![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Bratowa, a przywłaszczone zdjęcia.
Wizażanki!
![]() Mam delikatny problem i ani ja, ani moja mama nie wiemy jak go rozwiązać. Nie należy on wprawdzie do kategorii 'sprawa życia i śmierci' i niektórym może się wydać błahy, ale mnie samą sytuacja dość mocno zdenerwowała. Podczas mojego pobytu za granicą przez 2 miesiące wakacji mieszkali u nas mój brat (X.) z żoną (Y.), którzy remontowali w tym czasie własne mieszkanie. Wszystko było ok, nikt nikomu nie wadził, rodzice zresztą sami zaproponowali takie rozwiązanie. Remont się skończył, oni wprowadzili się do siebie, ja wróciłam do kraju. Jakiś czas temu, chcąc pokazać Tż-towi jakim pucułowatym dzieckiem byłam, natrafiłam na parę ubytków w naszych rodzinnych albumach ze zdjęciami. Znana jednak ze swojego bałaganiarstwa stwierdziłam, że pewnie gdzieś te zdjęcia posiałam i za jakiś czas się odnajdą. Jakież było zdziwienie, kiedy wczoraj mama pojechawszy do mojego brata (odwiedziła ich mama Y.), usłyszała od teściowej, że Y. zrobiła dla X. album ze zdjęciami. Owszem, gest b.miły, ale jak sie okazało, znalazły się tam zdjęcia z mojej komunii (album ze zdjęciami tylko z tego wydarzenia był w moim pokoju na półce), wspólne zdjęcia z dzieciństwa (ja+brat) oraz mamy i taty z czasów, kiedy byli jeszcze narzeczeństwem. Nie miałabym oczywiście nic przeciwko przywłaszczeniu sobie tych zdjęć gdyby nie fakt, że wszystkie były w pojedynczych egzemplarzach. Jak delikatnie zasugerować, że zdjęcia powinny wrocić do nas do domu? I przede wszystkim jak ich nie urazić? Rozumiem- w rodzinie nic nie ginie, ale mamy do tych zdjęć wartość sentymentalną ![]() Czy Y. nie mogła po prostu pożyczyć tych zdjęć, zeskanować, oddać do fotografa i włożyć na miejsce? Dla mnie jest nie do pomyślenia, żeby mieszkając tymczasowo w czyimś domu (nieważne czy bliska czy daleka rodzina) brać sobie bez pozwolenia cokolwiek. Liczę, że podsuniecie mi jakiekolwiek rozwiązanie ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bratowa, a przywłaszczone zdjęcia.
Bratowa źle zrobiła, że grzebała w rzeczach bez twojej wiedzy, jeszcze gorzej, ze wykorzystała zdjęcia do robienia albumu o którym nie miałaś zielonego pojęcia. Pogadaj z nią na ten temat, powiedz, że nie życzysz sobie takiego zachowania.
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Poproście o wypożyczenie ich w celu zeskanowania. Potem wydrukujcie je sobie ponownie, na odpowiednim papierze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja bym zapytała bratową, dlaczego grzebała w moich rzeczach i wzięła bez mojej zgody zdjęcia z mojego albumu. Rodzina rodziną, ale nieładnie grzebać w cudzych rzeczach. Dla mnie to zwykła kradzież.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A ja bym poprosiła o pożyczenie zdjęć w celu ich zeskanowania. Zeskanowałabym - owszem, ale skany oddała im. Przykro mi, ale bratowa postąpiła bardzo brzydko. Powinna powiedzieć Waszym rodzicom, że chce zrobić coś takiego dla Twojego brata i poprosić o wspomożenie jej zdjęciami. A nie brać sobie bez pozwolenia, tym bardziej, że to Wasza wspólna pamiątka i dlaczego ma Was jej pozbawiać? I dlaczego to Wy macie mieć skany? Sądzę, że takie albumy zazwyczaj robione są po ustaleniach z resztą rodziny, które zdjęcia dajemy, może powiększamy, robimy z nich kolaż? Zresztą nie za bardzo się wysiliła, po prostu ukradła zdjęcia z Twojego mieszkania i wsadziła w inny album.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Poproś o zeskanowanie zdjęć.
Moim zdaniem jak i Ty, tak i Twój brat macie prawo do tych zdjęć. Po za tym, mógł wziąść te zdjęcia Twój brat, a ona zrobiła z nich album.
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. Edytowane przez 0nasty0 Czas edycji: 2010-03-17 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Poprosić o oddanie zdjęć a jak odda to pociągnąc temat dalej ,dlaczego je zabrala i czy z kims to konsultowala ,moze pytala męża (brata) i on pozwolił ,większoc facetow nie zwraca uwagi na takie niuanse.
Ew. zapytac brata jak to było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
pogadaj z bratem nie z bratowa
powiedz zeby zrobili sobie kopie a zdjecia powinny zostac w domu z rodzicami i niefajnie ze wzieli bez pytania
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
po drugiej stronie szafy
|
Ja bym powiedziała wprost, że jako że zauważyłam, że zdjęcia są wzięte z mojego albumu, bardzo bym prosiła o zeskanowanie ich i oddanie mi oryginałów.
No sorry, boisz się fochów kobiety, która Cię okradła?
![]() |
#11 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
no, nawet z tymi skanami to jest jakaś patologia, bo doskonale tak ona jak i Ty wiecie, że odgrywacie jakąś szopke , bo obie wiecie, co miało miejsce
jeśli chcesz iść drogą skanów, poproś o zdjecia do zeskanowania, a potem oddaj jej skany jeśli będzie sie rzucać, głośno powiedz, że nie weszła w ich posiadanie uczciwą drogą, tylko podkradła je Tobie, więc nie rozumiesz, o co ma pretensje wg mnie takich ludzi trzeba PRÓBOWAĆ utemperować, bo czasami tupet takowych nie zna granic bratowa ma prawo kraść (tak, to kradzież), a ona ma obowiązek być delikatna? no, sorry..
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
To nie jest takie pewne czy ona ja okrdla, czy przypadkiem brat ich nie wzial/ pozwolil jej je wziac.
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie to bez sensu, jak i ja tak i moje rodzeństwo mamy prawo do zdjęć. Więc skoro się wyprowadzam, mogę je również mieć. Gdy najdzie mnie ochota na oglądanie zdjęć, przecież nie pojade specjalnie do domu rodzinnego.
Szczęśliwa od 05.08.2007 ![]() ![]() lexie Generalnie termin wzrokowiec tyczy się tego, że dana osoba się najłatwiej uczy, zapamiętuje materiał wizualny, a nie tego, że musi się patrzeć na gołe panie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
po drugiej stronie szafy
|
To nie powinna się obrazić za prośbę o zdjęcia. Wręcz przeciwnie, jeśli jest niewinna, to zrobi jej się głupio, przeprosi i pobiegnie ekstracugiem po zdjęcia.
![]() |
#17 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ale to nie znaczy, że brat miał prawo zabrać te zdjęcia bez pytania. On też powinien spytać czy może, zwłaszcza, że mowa o zdjęciach rodziców i siostry z komunii, a nie tylko jego własnych.
Musisz się zdecydować czy wolisz nie ryzykować "focha" ze strony szwagierki, czy wolisz mieć zdjęcia... Bo jeśli chcesz odzyskać zdjęcia, to nie ma wyjścia, musisz jej powiedzieć, że może sobie zrobić odbitki, ale oryginały powinna oddać. Ewentualnie spytać brata "Hej, czemu nie zrobiliście sobie odbitek z tych zdjęć, tylko zabraliście oryginały? Szukaliśmy ich bo nic nie powiedzieliście". Ale podejrzewam, że ona mu chciała zrobić niespodziankę i on sądzi, że zrobiła to w porozumieniu z Wami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Nie wiem. Ja bym probowala najpierw zalatwic sprawe z bratem. Bo jakby nie bylo on tez ma prawo do tych zdjec.
![]() |
![]() |
#19 | |
po drugiej stronie szafy
|
Autorko, nie musisz rzucać oskarżeń, robić awantury. Po prostu powiedz, że bardzo Ci się podobał jej pomysł na ten album, ale prosisz, żeby zeskanowała sobie te konkretne zdjęcia i oddała Ci oryginały, ponieważ są to pojedyncze egzemplarze, a mają dla Ciebie dużą wartość sentymentalną.
---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
Ważne, żeby zdjęcia wróciły.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście warto z nią pogadać o tym, aby na przyszłość się podobna sytuacja nie powtórzyła. Ale delikatnie, bo możliwe, że Twój brat na wszystko pozwolił, powiedział, że OK, a ona chciała dobrze. Tych zdjęć nie wykorzystała w jakimś "niecnym" celu, ale chciała sprawić przyjemność ukochanej osobie - weź to pod uwagę i nie rób jej od razu ostrego opr. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to wersja dla spokojnych ![]() jesli jest kulturalna, nie zrobi problemu. Natomiast jesli zacznie rzucac fochy, to ja bym stanowczo ![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ---------- Cytat:
Wazne jest, ze zdjecia byly z albumu autorki watku i z albumow rodzinnych, nalezacych do rodzicow.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() Edytowane przez pani ćma Czas edycji: 2010-03-17 o 11:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Według mnie jest to zwykła kradzież . Proproś swojego brata o zwrot tych zdjęć. A on niech zrobi sobie na własny koszt odbitki skoro jego żona chce je mieć. Trzeba mieć niezły tupet aby grzebać w czyiś rzeczach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Ludzie maja teraz tupet...
![]() ALBO- towarzyszka szwagierka nie miala pojecia, ze fotki sa dla Ciebie mega wazne i moze to nawet brat zasugerowal pomysl,a ona wykonanie? ![]() Najlepiej pogadac z bratem by sprawdzic, jak bylo. Poza tym, ja bym sie nie przejela,czy ktos sie na mnie "obrazi", bo zapytam czemu ktos sobie zwinal moja rzecz z mojego pokoju podczas mojeje nieobecnosci ![]() Ide do niej (kurde,w koncu to juz rodzina ta dziewczyna!) i mowie o co chodzi. Ja bym sie nie bawila w cacy cacy, chamstwo i tupet trzeba tlamsic -nawet w rodzinie. Niech nie mysli krowa,ze wszystko jej wolno,bo pozniej "glupio" sie wam sie jej zapytac o kolejna wyniesiona rzecz! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bierz mamę pod rękę, idźcie do nich i ZAŻĄDAJ oddania tych zdjęć. Tak, dokładnie - zażądaj a nie proś.
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Sytuacja do szybkiego wyjaśnienia i ewentualnego "skasowania" jej tych zdjęć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Pogadałabym z bratową. Powiedziałabym, że to bardzo miły gest dla męża, ale nie powinna robić jemu prezentu kosztem reszty rodziny -tak naprawdę zabrała Wam, żeby dać jemu.
Zdjęcia należą się Wam, nie bratowej. Dlatego poprosiłabym o zdjęcia, zeskanowała wydrukowała i oddała im skany, a oryginały zostawiła sobie. Powiedz również, że następnym razem, jeśli będzie chciała zabrać coś na własność z Twojego pokoju, to niech najpierw Cię o tym chociaż powiadomi. Sprawę załatwiłabym jak najbardziej elegancko, ale pewnie i stanowczo. Nie ma co robić afery, ale trzeba to załatwić, żeby sytuacja się nie powtórzyła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dobra. Moze sie czepiam ale jak Ty autorko bedziesz sie wyprowadzala z domu na swoje to tez bedziesz wszystkie zdjecia skanowala (w tym te z Twojej komunii) a oryginaly oddasz mamie?
A z tym, ze bratowa wziela jakies zdjecia w Twojego pokoju: rodzinne albumy powinno sie trzymac w pokoju dziennym. Gdybym ja miala taki album w pokoju to bym nie widziala nic zlego w tym, ze moja siostra w czasie mojej nieobecnosci do niego zajrzy. Ona tez ma prawo ogladac rodzinne zdjecia i nie musi prosic o to na pismie ![]()
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Elegancko- tak. Po cichutku - nie. Cała rodzina powinna się o tym dowiedzieć, a w odbiorze zdjęć powinna uczestniczyć oprócz autorki i bratowej także matka i brat. Może jak się bratowa naje trochę wstydu to na przyszłość nie sięgnie po cudzą własność ![]() ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
![]() Między siostrą i bratową jest spora różnica. A po drugie. Zanim się sięgnie łapą po czyjś album to należy zapytać czy można obejrzeć zdjęcia! O zabieraniu już nie wspomnę ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
A moze to brat jej pozwolil?
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Albumy nie były brata
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.