zero planow - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-26, 19:15   #1
inspiR
Raczkowanie

zero planow

witam jestem z rocznika 94. i tak jak kazdy III klasista sie zastanawiam co mam dalej robic.tylko..nie wiem jakie mam zainteresowania nawet. zazdroszcze kolezankom ktore chwala się tym co chcą dalej robić,na jaki profil wybiorą sie do liceum..a ja nic,rejent milczek skoro matematyka przychodzi z trudem [moze lenistwo] a polski jest jak bajka na dobranoc..to jak mam ustalic co bedzie najlepsze? moze ktoras byla w takiej sytuacji.
Pozdrawiam
inspiR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 19:31   #2
lotta6
Zakorzenienie

Dot.: zero planow

Tak szczerze to profil nie ma tak ogromnego znaczenia.
Bywa tak, ze jest sie na humanie a z historii nic robic nie trzeba, za to z fizyki jest takie pieklo, ze ledwo wyciaga sie na dopuszczajacy.

Komu sie chce ten sie nauczy, wiadomo. Ale zwykle wsrod uczniow jest tak, ze jak nie musza to sie nie przemeczaja.

Ja wybralam takie przedmioty na rozszerzone, z ktorych dobrze mi szlo. Mozna nienawidzic przedmiotow scislych a wybrac sobie wybrac mat-fiz majac nadzieje, ze pojdzie sie potem na takie i takie studia a potem dostanie swietna prace. Tylko czy warto tak sie meczyc to inna sprawa.
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 19:38   #3
inspiR
Raczkowanie

no wlasnie.. ja juz jestem taka zdezorientowana ze nie wiem co robić.co umiem,potrafię.
Stary 2009-11-26, 19:41   #4
Ponura
Wtajemniczenie

Wybierz profil ogólny - w którymś momencie zorientujesz się, co Cię interesuje, jaki przedmiot lubisz najbardziej i:

1. wybierzesz studia w tym kierunku
2. wybierzesz sobie jakiś zawód, który będzie przynosił Ci satysfakcję.

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 19:45   #5
inspiR
Raczkowanie

jak juz zdązyłam się zorientować-nie ma takiego profilu w szkołach do ktorych startuje. wiec raczej to odpada..
Stary 2009-11-26, 19:53   #6
Ponura
Wtajemniczenie

A co to za profil?

Stary 2009-11-26, 20:01   #7
inspiR
Raczkowanie

profil szkoły? bo nie zrozumiałam za bardzo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 20:07   #8
rapifen
Zakorzenienie

nie ma już profilu ogólnego

nie wiem jakie miasto ale szukaj klas: językowych/europejskich albo profil psychologiczny ?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 20:09   #9
inspiR
Raczkowanie

własnie,tu nawet takich nie ma takie tradycyjne bardziej.chodz wymyslone calkiem niedawno : humanistyczno-geograficzny ale polski i wos to nie jest to co kocham.
Stary 2009-11-26, 20:11   #10
rapifen
Zakorzenienie

hmmm no nie wiem a może gdzieś dojeżdżać?
ja wychodzę z założenia że lepiej iść do klasy europejskiej i mieć rozszerzone języki na dobrym poziomie za darmo (w szkole językowej to grubo kosztuje) i fizyki geografie podstawowe; p

Stary 2009-11-26, 20:13   #11
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
nie ma już profilu ogólnego
O Jezus Maria, jak to nie ma? Aż taka stara jestem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 20:15   #12
greenaurie
Rozeznanie

Tylko że trzeba też brać pod uwage, na jakie studia chce się iść, a po europejskim może być trudno się dostać np. na prawo
Napisz na kartce wszystkie przedmioty i spróbuj je uszeregować od najgorszych. W ten sposób sobie wyłonisz najlepsze, i na taki profil możesz pójśc ;p

"Żaden dzień nie jest podobny do drugiego, każde jutro kryje w sobie cud, magiczną chwilę, która burzy stare światy i tworzy nowe gwiazdy."
greenaurie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 20:16   #13
inspiR
Raczkowanie

mieszkam na wsi i te dojazdy to nie za bardzo wlasnie najblizsza szkoła to 35 km. na poczatku to myślalam nad : biologiczno-chemicznym i matematyczno-geograficznym. ale teraz to kompletnie nie wiem
Stary 2009-11-26, 20:16   #14
rapifen
Zakorzenienie

No właśnie dlatego śmieją się z nazwy "liceum ogólnokształcące" bo nie istnieją klasy ogólne.
Każda klasa ma jakiś profil, czy to sportowy, czy dwujęzyczny, human, europejski, psychologiczny - nie ma klas ogólnych
;{!

Spisz sobie właśnie jak ktoś wyżej napisał przedmioty od znienawidzonych do tych które przełkniesz jakoś :P i wybierz najmniejsze zło

Stary 2009-11-26, 20:20   #15
inspiR
Raczkowanie

polski to najgorsze zło wiec odpada,fizyka rowniez..
myśle ze geografia,biologia,chemia ,matematyka,historia przejdzie to i tak za duży wybór. chyba jednak zostanę mgr lenistwa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 20:22   #16
Kirsti
Rozeznanie

A języki obce?

Przede wszystkim ważne jest to, żeby szkoła była na przyzwoitym poziomie. Bo co z tego, że będziesz miała wybrane przedmioty w zakresie rozszerzonym, skoro ogólnie szkoła będzie bardzo słaba

Nie ma co się przejmować aż tak bardzo profilem, ja byłam na humanie, a wiele osób z mojej klasy zdawało maturę z matematyki, biologii i chemii Zresztą zawsze możesz się przenieść z klasy do klasy w obrębie danego liceum.

Nie przejmuj się tak, że nie masz jeszcze sprecyzowanych zainteresowań, wiele osób na pewno jest w takiej samej sytuacji Poczekaj jeszcze trochę, aż szkoły przygotują "oficjalną" ofertę, chodź na dni otwarte, itp. W końcu ważna jest jeszcze atmosfera szkoły
Stary 2009-11-26, 20:25   #17
inspiR
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kirsti Pokaż wiadomość
A języki obce?

Przede wszystkim ważne jest to, żeby szkoła była na przyzwoitym poziomie. Bo co z tego, że będziesz miała wybrane przedmioty w zakresie rozszerzonym, skoro ogólnie szkoła będzie bardzo słaba

Nie ma co się przejmować aż tak bardzo profilem, ja byłam na humanie, a wiele osób z mojej klasy zdawało maturę z matematyki, biologii i chemii Zresztą zawsze możesz się przenieść z klasy do klasy w obrębie danego liceum.

Nie przejmuj się tak, że nie masz jeszcze sprecyzowanych zainteresowań, wiele osób na pewno jest w takiej samej sytuacji Poczekaj jeszcze trochę, aż szkoły przygotują "oficjalną" ofertę, chodź na dni otwarte, itp. W końcu ważna jest jeszcze atmosfera szkoły
raczej wybieram szkoły na dobrym poziomie języki obce..hm..angielski idzie na zadowalającym poziomie wiec ok. oh,ile ja mialam planów nie wiem co się z nimi stało
Stary 2009-11-26, 20:26   #18
rapifen
Zakorzenienie

skoro polski ujdzie, proponuję humana - jeśli ci się odwidzi w każdej chwili znajdziesz spokojnie czas na języki obce albo przedmioty ścisłe. na bio-chemie czasu nie znajdziesz ;p bo to głównie rycie na pamięć.

moze
pol-wos-ang ? najlepsza opcja
pol-hist-wos
ang-wos-niem ? nie wiem co jest do wyboru

Stary 2009-11-26, 20:34   #19
inspiR
Raczkowanie

moj niemiecki jest straszny więc też odpada,choć nie powiem chciałabym go umieć więc..myślicie że najlepsze wyjście w mojej sytuacji to human? hm.

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

i nie zapomnijmy ze napisałam ze POLSKI to najgorsze zło,jak i WOS również..ah,a chciałam być prawnikiem
Stary 2009-11-26, 20:36   #20
rapifen
Zakorzenienie

z wosem to nie wiedziałam, ale z polskim nawet na rozszerzeniu nie ucząc się wyciągniesz na tą dwójkę - to twój język ojczysty więc chcąc nie chcąc jako tako rozumiesz przekaz wierszy, a z matematyką to już trzeba bardziej popracować.
hist geo ;P?

Stary 2009-11-26, 20:39   #21
inspiR
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
z wosem to nie wiedziałam, ale z polskim nawet na rozszerzeniu nie ucząc się wyciągniesz na tą dwójkę - to twój język ojczysty więc chcąc nie chcąc jako tako rozumiesz przekaz wierszy, a z matematyką to już trzeba bardziej popracować.
hist geo ;P?
już lepiej a może plusy i minusy bio-chemu?
Stary 2009-11-26, 20:46   #22
rapifen
Zakorzenienie

Wiesz, to jest tak.
Musisz zdawać polski obcy i matematykę.
Jesteś w humanie: automatycznie lepiej poznasz j polski niż ktoś z mat fizu
jesteś w europejskiej: automatycznie lepiej poznajesz język obcy który tak czy siak musisz zdać
jesteś w mat fizie: poznajesz matematykę którą i tak musisz zdawać
bio chem - poznajesz przedmioty które nie są wymagane na maturze i oprócz nauki rozszerzonej biologii i chemii na bieżąco (powiedziałabym bardzo trudne) musisz ryć jeszcze z matematyki obcego i polskiego, żeby zdać z tego przyzwoicie maturę. Więc ta klasa powiem szczerze ma najgorzej

Stary 2009-11-26, 20:53   #23
inspiR
Raczkowanie

a np.u mojej przyjaciołki w szkole jest wlasnie na bio-chem,klasa maturalna,baba z polskiego wrecz zmusza do nauki polskiego,tak że są naprawdę bardzo dobrze przygotowani.tak samo jest i z matematyką.choć brakuje czasu-jest prawie pewna ze na jakims poziomie to zda więc to też chyba zalezy od nauczycieli.
Stary 2009-11-26, 20:55   #24
rapifen
Zakorzenienie

Tzn tak tak to zależy od nauczycieli ale ja sobie nie wyobrażam ;
uczyć się rozszerzonej biologi (stosy notatek)
uczyć się rozszerzonej chemii (kilogramy książek)
uczyć się matematyki
uczyć się polskiego
uczyć się obcego
i wyrobić się ze wszystkim na piątki ;p to raczej nieosiągalne, zwłaszcza jeśli się nie planuje zdawać rozszerzenia z biologi i chemii, po prostu taki zabieracz czasu już nawet o maturę nie chodzi ale o to ile pracy w to trzeba włożyć.
na profilu humanistycznym uczysz się:
polskiego rozszerzonego który i tak musisz zdawać
historii rozszerzonej która lubisz
obcego który i tak musisz zdać
i matematyki którą i tak musisz zdać

Stary 2009-11-26, 20:59   #25
inspiR
Raczkowanie

to teraz już naprawdę nie wiem jedno jest pewne: trzeba się baaardzo duzo uczyc,nie zależnie od profilu
Stary 2009-11-26, 21:35   #26
My life be like
BAN stały

hummm, profil to taka bzdeta- przynajmniej u mnie w liceum. mój brat był na profil sportowym a teraz studiuje budownictwo gdzie jest duzo matmy i chemii, więc nie jest to aż tak ważne. Wiadomo masz więcej godzin itp., ale wiedz, że wybór profilu nie jest aż taki ważny, ba można go nawet zmienić.
My life be like jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 22:13   #27
ola93
Rozeznanie

A u nas w tym roku w LO zrobili profil ogolny. Ale nie wydaje mi sie zeby byl on rozwiazaniem Twojego problemu. W takich malych miejscowosciach gdzie sa 4 profile na krzyz, do ogolnej ida osoby ktore za wszelka cene chca chodzic do liceum. I to doslownie bo oni aby tam chodza.
Jezeli dobrze idzie Ci z chemii biologii, to mozesz sie zastanowic nad tym profilem, ale sa to ciezkie przedmioty i w porownaniu do gimnazjum tam sa o wiele bardziej skomplikowane rzeczy. A potem gdy idziesz na studia zwiazane z chemia i biologia jest jeszcze wiecej nauki. Trzeba oceniac swoje mozliwosci co do wyboru klasy, bo jezeli jestes np. leniwa to nie mozesz sie rzucac na gleboką wode.
Ja jestem w 1 klasie mat fiz i choc nie zamierzam zdawac fizyki, to zdecydowalam sie na ta klase (u mnie sa tylko 4 profile w szkole, a nie mialam wyboru zeby isc gdzies dalej do szkoly, bo rodzice by sie pewnie nie zgodzili, a poza tym to nie byloby moim marzeniem zeby pol dnia spedzac na dojazdach) w gim. mialam na koniec roku 6 z chemii, kazdy mi sie pytal czemu nie ide do bio chema, ale czulam ze bym sobie nie poradzila, a poza tym nie lubie biologii...
No a wybor profilu nie jest taki znowu nie wazny, bo zawsze masz wiecej godzin tego co planujesz zdawac na maturze, w zaleznosci od wyboru klasy masz roznych znajomych, ktorzy tez bardzo wplywaja na Twoja nauke;] a z pozniejszym zmienieniem profilu moga byc klopoty, bo roznych klasach sa rozne jezyki i ciezko potem ulozyc plan dla jednej osoby ktora sie przepisala. Przynajmniej tak to wyglada w malym miescie...;]
ola93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-26, 22:55   #28
Kirsti
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez My life be like Pokaż wiadomość
hummm, profil to taka bzdeta- przynajmniej u mnie w liceum. mój brat był na profil sportowym a teraz studiuje budownictwo gdzie jest duzo matmy i chemii, więc nie jest to aż tak ważne. Wiadomo masz więcej godzin itp., ale wiedz, że wybór profilu nie jest aż taki ważny, ba można go nawet zmienić.
Zgadzam się! Do matury w większości przygotowuje się samemu, szkoła może tylko pomóc, ale większość i tak zależy od nas.

Uczyć się w liceum będziesz musiała wszystkiego, tylko sama musisz zdecydować, co na 3, a co na 5 chyba, że jesteś ambitna i chcesz mieć 5 z góry na dół

A właściwie, jakie masz konkretnie do wyboru profile w szkołach, do których chcesz się dostać?
Stary 2009-11-26, 23:33   #29
Rena
Zakorzenienie

za moich czasow to ludzie w Twojej sytuacji wybierali profil ogolny, ale to wiesz ja chodzilam do LO jeszcze w poprzednim stuleciu, wiec na mnie nie patrz.

To idz na profil jezykowy - co bys nie robila w zyciu to znajomosc czegos jeszcze niz nasza piekna polszczyzna - raczej nie szkodzi a pomaga losowi.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-27, 14:14   #30
natalka2
Zakorzenienie

ja bym jednak nie wybrala humana skoro nie lubisz polskiego i wosu.
dziewczyny maja racje z tymi jezykami, moze znajdziesz jakis jezykowy bez rozsz. polskiego typu ang-niem-hist

na biol chemie duuzo nauki, na pewno wiecej niz na mat-geo, wiem bo moja kumpela jest na bch i ma wiecej nauki (glownie teoria z biologi i chemia), a ja na mat-geo-ang nie narzekam no moze troche, bo mam ang 4x w tygodniu, a nie przepadam za tym przedmiotem
a wahalam sie miedzy tymi dwoma profilami do ostatniej chwili, kilka dni przed ta elektroniczna rekrutacja zdecydowalam, ze jednak rycie na biol-chemie to nie dla mnie

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości