|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Wysokie cisnienie a ciaza.
Hej,
Ja wlasciwie tylko tak teoretycznie chce zapytac, z ciekawosci. Czy sa jakies zagrozenie dla kobiety, ktora ma wysokie cisnienie i jest w ciazy. Przez wysokie cisnienie mam na mysli oko 150/100. Czy przy takim cisnieniu sa tez jakies zagrozenia dla dziecka, jesli tak to jakie? Cheetah |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Wysokie cisnienie a ciaza.
Hej,
Ja wlasciwie tylko tak teoretycznie chce zapytac, z ciekawosci. Czy sa jakies zagrozenie dla kobiety, ktora ma wysokie cisnienie i jest w ciazy. Przez wysokie cisnienie mam na mysli oko 150/100. Czy przy takim cisnieniu sa tez jakies zagrozenia dla dziecka, jesli tak to jakie? Cheetah |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Re: Wysokie cisnienie a ciaza.
oczywiście. powikłania spowodowane nadciśnieniem są najczęstszą przyczyną zgonów w ciąży. na szczęście w tej chwili takie ciśnienie łatwo jest monitorować, stosować środki zapobiegawcze, a w razie rozwijającej się gestozy (zatrucia ciążowego, które jest zagrożeniem dla życia tak matki jak i dziecka) wywołać poród przed terminem.
jeśli osoba chcąca mieć dziecko już teraz ma nadciśnienie, może się niestety okazać, że w ciąży wzrośnie ono jeszcze bardziej (dość częsta reakcja organizmu). wtedy do zwykłego nadciśnienia dodaje się jeszcze to indukowane ciążą, a więc jego wartości mogą być naprawdę niepokojące. dodam jeszcze, że nadciśnienie jest przeciwwskazaniem dla porodu w wodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Re: Wysokie cisnienie a ciaza.
oczywiście. powikłania spowodowane nadciśnieniem są najczęstszą przyczyną zgonów w ciąży. na szczęście w tej chwili takie ciśnienie łatwo jest monitorować, stosować środki zapobiegawcze, a w razie rozwijającej się gestozy (zatrucia ciążowego, które jest zagrożeniem dla życia tak matki jak i dziecka) wywołać poród przed terminem.
jeśli osoba chcąca mieć dziecko już teraz ma nadciśnienie, może się niestety okazać, że w ciąży wzrośnie ono jeszcze bardziej (dość częsta reakcja organizmu). wtedy do zwykłego nadciśnienia dodaje się jeszcze to indukowane ciążą, a więc jego wartości mogą być naprawdę niepokojące. dodam jeszcze, że nadciśnienie jest przeciwwskazaniem dla porodu w wodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wysokie cisnienie a ciaza.
Mam problem z ciśnieniem i cukrem. Jestem w 4 miesiącu ciąży.
Cukier to aż 7.7 ( norma wynosi 6.4), zaś ciśnienie to 180 / 50. Przed badaniem ciśnienia wypiłam słabą kawę. Lekarz ginekolog po zobaczeniu wyników i zmierzeniu ciśnienia o nic mnie nie zapytał, tylko wypisał skierowanie do szpitala!!! Powiedział, ze pójde do szpitala i będzie spokój ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wysokie cisnienie a ciaza.
Cytat:
Pomocy udzielą ci w szpitalu. ![]() Najwazniejsze jest zdrowie mamy i dziecka. Nie sadze, by słaba lawa miała wpływ na to ciśnienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.