Wznowienie renty rodzinnej, pomóżcie, proszę! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-11-26, 06:44   #1
roll_the_bones
Przyczajenie

Wznowienie renty rodzinnej, pomóżcie, proszę!

Mam 22 lata, w tym roku skończyłam studia licencjackie i z końcem sierpnia ustała moja renta rodzinna po ojcu. Obecnie chcę zapisać się na kurs korespondencyjny ESKK. Instytucja ta wystawia zaświadczenia dla ZUS, czy na tej podstawie renta zostanie wznowiona i czy mogę uzyskać ją ponownie po 2 miesiącach przerwy?
roll_the_bones jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 07:10   #2
paula78
Zakorzenienie

Re: Wznowienie renty rodzinnej, pomóżcie, proszę!

witam
chyba najlepiej dowiedziec sie na miejscu w ZUS-ie ,
powodzenia
pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 07:16   #3
manolita
Zakorzenienie

Możesz spróbować, ale zdajesz sobie sprawę, że to wymaga czasu zanim renta ponownie zostanie przyznana? Niby prezes ZUS-u, bo to on wydaje decyzje ma czas do 3 m-cy, ale może sie to przedłużyc nawet i do 6, jak i nie więcej.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 07:29   #4
roll_the_bones
Przyczajenie

Dzięki za odp. Wybieram się dziś do ZUS, ale miałam nadzieję, że tu się czegoś wcześniej dowiem.
Justyna>> renta zostaje wznowiona najpóźniej po miesiącu od ustania przyczyny jej wstrzymania (jeśli zaniosę zaświadczenie w grudniu, to w tym samym miesiącu otrzymuję dalszą wypłatę), tak stanowi prawo ZUS i miałam taki przypadek, tylko wtedy chodziło o studia, a nie kurs korespondencyjny, więc sprawa była jasna.
Ja się nie staram o rentę z tytułu jakiejś mojej choroby, żebym miała tyle czekać, chyba przesadziłaś!
Stary 2004-11-26, 07:40   #5
manolita
Zakorzenienie

Nie przesadziłam, w marcu starałam sie o rentę podobnie jak Ty. Odpowiedz przyszła w czerwcu jak juz było za pozno, zreszta i tak odmowna A pani w zusie twierdzila, ze mogło to potrwac jeszcze toche, bo przciez pan prezes nie rozpatrywal tylko mojego wniosku.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-26, 09:00   #6
roll_the_bones
Przyczajenie

O kurka, a mi mówiła babka w ZUSie we wrześniu, że jak znajdę szkołę później, to mi wznowią bez problemu. Tak zresztą jest w ich prawie: "po ustaniu przyczyn wstrzymania" dalej wypłacają, a za zwłokę powinni Ci zwrócić (chyba od miesiąca złożenia wniosku). Chyba sobie po prostu zaoszczędzili na Tobie, albo prezeskowi się nie chciało pracować, w każdym razie coś tu jest nie tak. Ale co mogłaś zrobić
Ja się obczytałam dokładnie, jakby co, będę się kłócić
Pzdr.
Stary 2004-11-26, 14:44   #7
Gosiabie
Rozeznanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Gosiabie GG do Gosiabie Wyślij wiadomość przez Yahoo do Gosiabie

ja pobierałam takową po śmierci Ojca i pamietam taki tekst:
renta ustaje jeżeLi dane studia nie są ciągłością, tzn, że jeslibys kontynuowała nadal ten kierunek, który obrałaś(licencjat).
Obawiam się, że kurs korespondencujny tego nie obejmuje.
Ja robiłam potem marketing i reklamę, też się starałam, ale nie uznali. Bo nie ma ciągłości. (wczesniej filozofia).
Powodzenia
małgorzata
Gosiabie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-11-27, 01:20   #8
roll_the_bones
Przyczajenie

A mi babka w ZUS oznajmiła najpierw, że ESKK musi mieć w nazwie wyraz "szkoła" no i ma, to wymyśliła rejestr szkół publicznych. Kurka, moja kumpela uczy się w prywatnej i rentę po swoim tacie dostaje, nie rozumiem tu czegoś??? Opisałam całą sytuację doradczyni z ESKK, odpisała, że nie mają statusu publicznej, ale należą do Kuratorium Oświaty w Poznaniu. I jeszcze cytat: "Wyjaśniamy, że wystawiamy wiele zaświadczeń, które
przedkładane są w ZUSie i stanowią podstawę do otrzymywania świadczeń".
Kompletnie teraz nie wiem, co robić. Dodam, że w ZUS patrzyli na mnie, jak na głupią. Chyba do nich pójdę z tym mailem od ESKK.
Chciałam robić kurs specjalistyczny, zdać egzamin, nie jakieś bukieciarstwo i naciągactwo.
Jestem załamana. Znam przypadek, że alkoholik przepija całą rentę, a jego rodzina czasem naprawdę głoduje, nie mogą zająć się takimi ludźmi, tylko oszczędzają na osobach, które chcą się czegoś nauczyć?
Na żadnych stronach o ZUS nie ma czegoś takiego, jak np. doradca "wirtualny", nie wiem, co teraz zrobić, bo w każdym ZUSie chyba robią po swojemu, tak się nigdy z nimi nie wygra
Stary 2006-10-06, 09:24   #9
_totally_
Zakorzenienie

Dot.: Re: Wznowienie renty rodzinnej, pomóżcie, proszę!

Właściwie powinnam założyć nowy wątek, bo moje pytanie nie doczyczy wznowienia, a przyznania. Wątku o przyznaniu renty nie znalazłam, nie chciałam też zakładać kolejnego, więc piszę w tym.

Mój przyjaciel stracił tatę. Tata był chory, miał rentę. Przyjaciel tydzień temu rozpoczął studia. Co z rentą? Jak i gdzie należy się o nią ubiegać? Kiedy? Jakie dokumenty należy złożyć?

Z góry dziękuję za pomoc
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-22, 16:50   #10
gaga87
Zakorzenienie

Ja tez nie bede zakladac nowego watku, mam tylko pytanie.
Otrzymuje rente po Tacie. Jestem na studiach 5 letnich, obecnie na II roku. Akurat padlo tak, ze rente otrzymywalam od II semestru.
Chyba troche przespalam i zauwazylam, ze te legitymacja emeryta rencisty byla wazna do 30 wrzesnia 2007. Wiec co teraz? Czy w tym miesiacu renta juz nie przyjdzie?

I pytanie odnosnie kontynuacji - domyslam sie, ze mam skladac zaswiadczenia o studiowaniu co semestr? I czy konieczne jest skladanie wniosku, czy poprostu wystarczy to zaswiadczenie? W koncu nic sie nie zmienilo....
A i jeszcze czy musze to zrobic osobiscie? Ze wzgledu na studia nie mam zbytnio takiej mozliwosci...

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-13, 12:31   #11
kaska20
Przyczajenie

mam takie pytanie przyznano mi rente na 2 lata po pierwszym półroczu przenioslam sie na inny kierunek ucze sie w innej szkole i na innym kierunku czy musze informowac zus o zmianie szkoly ,jesli ktos mial podobna sytuacje to prosze o odpowiedz
kaska20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-16, 21:13   #12
przytulanka87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaska20 Pokaż wiadomość
mam takie pytanie przyznano mi rente na 2 lata po pierwszym półroczu przenioslam sie na inny kierunek ucze sie w innej szkole i na innym kierunku czy musze informowac zus o zmianie szkoly ,jesli ktos mial podobna sytuacje to prosze o odpowiedz

Hmmm z tą rentą to jest tak dziwnie jakoś...........bo ja też mam taką rentę przyznaną tyle że z KRUSU i tam mi od razu zaznaczyli że jak w trakcie nauki zmienię kierunek nauczania i będę np rok do tyłu to mi rentę odbiorą.......moim zdaniem to chore
Z kolei mam znajomego który też otrzymywał taką rentę z ZUSu (i nie wierzył jak mu mówiłam że mogą odebrać rentę jak zmieni kierunek nauki wcześniej obranej) i w trakcie nauki stwierdził że to nie to i po roku przeniósł się na inny kierunek no i mu wstrzymali tą rentę........
Nie mam pojęcia jak to będzie w Twoim przypadku......daj znać bo jestem bardzo ciekawa jak sprawa się potoczy.

18.08.2012 - 15.00

Bloguję sobie
http://agadidesign.blogspot.com/

Zajrzyj też proszę tutaj
https://www.facebook.com/agaczesze

przytulanka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości