Kierunek studiów - hiszpański :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-08, 20:49   #1
Fantazjaa
Zadomowienie

Kierunek studiów - hiszpański :)

Znacie jakieś ciekawe kierunki studiów? Interesują mnie bardziej przedmioty humanistyczne (oprócz historii ) niż ścisłe. Chciałabym też kontynuować naukę języka hiszpańskiego Co prawda jeszcze dużo czasu do tego, ale chciałam usłyszeć wasze opinie na temat kierunków studiów

„Bądź sobą. Każdy inny jest już zajęty.” – Oscar Wilde.

Książki: 22/2012
Filmy: 42/2012
Fantazjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 20:53   #2
Anatomia
Rozeznanie

Dot.: Kierunek studiów - hiszpański :)

jeśli hiszpański to może iberystyka?
Aczkolwiek żeby uczyć się języka nie musisz koniecznie iść na związane z nim studia
Anatomia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 21:15   #3
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Iberystyka, masz tam i hiszpanski i portugalski.
Nie ma studiów: hiszpanski )

Jak tam sobie chcesz, ale ja np ucze sie na uczelni technicznej, a hiszpanskiego na kursie. Raczej nie poszlabym na iberystyke, ale to moje odczucia.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

Edytowane przez layla_lbn
Czas edycji: 2010-01-08 o 21:17
layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 21:45   #4
kurczak31
Raczkowanie

Jeśli zależy Ci tylko na dobrej znajomości języka - wybierz kurs językowy. Chyba, że interesuje Cię też literatura, kultura, historia, fonetyka itp. to iberystyka będzie dobrym wyborem. Jest duży wybór kierunków humanistycznych, ale musisz się zastanowić, co będziesz po nich robić. Bo nie wiem, co można robić np. po filozofii, kulturoznawstwie albo nawet socjologii (pewnie zaraz się posypie grad odpowiedzi, że absolwenci socjologii są dziś bardzo potrzebni, ale... ja jakoś tego nie widzę). Turystyka wydaje mi się ciekawa (a w dodatku przydatne tam są języki obce), ale nie wiem jak z pracą po takim kierunku. Akurat o pracę łatwiej po kierunkach technicznych - studiuje je znacznie mniej ludzi. Ja też jestem humanistką, więc te wszystkie wspaniałe perspektywy pracy są nie dla mnie
Stary 2010-01-08, 22:06   #5
Rarita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kurczak31 Pokaż wiadomość
Bo nie wiem, co można robić np. po filozofii, kulturoznawstwie albo nawet socjologii (pewnie zaraz się posypie grad odpowiedzi, że absolwenci socjologii są dziś bardzo potrzebni, ale... ja jakoś tego nie widzę).
Jako studentka socjologii nie będę zaprzeczać, chyba nie ma ludzi którzy pracują jako socjologowie/kulturoznawcy/filozofowie, ale te kierunki dają dużo możliwości rozwoju, właśnie przez to że są tak ogólne
A co do hiszpańskiego - sama się go uczę, chciałabym w przyszłym roku zacząć jakąś filologię, od kiedy jesteśmy w Unii to raczej ciężko znaleźć pracę bez znajomości języków... Myślę że filologia to dobry wybór
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-08, 22:18   #6
estrella18
Raczkowanie

Też jeszcze w wakacje miałam faze na filologie hiszpańską,ale przemyślałam to sobie i jednak zrezygnowałam.Hiszpańskie go mogę nauczuc sie na kursie,a studia wole wybrać takie,aby mieć konkretny zawód.
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 11:41   #7
Anatomia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez estrella18 Pokaż wiadomość
Też jeszcze w wakacje miałam faze na filologie hiszpańską,ale przemyślałam to sobie i jednak zrezygnowałam.Hiszpańskie go mogę nauczuc sie na kursie,a studia wole wybrać takie,aby mieć konkretny zawód.
na żadnym kursie nie nauczysz się języka tak jak na studiach filologicznych. No i żaden papier potwierdzający znajomość języka nie będzie równoważny z dyplomem filologa...

Stary 2010-01-09, 11:48   #8
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Cytat:
Napisane przez Anatomia Pokaż wiadomość
na żadnym kursie nie nauczysz się języka tak jak na studiach filologicznych. No i żaden papier potwierdzający znajomość języka nie będzie równoważny z dyplomem filologa...
No, dobra, ale na kursie mogę się nauczyć dobrze hiszpańskiego i mieć dodatkowy zawód, tak jak ja np. Będę mieć wykształcenie techniczne, dobrze znam angielski [kursy], ucze się hiszpańskiego [kurs] i wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo co po iberystyce można robic? Być tłumaczem [nie ma az takiego zapotrzebowania], uczyc w szkole, wyjechać do hiszpanii i... pracować na zmywaku, czy Hiszpanów uczyc hiszpanskiego?

Znam dwie osoby z iberystyki, obydwie poza tym kierunkeim robią 2-gi, bo iberystyka nie da im pracy.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 11:53   #9
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

Cytat:
Napisane przez Anatomia Pokaż wiadomość
to też nie jest tak do końca. żeby iść na filologie, trzeba język znać, chyba, że w rekrutacji jest napisane "od podstaw", ale to i tak jest gnanie z materiałem - a i nie wiadomo do końca czy autorka tematu dałaby sobie radę. może nie zależy jej, aby uczyć się gramatyki opisowej czy jezykoznawstwa hiszpańskiego? ; )

moja rada: zacznij kurs i zobacz, czy w ogóle ten hiszpański ci pasuje ; ) jezeli stwierdzisz, że to jest coś fantastycznego - studiuj ; )

w międzyczasie możesz wybrać jakies inne ciekawe studia chodząc na kurs ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-09, 11:56   #10
Anatomia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez layla_lbn Pokaż wiadomość
No, dobra, ale na kursie mogę się nauczyć dobrze hiszpańskiego i mieć dodatkowy zawód, tak jak ja np. Będę mieć wykształcenie techniczne, dobrze znam angielski [kursy], ucze się hiszpańskiego [kurs] i wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo co po iberystyce można robic? Być tłumaczem [nie ma az takiego zapotrzebowania], uczyc w szkole, wyjechać do hiszpanii i... pracować na zmywaku, czy Hiszpanów uczyc hiszpanskiego?

Znam dwie osoby z iberystyki, obydwie poza tym kierunkeim robią 2-gi, bo iberystyka nie da im pracy.
Cóż, po większości kierunków humanistycznych nie ma pewnej pracy...Ludzie z iberystyki których znam pracują w jakichś hiszpańskich firmach, szkołach językowych, tłumaczą. Ale to prawda, że większość osób na iber robi drugi kierunek. To jest moim zdaniem fajne rozwiązanie.

---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Napisane przez irmusiek Pokaż wiadomość
to też nie jest tak do końca. żeby iść na filologie, trzeba język znać, chyba, że w rekrutacji jest napisane "od podstaw", ale to i tak jest gnanie z materiałem - a i nie wiadomo do końca czy autorka tematu dałaby sobie radę. może nie zależy jej, aby uczyć się gramatyki opisowej czy jezykoznawstwa hiszpańskiego? ; )

moja rada: zacznij kurs i zobacz, czy w ogóle ten hiszpański ci pasuje ; ) jezeli stwierdzisz, że to jest coś fantastycznego - studiuj ; )

w międzyczasie możesz wybrać jakies inne ciekawe studia chodząc na kurs ; )
Na iberystyce uczy się hiszpańskiego i portugalskiego od podstaw

Stary 2010-01-09, 12:09   #11
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

tak, wiem, że od podstaw ale na niektórych uniwersytetach na I roku juz od razu są zajęcia z gramatyki opisowej czy fonetyki ; ) a jezeli ktos do końca nie wie, z czymś sie hiszpański (czy jakikolwiek inny język) je, to może sie zrazić ; ) moja znajoma tak miała i sie, niestety, zraziła, a szkoda.
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-09, 12:51   #12
kurczak31
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irmusiek Pokaż wiadomość
tak, wiem, że od podstaw ale na niektórych uniwersytetach na I roku juz od razu są zajęcia z gramatyki opisowej czy fonetyki ; ) a jezeli ktos do końca nie wie, z czymś sie hiszpański (czy jakikolwiek inny język) je, to może sie zrazić ; ) moja znajoma tak miała i sie, niestety, zraziła, a szkoda.
A to akurat prawda. Owszem, na filologii jest praktyczna nauka danego języka, ale jednocześnie jest też właśnie fonetyka, językoznawstwo, gramatyka, literatura, historia (oczywiście to zależy od filologii, na którym roku te przedmioty się pojawiają). Jeśli kogoś interesuje tylko język (bez tej całej kulturalno-literaturoznawczej otoczki) to chyba lepszy będzie kurs. Są przecież różne poziomy, a później można np. zdać egzamin na tłumacza przysięgłego - z tego co wiem do uzyskania takich uprawnień nie trzeba być filologiem. I tak, jak już wiele osób pisało na forach dotyczących różnych filologii - to nie jest kurs językowy. Główny nacisk jest położony na literaturę, kulturę, fonetykę itp.
Stary 2010-01-09, 13:36   #13
Fantazjaa
Zadomowienie

a jakie studia techniczne studiujecie? i czy podoba się wam?

„Bądź sobą. Każdy inny jest już zajęty.” – Oscar Wilde.

Książki: 22/2012
Filmy: 42/2012
Fantazjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości