Kakao - do Smoczka. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-08-05, 20:48   #1
jostine
Raczkowanie

Kakao - do Smoczka.

Czy moge przed snem wypijac szklanke kakao??
jostine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-05, 21:38   #2
smoczek
Zakorzenienie

Re: Kakao - do Smoczka.

hehe Hmm, noo, nie umrzesz od tego, przynajmniej nie przedwcześnie Wszystko zależy od tego w jakim kontekście pytasz. Jeśli właśnie sie odchudzasz, to nie jest to dobry pomysł, bo kakao plus mleko to jednak porcja węglowodanów(szczególnie jeśli mówimy o takim kakao typu Puchatek-słodzonym granulowanym), a te o takiej porze,przed snem mogą niweczyć efekty diety i odkładać się jako tłuszczyk, lub spowalniać proces chudnięcia (jeśli bilans kaloryczny i tak będzie ujemny). Tak samo ma się spawa jeśli masz tandencje do tycia-wtedy też lepiej nie serwować sobie takiego "drinka" tuż przed snem(szklanka chudego mleka bez kakao może być). Natomiast jeśli jesteś osobą, która ma szybka przemiane materii i nie sprawia Ci porblemu utrzymanie stałej wagi, to czemu nie W końcu kakao to źródło cennych mikroelementów, ale uważaj, bo jeśli jesteś podatna na działanie np kawy to po kakao tez możesz mieć problemy z zaśnieciem, gdyż zawiera ono alkaloidy o działaniu pobudzającym - teobrominę i kofeinę. Z drugiej strony to słynny afrodyzjak, więc przed nocą jak ulał
A tu jeszcze ciekawostka o właściwościach "tucznych" kakao, ale nie należy się tym aż tak przejmować (LN sobie trochę przegiął ) -> http://www.sfd.pl/html/8324/
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-05, 21:49   #3
aggie
BAN stały

GG do aggie

A będąc na dietce, kiedy można pić kakao ? Na śniadanko, między śniadaniem, 2. śniadaniem i obiadkiem np ? (Nio tym bardziej że ja mam bardzo niskie ciśnienie, które w miare upływu dnia nieźle spada bo w sumie to chyba zdrowsze jest od kawy ? jak to jest ? a porównując kawę zbożową.. można ją pić na noc ? i z jakim mlekiem najlepiej je pić ?
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-05, 21:55   #4
trojka
Zakorzenienie

Achaaa czyli przed snem nie pić a idąc do łóżka jak najbardziej!

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-06, 07:56   #5
jostine
Raczkowanie

Przeczytałam wątek, ale oni słodzą kakao?? No chyba, że chodzi o takie zwykłe co się do ciasta dodaje.
Szkoda że nie powinnam, bo właśnie się odchudzam, a może zamienić je na chude mleko z miodem??
jostine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-06, 19:56   #6
smoczek
Zakorzenienie

Aggie, rano owszem, ale tez nie codziennie w końcu to coś jak słodycze, więc nie nalezy przesadzać Tak czy inaczej jeśli pić to właśnie przed południem. Na pewno jest to zdrowsze od kawy, ale nie bardzo da się porównać z kawą zbożową(choć kawa zbożowa ma w sumie mniej tłuszczu i cukru(jesli jej nie posłodzisz))więc już bardziej nadaje się na wieczór. Kawę zbożową najlepiej pić z mlekiem 0.5%
Stary 2003-08-06, 19:59   #7
smoczek
Zakorzenienie

Chude mleko z niewielka łyżeczka miodu jest w porządku-zreszta pomaga zasnąć. Nie jest to generalnie dobre na wieczór w diecie redukcyjnej, ale lepsze niż słodzone kakao i na pewno nie zniweczy efektów diety. Myślę, że jeśli masz ochotę to możesz spokojnie sie napić, pod warunkiem, że oprócz tego będziesz trzymać dietę dokładnie, bez specjalnych odstępstw W końcu nie można pozbawiac się wszystkich przyjemności

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2003-08-06, 21:28   #8
Dracco
Przyczajenie

A ja kakao pije czesto takze na diecie mocno redukcyjnej kakao ma niziutki index glikemiczny, mowie o gorzkim oczywiscie, takze szklanka z mlekiem 0% i slodzikiem na pewno nie zaszkodzi,a moze pomoc w opanowaniu sie przed pochlonieciem paczka np z tym ze moze lepiej na podwieczorek taka rozkosz sobie zafundowac mnie nawet 3 ( oczywiscie nie na raz wieczorem )w ciagu dnia nie przeszkadzaja chudnac , wrecz mnie ratuja, bo nie ciagnie mnie do innych slodyczy, poza tym pamietajmy ze nadwyzka dostarczona w postaciu tluszczow odklada sie tylko w 10% w organizmie w postaci tluszczu - to nie weglowodan, a ta odrobinka w mleczku! no ta nadwyzka odlozy sie w 90% ja znalazlam na to sposob ze wieczorkiem pije kawe bezkofeinowa, z lyzka gorzkiego kakao i mleczkiem 0% plus slodzik - takie male zludzenie slodyczy ale wszystko mozna sobie wmowic jak sie chce. Pozdrowienia - wlasnie jestem na diecie ostro redukcyjnej proteinowej, kakao jest a jakze nie mam dzieki temu glupich pomyslow pochloniecia bialej czekolady poza tym jak juz musimy zgrzeszyc mozna sobie HCA lyknac albo chitosan - zalezy czy bardziej boimy sie wegli czy tluszczy ale ja tam nic nie lykam
Dracco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-06, 22:21   #9
aggie
BAN stały

GG do aggie

A cio jest zdrowsze, kako czy kawa zbożowa?
I jak kawę zbożową z 0,5% mlekiem to kakao z jakim ?
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-06, 23:10   #10
oleczka18
Raczkowanie

aggie napisał(a):
> I jak kawę zbożową z 0,5% mlekiem to kakao z jakim ?

yyy ja tam piję kawe zbożowa z woda i slodzikiem i tez jest pycha
oleczka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-08-08, 10:39   #11
smoczek
Zakorzenienie

Naturalne gorzkie-da się przeżyć, natomiast takie granulowane stanowczo nie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości