Złe traktowanie psa. Gdzie to zgłosić? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-14, 20:53   #1
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Złe traktowanie psa. Gdzie to zgłosić?

Mieszkam w bloku. Sąsiedzi z parteru kilka lat temu sprawili sobie pieska. Dopóki mieszkała z nimi córka wszystko było ok...

Teraz ten pies lata po osiedlu brudny, śmierdzący, cały w kołtunach. Pozbywają się po prostu kłopotu z domu (mają małe dziecko). Na dworze spędza też prawdopodobnie noce. Pies ten został już na pewno nie raz skopany przez jakieś dzieciaki, bo zauważyłam, że strasznie boi się ludzi- wcześniej tak się nie zachowywał. Stoi pod klatką, wpuszczam go i dzwonie do nich to go wpuszczają do domu. Ale on ledwo wchodzi na parter! A to dosłownie kilka schodków.. przecież to młody pies Jak stoi na klatce przez dłuższy czas to smród jest nie do zniesienia.

Mieszkam w niewielkim mieście i nie ma tu ludzi zajmujących się złym traktowaniem zwierząt. Nie wiem czy mam to zgłosić na policję, czy na straż miejską?? I czy takie zgłoszenie będzie anonimowe?

A może ja przesadzam? Jestem bardzo wyczulona na tym punkcie, więc czekam na Wasze obiektywne opinie.

Moonwalker

Kasieńka_666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 21:01   #2
olcia 810
Wtajemniczenie

Dot.: Złe traktowanie psa. Gdzie to zgłosić?

Witaj! Bardzo dobrze, że zainteresowałaś się tym biednym pieskiem To bardzo smutne co piszesz. I pewne jest to, że Ci "Państwo" nie moga zostać bezkarni! Moim zdaniem udaj sie albo na policje, albo właśnie do Straży miejskiej. Sama nie wiem gdzie, nigdy nie miałam styczności z taką sytuacją. Można by też poszukać w internecie jakiegoś telefonu, może istnieje jakaś Ochrona Praw Zwierząt?
A jeśli masz możliwość to może dokarm czasem pieska, skoro mówisz, że ma problemy, żeby dojść na parter. Proszę nie zostawiaj tak tej sprawy

Pozdrawiam.
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 21:17   #3
cholernarejestracja
Copyraptor

Kasieńko, wyguglałam coś takiego: http://www.toz.pl/?menu=interwencje&...gdzie_zglaszac . Pewnie najlepiej do takiej specjalnej, zwierzęcej jednostki, no ale chyba jak nie ma w pobliżu, to policja albo straż miejska.

Ratuj pieska!
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 21:21   #4
czakobu
Raczkowanie

zglos na policje! wydaje mi sie ze nawet sprawe w sądzie mozna za to zalozyc.
czakobu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 21:22   #5
otako
Zakorzenienie

spróbuj poszukać tutaj: http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ może jest jakaś jednostka w Twojej okolicy.

otako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-14, 21:26   #6
Lavi92
Zakorzenienie

Udaj się do Straży Miejckiej, szkoda pieska, niech właściciele tego biegactwa poniosą konsekwencje. A może skontaktuj się z ich córką? Może ona coś wskóra?
Jeśli nie to może lepszym rozwiązaniem będzie schronisko? Przynajmniej głodny nie będzie chodził.
Ja miałam taki przypadek, że do klatki, również mieszkam w bloku, weszła bądź ktoś ją wpuścił, suczka. Była po ciąży. Oczywiście wszyscy sąsiedzi się nią zachwycali, jaka to nie piękna, oh ah, ale żadem się nie pokwapił, żeby dać jej wody czy jedzenia.. Dlatego zajęłam się ją przez te kilka dni, wyniosłam jej koc, jedzenie. Przywiązałam się do niej ale nie miałam możliwości jej przygarnąć.. Z bólem serca zadzwoniłam po schronisko.. Gdy widziałam jak odchodzi i wkładają ją do auta to wybuchałm takim płaczem.. Najgorsze uczucie. Ale teraz jest jej lepiej. Adoptowały ją wizażanki.
Dlatego, nie bądź obojętna! Jeśli możesz to pomóż mu. I napisz jak się potoczyła sprawa.
Stary 2009-06-14, 21:33   #7
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Cytat:
Napisane przez olcia 810 Pokaż wiadomość
Witaj! Bardzo dobrze, że zainteresowałaś się tym biednym pieskiem To bardzo smutne co piszesz. I pewne jest to, że Ci "Państwo" nie moga zostać bezkarni! Moim zdaniem udaj sie albo na policje, albo właśnie do Straży miejskiej. Sama nie wiem gdzie, nigdy nie miałam styczności z taką sytuacją. Można by też poszukać w internecie jakiegoś telefonu, może istnieje jakaś Ochrona Praw Zwierząt?
A jeśli masz możliwość to może dokarm czasem pieska, skoro mówisz, że ma problemy, żeby dojść na parter. Proszę nie zostawiaj tak tej sprawy

Pozdrawiam.
Oni go karmią. Nie wygląda na zagłodzonego. Nie jest wychudzony. Nie mam żadnych podstaw, żeby sądzić, że go nie karmią. Wpuszczają go do mieszkania może ze 2 razy dziennie (jak dzwonię reszty nie wiem)

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Kasieńko, wyguglałam coś takiego: http://www.toz.pl/?menu=interwencje&...gdzie_zglaszac . Pewnie najlepiej do takiej specjalnej, zwierzęcej jednostki, no ale chyba jak nie ma w pobliżu, to policja albo straż miejska.

Ratuj pieska!
cholernarejestracja dziękuję za tą stronkę dzięki tym punktom się upewniłam Jutro zadzwonię do straży miejskiej i to zgłoszę- jeśli zgłoszenie będzie anonimowe. Jeśli nie, to po prostu jak spotkam sąsiadkę to powiem jej, że jak stan psa się nie zmieni to zgłaszam to na policję-bo wtedy i tak będzie wiedziała kto i jak.

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Udaj się do Straży Miejckiej, szkoda pieska, niech właściciele tego biegactwa poniosą konsekwencje. A może skontaktuj się z ich córką? Może ona coś wskóra?
Jeśli nie to może lepszym rozwiązaniem będzie schronisko? Przynajmniej głodny nie będzie chodził.
Ja miałam taki przypadek, że do klatki, również mieszkam w bloku, weszła bądź ktoś ją wpuścił, suczka. Była po ciąży. Oczywiście wszyscy sąsiedzi się nią zachwycali, jaka to nie piękna, oh ah, ale żadem się nie pokwapił, żeby dać jej wody czy jedzenia.. Dlatego zajęłam się ją przez te kilka dni, wyniosłam jej koc, jedzenie. Przywiązałam się do niej ale nie miałam możliwości jej przygarnąć.. Z bólem serca zadzwoniłam po schronisko.. Gdy widziałam jak odchodzi i wkładają ją do auta to wybuchałm takim płaczem.. Najgorsze uczucie. Ale teraz jest jej lepiej. Adoptowały ją wizażanki.
Dlatego, nie bądź obojętna! Jeśli możesz to pomóż mu. I napisz jak się potoczyła sprawa.
Najgorsze jest to, że co prawda to wszystko zaczęło mieć miejsce po wyprowadzce córki, ale niedawno ona wprowadziła się z powrotem (z dzieckiem i mężem) i ta sytuacja trwa nadal. Psem się nie interesują Irytuje mnie tylko jej mąż, bo gdy dzwonię do ich drzwi to dziękuje mi za wpuszczenie psa;]

Moonwalker

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-14, 22:19   #8
czakobu
Raczkowanie

moze rzeczywiscie sprobuj pokojowo najpierw, ale jak to nic nie da, to zgłaszaj! szkoda psa.
Stary 2009-06-15, 00:19   #9
kasandra82
Wtajemniczenie

Smutne to co piszesz, mam nadzieje że uda sie załatwić pokojowo sytuację, trzymam kciuki

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 07:40   #10
olcia 810
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasieńka_666 Pokaż wiadomość
Oni go karmią. Nie wygląda na zagłodzonego. Nie jest wychudzony. Nie mam żadnych podstaw, żeby sądzić, że go nie karmią. Wpuszczają go do mieszkania może ze 2 razy dziennie (jak dzwonię reszty nie wiem)
To chociaż tyle.. Ale i tak nie może być tak, że ten piesek się szwęda nie daj za wygraną.
Stary 2009-06-15, 09:23   #11
illuvies
Wtajemniczenie

Zgłoszenie problemu Straży dla Zwierząt jest anonimowe. Podejrzewam, że do TOZ też.
illuvies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-15, 09:24   #12
moooniaaaa
Zakorzenienie

Daj znać jak sprawy się potoczyły.
Łeb bym im ukręciła
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 12:20   #13
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Zgłosiłam- anonimowo. Trafiłam na bardzo miłego pana ze straży miejskiej. Niedługo mają przyjechać i przeprowadzić z nimi rozmowę. Pan powiedział, że samo to, że pies chodzi po osiedlu bez opieki jest podstawą do działania. Myślę, że da im to do myślenia. Mam lekkie wyrzuty sumienia- tak kablować na sąsiadów- ale niestety, żeby coś zdziałać w tej sprawie musiałam posunąć się do tak drastycznych środków.

Dziękuję Wam za pomoc

Moonwalker

Stary 2009-06-15, 13:44   #14
CyrkoniaKasia
Raczkowanie

Olej sasiadów-oni w odróznieniu od psa myslą a pies jest zdany na ich łaske i sam sobie nie pomoże....
dobrze zrobiłaś, najlepiej zadzwonic na straż lub do schroniska,mozna to zrobic anonimowo i polepszyć biedactwu los.
A o Tobie to dobrze świadczy-ze masz dobre serce i oby tak dalej
CyrkoniaKasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 14:38   #15
moooniaaaa
Zakorzenienie

To super,że zgłosiłaś
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-15, 18:19   #16
czakobu
Raczkowanie

wlasnie, swietnie ze zglosilas ) moze piesek bedzie mial lepsze zycie
Stary 2009-06-15, 18:39   #17
Lavi92
Zakorzenienie

Cytat:
Najgorsze jest to, że co prawda to wszystko zaczęło mieć miejsce po wyprowadzce córki, ale niedawno ona wprowadziła się z powrotem (z dzieckiem i mężem) i ta sytuacja trwa nadal. Psem się nie interesują Irytuje mnie tylko jej mąż, bo gdy dzwonię do ich drzwi to dziękuje mi za wpuszczenie psa;]

Dziwna rodzina. Ale ważne, że zgłosiłaś Mam nadzieje, że to pomoże, bo co pisina winna. Co tam kablowanie, dzieje się krzywda to trzeba pomóc a psy niestety nie mówią..
Zdaj relacje jak będzie coś wiadomo!
Stary 2009-06-16, 09:56   #18
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Dziewczyny... to wszystko na nic
Dzisiaj rano deszcz nacinał jak szalony, a on znowu wył pod klatką jak szalony, żeby go wpuścili. Zlekceważyli nawet to, żeby nie chodził sam po osiedlu (za to jest kara). Być może jak SM przyjechała to w ogóle się nie przyznali, że mają zwierzę. Serce mi się kraja

Moonwalker

Stary 2009-06-16, 10:01   #19
cholernarejestracja
Copyraptor

a ta SM już była? Może w ogóle nie przyjechała?

Dzwoń do nich jeszcze raz, bo pewnie ich spławili gadką "tak tak, to już się nie powtórzy".

I może rób zdjęcia?
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 10:02   #20
olcia 810
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny... to wszystko na nic
Dzisiaj rano deszcz nacinał jak szalony, a on znowu wył pod klatką jak szalony, żeby go wpuścili. Zlekceważyli nawet to, żeby nie chodził sam po osiedlu (za to jest kara). Być może jak SM przyjechała to w ogóle się nie przyznali, że mają zwierzę. Serce mi się kraja
Ale zaraz może jeszcze nie było Straży Miejskiej?
Albo byli, nie zastali ich w domu?
Biedny piesek
A możeby to schroniska zadzownić?
Stary 2009-06-16, 11:37   #21
Lavi92
Zakorzenienie

Jeśli Straż Miejska była i dalej to samo, to w tej sytuacji rozwiązaniem będzie schronisko.. Po co w dalszym ciągu narażać psa na taki stres?
Albo nie daj za wygraną i próbuj dalej.. Ale wiem coś na temat 'upartych' sąsiadów.
Stary 2009-06-16, 11:41   #22
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Byli... przyjechali dosłownie w kilka minut po zakończonej rozmowie Jest jeszcze szansa, że po prostu nie było nikogo w domu u nich i dlatego. Facet mówił, że będą próbować. Zobaczę jeszcze kilka dni jak się sprawa będzie toczyła

Moonwalker

Stary 2009-06-16, 11:58   #23
podusia
Rozeznanie

Kasia bardzo dobrze że zainterweniowałaś!!!! może przyjadą jeszcze raz i ta sprawę załatwią. kurcze nienawidze ludzi którzy źle traktują zwierzęta!

podusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 12:27   #24
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

akurat podobna sytuacje opowiadala mi wczoraj tesciowa :

wiezowiec, straszy pies, znaja, dziwnie biegal, usiąśc nie mogl, jakby mu cos wisialo, nie wytrzymali, zadzwonili do schroniska, tam po naradzie, powiedzieli, zeby dzwonic na Policje i sie zaczelo, przesluchiwanie, co i jak, ale tesciowie sie nie poddali i dane nawet swoje dali, 2 policjanci jak do nich wpadli, to prawie na podloge by sie kazali klasc, znow przesluchanie, protokol i niby cos lepiej, bo pies juz sam nie lazi po podworku, nawet troche sprawniej chodzi, ale czy byli z nim u wet. nie wiadomo, tesciowa chciala nawet isc przed tym wszystkim dac na wet. czy co, ale oni by to przepili, a czy teraz mscic sie nie beda, tez nie wiadomo.

bardzo dobrze Kasieńko, ze sie tym zainteresowalas, bo niestety w tym kraju niektorzy nie zglosza czegos takiego, bo nie wiadomo gdzie z tym pojsc, idzie cos do przodu, straz dla zwierzat czy cos podobnego, ale sa miasta czy wsie, ze odsylaja do strazy gminnej i nieraz nic nie pomaga.

Sama mieszkam na wsi i mialam podobna sytuacje, ze psy zwiazali jakos kolo siebie, i jeden juz wyl z bolu, bo ten drugi mu noge splatal, to odsylali nas od strazy po policje, a ze nie bylo sasiadow, strach bylo podejsc do boksera bo sie rzucal i tamten drugi wtedy znow wyl z bolu, w konuc ktos z rodziny przyjechal, pozyczylismy na wet., przyjechal, dal zastrzyk, zeby w spokoju je rozplatac.

Boje sie takich sytuacji, bo naprawde ciezka sprawa gdzie to wszystko zglaszac, ale widze, ze idzie ku lepszemu i tu pojawia sie jakas iskierka, bo jeszcze gorsza od tego jest znieczulica.

Dlatego mam nadzieje Kasienko, ze pieskowi juz bedzie lepiej....

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2009-06-16 o 12:30
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-16, 14:22   #25
illuvies
Wtajemniczenie

Kasiu - najlepiej zrób zdjęcia psu, jeśli możesz, nagraj też rozmowę, gdy wpuszczasz psa do bloku. W przeciwnym razie oni mogą się wykręcić, a SM rozłoży ręce, no bo skoro się nie przyznają, to co zrobić?
Stary 2009-06-17, 08:49   #26
olcia 810
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez illuvies Pokaż wiadomość
Kasiu - najlepiej zrób zdjęcia psu, jeśli możesz, nagraj też rozmowę, gdy wpuszczasz psa do bloku. W przeciwnym razie oni mogą się wykręcić, a SM rozłoży ręce, no bo skoro się nie przyznają, to co zrobić?
Świetny pomysł.
Stary 2009-06-17, 14:21   #27
illuvies
Wtajemniczenie

Pewnie, że. Mam już pewne doświadczenie w tych sprawach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-17, 15:14   #28
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Straszne.. Ja nie rozumie takich ludzi Mają psa to trzeba sie nim opiekować.. Po co chcą mieć pieska jak tak sie w stosunku do niego zachowują Sama bym zareagowała ale na szczeście u mnie na osiedlu nie ma takich ludzi.
Moja mama pracuje w szkole i dzieci mowily jej ze w jakiejs wiosce widziały jak pewnien pan założył psu worek na glowę żeby się dusił... Tak mnie to zszokowało że pytałam mamy jak glupia gdzie to bylo i kto to zrobił ale nie wiedziała dogładnie, ja bym byla w stanie takiej osobie okna w domu powybijać bo tak mnie to razi..
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-17, 15:18   #29
illuvies
Wtajemniczenie

Ja pamiętam, jak w wiadomościach mówili o dzieciakach które w zimie podpalały i podtapiały szczeniaka... To chyba nawet w miejscowości niedaleko mojej było. Gdybym je przyłapała, na wybijaniu okien by się pewnie nie skończyło. Zawsze jak gdzieś widzę dzieci ze zwierzętami przyglądam im się, pewnie myślą sobie - jakaś wariatka idzie - ale za dużo takich historii słyszałam, by nie być wyczulona.
Stary 2009-06-17, 21:06   #30
Kasieńka_666
Zakorzenienie

GG do Kasieńka_666

Wiecie co Psa nie widziałam już ani wczoraj, ani dzisiaj. Tylko ten incydent z rana. A specjalnie wyglądam, żeby zobaczyć, czy chodzi sam, czy może ktoś go w końcu wyprowadza. Zwykle widziałam go chociaż raz dziennie... Mam nadzieję, że wszystko z nim w porządku...

Moonwalker

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości