![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Technikum ?
Jeżeli wybrałam zły dział to sory .
Mam pytanie , od jakiegoś czasu zastanawiam się czy wybrać technikum czy liceum . Jeżeli do technikum to na hotelarskie, a na żadne liceum nie mogę się zdecydować. Czy warto iść do technikum ?
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Technikum ?
warto jeśli interesuje Cię ten kierunek. Jeśli nie- możesz zmarnować 4 lata ucząc się przedmiotów, które kompletnie Cię nie interesują. Z tego co wiem technikum hotelarskie jest dość popularne i przyjemne.
![]() Był już podobny wątek, może tam znajdziesz więcej informacji http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=210989 Edytowane przez 201604200942 Czas edycji: 2010-01-13 o 19:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja byłam w technikum... najgorszy wybór w życiu ..
zupełne minięcie się z celem. Trudniej jest bo poza przedmiotami normalnymi masz jeszcze zawodowe.. a jak nie będą Cię interesować to już totalny koszmar ![]() ale z drugiej strony technikum hotelarskie jest zazwyczaj fajne ![]() miłe praktyki no i praca w hotelu też ciekawa ![]() Musisz się poważnie zastanowić ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem w Technikum i właśnie ja hotelarstwie , pierwszy rok więc jeszcze praktyk nie miałam, ale cóż, byś musiała się zastanowić nad przedmiotami maturalnymi, bo jeśli byś chciała zdawać biologie na maturze (taki przykład) to byś musiała później dać znać nauczycielce by cię przygotowywała , bo u nas w 2 klasie mamy ost raz biologie potem odpada.
Jak lubisz uczyć się języków to by było super, bo do testów zawodowych liczy ci się język, więc jest na niego nacisk. I zastanów się czy ci się będzie chciało uczyć przez 4 lata, bo masz jak w liceum przygotowanie do matur + nauka przedmiotów zawodowych (przygotowanie do testu zawodowego) Ogółem sam profil nie jest zły choć nieraz sama mam dość ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
jesli ci interesuje hotelarstwo - tak.
mi np na studiach nie izie a skonczylam gastrononmik i teraz dziekuje bogu ze mam papierek tzn egz zawodowy zdany a nie jestem tylko po Lo. a pozatym po technikum na studia tez mozna isc to sienie wuyklucza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Tak się składa, że ja akurat skończyłam technikum hotelarskie. Nie uważam, że był to zły wybór. Mam dyplom technika, mam zdaną maturę, a teraz studiuję, ale już na innym kierunku. Ale uważam, że jest to sprawa każdego indywidualnie i musisz się kierować tym co Ciebie interesuje. Ja poszłam na hotelarstwo bo, nic innego mnie nie zainteresowało i wciągnęła mnie ta tematyka. Praktyki ciekawe, w różnych miejscach, można poznać ciekawych ludzi. To jest mój przypadek, ale pewnie znajdzie się ktoś, komu nie odpowiada takie coś. Każdy jest inny. Pokręciłam, ale już prawie śpię, więc proszę o wybaczenie
![]() Pozdrawiam i życzę powodzenia.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jeśli już wiesz, co chcesz robić w życiu, masz już wybrany konkretny kierunek to warto iść do technikum. Po 4 latach będziesz już miała zawód.
Jeśli jednak nie jesteś przekonana, na czym Ci zależy radzę wybrać liceum, bo zazwyczaj w liceach lepiej przygotowują do matury. W dodatku liceum jest o rok krótsze od technikum i szybciej można iść na studia ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja skończyłam liceum (prawie cztery lata temu :P) i powiem Ci, że do tej pory czasem żałuję, że nie poszłam do technikum. Moja przyjaciółka jest po "hotelarzu" właśnie i porównując swoje i jej doświadczenia wychodzi mi na prawdę na plus dla technikum. Może w jakiś renomowanych liceach faktycznie lepiej przygotowują do matury, u mnie to wcale tak nie wyglądało. Byłam w klasie humanistycznej i osoby które na maturze chciały zdawać przedmioty ścisłe miały duży problem z przygotowaniem się. Z tego co wiem od mojej przyjaciółki, u nich problem też się czasem pojawiał, ale nie na taką skalę jak u nas. Poza tym - wiadomo, po technikum ma się już jakiś konkretny zawód, jakieś praktyki. Mojej przyjaciółce po jednych praktykach zaproponowali pracę na wakacje, a potem chcieli żeby w ogóle pracowała u nich na stałe
![]() To tyle mojej opinii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Ja chodzę do drugiej klasy liceum (klasa dziennikarska) i jak do tej pory jestem zadowolona. Jeżeli jednak interesuje Cię hotelarstwo to warto skorzystać. Ale musisz być pewna swojego wyboru, bo bez sensu jest uczyć się 4 lat przedmiotów hotelarskich, a potem nie skorzystać z tego w ogóle.
Jeżeli chodzi o liceum, to wiadomo, że po tej szkole musisz iść na studia, bo masz tylko maturę. A z maturą to każdy o tym wie, że daleko się nie zajdzie ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
ja np bylam na praktykach zagranicznych w Danii, tehcnikum daje takie mozliwosci, Lo nie.
Zalezy czy kreci cie to z czym to tehcnikum jest zwiazane, a jesli tak to calkiem duze pole do popisu daje, aczkolwiek nie mysl sobie ze te 30 przedmiotow na swiadectwie maturalnym jest prosta i bedzie latwiutko, sa opinie ze tehcnuikum niby prostsze jest ale nie, bo masz zawodowe przedmioty i te co w Lo, duzo tez musisz robic sama, aczkolwiek ja - polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Hmm... jestem na humanie w LO, ale gdybym miała teraz wybierać jeszcze raz, wybrałabym krakowskie Technikum Łączności, profil technik informatyk tudzież technik elektronik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dziękuje za odpowiedzi
![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ja jestem po technikum hotel.obecnie m.in studiuje turystyke jak masz jakies konkretne pytania to pisz na PW na wszytskie ktore bede potrafila odpowiem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ok
![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
to zalezy czy chcesz isc na studia bo jesli tak to po co rok dluzej w technikum ?jesli na studia sie nie wybierasz to lepiej technikum bo odrazu masz zawod po skonczeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Jeśli interesuje Cię hotelarstwo - idź do technikum. fakt, jest ciężej niż w LO, bo masz dużo więcej przedmiotów. jednak sa lepsze perspektywy na przyszłość, jeśli pójdziesz na studia, masz dodatkowo papierek z egz. zawodowego, jeśli nie - masz już doświadczenie zawodowe.
także ja jak najbardziej polecam ![]()
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ja jestem w technikum. profil ochrona środowiska.
Ogólnie bardzo mi się podoba, owszem dodatkowe przedmioty, ale jest więcej czasu, bo polski, matmę, jezyki masz przez całe 4 lata, więc nie goni się tak z materiałem jak w liceum. Poszłam na ten profil, bo chcę iśc na studia chemicznę, a na tymże kierunku mam bardzo dużo godzin chemii i laboratorium. Jeśli interesuje Cie ten profil to idź! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Idź do liceum a nie pożałujesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Ja poszłam i jednak żałuje. Marzyłam o Technikum Gastronomicznym, jednak rodzice wymusili decyzję o LO. Teraz jestem na profilu matematyczno-geograficznym i czasami się zastanawiam co ja tam robię.: )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Myślę że ja też bym żałowała że jestem w LO, bo siebie tam nie widzę ;P
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ja jestem w technikum ekonomicznym i jestem zadwololona
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jesli wiesz ze chcesz byc w tym zawodzie to warto
![]() ![]() Ja jestem w technikum ekonomicznym ![]() ![]() Bede miala praktyki na Malcie w kwietniu (6tyg) wiec fajnie ![]() Praktyki sa za darmo;p Masz kurs jezykowy, kieszonkowe. Wszystko sponsoruje unia czy tam szkola ![]() ![]() Jest ciezko bo duzo nauki ale nie jest zle ![]() Moja kumpela po tech. ekonomicznym poszla na studia ekonomiczne. od pazdziernika do chwili obecnej zakres materialu jest taki sam co miala w technikum, wiec jest do przodu ![]() Jezeli wiesz co chcesz robic pozniej, to technikum nie jest zlym wyborem. A jesli nie to mozesz isc do technikum, bo na studia i tak dostaniesz sie na kazdy kierunek ;p tylko bedziesz miala rok w plecy;p Ah i wez pod uwahe, ze zakres nauczania podstawowych przedmiotow masz rozlozony na 4 lata :P Co uwazam za wielki +. Edytowane przez Kredzia_ Czas edycji: 2010-01-16 o 15:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
w pierwszej kl. miałam 24 przedmioty, w drugiej 21, teraz mam 14 i za rok będe miała tyle samo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
a jakie przedmioty mniej więcej dochodzą po za tymi podstawowymi ?
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do autorki wątku. Jeżeli to jest Twoja życiowa droga, nie zastanawiaj się, wybieraj technikum. Chociaż z autopsji wiem, że mimo wszystko jak się chce i dużo w to włoży pracy, to później można robić coś zupełnie innego, trudno decydować o swoim życiu mając te 16 lat.. ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pracownia ekonomiczna podstawy ekonomii ekonomika rachunkowosc przedsiebiorczosc prawo marketing jak na razie u mnie jest tyle, za rok niektore odpadna, niektore przybeda. Ogolnie uwazam ze nie jest zle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
u mnie:
ekologia ochrona powietrza ochrona wody pracownia badań laboratoryjnych podstawy techniki gospodarka odpadami prawo w ochronie środowiska ekonomika w ochronie środowiska podstawy przedsiębiorczości i my oprócz technlogii inf. mamy jeszcze użytkowanie komputerów.;/ za dużo informatyki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jeszcze zasady rachunkowości, podstawy ekonomii i specjalizacja ![]() w której jesteś klasie? ;> |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.