Profilaktyka zdrowotna...a współczesne realia! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-28, 20:51   #1
Wenila
Wtajemniczenie

Profilaktyka zdrowotna...a współczesne realia!

Ostatnio bardzo dużo słyszałam na temat wagi profilaktyki zdrowotnej. Tego jak ważne jest robienie badań kontrolnych, dzięki którym można wykryć chorobę w początkowym jej stadium, a dzięki temu są większe szanse na jej wyleczenie. Niby jest tyle kampanii informujących o badaniach profilaktycznych, ale...

...no właśnie. Czy w rzeczywistości naprawdę jest tak, że w przychodniach wręcz czekają na pacjentów?

Z jednej strony jest tak, że do domów przychodzą zaproszenia na badania np. mammografię, a z drugiej ciągle słyszę od rodziny i znajomych, że jest ogromny problem z dostaniem się na podstawowe badania. Często w mojej rodzinie były przypadki, że lekarz rodzinny jeśli już daje skierowanie na jakieś badanie (co rzadko się zdarza), to na takie badania trzeba czekać miesiącami.
Znacznie częściej wypisywane są recepty na jakieś maści czy tabletki, a może akurat się trafi i pomoże...

Zdarzyło się też, że koleżanka zaczynała pracę i potrzebne były badania, lekarz powiedział "jesteś młoda, zdrowa- wystarczy pieczątka...będzie taniej".

Czy te wszystkie apele o tym jak ważne są badania profilaktyczne mają wpływ na to jak jest w rzeczywistości?

Edytowane przez Wenila
Czas edycji: 2009-10-28 o 20:53
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 21:17   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Profilaktyka zdrowotna...a współczesne realia!

Myślę ,że dużo zalezy od regionu ,oosbiscie nie miałam nigdy problemu z otrzymaniem skierowania na badania podstawowe typu:morfologia,mocz ,ekg.
Skierowania do specjalisty tez nie są problem a i specjalisi dają skierowanie na np. rtg kregosłupa.

Na szczescie nie potrzebowaam dalszego diagnozowania czy leczenai wiec trudno mi powiedzieć jak byloby dalej.

Ginekolog bez problemu robi cytologię od ręki,usg i usg piersi,badanie piersi "ręczne",kieruje do onkologa .

Zaznaczam ,że do ww chodze na NFZ od 11 lat ta sama przychodnia.

Na badania okresowe potrzebne do pracy też bez problemów ,przyjmuja z dnia na dzień ,mocz,krew,osłuchanie ,wywiad,badanie wzroku.

Duzo też zalezy od pacjenta i jesli daje sie zbywac tekstem ":jest pani młoda i zdrowa" i przystawia pieczątkę to świadczy tez o tym jak samemu pacjentowi zalezy na profilaktyce.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 21:19   #3
mOna01
Zakorzenienie

Poszłam do mojego lekarza rodzinnego z prośbą o skierowanie na kilka badań, m.in. hormony tarczycy (w rodzinie wiele osób ma problemy więc chciałam się zbadać) oraz toksoplazmozę i cośtam jeszcze - takie typowo ciążowe badania (nigdy nie wiadomo ). Pani doktor spytała się czy mam objawy nad- lub niedoczynności tarczycy - no nie. Czy planuję zajść w ciążę - no nie. No to skierowań nie będzie, po co badać skoro nic mi nie jest

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 21:54   #4
Starlett
Wtajemniczenie

A ja kiedyś poprosiłam lekarza rodzinnego o skierowanie na podstawowe badania krwi morfologia ob itd. oraz moczu. A on mi na to - zdrowych ludzi się nie bada..??!! Przecież każdy pacjent ubezpieczony w NFZ ma prawo do takich badań przynajmniej raz na rok za darmo. Ale najgorsze jest to, że moja Mama, która jest poważnie chora, też ma czasem problem w uzyskaniu skierowań na badanie krwi...to już pozostawię bez komentarza. A badania typu cytologia, usg itd. wolę wykonać prywatnie - bo szybciej i bez problemu a korzystanie z organizowanych akcji kojarzy mi się z formalnościami.

Starlett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 22:07   #5
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
Poszłam do mojego lekarza rodzinnego z prośbą o skierowanie na kilka badań, m.in. hormony tarczycy (w rodzinie wiele osób ma problemy więc chciałam się zbadać) oraz toksoplazmozę i cośtam jeszcze - takie typowo ciążowe badania (nigdy nie wiadomo ). Pani doktor spytała się czy mam objawy nad- lub niedoczynności tarczycy - no nie. Czy planuję zajść w ciążę - no nie. No to skierowań nie będzie, po co badać skoro nic mi nie jest
a uwazasz ze sluszne byloby gdyby lekarz dal ludziom w calej przychodni skierowanie na badania rozne od tanich typu mocz po badanie EEG bo tak byc powinno ?wtedy budżet NFZ skonczylyłby sie w miesiac.

nie popieram szukania chorob na siłę bo w rodzinie cos tam bylo ,czy tarczyca jest dziedziczna ?
rak i to nie kazdy rozumiem wsrod najblizszej rodziny ale nie kada choroba jest dziedziczna czy tez zwiekszajaca szanse na zachorowanie.

Profilaktyka zdrowotna to nie tylko badania ale takze dieta,ruch,higiena pracy ,higiena osobista.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 00:12   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Jak się płaci co miesiąc niemałe składki, to fajnie by było móc za to wykonać sobie profilaktyczne podstawowe badania... Tarczyca czy toksoplazmoza wydają mi się takimi właśnie podstawowymi.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 03:48   #7
alkaxy
biegam dla Zabawy

Mhm, no dokładnie, czasem człowiek nie wie na co te składki.
Cytologi na NFZ dowiedziałam się, że mi nie zrobią, bo nie mam 26 lat.
Rodzinny na morfologię, mocz itp daje mi tylko jak mnie czeka jakieś poważniejsze leczenia.

Ale chyba wszystko zależy od lekarza, bo dermatolog bez problemu po antybiotykach wypisywała mi skierowania na badanie enzymów wątrobowych, cholesterol itp.

paula78- problemy z tarczycą mogą być jak najbardziej dziedziczne
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-29, 06:21   #8
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
a uwazasz ze sluszne byloby gdyby lekarz dal ludziom w calej przychodni skierowanie na badania rozne od tanich typu mocz po badanie EEG bo tak byc powinno ?wtedy budżet NFZ skonczylyłby sie w miesiac.

nie popieram szukania chorob na siłę bo w rodzinie cos tam bylo ,czy tarczyca jest dziedziczna ?
rak i to nie kazdy rozumiem wsrod najblizszej rodziny ale nie kada choroba jest dziedziczna czy tez zwiekszajaca szanse na zachorowanie.

Profilaktyka zdrowotna to nie tylko badania ale takze dieta,ruch,higiena pracy ,higiena osobista.
Nie wszystkim ludziom na pewno bo nie wszystkich by to obchodziło. Nie prosiłam też o komplet badań tylko kilka, które były dla mnie znaczące. I tak, wolę się przebadać na ewentualne odchylenia od normy w hormonach tarczycy już teraz zanim miałabym objawy. Płacę składki jak każdy, nie choruję, i mam prawo żądać skierowań.

Stary 2009-10-29, 07:24   #9
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez alkaxy Pokaż wiadomość
Rodzinny na morfologię, mocz itp daje mi tylko jak mnie czeka jakieś poważniejsze leczenia.

Ale chyba wszystko zależy od lekarza, bo dermatolog bez problemu po antybiotykach wypisywała mi skierowania na badanie enzymów wątrobowych, cholesterol itp.

cooooo ?
Stary 2009-10-29, 07:31   #10
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
cooooo ?
Tak, wiem - NFZ, a ten program powyżej 25 lat to co innego, co nie zmienia tego, że w przychodniach tak informują. I zapraszają prywtanie.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 07:45   #11
suszarka
Buc

Cytat:
Tak, wiem - NFZ, a ten program powyżej 25 lat to co innego, co nie zmienia tego, że w przychodniach tak informują. I zapraszają prywtanie.

nie rozumiem ?

Pytam dlatego, że jestem, trochę zaszokowana tym co napisałaś, że nie zrobią Ci cytologii. Są jakieś osobne programy, zróżnicowane na wiek ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-29, 08:56   #12
kaledonia
zielony stworek

Cytat:

Cytat:
cooooo ?
tak,mnie informowano,iż nie cytologia powyżej 25 lat i to raz na 2 lata na NFZ można tylko nijak się to ma do wymogów WHO , które zaleca cytologię conajmniej raz na rok i po rozpoczęciu współżycia (w grupie ryzyka nawet 13 latkom się wykonuje).

A na podstawowe badania to rodzinny lekarz w życiu skierowania mi nie dał gdy go prosiłam,nawet moczu no bo po co skoro taaaak młoda jestem

Także ja nie wiem o jakiej profilaktyce w Polscemy piszemy...dla bogatych, których stać na te wszystkie drogie badania (tak,bo badania tarczycy takie tanie nie są np komplet badań prywatnie gdybym poszła wyniósłby mnie do 1000 zł )

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 10:08   #13
sine.ira
BAN stały

A ja to już w ogóle się nie odzywam bo mi ręce opadają jak o tym wszystkim pomyślę...
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 10:19   #14
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam robioną cytologie rok w rok od 18roku zycia w przychodni, do której chodzę w ramach NFZ. I to pielęgniarka przy wizycia zagląda w kartę i mnie rokrocznie opiernicza, że sama powinnam przyjść się zbadać, a nie ona musi pilnować, żebym zrobiła badanie i nikt nigdy mi nie powiedział, że nie zrobia, bo za młoda
Stary 2009-10-29, 10:21   #15
mOna01
Zakorzenienie

Gdybym ja nie zrobiła sobie cytologii jakiś czas temu, to do 30 roku życia, czy nawet 25 już bym miała prawdopodobnie zaawansowanego raka. A zrobiłam bo poszłam prywatnie i sama za to zapłaciłam - jedyne 60zł

Stary 2009-10-29, 10:28   #16
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
tak,mnie informowano,iż nie cytologia powyżej 25 lat i to raz na 2 lata na NFZ można tylko nijak się to ma do wymogów WHO , które zaleca cytologię conajmniej raz na rok i po rozpoczęciu współżycia (w grupie ryzyka nawet 13 latkom się wykonuje).

A na podstawowe badania to rodzinny lekarz w życiu skierowania mi nie dał gdy go prosiłam,nawet moczu no bo po co skoro taaaak młoda jestem

Także ja nie wiem o jakiej profilaktyce w Polscemy piszemy...dla bogatych, których stać na te wszystkie drogie badania (tak,bo badania tarczycy takie tanie nie są np komplet badań prywatnie gdybym poszła wyniósłby mnie do 1000 zł )

Matko święta, przecież to jest jakiś chory absurd z cytologią.
Stary 2009-10-29, 10:30   #17
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Profilaktyka zdrowotna...a współczesne realia!

Nigdy nie miałam problemów z uzyskaniem skierowań na podstawowe badania a robiłam ich na prawdę wiele. Natomiast przy badaniach specjalistycznych (akurat w moim przypadku pod względem możliwości posiadania potomka) musiałam sobie wyłożyć pieniążki z własnej kieszeni, ponieważ wiele z tych badań jest na tyle drogich, że nie są one refundowane.

Rozumiem, że ktoś płacący składki zdrowotne może poczuć się urażony tym, że odmawia mu się badań profilaktycznych, ale popatrzcie nieco mniej egoistycznie - ten system się wali i nie dziwne, że lekarze szukają czasem oszczędności gdzie się da - mam przykład z kliniki leczenia chorób płuc - na jedno z podstawowych badań klinika ma przydział na 2 badania miesięcznie, tymczasem pacjentów mają kilkadziesiąt (może nawet kilkaset) i po zrobieniu badania oraz badania kontrolnego jednej osobie za następne już NFZ nie zwraca. Dlatego szef kliniki otwarcie mówi pacjentom gdzie mogą sobie wykonać to badanie odpłatnie.

Zdrowy człowiek powinien więc dać szansę chorym na leczenie, a jeśli troska się o swoje zdrowie to zrobienie podstawowych badań to kilkadziesiąt złotych raz w roku, można się poświęcić i zamiast nowych kozaków się przebadać. Mnie też nie było fajnie, że musiałam ciężką kasę wyłożyć na moje badania, bo na prawdę składki płacę i to nie małe, ale trudno. Nie jestem w tym kraju sama a służba zdrowia jest dla wszystkich, nie tylko dla mnie. Czasem trzeba popatrzeć realnie - nie co się nam należy lecz co możemy dostać.
Stary 2009-10-29, 10:41   #18
ptysza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
też mi to raz powiedziano
wyobrazcie sobie moje zdziwienie jak poszlam do innej przychodni i zrobili mi cytologie za darmo
w szoku byłam

przeciez gdyby dawali wiecej kasy na profilaktyke oszczędziliby kase na leczeniu chorób w zaawansowanym stadium

ale dziewczyny niestety to wyglada tak:
kazda przychodnia dostaje od NFZ pewna ograniczona ilosc punktow na kazdy rok, jesli przekrocza limit to taka przychodnia nie dostanie pieniedzy za te przekroczone punkty

te punkty zalezy m.in od tego ile lekarzy pracuje w danaj przychodni, ile pielegniarek ect

no i ci lekarze w pewnym sensie sa zmuszeni wybierac komu dac skierowanie a komu nie i to jest chore, bo kazdemu przysluguje wlasnie choc raz w roku takie podstawowe badanie

NFZ ma ludzi gleboko
wiem cos o tym, bo mama tz jest stomatologiem i prowadzi niepubliczny zaklad opieki zdrowotnej - i tez przyjmuje na NFZ
Z koncem wrzesnia w 1 gabinecie jzu byly wyczerpane punkty za ten rok, pisala do NFZ czy dostala by wiecej (bo ludzie nie maja kasy przychodzic prywatnie) i na prawde jest bardzo duzo chetnych - to dostala pismo od NFZ - ODMOWA.
No i matka teresa to ona nie jest, zeby placic za tych pacjentow co przyjda teraz - ale w opinii ludzi to jej wina, jak to mozliwe ze jzu nie przyjmuje i w ogole wielkie oburzenie ze pewnie ma punkty tylko przyjmuje ama rodzine i znajomych

Ale czasem nie chodzi o kase tylko o dobra wole lekarza, bo np badanie piersi to on juz moze wykonac normalnie nie? Wyobrazacie sobie, ze ja mam 25 lat i jeszcze nigdy żaden lekarz nie zaproponowal mi badania piersi?

Poczatkowo to raczej nie zdawalam sobie sprawy jakie to wazne, w sumie to zaleczelam sama szukac po necie np i badac sie sama. W tym roku zauwazylam cos niepokojacego to poszlam do lekarza. Wiecie co mi powiedzial? ze jak przyszlam bo mam problem z piersiami to zle trafilam, bo on mnie nie zbada bo sie tym ne zajmuje !- kazal mi isc do poloznej

tyle dobrze ze babka na prawde byla konkretna, zbadala i duzo nauczyla - dostalam skierowanie do onkologa

ile po drodze osob moglo mnie wczesniej zbadac?

kolezanka tez jakis czas temu poszla do gina bo bolala ja 1 piers - tez jej nie zbadal (jakby to bylo tak czasochlonne jak porod) i wypisal skierowanie do poradni chorob piersi
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 10:45   #19
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Matko święta, przecież to jest jakiś chory absurd z cytologią.
Dokładnie,ja staram się co roku iść,raz na 2 lata na NFZ,a kolejny rok prywatnie.

Takie informacje "cytologia od 25 lat" widnieją na drzwiach wieju gabinetów w tym kraju.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-29, 10:48   #20
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
przeciez gdyby dawali wiecej kasy na profilaktyke oszczędziliby kase na leczeniu chorób w zaawansowanym stadium
Właśnie myślę tak samo, w tym kierunku powinna iść służba zdrowia - profilaktyki. Gdyby naprawdę solidnie to przeprowadzić to kasa wydawana na leczenie byłaby o wiele mniejsza. Oczywiste jest że lepiej przeprowadzać regularne badania i wykryć raka dopóki jest on niewielki, operacyjny i bez przerzutów niż wtedy kiedy albo leczenie jest niesamowicie drogie, albo w ogóle nie ma sensu go podejmować, i formułka "zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy" a za przeproszeniem g... prawda bo można byłoby go zdiagnozować wcześniej.
Znaleziono u mnie nieprawidłowości na szyjce macicy już w wieku 19 lat i dzięki temu miałam szansę to bezinwazyjnie i w miarę tanio wyleczyć. Co by było gdybym miała czekać 10 lat na tą cytologię? Zapewne zostałaby mi już operacja usunięcia narządów...

Edytowane przez mOna01
Czas edycji: 2009-10-29 o 10:51
Stary 2009-10-29, 11:01   #21
aaricia8
Zakorzenienie

Ostatnio była akcja z cytologią, nie wiem czy aby nie jest nadal, poszłam, zapisałam się, zrobiłam. Fakt, że z tego co pamiętam, to od 25 r.ż.
Nawiasem mówiąc ja nie robię badań w państwowej służbie zdrowia, w prywatnej przychodni robią większość badań w góra kilka dni. Ale to szokujące, że odmawiają skierowań młodym osobom. Ja też jestem młoda i jestem poważnie chora, czekam na operację. Mimo że wyglądam na zdrową.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 11:14   #22
Klarissa
Zakorzenienie

Z cytologią to macie racje, że to jest jakaś masakra. Byłam w prywatnej przychodni, chciałam zrobić płatną cytologię i mądry pan ginekolog mi mówił, że nie potrzeba bo robiłam niedawno - ja mówię jak niedawno, przecież ponad rok temu, a ten mi na to, że przecież to niedawno... No po prostu poszłam i zrobiłam gdzie indziej bo ciężko z debilem dyskutować.
Stary 2009-10-29, 11:14   #23
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Nigdy nie miałam problemów z uzyskaniem skierowań na podstawowe badania a robiłam ich na prawdę wiele.
Ja natomist praktycznie zawsze mam z tym problem. Służba zdrowia w moim mieście to jakaś kpina. Ale cóż, podobno region biedny.

Cytat:
Rozumiem, że ktoś płacący składki zdrowotne może poczuć się urażony tym, że odmawia mu się badań profilaktycznych, ale popatrzcie nieco mniej egoistycznie - ten system się wali i nie dziwne, że lekarze szukają czasem oszczędności gdzie się da
No jakoś mnie to nie przekonuje. I z egoizmem nie ma to nic wspólnego Leżałam kiedyś w szpitalu w Bydgoszczy z panią z Leszna, której syn był lekarzem i powiem Ci jedno - jak masz znajomości to jakoś żadne limity nagle nie obowiązują. Dlaczego ja mam mieć skrupyły żeby domagać się badań, które mi się należą jak psu micha, a ktoś inny idzie do znajomego lekarza i załtwia sobie to samo bez wyrzutów sumienia, poza kolejką i też na NFZ ? Daj spokój. Płacę składki to wymagam. W końcu o moje zdrowie i życie tu chodzi. Kto mi pomoże jak się poważnie rozchoruję, hm ?

Cytat:
Dlatego szef kliniki otwarcie mówi pacjentom gdzie mogą sobie wykonać to badanie odpłatnie.
Tia...a wcześniej wizyta w jego prywatnym gabinecie ?
Za dużo przeszłam zdrowotnych przygód żeby mieć jeszcze jakieś złudzenia.

Cytat:
Zdrowy człowiek powinien więc dać szansę chorym na leczenie, a jeśli troska się o swoje zdrowie to zrobienie podstawowych badań to kilkadziesiąt złotych raz w roku, można się poświęcić i zamiast nowych kozaków się przebadać.
Gorzej jako kogoś i na te kozaki nie stać

Nie oszukujmy się - jak masz skrupuły żeby domagać się swego, nie przyjmiesz taktyki "czołgu", nie masz odpowiedniego "podejścia" do lekarzy (np. pierwsza wizyta płata w prywatnym gabinecie, a dlasze leczenie i badania w państwówce - wtedy już jest jakimś cudem więcej możliwości), to zdechniesz pod płotem i nawet pies z kulawą nogą się za tobą nie obejrzy polski pacjencie. Tak wynika z moich wieloletnich doświadczeń.
Stary 2009-10-29, 11:39   #24
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Ja natomist praktycznie zawsze mam z tym problem. Służba zdrowia w moim mieście to jakaś kpina. Ale cóż, podobno region biedny.
Myślę, że jest dużo racji w tym, że zależy to od regionu. Dużo wyżej oceniam służbę zdrowia (pod względem profilaktyki) w moim rodzinnym mieście niż tutaj gdzie obecnie mieszkam - a wydawało by się, że duże miasto to i świadomość większa...

Cytat:
No jakoś mnie to nie przekonuje. I z egoizmem nie ma to nic wspólnego Leżałam kiedyś w szpitalu w Bydgoszczy z panią z Leszna, której syn był lekarzem i powiem Ci jedno - jak masz znajomości to jakoś żadne limity nagle nie obowiązują. Dlaczego ja mam mieć skrupyły żeby domagać się badań, które mi się należą jak psu micha, a ktoś inny idzie do znajomego lekarza i załtwia sobie to samo bez wyrzutów sumienia, poza kolejką i też na NFZ ? Daj spokój. Płacę składki to wymagam. W końcu o moje zdrowie i życie tu chodzi. Kto mi pomoże jak się poważnie rozchoruję, hm ?

Tia...a wcześniej wizyta w jego prywatnym gabinecie ?
Za dużo przeszłam zdrowotnych przygód żeby mieć jeszcze jakieś złudzenia.
Rozumiem cię, bo każdy chory potrzebuje uwagi i wkurza takie naciąganie "możliwości" dla krewnych i pociotków. Mnie też to drażni i nie mówię, żeby się poświęcać w imię dobra narodu ale czasem w drobnych sprawach można na prawdę odpuścić - głupia cytologia kosztuje 30 zł, raz na rok to nie tragedia.

Z drugiej strony powiem tak - leczyłam się też po znajomości i kontaktach i muszę powiedzieć, że wcale mnie tak super nie leczono (pamiętasz moje pytanie o kolonoskopie - nie doczekałam się jej po dziś dzień tak apropos...), i myślę, że dokładnie to samo mogłabym mieć idąc "normalną drogą" a przynajmniej nie musiałabym udawać jak to kogoś lubię i jak to jestem strasznie wdzięczna za pomoc (szczególnie jeśli chodzi o lekarzy którzy g**wno mi pomogli, ale to "znajomi znajomych" więc nie wypada im tego powiedzieć prosto w oczy ).

Natomiast ten przykład z badaniami to bardzo źle i niesłusznie oceniłaś człowieka, ale ci wybaczam, bo nie znasz gościa Jest na prawdę w porządku jako lekarz i jako człowiek a nie ma lekko, bo pracuje w szpitalu gdzie rodzaj zarządzania jest delikatnie mówiąc demotywujący do pracy, a facet jest na prawdę lekarzem z powołania. Nie prowadzi praktyki prywatnej, bo nie ma czasu na to

Cytat:
Gorzej jako kogoś i na te kozaki nie stać
Myślę, że w takiej sytuacji nie ma co mieć skrupułów i jak wywalą drzwiami to wrócić przysłowiowym oknem. Nie piszę o sytuacjach gdy ktoś wymaga leczenia a mu się go odmawia - wiadomo, że czegoś takiego nigdy nie poprę.

Cytat:
Nie oszukujmy się - jak masz skrupuły żeby domagać się swego, nie przyjmiesz taktyki "czołgu", nie masz odpowiedniego "podejścia" do lekarzy (np. pierwsza wizyta płata w prywatnym gabinecie, a dlasze leczenie i badania w państwówce - wtedy już jest jakimś cudem więcej możliwości), to zdechniesz pod płotem i nawet pies z kulawą nogą się za tobą nie obejrzy polski pacjencie. Tak wynika z moich wieloletnich doświadczeń.
E, demonizujesz trochę, ale rozumiem, że możesz mieć takie doświadczenia. Ja aż tak kiepskich nie mam, chociaż fakt, że dobrego lekarza to ze święcą szukać i ogólnie specjaliści niechętni są do poszukiwania co tak na prawdę pacjentowi dolega, lepszy jest taki pacjent "standardowy" co choruje na co wszyscy, a nie taki "co se wymyśla" jakieś unikalne choroby...

Natomiast a propos płacenia za badania to mojemu małżonkowi kiedyś jeden pan doktor powiedział, że nie da mu skierowania na badanie bezpłatne bo wygląda na takiego co dobrze zarabia więc może iść i zapłacić sobie za badanie, fajnie, nie?
Stary 2009-10-29, 11:50   #25
sine.ira
BAN stały

Cytat:

Rozumiem cię, bo każdy chory potrzebuje uwagi i wkurza takie naciąganie "możliwości" dla krewnych i pociotków. Mnie też to drażni i nie mówię, żeby się poświęcać w imię dobra narodu ale czasem w drobnych sprawach można na prawdę odpuścić - głupia cytologia kosztuje 30 zł, raz na rok to nie tragedia.
No tak, ja też odpuszczam bo mnie stać póki co A co będzie jak nie będzie mnie stać żeby nawet te 30 zł wydać ? Może się ktoś ulituje.

Cytat:
Z drugiej strony powiem tak - leczyłam się też po znajomości i kontaktach i muszę powiedzieć, że wcale mnie tak super nie leczono
No pewnie, że zapłacenie lekarzowi za prywatną wizytę niczego nie gwarantuje. Ale przynajmniej zwiększa szansę.

Cytat:
Natomiast ten przykład z badaniami to bardzo źle i niesłusznie oceniłaś człowieka, ale ci wybaczam, bo nie znasz gościa Jest na prawdę w porządku jako lekarz i jako człowiek a nie ma lekko, bo pracuje w szpitalu gdzie rodzaj zarządzania jest delikatnie mówiąc demotywujący do pracy, a facet jest na prawdę lekarzem z powołania. Nie prowadzi praktyki prywatnej, bo nie ma czasu na to
Oj biedaczysko, to mu dokuczyłam Szlachetny wyjątek potwierdzajacy regułe też musi się zdarzyć. Ja znam też takiego jednego lekarza. W Gdańsku było dane mi go poznać. Bardzo mi pomógł i wysyłam mu niniejszym wirtualnego buziaka

Cytat:
Nie piszę o sytuacjach gdy ktoś wymaga leczenia a mu się go odmawia - wiadomo, że czegoś takiego nigdy nie poprę.
Problem w tym, że zanim się dowiesz czy jesteś chora, musisz się przebadać. Profilaktyka to podstawa. Też popieram ludzi domagających się takich badań. Słusznie robią, mądrzy są.

Cytat:
E, demonizujesz trochę, ale rozumiem, że możesz mieć takie doświadczenia. Ja aż tak kiepskich nie mam, chociaż fakt, że dobrego lekarza to ze święcą szukać i ogólnie specjaliści niechętni są do poszukiwania co tak na prawdę pacjentowi dolega, lepszy jest taki pacjent "standardowy" co choruje na co wszyscy, a nie taki "co se wymyśla" jakieś unikalne choroby...
Tak, jest pod tym względem fatalnie.

Cytat:
Natomiast a propos płacenia za badania to mojemu małżonkowi kiedyś jeden pan doktor powiedział, że nie da mu skierowania na badanie bezpłatne bo wygląda na takiego co dobrze zarabia więc może iść i zapłacić sobie za badanie, fajnie, nie?
A jak
Stary 2009-10-29, 12:04   #26
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
No tak, ja też odpuszczam bo mnie stać póki co A co będzie jak nie będzie mnie stać żeby nawet te 30 zł wydać ? Może się ktoś ulituje.
Często jest tak, że nie dadzą ci w jednej przychodni, to dadzą w innej. Ja już różne przerabiałam cuda z tym co to jest refundowane i co to nie jest Druga sprawa, że czasem panie pielęgniarko-recepcjonistki w przychodniach, czyli druga władza pierniczą co im ślina na język przyniesie a pacjenci się tym niepotrzebnie sugerują...

Cytat:
No pewnie, że zapłacenie lekarzowi za prywatną wizytę niczego nie gwarantuje. Ale przynajmniej zwiększa szansę.

Oj biedaczysko, to mu dokuczyłam Szlachetny wyjątek potwierdzajacy regułe też musi się zdarzyć. Ja znam też takiego jednego lekarza. W Gdańsku było dane mi go poznać. Bardzo mi pomógł i wysyłam mu niniejszym wirtualnego buziaka
Myślę, że on by wybaczył

Cytat:
Problem w tym, że zanim się dowiesz czy jesteś chora, musisz się przebadać. Profilaktyka to podstawa. Też popieram ludzi domagających się takich badań. Słusznie robią, mądrzy są.
Ja myślę, że w Polsce to jest jeszcze inny problem - tak mało ludzi się bada profilaktycznie, że jak już się ktoś taki trafi to traktuje się go jako jakiegoś nienormalnego, jak ufo... Niedawno robiłam badania okresowe do pracy - co to ja się za historii nie nasłuchałam w kolejce do lekarza. Najwięcej było zbulwersowanych pań, ze one takie zdrowe, że zawracanie głowy z tymi badaniami itp. a potem co druga z nich jak wychodziła to się okazywało, że ciśnienie nie w porządku (bo to były takie kobitki po 50-tce, chyba z jednego zakładu pracy wszystkie) i że czas już leki brać, że z sercem problem. Tak samo w rtg - każda niby niedawno robiła zdjęcie, a potem się okazało, że "niedawno" to było np. 10 lat temu. Zdjęcie klatki powinno się robić raz w roku - szczególnie gdy ktoś pali papierochy. Zresztą mnie wiele osób traktuje jak nienormalną hipochondryczkę bo taka młoda i tyle badań ma porobionych (a ja po prostu w wyniku nieudolnego leczenia i z rozpaczy próbowałam już sama dojść co i jak). Zresztą nie żałuję bo dzięki temu mam komfort psychiczny, że zdrowa jestem jako tako, a i wiele rzeczy znalazłam, które można teraz łatwo wyleczyć, a o których bym pewnie nie wiedziała.

Cytat:
A jak
No nic - następnym razem trzeba chłopu przyszykować sweterek turecki po dziadku i portki z dziurą na dupie to może popatrzą na niego pod innym kątem...

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-10-29 o 12:05
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 12:40   #27
Vivienne
... choć nie Westwood

Dlatego dobija mnie oglądanie Dr House'a...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:12   #28
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Z moich doswiadczen wynika ze sluzba zdrowia w Polsce wcale nie jest taka zla.

Nigdy nie mialam problemow ze skierowaniami, byly darmowe szczepienia, przeswietlenia, a wizyta trawala wiecej niz 5 minut.

Od kilku lat mieszkam w Anglii, niby bogatszy kraj ale...

Cytologie tez robi sie od 25 roku zycia. Moja wyszla OK wiec zaprosili mnie na natepna za ... 3 lata. Oczywiscie bede robic w miedzyczasie w Polsce - nie mam zamiaru tyle czekac.

W Polsce wykryto u mnie zmiane, mialam USG i biopsje. Sugerowali operacje oraz obowiazkowe monitorowanie co 6 miesiecy. Gdy sie rejstrowalam u lekarza w Anglii przynioslam wszystkie skany i badania. Chcialam skierowanie na USG bo akurat zblizal sie termin. Lekarz mnie poinormowal ze on sie nie zna na zdjeciach USG i stwierdzil ze u nich to sie po prostu zostawia i mam o tym zapomniec. Na szczescie za jakis czas sie przeprowadzalam, lekarka w drugiej przychodni bardziej sie przejela i dostalam skierowanie.
Tu trzeba przyznac ze podejscie do pacjenta maja doskonale, mimo ze mialam bolesne badania, stresu wiekszego nie bylo.
Nie znaleziono komorek rakowych i kazali mi sie zglosic na kolejna mammografie ....jak bede w okolicach menopauzy. Jak juz wyzej pisalam czekac tyle nie zamierzam i bede robic USG raz na czas w Polsce.

Tabletki anty dostaje sie od reki, bez badan. Jak pytalam czy zrobia mi badanie watrobowe, bo moje juz maja ponad rok, lekarka stwierdzila ze nie ma potrzeby. W Polsce mialam komplet badan zrobic zanim dostalam tabletki. Robilam prywatnie, bo zalezalo mi na czasie, ale mogalm bez problemu dostac skierowanie od swojego lekarza.

Moj TZ nie ma nawet oznaczonej grupy krwi, bo nikt mu nigdy nie zrobil.
Nie ma tu badan okresowych jak u nas. Idziesz do lekarza jak juz ci cos jest. A wtedy ... paracetamol.

Jeszcze wspomne ze w Anglii wizyta u lekarz trwa 5-10 minut, a czeka sie na nia kilka dni, albo nawet 2 tygodnie. Mozna sklamac ze to pilne wtedy jest szybciej.
Skladki zabieraja mi ok 180 funtow miesiecznie.

Trzeba przyznac ze programy profilaktyczne sa powszechne - tego troche brakuje w Polsce. Reklamy spoleczne, akcje sa naglasniane, ale ile z tego wynika nie wiem. Teraz jest na tapecie rzucanie palenia.

Tak wiec wg mnie swoje ganicie a cudzego nie znacie .

Nie wiem czy istnieje panstwo ktore ma idealnie dzialajacy system zdrowia. Prawda jest taka ze nawet bogate panstwa maja problemy. Reforma sluzby zdrowia zawsze jest niepopularna i trudna do przeprowadzenia.

Niestety profilaktyka jest dla ludzi ktorych na nia stac .
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:19   #29
aaricia8
Zakorzenienie

Z profilaktyką to zdecydowanie prawda. Mój przykład wiele mówi, gdybym miała bezproblemowy dostęp do zwykłego badania krwi jakiś czas temu (a wtedy pani doktor poradziła mi zdrową dietę a nie zwykłe badanie), to teraz nie musiałabym przechodzić kosztownego leczenia. Dla porówniania - morfologia krwi kosztuje kilkadziesiąt złotych, moje leczenie kilkadziesiąt tysięczny rocznie. To tyle jeśli chodzi o koszty profilaktyki i leczenia.

Jeśli chodzi o opiekę w Anglii, to słyszałam wiele złego na ten temat.

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Niestety profilaktyka jest dla ludzi ktorych na nia stac .
To prawda, i dla tych, którzy są bardzo świadomi.

Edytowane przez aaricia8
Czas edycji: 2009-10-29 o 13:18
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-29, 13:44   #30
rapifen
Zakorzenienie

ta....... spróbujcie zrobić sobie gastroskopie.......... to graniczy z cudem.

---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Cytologie tez robi sie od 25 roku zycia. Moja wyszla OK wiec zaprosili mnie na natepna za ... 3 lata. Oczywiscie bede robic w miedzyczasie w Polsce - nie mam zamiaru tyle czekac.
Ja (18) skierowania na cytologie nie dostałam oczywiście. Dostałam za to zaproszenie do prywatnego gabinetu i dopiero na forum dowiedziałam się jak to wszystko funkcjonuje

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości