nowy przebój? - Dolce&Gabbana Anthology L`Imperatrice 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-12-28, 23:08   #1
kroliczek190
Zadomowienie

Smile

nowy przebój? - Dolce&Gabbana Anthology L`Imperatrice 3

Jako konserwatystka na ogół niechętnie patrzę na wszelakie nowości. Z reguły kręcę nosem twierdząc przez długi czas że "to już było", aż zmieniam zdanie gdy zapach staje się klasyką

Niedawno przyjaciółka przez przypadek napatoczyła się na nowy zapach Dolce&Gabbana w Sephorze i choć wtedy kupowała na specjalne życzenie irlandzkiego narzeczonego Midnight Poison, wyłożyła kasę na ów nowy zapach.

Przesłała mi linka do zapachów Anthology - skrzywiłam się - co to jest? Jakieś wielkie klocki, znowu coś wymodzili... i ta inspiracja tarotem...

Muszę przyznać że w perfumeriach przetestowałam wszystkie zapachy z tej serii i już w pierwszej chwili zaintrygowała mnie "3" - L`Imperatrice... Poczułam woń świeżo ugryzionego słodkiego jabłka i czegoś delikatnie owocowego jeszcze - żaden tam unisex, zapach zdecydowanie kobiecy!

Dziś zwiedziłam kilka warszawskich perfumerii - na półkach z Anthology braki jedynie w L`Imperatrice - pytałam, otóż podobno ten produkt rewelacyjnie się sprzedaje! Ciekawe czy jest trwały... kupić wprawdzie nie zamierzam, przynajmniej przez pół roku

Ciekawa jestem Waszych wrażeń - tymczasem na KWC opinii niewiele...

Edytowane przez kroliczek190
Czas edycji: 2009-12-28 o 23:15 Powód: poprawiłam "&"
kroliczek190 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 23:11   #2
anka_res
Zakorzenienie

Dot.: nowy przebój? - L`Imperatrice

Muszę powiedzieć, że wyjątkowo, z pasją, od serca - nienawidzę L'Imperatrice.
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 23:17   #3
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Muszę powiedzieć, że wyjątkowo, z pasją, od serca - nienawidzę L'Imperatrice.
Wiem, czytałam i Twoją ciekawą jak zawsze recenzję!
Ale wiesz jak to jest w perfumach - od nienawiści do miłości
Stary 2009-12-29, 00:35   #4
Layila
Zadomowienie

Prawdę powiedziawszy, był to jedyny zapach z serii Tarota, który zwrócił moją uwagę. Szukałam wtedy, tak dla odmiany od ciężkich killerów, jakiegoś lekkiego, przyjemnego, owocowego zapachu. Niestety, biorąc pod uwagę jego popularność wśród rzeszy fanek Be Delicious i "różowej Lakosty"[pis.oryg.], raczej się nie skuszę...
Stary 2009-12-29, 01:12   #5
just green
Rozeznanie

GG do just green

Prawda, jako jedyny z serii zwraca uwagę. Swoją niemęczącą i niewymuszoną słodyczą, przyjemny bardzo

just green jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 01:13   #6
skarbiatko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez just green Pokaż wiadomość
Prawda, jako jedyny z serii zwraca uwagę. Swoją niemęczącą i niewymuszoną słodyczą, przyjemny bardzo
w Lublinie też pustki totez nie miałam okazji poznać....

skarbiatko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 03:38   #7
Małgosia791
spin doctor

Nie dziwię się popularnośći, bardzo delikatny, kobiecy zapach. Kiedy zaciągnęłam TZ do perfumerii i razem wąchaliśmy stwierdził, że podobają mu się te lekkie, brzoskwiniowe(miał na myśli właśnie Cesarzową). Mnie również bardzo się spodobały, coś w sobie mają. Niby lekkie i świeże, ale w moim odczuciu niebanalne i pociągające, bardziej spodobały mi się La Luna(te z Claudią Shiffer)-takie fajne ogórkowe(kocham swieżego ogórka w perfumach)
Stary 2009-12-29, 09:39   #8
Viollet87
Zakorzenienie

Może to niegodne perfumoholiczki ale nie przeszkadza mi popularność (bądź totalny brak popularności) danego zapachu. To tak jak z ubraniami - nie noszę koniecznie akurat tego, co modne, pożądane, nietypowe, luksusowe, trudno dostępne - noszę to, w czym JA dobrze się czuję. A to, czy jest to popularne / luksusowe / designerskie... to co rzesze o tym myślą... jakoś mnie to nie obchodzi naturalnie bez złośliwości, tylko tak zwyczajnie.

No ale do czego zmierzam. Cesarzową pokochałam od pierwszego niuchnięcia i nawet gdyby pachniało nią pół świata - MUSIAŁAM JĄ MIEĆ! Momentalnie kliknęłam setkę na All.

Cesarzowa z jednej strony jest lekka, świeża, wiosenno-letnia, a z drugiej słodka, owocowa, otulająca kobiecą mgiełką - tak jak lubię. Wszystkiego jest w niej w sam raz. Mój TŻ rzadko komentuje to, jak pachnę - przy Cesarzowej z jego ust posypały się komplementy. Naprawdę piękny zapach, chyba mój ulubiony w kategorii "lekki słodziak". Żaden tam unisex, nie wyobrażam sobie tak pachnącego faceta.

Nazwa nieadekwatna. "Cesarzowa" kojarzy mi się z mocą, siłą, powagą, zapachem killerowatym i ogoniastym. Trójeczka powinna raczej nosić nazwę "Księżniczka"

Warto wąchnąć

310813

Edytowane przez Viollet87
Czas edycji: 2009-12-29 o 09:40
Viollet87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 12:57   #9
Layila
Zadomowienie

[/COLOR]
Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Może to niegodne perfumoholiczki ale nie przeszkadza mi popularność (bądź totalny brak popularności) danego zapachu. To tak jak z ubraniami - nie noszę koniecznie akurat tego, co modne, pożądane, nietypowe, luksusowe, trudno dostępne - noszę to, w czym JA dobrze się czuję. A to, czy jest to popularne / luksusowe / designerskie... to co rzesze o tym myślą... jakoś mnie to nie obchodzi naturalnie bez złośliwości, tylko tak zwyczajnie.
Ja nie mam ani jednej niszowej flaszki, więc snobować się nie mam czym No, ale nic na to nie poradzę, że nie lubię pachnieć w tym samym momencie tym samym zapachem co teściowa, sąsiadka, koleżanka z pracy, przyjaciółka, pani z kiosku itd.

Jeśli coś, co akurat jest bardzo popularne, mi się spodoba, to przeczekuję "pierwszy szał". Pół roku później pojawia się nowy hit, fanki przerzucają się na nowe odkrycie, bo właśnie wykończyły buteleczkę, a ja mogę sobie wtedy w spokoju popachnieć Z tym, że gustuję raczej w zapachach, które powszechnego zachwytu nie budzą, więc problem jest marginalny.

Zamiast L'imperatrice kupiłam Cinema Festival d'Ete i nie żałuję

Edytowane przez Layila
Czas edycji: 2009-12-29 o 12:58
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 13:08   #10
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Layila Pokaż wiadomość
[/COLOR]

Jeśli coś, co akurat jest bardzo popularne, mi się spodoba, to przeczekuję "pierwszy szał". Pół roku później pojawia się nowy hit, fanki przerzucają się na nowe odkrycie, bo właśnie wykończyły buteleczkę, a ja mogę sobie wtedy w spokoju popachnieć Z tym, że gustuję raczej w zapachach, które powszechnego zachwytu nie budzą, więc problem jest marginalny.

A ja tak pół na pół... Jeśli coś jest uznane (np. Coco Mademoiselle czy J`adore), poniekąd znaczy że udał się zapach.
Z drugiej strony, nie uzywam od dawna ulubionych I love love bo "co druga" osoba w moim otoczeniu tym pachnie...

Ale watpię by Cesarzową pachniały tłumy - trudno pewnie będzie to podrobić (mało charakterystyczny zapach), poza tym kosztuje 3 stówy a mniejszych pojemnosci nie ma.
Wydaje mi się że najczęściej używane zapachy to te do 100 zł za 30 ml - bo dostępne w zasadzie dla każdego
Stary 2009-12-29, 13:18   #11
Layila
Zadomowienie

O, a mnie się wydaje, że będą podrabiane na potęgę i co gorsza, trudno będzie je odróżnić od oryginału na pierwszy rzut oka!

1. prosty zapach i średnia trwałość - łatwiej podrobić niż skomplikowane, trwałe kompozycje
2. jeszcze prostszy flakonik - brak charakterystycznych elementów
3. duża pojemność- podróbki to zwykle 100-tki albo 75-tki

Przy różnych pojemnościach kupowanie 30-tki czy 50-tki było zwykle bezpieczniejsze, niż kupowanie 100-tki - zwłaszcza, gdy kupowało się od kogoś używkę.

Co do popularnych zapachów, to jakoś tak najwięcej mam perfum Diora - a to właściwie taka klasyka - pachnie nimi mnóstwo kobiet, ale właśnie nie "co druga" bo "to nowość". Z drugiej strony są to stosunkowo drogie perfumy (jak na polskie warunki) i raczej nie przyciągają nastoletniej klienteli, która mimo wszystko woli kupić oryginalne (bądź nie) Be Delicious, niż taki Midnight Poison.

Edytowane przez Layila
Czas edycji: 2009-12-29 o 13:28
Layila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 13:23   #12
prowokatorka
Zadomowienie

Mam zestaw próbek Tarota w pięknym skórzanym etui,Cesarzową odbieram jako zapach świeży i owocowy z zieloną nutą podbitą mchem .Córka mówi że czuje mydło.Ja tam czuję rozwodnioną Baby doll,i nie odbieram tego jako uniseksu.Nie wyobrażam sobie faceta tym pachnącego.Ładny jest ,ale dla mnie za słaby.

Dafi {*} 22.06.2011 godz 20.
Na zawsze zostaniesz w moim sercu
Jodzi {*} 31.08.2013
Skarbeczku jesteś już w ptasim raju
prowokatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 13:36   #13
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
O, a mnie się wydaje, że będą podrabiane na potęgę i co gorsza, trudno będzie je odróżnić od oryginału na pierwszy rzut oka!

1. prosty zapach i średnia trwałość - łatwiej podrobić niż skomplikowane, trwałe kompozycje
Hmm ale przecież Poisony "kopiują" na potęgę... i inne Diory też...
Dla mnie Cesarzowa jest wonią nieopisaną, ni to jabłko, ni to rozwodnione coś. Więc nie wiadomo jak będzie z podrabianiem - mnie się wydaje ze oszustom łatwiej zrobić coś z aczkolwiek zniekształconą lecz charakterystyczną nutą niz takie nieokreślone owocowe i trudne do sprecyzowania...
Stary 2009-12-29, 13:46   #14
Layila
Zadomowienie

Oczywiście, ze podrabiają, ale w przypadku Trucizn podróbkę można odróżnić bez konieczności wąchania + cena 60 zł za 100ml, albo od aukcja złotówki. Sam zapach ostatecznie rozwiewa wszelkie wątpliwości.

Moim zdaniem, im banalniejsza kompozycja, tym łatwiej ją podrobić, świadczy o tym masa podróbek choćby takich zapachów, jak Lacoste. Generalnie zasada jest taka, że podrabia się to, co się dobrze sprzedaje - bez względu na markę czy pojemność
Stary 2009-12-29, 13:48   #15
kroliczek190
Zadomowienie

Zatem podrobiona Cesarzowa będzie się przede wszystkim różnić ceną
Stary 2009-12-29, 14:15   #16
Layila
Zadomowienie

Oby. Bo z tego co widzę, to np. Chanelowskie podróbki ceny maja iście "oryginalne" - już ponad dwie stówki trzeba zabulić za taką limitowankę, jak Chance Black
Stary 2009-12-29, 15:34   #17
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mam ani jednej niszowej flaszki, więc snobować się nie mam czym No, ale nic na to nie poradzę, że nie lubię pachnieć w tym samym momencie tym samym zapachem co teściowa, sąsiadka, koleżanka z pracy, przyjaciółka, pani z kiosku itd.

A no to racja - gdyby danego zapachu używała moja mama / kumpela z przysłowiowej ławki to nie kupiłabym. Ale jako, że nikt w najbliższym otoczeniu Cesarzową nie pachnie, pachnę ja

Na Cinemę klasyczną się czaję

Cytat:
Napisane przez kroliczek190 Pokaż wiadomość
Ale watpię by Cesarzową pachniały tłumy - trudno pewnie będzie to podrobić (mało charakterystyczny zapach), poza tym kosztuje 3 stówy a mniejszych pojemnosci nie ma.
Wydaje mi się że najczęściej używane zapachy to te do 100 zł za 30 ml - bo dostępne w zasadzie dla każdego
Ja kupiłam 100 ml za 180 zł na Allegro u P_Gabisa więc myślę, że nie są drogie i jednak łatwiej dostępne niż chociażby Diory.

310813
Stary 2009-12-29, 15:45   #18
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Jak dla mnie cała "tarotowa" seria to porażka, i Cesarzowa nie jest tu wyjątkiem. Wątłe popłuczynki woniejące środkami czystości, szamponami i żelami pod prysznic. O wiele za drogie w stosunku do jakości. Natomiast faktycznie, tester L'Imperatrice jest osuszany o wiele szybciej niż inne z serii. Słodki, owocowy, bezkonfliktowy, to i wszystkim się podoba. No i jedynie sluszny dla perfum kolor - on tez musi przyciągać uwagę

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 17:08   #19
pani-jesień
Zakorzenienie

Mnie ten zapach kojarzy się z szamponami Herbal Essences, nie chciałabym takich perfum

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-29, 17:56   #20
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Słodki, owocowy, bezkonfliktowy, to i wszystkim się podoba. No i jedynie sluszny dla perfum kolor - on tez musi przyciągać uwagę
Z tym kolorem słusznie
Pamiętacie ogromny sukces Cat Deluxe? Także Naomi Campbell (przy której wszystkie piękne kobiety bledną), różowiutki kolorek, słodycz, cętki, puszek a przede wszystkim nazwa... W ten sposób sprzedaje się wishful thinking...
Założę się że gdyby Cat Deluxe było Mexxem czy Avonem, przeszłoby niezauważone!

Anyway moja przyjaciółka zakochała się w Cesarzowej od pierwszego wejrzenia i używa z prawdziwą rozkoszą - choć od lat do tej pory jej największą miłością było coś przeciwnego: czerwona Dolce&Gabbana...
Stary 2009-12-29, 18:19   #21
imeshih
Rozeznanie

Wczoraj natknęłam się na ten wątek, więc kiedy dzisiaj byłam w perfumerii to pomyślałam, że poszukam tych tarotowych zapachów. Zwąchałam Cesarzową jak i reszte rodzinki, minęły 2 godziny i ja kompletnie nie pamiętam jak to pachniało Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło - aż jestem w szoku
Swoją drogą Sephora w Częstochowie straszna jest - perfumy są tak w cały świat na tych półkach poukładane, że nawet jeśli zna się asortyment to ciężko cokolwiek znaleźć
imeshih jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 18:21   #22
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez Viollet87 Pokaż wiadomość
Ja wiem, czy niegodne..? Właśnie chyba godne. Poszukiwanie zapachów "swoich" bez względu na to czy znane czy nie, czy za złotych 6 (Olimpia) czy 600 (Sisleye), czy chodzi w nich cała ulica czy trzeba je wykopywać spod ziemi - nie każdy tak chce i potrafi.

A co do mody.. I tak widać kiedy ktoś ubiera się w danym stylu bo to od zawsze "jego" styl tylko akurat stał się popularny czy też kopiuje bezmyślnie to co akurat jest trendy
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 18:24   #23
fergieunia
Zadomowienie

GG do fergieunia

Pamietam jak dopiero co te zapachy weszły do perfumerii... Przetestowałam z koleżanką wszystkie zapachy z serii tarota, ale tylko 3 pozostała mi w pamięci i spodobała mi się. Jednak szału jako takiego we mnie nie wywołała. Być może winnam była powtórzyć testy...

Oszczędzam na PERFUMY!!
fergieunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 10:34   #24
kroliczek190
Zadomowienie

Wink Dot.: nowy przebój? - L`Imperatrice

No więc wczoraj znalazłam w swojej przepastnej szafie próbkę Cesarzowej (1,5 ml w takiej białej torebeczce do rozerwania) którą widocznie mi dołączyli do jakiegoś niedawnego zakupu.
Z radością popsikałam się do pracy i powiem tak - zapach wielce trwały (dochodzi południe a mam go od switu na sobie), świeży, bardzo JABŁKOWY, wręcz czuję ogryzki jabłka posypane cukrem
Jest to raczej zapach zimny, żadnych wanilii tam nie ma. Całkiem przyjemny choć nie wykwintny.
Taki po domu - zresztą, dokąd taszczyć tę wielką flachę?
Stary 2009-12-30, 11:26   #25
Kasiulka22
Zakorzenienie

Przez ten wątek zamówiłam 100 ml i myślę że się nie rozczaruję, gdyż gustuję w owocowych, kwiatowych ale nie pozbawionych kobiecości zapachach

Perfumy dojdą pewnie po Nowym Roku, nie mogę się doczekać

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 11:49   #26
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Przez ten wątek zamówiłam 100 ml i myślę że się nie rozczaruję, gdyż gustuję w owocowych, kwiatowych ale nie pozbawionych kobiecości zapachach

Ach Kasiu, to super! Sama bym pewnie zamówiła (u mnie w warszawskich sklepach internetowych gdzie odbiór na miejscu są po 200 zł) gdyby nie nadmiar perfum i pustki w portfelu... Moze za miesiąc na imieniny? - bo zawsze dostaję kasę
Stary 2009-12-30, 12:22   #27
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Ach Kasiu, to super! Sama bym pewnie zamówiła (u mnie w warszawskich sklepach internetowych gdzie odbiór na miejscu są po 200 zł) gdyby nie nadmiar perfum i pustki w portfelu... Moze za miesiąc na imieniny? - bo zawsze dostaję kasę
Koniecznie Kochana, jeśli tylko Ci się podobają kupuj a opisujesz je super nadmiar perfum? Króliczku nie istnieje takie pojęcie

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 12:34   #28
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez imeshih Pokaż wiadomość
Wczoraj natknęłam się na ten wątek, więc kiedy dzisiaj byłam w perfumerii to pomyślałam, że poszukam tych tarotowych zapachów. Zwąchałam Cesarzową jak i reszte rodzinki, minęły 2 godziny i ja kompletnie nie pamiętam jak to pachniało Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło - aż jestem w szoku
Mam podobnie, wiem tylko, że istniała różnica między Imperatrice a Luną zdaje się.
Nie za bardzo mnie pociagają zapachowe cykle- przez samo to, że są cyklami.
Chociaż nie- nie jest tak do końca- z chęcią poznawałam Incensy CdG, trzy nowe Sisleye też. I Ogródki.
Natomiast Onde, Mystere itd... oraz Capsule i Anthology... nie za bałdzo.
Stary 2009-12-30, 14:46   #29
kroliczek190
Zadomowienie

Cytat:
Koniecznie Kochana, jeśli tylko Ci się podobają kupuj
W takim razie Kasiu już podjęłam decyzję - będzie to mój prezent imieninowy
Właśnie wróciłam z zebrania pracowniczego i miło mi się siedziało w chmurce tej wody z próbki, wokół głowy czułam owocową świeżość (i nadal czuję - od 7 rano), tym razem z przewagą... gruszki!
Stary 2009-12-30, 15:18   #30
Viollet87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość
Ja wiem, czy niegodne..? Właśnie chyba godne. Poszukiwanie zapachów "swoich" bez względu na to czy znane czy nie, czy za złotych 6 (Olimpia) czy 600 (Sisleye), czy chodzi w nich cała ulica czy trzeba je wykopywać spod ziemi - nie każdy tak chce i potrafi.

A co do mody.. I tak widać kiedy ktoś ubiera się w danym stylu bo to od zawsze "jego" styl tylko akurat stał się popularny czy też kopiuje bezmyślnie to co akurat jest trendy

Cytat:
Taki po domu - zresztą, dokąd taszczyć tę wielką flachę?
Właśnie dlatego wynaleziono ozdobne atomizerki (ja uwielbiam sephorowskie, srebrne z "cyrkoniami"). No chyba że komuś bardzo zależy na noszeniu ze sobą flakonu strikte

Cytat:

Skoro tak gustujesz, to na pewno będziesz zadowolona. Zapach jest bardzo kobiecy, słodko-świeży i nieskomplikowany = bezpieczny

Cytat:
W takim razie Kasiu już podjęłam decyzję - będzie to mój prezent imieninowy
Właśnie wróciłam z zebrania pracowniczego i miło mi się siedziało w chmurce tej wody z próbki, wokół głowy czułam owocową świeżość (i nadal czuję - od 7 rano), tym razem z przewagą... gruszki!
Na mnie też trwała

310813
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości