojêtnym wzrokiem przez ten wyliczankowo- punktowy g±szcz.
Cytat:
Napisane przez madziczka Poka¿ wiadomo¶æ
Ostatnia scena z "Podejrzanych" B.Singera. Teraz kto nie ogl±da³ filmu, nie czyta tego, co napisa³am na bia³o

Scena w której bohater grany przez K. Spacey'ego, zostaje wypuszczonny na wolno¶æ, po przes³uchaniu na posterunku. Wychodzi, idzie ulic±, a w³a¶ciwie to utyka po czym od utykania przechodzi do p³ynnego chodu i strzepuje odrêtwia³e palce, po czym wsiada sobie jakby nigdy nic do samochodu . W tym samym momencie detektyw, który go przes³uchiwa³, zbiera wszystkie dane i fakty i doznaje ol¶nienia (a jednocze¶nie i widz), ¿e Kaiser Soze / Roger Verbal Kint, to w³a¶nie g³ówny i w³a¶ciwy podejrzany, który przez ca³y film udawa³ czê¶ciowo sparali¿owanego
Ta scena napawa mnie autentycznym zachwytem i oniemieniem Oczywi¶cie najmocniej dzia³a za pierwszym razem, ale kolejne "razy" i tak sprawiaj±, ¿e piejê z zachytu I od tej pory twierdzê, ¿e K. Spacey jest wielki
Madziczko, nie ogl±da³am Podejrzanych. K. Spacey powiadasz.
W ogóle od czasu Pó³nocy w ogrodzie dobra i z³a ¶ledzê zawsze z dzik± satysfakcj± to, co robi. On nie zawodzi, przynajmniej mnie.
A czy nadawa³by siê do Twoich Ciastek?
Stary 2009-07-01, 09:00   #7
paula007
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 088

Cytat:
Napisane przez Kota Poka¿ wiadomo¶æ
O, Paula!
A czepiam siê... no bo spragniona jestem - rzadkich na Wiza¿u- d³u¿szych wypowiedzi. Nie mówiê nawet o pe³nych recenzjach, jakie by mi siê marzy³y, ale choæby o takich piêciozdaniowych.
A tu najczê¶ciej w±tki filmowe zamieniaj± sie w wyliczanki ³ysych tutu³ów.
Nie fascynuje mnie to, ba, zupe³nie prze¶lizgujê siê obojêtnym wzrokiem przez ten wyliczankowo- punktowy g±szcz.
Wiem, wiem, dawno siê na Kulturze nie pokazywa³am. Tzn. pokazywa³am siê, ale nie wypowiadaj±c raczej.

Rozumiem Ciê, bo te¿ niemal palpitacji dostajê, widz±c same tytu³y albo jakie¶ g³upawe filmid³a obwo³ywane arcydzie³ami ¯eby jeszcze takie wnioski ocenami by³y uzasadnione.

Zreszt± nic nie mówiê, bo sama tam ju¿ przesta³am cokolwiek pisaæ.

paula007 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2009-07-01, 11:53   #8
melkmeisje
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 10 690
GG do melkmeisje

Dekalog I.
Rozmowa ch³opca z ojcem przy stole. O ¶mierci, umieraniu. "A co zostaje?" "Nic nie mówi³e¶ o duszy". "Po co mi to?"

A pó¼niej z ciotk±.
"On jest dobry? M±dry? My¶lisz, ¿e wie, po co siê ¿yje?"

Dekalog IV.
"A nie pomy¶la³e¶ nigdy, ¿e ja nie chcê niczego nieodwracalnego?"
melkmeisje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-01, 15:48   #9
Justinka_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 686

Najpiekniejsza scena?Z filmu "Upiór w operze" J.Schumachera.Koncowa scena kiedy staruszek Raoul odwiedza grób Christine i zauwaza na nim ró¿ê z czarn± kokard±.Upiór zawsze bedzie kochal Christine,nawet po smierci.Milosc jest wieczna.
Piekna scena,bardzo wzruszajaca.
Justinka_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-01, 16:15   #10
amistad.k.m.s
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 827

Cytat:
Napisane przez Ineso Poka¿ wiadomo¶æ
....po prostu DOSKONA£E. Zostaje w pamiêci i ilekroæ wraca, wzbudza tak samo mocne wra¿enia. Macie takie szczególne fragmenty filmów? I od razu zaznaczê, ¿e nie chodzi mi o banalne zakoñczenia komedii romantycznych, ale o prawdziw± magiê kina.

Jedno z moich:

,,Podwójne ¿ycie Weroniki" Kie¶lowskiego. Scena, w której partner Veronique prosi j±, aby opowiedzia³a o sobie. Ona wstaje bez s³owa, bierze swoj± torebkê a nastêpnie wysypuje jej zawarto¶æ na ³ó¿ko. On zaczyna przegl±daæ jej rzeczy i w ten sposób poznaje fragmenty jej ¿ycia, j± sam±.

Intymne i prawdziwe. Mam dreszcze.
Równie¿ Podwójne ¿ycie Weroniki - ¶mieræ Weroniki i ostatnie kadry filmu, kiedy Veronique wraca do domu.
¯ycie na pods³uchu kiedy g³ównych bohater czyta dedykacje w ksi±¿ce.
Braveheart film niezgodny z histori±, ale scena ¶mierci Walleca - krêci siê ³ezka w oku.
amistad.k.m.s jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-02, 19:54   #11
201604200942
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 19 651

"jutro idziemy do kina".
Scena, gdzie Wacek wracaj±c z wakacji spotyka Andrzeja, który opowiada mu, ¿e wojna bêdzie trwa³a chwilê, ¿e szybko przegoni± Niemców. Kiedy odje¿d¿a pada zdanie "Andrzej.... Pamiêtaj, ¿e jeste¶my nie¶miertelni."

Piêkna opowie¶æ o przyja¼ni, która zosta³a podsumowana w tym zdaniu.

Aha i jeszcze scena z Edwarda No¿ycorêkiego, kiedy t³um ludzi zaczyna goniæ bohatera.
Widaæ bierno¶æ ludzi (którzy odzwierciedlaj± nas samych) oraz to, jak bardzo jeste¶my podatni na wp³ywy innych osób. To jak bardzo nasze opinie potrafi± siê zmieniæ, pod wp³ywem jednego wydarzenia, nie próbuj±c nawet doj¶æ do tego, czy to my mamy racjê, os±dzamy innych. Zapominamy jednak, ¿e taki "samos±d" mo¿e czasem kogo¶ bardzo skrzywdziæ, tak jak w tym przypadku skrzywdzi³ Edwarda.

Edytowane przez 201604200942
Czas edycji: 2009-07-02 o 20:31
201604200942 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-02, 20:21   #12
czarny flamaster
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 143

uwielbiam film "Braveheart: Waleczne Serce" i w³a¶nie z tego filmu pochodzi taka moja jedna ulubiona scena. mam na mysli s³ynne przemówienie dotycz±ce walki o wolno¶æ :
I umieraj±c we w³asnych ³o¿ach, za wiele lat, czy chcieliby¶cie zamieniæ te wszystkie dni, od dzi¶ do wtedy, za jedn± szansê, jedn± jedyn± szansê, aby tu wróciæ i powiedzieæ naszym wrogom, ¿e mog± odebraæ nam ¿ycie, ale nigdy nie odbior± nam wolno¶ci!
zawsze gdy widzê ten fragment mam ciarki na plecach i ³zy w oczach

znalaz³am nawet owy fragment na Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=WLrrBs8JBQo

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ¶lub
25.03.2013 - me + you = S³awek
czarny flamaster jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-05, 13:28   #13
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Fajny w±tek.
Nie tylko odfajkowywanie filmów na zasadzie-" mo¿na ogl±dn±æ, je¶li siê chce odmó¿d¿yæ dajê 5/10" lub "nie powali³ mnie na kolana"....
Bardzo siê cieszê, ¿e Tobie i kilku jeszcze osobom ta forma w±tku siê spodoba³a - w³a¶nie nie chcê tutaj polecania filmów (ka¿dy ma swój gust a recenzji na necie jest bez liku), chcia³am, ¿eby by³o wspominkowo (i dziêki za przypomnienie paru scen, zw³aszcza z Podejrzanych - te¿ uwa¿am, ¿e zakoñczenie jest powalaj±ce) i inspiruj±co. Poboba mi siê, ¿e póki co w±tek nie jest off topicowy ani zbyt popularny - takie posty trzeba ,,przegry¼c"
Mi³o, ¿e tyle propozycji z Kie¶lowskiego - to mój ulubiony re¿yser i chyba w ka¿dym filmie ma takie ,,sceny".
Ale ¿eby by³o o czym innym to:

,,Miêdzy s³owami" S. Coppoli - g³ówni bohaterowie le¿± na hotelowym ³ó¿ku i Scarlett opowiada o tym jak próbowa³a robic zdjêcia, ale s± s³abe, próbowa³a pisac, ale to te¿ nie to, itd. £zy w oczach bo nie mo¿e znale¼c swojej drogi ¿yciowej (bardzo mi bliski monolog - mam takie same) a on j± uspokaja z tak± wiar±, ¿e przyjdzie na to czas...
Stary 2009-07-05, 15:22   #14
Serendipity
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 281

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Poka¿ wiadomo¶æ
"jutro idziemy do kina".
Scena, gdzie Wacek wracaj±c z wakacji spotyka Andrzeja, który opowiada mu, ¿e wojna bêdzie trwa³a chwilê, ¿e szybko przegoni± Niemców. Kiedy odje¿d¿a pada zdanie "Andrzej.... Pamiêtaj, ¿e jeste¶my nie¶miertelni."

Piêkna opowie¶æ o przyja¼ni, która zosta³a podsumowana w tym zdaniu.
Zgadzam siê, piêkna scena i bardzo poruszaj±cy film o odczuciach m³odych ludzi wobec wojny.
Stary 2009-07-05, 16:36   #15
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Uwielbiam tê scenê z Elizabeth, S.Kappura - i s³owa, które padaj± w finale (niestety nie znalaz³am krótszej wersji i trzeba trochê przewin±æ - od 4:35'' do 5:50'')

http://www.youtube.com/watch?v=NdQBq...eature=related

W ogóle, do dzi¶ nie potrafiê przeboleæ, ¿e Cate Blanchett nie dosta³a za tê rolê Oscara (Oscara dosta³a Gwyneth za Zakochanego Szekspira. Moim skromnym zdaniem, mo¿e Cate buty czy¶ciæ).

Wiem, Oscary s± guuuupie, ale taka przepyszna rola i Dla mnie osobi¶cie to majstersztyk.

Frank Zappa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-05, 18:22   #16
Kota
Zakorzenienie

Jak o filmie kostiumowym mowa, to z mojego ukochanego Amadeusza... Scena, w kórej Konstancja przychodzi do Salierego z rêkopisami utworów mê¿a.
Wdziêczy siê, naiwnie ¶mieje, b³yska biustem, podjada ciastka piersi Wenery, a Salieri czyta nuty i pora¿ony jest ich absolutnym piêknem-klik.
I to naiwne pytanie Konastancji na koniec....
Wszystko ujête w ramy opowie¶ci snutej przez niego wiele wiele lat pó¼niej.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2009-07-05 o 22:25
Kota jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-05, 18:27   #17
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Jak o filmie kostiumowym mowa, to z mojego ukochanego Amadeusza... Scena, w kórej Konastancja przychodzi do Salierego z rêkopisami utworów mê¿a.
Wdziêczy siê, naiwnie smieje, b³yska biustem, podjada ciastka piersi Wenery, a Salieri czyta nuty i pora¿ony jest ich absolutnym piêknem-klik.
I to naiwne pytanie Konastancji na koniec....
Wszystko ujête w ramy opowie¶ci snutej przez niego wiele wiele lat pó¼niej.
Dziêkujê, za przypomnienie tej sceny I jeszcze ta, w której Salieri po raz pierwszy poznaje Mozarta... I ten jego wyraz twarzy, ten szok, ten dysonans..

Frank Zappa

Stary 2009-07-05, 18:43   #18
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziczka Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêkujê, za przypomnienie tej sceny I jeszcze ta, w której Salieri po raz pierwszy poznaje Mozarta... I ten jego wyraz twarzy, ten szok, ten dysonans..
Madziku, dla Ciebie- klik
Stary 2009-07-05, 19:47   #19
Lady in Blue
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 651

http://www.youtube.com/watch?v=5WrgMUXlgMw scena z filmu "Duma i uprzedzenie" z 2005 roku Najpiêkniejszy moment, a w ca³ym filmie nie ma ani jednej sceny z poca³unkiem, z tego co wiem to w amerykañskich kinach koñcowa scena by³a z poca³unkiem, ale ja wolê oryginal
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogl±d - wszêdzie na zachodzie jest ¶wietnie, krainy mlekiem i miodem p³yn±ce, tolerancja i dobry gust w ka¿dej dzielnicy, a w tej Polsce to sam za¶cianek i ludzi na Vogue'a nie staæ

Lady in Blue jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-05, 20:21   #20
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Madziku, dla Ciebie- klik

Frank Zappa

Stary 2009-07-05, 20:43   #21
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Wiadomo¶ci: 5 576

Po pierwsze: fajny w±tek
Po drugie: Madziczko, niszowe Ciastka przepyszne ; Walken, Buscemi, Oldman, Irons
Po trzecie i w³a¶ciwe: mam w g³owie tyle obrazów, ¿e trudno mi wy³owiæ konkretne sceny : ( Na pewno jedna z nich to pocz±tek "Szeregowca Ryana"... masakra na pla¿y, dezorientacja i panika. Wszystko prawie bez s³ów, same obrazy.

Edytowane przez Lukrecja_Borgia
Czas edycji: 2009-07-05 o 20:44
Lukrecja_Borgia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-05, 22:12   #22
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez Lukrecja_Borgia Poka¿ wiadomo¶æ
Po pierwsze: fajny w±tek
Po drugie: Madziczko, niszowe Ciastka przepyszne ; Walken, Buscemi, Oldman, Irons
Po trzecie i w³a¶ciwe: mam w g³owie tyle obrazów, ¿e trudno mi wy³owiæ konkretne sceny : ( Na pewno jedna z nich to pocz±tek "Szeregowca Ryana"... masakra na pla¿y, dezorientacja i panika. Wszystko prawie bez s³ów, same obrazy.
Lukrecjo - dziêkujê

Te¿ mi siê podoba ten w±tek A ze scenami czy dialogami jest tak, ¿e to taki worek bez dna, mam nadziejê. Sama przypominam sobie je impulsywnie, na wyrywki.

Przy tej scenie z Niebezpiecznych Zwi±zków, mam zawsze ciary na plecach.

I Bette Davis w Jezebel wkraczaj±ca na bal, jako jedyna, w czerwonej sukni, i wywo³wuj±ca tym skandal Palce lizaæ

Frank Zappa

Edytowane przez madziczka
Czas edycji: 2009-07-05 o 22:18
Stary 2009-07-18, 13:53   #23
Kota
Zakorzenienie

Przypomnialam sobie scenê z Gorzkich Godów. Zmys³owa Mimi wij±ca sie w kocim tañcu- Emmanuelle, dwóch patrz±cych na to mê¿czyzn- jeden zdezorientwany, drugi doporowadzony do kresu i Kristin Scott Thomas- niby niewini±tko, ale zaskakuj±ce wszystkich i pokazuj±ce pazura.
I Brian Ferry.
klik

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-18, 15:09   #24
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 44 997

8 kobiet - ka¿dy fragment, w którym kobiety zaczynaj± ¶piewaæ, w ten sposób przekazuj±c swoj± historiê.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-19, 10:59   #25
innuendo
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 924

dodajê od siebie scenê taneczn± z wczoraj obejrzanego filmu 'frantic'. emannuelle seigner w czerwonej sukni- seksowna, pewna siebie i harrison ford smutny i zagubiony w wielkim mie¶cie. scena pe³na napiêcia emocjonalnego i seksualnego. a t³em muzycznym cudna piosenka grace jones 'i've seen that face before'. dla mnie mistrzostwo.
Stary 2009-07-30, 12:30   #26
melkmeisje
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 10 690
GG do melkmeisje

Przypomnia³a mi siê jeszcze koñcowa scena z 9 i pó³ tygodnia

Boski Mickey Rourke w koñcu zdejmuje maskê z twarzy i zwierza siê (za pó¼no) ze szczero¶ci±, która jako¶ dziwnie za ka¿dym razem chwyta mnie za serce: "There's been lots of other girls. There's been lots of other women. But I never felt anything like this before. Even when I just... hold you in my arms, it's just the way you feel. Something I didn't count on. I never counted on loving you so much. You knew it would be over when one of us said stop. But you wouldn't say it. I almost waited too long."

I ostatnie s³owa: "Would you please come back by the time I count to fifty?"

No i jeszcze scena w kuchni

Podnoszê w±tek, bo fajny

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2009-07-30 o 14:54
melkmeisje jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-30, 13:41   #27
ewelinka_111
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 990

"Pan od muzyki" koñcówka filmu, kiedy nauczyciel odchodzi , a uczniowie puszczaj± samoloty zrobione z papieru przez okna, wzruszaj±ce

Pain is inevitable, suffering is optional.

blog kulinarny
ewelinka_111 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-30, 16:52   #28
Kota
Zakorzenienie

Stary, genialny Kabaret sk³ada siê z takich scen. W³a¶ciwie w wiêkszo¶ci z takich.
Najbardziej sugestywny jest mo¿e ¶piew m³odego Hitler J. w wiejskiej gospodzie.
I wszystkie szybkie wstawki ironicznie- diabelsko- melancholijnej twarzy Mistrza ceremonii, komentuj±ce przedstawian± rzeczywisto¶æ.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2009-07-30 o 17:07
Kota jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-31, 16:41   #29
Madame Sophie
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Cytat:
Napisane przez ewelinka_111 Poka¿ wiadomo¶æ
"Pan od muzyki" koñcówka filmu, kiedy nauczyciel odchodzi , a uczniowie puszczaj± samoloty zrobione z papieru przez okna, wzruszaj±ce
Och, tak, zgadzam siê - dodam jeszcze, ¿e wzruszy³am siê, kiedy za odje¿d¿aj±cym Panem od muzyki patrzy ma³y ch³opczyk - jego uczeñ, z misiem w rêce.

Prócz tego uwielbiam nastêpuj±ce sceny z filmu "Kana³" A.Wajdy :

-Jeden z ¿o³nierzy wy³ania siê z kana³u, szczê¶liwy, a nad nim stoi Niemiec pilnuj±cy grupy powstañców

-Stokrotka i jej chory przyjaciel przez chwilê maj± nadziejê, ¿ê uda³o im siê dotrzeæ do wyj¶cia, widz±c ¶wiat³o. Kiedy tam docieraj±, okazuje siê, ¿e w otworze jest ¿elazna krata. Opieraj± siê na niej wyczerpani i nie maj± si³y ju¿ zawracaæ.

-G³ówny dowodz±cy plutonem powstañczym wychodzi z kana³u razem ze swym ¿o³nierzem.Kiedy pyta siê, gdzie jest reszta odzia³u, ¿o³nierz mówi, ¿e specjalnie oszukiwa³ go, i¿ za nimi szli, wiêc zostawi³ ich. Po jego s³owach Dowodz±cy zabija go i idzie z powrotem szukaæ swoich towarzyszy...

Film mn± wstrz±sn±³, polecam wszystkim, bo to klasyka.

A.M.
Madame Sophie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-07-31, 21:18   #30
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez ewelinka_111 Poka¿ wiadomo¶æ
Przypomnia³a¶ i siê wzruszy³am

Ostatnio za mn± chodzi ,,Zmru¿ oczy" - nie widzia³am od 3 lat i czas ogl±dn±æ po raz 5
Za:
- obrazy: np. Foremniak w b³êkitnej sukience w palacym s³oñcu na sto³ku
-dialogi:np. Chyra z m³odym ch³opakiem o tym na co tak patrzy na placu
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kultura(lnie)

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:53.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.