aaa...to nawet gumy do zucia juz nam nie mozna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-06-08, 09:55   #1
cobrakl
Przyczajenie

GG do cobrakl

aaa...to nawet gumy do zucia juz nam nie mozna?

witam...wlasnie wpadl mi w rece< tudziez oczy raczej> artykul www.zigzag.pl/jmte/nutra_sweet.htm o aspartamie...to jakas paranoja - czlowiek chce schudnac unika cukru- a tu, masz babo placek, lepiej gdyby jadl ten cukier, bo w efekcie i tak bedzie gruby, a na dodatek z zaburzeniami emocjonalnymi, rakiem mozgu i cukrzyca...
jak myslicie, jak to jest z tym aspartamem, bo az mi sie w glowie nie miesci, zeby nawet guma do zucia byla tak szkodliwa...?????
szkoda by bylo, gdyby kawe trzeba bylo traktowac tylko jako deserowy smakolyk, bo ja na przyklad kawy bez cukru nie lubie... a co do slodzika to juz mam takie dziwne odczucia....ech....
cobrakl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-08, 10:35   #2
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Re: aaa...to nawet gumy do zucia juz nam nie mozna?

moja ciocia jest mikrobiologiem i ostatnio rozmawialysmy wlasnie o aspartamie-prosze mi wybaczyc niefachowy jezyk i niescislosci w mojej wypowiedzi,ale nie wszystko juz pamietam-aspartam to nie jakis sztuczny skladnik,ale naturalny, jest aminokwasem,czlowiek sam go produkuje,no i jesli na przyklad zjemy gume,w ktorej on jest , to przyswajamy MILIONOWA WIELOKROTNOSC tej ilosci aspartamu jaka czlowiekowi jest potrzebna,organizm wtedy dostaje kręćka, jest przeladowany aspartamem i moze sie zawiesic jak komputrer ktoremu zadamy zbyt wiele do zrobienia-stad rozne problemy jakie moga z tego wynikac.analogiczna sytuacja jest z benzoesanem sodu.
ale nie to jest najgorsze w gumach do zucia.wiecie ile jeden listek owocowej gumy ma kalorii???? okolo 50!!!!to dopiero porazka. [img]icons/icon12.gif[/img]
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-08, 12:22   #3
aggie
BAN stały

GG do aggie

No wlasnie, odkad ja sie dowiedzialam o aspartamie- i ze jest on w gumach do zucia, jzu ich nie zuje. chociaz uwielbiam... ale nie [img]icons/icon7.gif[/img] juz lepsze sa jakies cukierki- niektore maja mniej kalorii i sa zdrowsze [img]icons/icon7.gif[/img]
[img]icons/icon40.gif[/img]
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-09, 08:45   #4
smoczek
Zakorzenienie

ja niestety żadnej opinii wiążącej [img]icons/icon12.gif[/img] o aspartamie nie wygłoszę, bo znam tyle sprzecznych opinii, pochodzących z wiarygodnych źródeł, że nie wiem co myśleć [img]icons/icon9.gif[/img] Mam nadzieję, że się to kiedyś wyjaśni. Dodam tylko, że to nieprawda, że listek gumy ma 50 kcal. 100 g gumy ma jakoś około 170, na jeden listek wychodzi, pi razy drzwi , 10 kcal(mówię o gumach typu orbit bez cukru, a nie Boomerach i tym podobnych)
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-09, 12:04   #5
koko
Zakorzenienie

GG do koko

tak,ja mówię właśnie o boomerach i tym podobnych. wyczytałam to w takiej książeczce-przewodniku po swiecie kalorii, która kiedyś została dołączona do votre beaute-było tam napisane że własnie 100 g gumy do żucia owocowej ma 172 kalorie, a że jedna (33g!-nie wiem jak duże muszą to być gumy!)ma 57 kalorii.
ale z gumami najgorsze jest to , że wykańczaja wątrobę.toż to sama chemia!nikt chyba nie słyszał o gumach "naturalnych?" [img]icons/icon12.gif[/img]
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-09, 20:56   #6
wiewiorra
Przyczajenie

Czy aspartam to to samo co sacharyna?
wiewiorra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-10, 06:23   #7
smoczek
Zakorzenienie

Sacharyna jest niskokaloryczną, niestrawną pochodną ropy naftowej. Jest około 300 razy słodsza od cukru rafinowanego, a aspartam jest syntetycznym połączeniem 2 aminokwasów, zawierającą 1 kcal/gram, czyli tyle, ile cukier rafinowany. Aspartam jest jednak około 200 razy słodszy od niego. Jak więc widać to nie to samo [img]icons/icon7.gif[/img]
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-06-10, 16:31   #8
wiewiorra
Przyczajenie

Czy to znaczy ze nie wszystkie slodziki maja ten rakotworczy aspartam? Moj slodzik ma w skladzie dextrose, sodium saccharin i artificial flavor. Moge tym bezpiecznie slodzic?
wiewiorra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości