Pare pytań początkującej.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-30, 18:24   #1
Barwna
Raczkowanie

Pare pytań początkującej..

Niedawno rozpoczęliśmy z partnerem współżycie. Jak się okazało jestem uczulona na prezerwatywy. Stad moje pytanie.. Czy możliwe że jestem uczulona tylko i wyłącznie na prezerwatywy marki durex? Czy warto próbowac innych firm z nadzieją że mnie nie uczulą?

Pare razy przechodziłam grzybicę i prawie po każdym stosunku(jakies kilka dni po) ona nawracała.. Martwi mnie to. Czy możliwe że to partner zaraża mnie grzybicą?
Barwna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 18:31   #2
jojla
Zakorzenienie

Dot.: Pare pytań początkującej..

Cytat:
Napisane przez Barwna Pokaż wiadomość
Niedawno rozpoczęliśmy z partnerem współżycie. Jak się okazało jestem uczulona na prezerwatywy. Stad moje pytanie.. Czy możliwe że jestem uczulona tylko i wyłącznie na prezerwatywy marki durex? Czy warto próbowac innych firm z nadzieją że mnie nie uczulą?

Pare razy przechodziłam grzybicę i prawie po każdym stosunku(jakies kilka dni po) ona nawracała.. Martwi mnie to. Czy możliwe że to partner zaraża mnie grzybicą?
Jeżeli lecząc grzybicę leczyłaś się tylko Ty to oczywiście, że zaraża Cię partner. Powinniście oboje się leczyć na grzybicę bo w efekcie Ty się wyleczysz a Twój partner nie i całe leczenie na marne.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 19:02   #3
malenka1717
Raczkowanie

Jeżeli jesteś uczulona na lateks zmiana prezerwatyw na inną markę niczego nie zmieni. Radzę za to spytać się w aptece o prezerwatywy wykonane z poliuretanu, czyli o prezerwatywy nielateksowe. Z marki durex to będą Avanti
malenka1717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 22:27   #4
Barwna
Raczkowanie

Hmm, wlaśnie jeżeli chodzi o tą grzybice to są chyba dwie szkoły.. Jedni mówią, że grzybica to choroba zdecydowanie nie weneryczna i nie można zarazic się nią od partnera a inni że wręcz przeciwnie. Jak to wkońcu jest?

Czyli durex Avanti, mogę kupic tylko w aptece?
Stary 2010-01-30, 22:45   #5
elane
Rozeznanie

mnie gin kazal leczyc partnera, ale rzecywscie zdania sa podzielone
avanti kupisz takze w drogeriach

Every day I love U more!

Per aspera ad astra
elane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 23:19   #6
Neciak89
Zakorzenienie

Ja avanti nigdzie nie widziałam, ale unimil wypuścił Skyn, tańsze od avanti i też nielateksowe

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-30, 23:57   #7
ojejka89
Zadomowienie

z drugiej strony jak wspolzyjesz w prezerwatywach to raczej nie zarazasz sie ta grzybica od partnera, tylko to pewnie wina uczulenia...? o ile dobrze Cie zrozumialam;p
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 09:29   #8
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
z drugiej strony jak wspolzyjesz w prezerwatywach to raczej nie zarazasz sie ta grzybica od partnera, tylko to pewnie wina uczulenia...? o ile dobrze Cie zrozumialam;p
Prawda - ponieważ nie znałam odp na pierwszą część pytania nie połączyłam tych faktów ze sobą Ale nie wiem na ile grzybica może być związana z uczuleniem na lateks.

jojla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 09:50   #9
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Prawda - ponieważ nie znałam odp na pierwszą część pytania nie połączyłam tych faktów ze sobą Ale nie wiem na ile grzybica może być związana z uczuleniem na lateks.
nie ma to żadnego związku. uczulenie powoduje reakcje anafilaktyczną: pieczenie, opuchliznę, wysypkę. Powinna ustąpić po max kilku godzinachh od stosunku. Nie wymaga leczenia, o ile nie jest silną alergią powodującą np. duszenie się czy wręcz utratę przytomności.

Grzybica to efekt namnażania się grzybów w pochwie na skutek:
a) zakażenia od partnera - prezerwatywy zmniejszają ryzyko zakażenia, ale go nie eliminują
b) złej flory bakteryjnej w pochwie, np. na skutek wyjałowienia (częste kąpiele, basen, zbyt drażniące mydło, irygacje pochwy)
c) zmian hormonalnych podczas cyklu
d) złych nawyków: zbyt ciasna odzież, zwłaszcza ze sztucznych tkanin.
Jej objawami są upławy, świąd, nieprzyjemny zapach wydzieliny. Sama nie minie - musi być leczona.

Może się też zdarzyć, że jeżeli to jednak alergia, to nie na lateks, ale na lubrykant, ktorym sa pokryte prezerwatywy i ich zmiana może pomóc.
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 11:11   #10
ojejka89
Zadomowienie

racja racja, grzybica a uczulenie to zupelnie co innego ale jesli piecze to czasem nie wiadomo co obstawiac...
ja np mialam jakies zapalenie (lekka grzybice? nie wiem jak to nazwac) a praktycznie zero objawow :| od czasu do czasu poswedzialo, ale myslalam ze to wina zelu do higieny intymnej..
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 11:17   #11
annan_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
racja racja, grzybica a uczulenie to zupelnie co innego ale jesli piecze to czasem nie wiadomo co obstawiac...
ja np mialam jakies zapalenie (lekka grzybice? nie wiem jak to nazwac) a praktycznie zero objawow :| od czasu do czasu poswedzialo, ale myslalam ze to wina zelu do higieny intymnej..
to akurat łatwo sprawdzić - odstawić żel i poobserwować, czy minie. Nie minie - infekcja. Lekkie infekcje nie mają wszystkich objawów (np. tylko więcej wydzieliny o zmienionym kolorze, ale brak świądu), ale przy sprzyjających warunkach mogą sie rozwinąć do megagrzybicy z całym arsenałem objawów.

Zaś uczulenie minie np. po umyciu się i powstrzymaniu od seksu z prezerwatywą lub odstawieniu żelu i umyciu się innym środkiem.
annan_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-31, 13:21   #12
malenka1717
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Barwna Pokaż wiadomość

Czyli durex Avanti, mogę kupic tylko w aptece?
W supermarketach ich nigdy nie widziałam, poza tym my zawsze kupujemy w aptece więc może to dlatego a jeżeli w aptece ich nie będzie zawsze na Twoje życzenie je zamówią
malenka1717 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 20:32   #13
Barwna
Raczkowanie

Wydaje mi się że na początku wystąpiło uczulenie na latekst(pieklo podczas stosunku) a grzybica rozwinęła sie dopiero pare dni po.. hmm, może dlatego że jakaś godzine po stosunku dostałam okresu i użyłam tamponu(przed zaaplikowaniem nie podmyłam sie..)?

A co do tego czy parter faktycznie może zarażac.. gdy współżyliśmy bez prezerwatywy nie bylo problemu. Dopiero ponad tydzien po stosunku bez, kiedy w między czasie użyliśmy pare razy prezerwatyw zaczęły sie problemy.. myśle że grzybica nie rozwijałaby się aż tak długo? Tymbardziej że tym razem jakoś lekko ją przechodze.

Sprubuję avanti albo skyn może bedzie lepiej.
Stary 2010-01-31, 21:37   #14
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

a jakich używacie gumek? Bo ja np. bo tych wszystkich plemnikobójczych, dawających doznania, nawilżających miałam tak. Przy zwykłych było ok.

BTW. rozwalił mnie ten manifest na stronie unimila (bo nie słyszałam o nich)
seks w gumkach jest jak bieganie w klapkach

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-01, 21:16   #15
Barwna
Raczkowanie

Durex classic a jednak i tak mnie uczulaja..

Hmm, bylam u ginekologa i powiedział mi że mam infekcje grzybiczo-bakteryjną. Dośc dziwne.. Dodam jeszcze że brakuje mi paru msc. do 18 więc musialam isc z mama O.o(tam gdzie chodzę bardzo tego przestrzegaja..). Kiedy ginekolog zapytał się mnie czy już współżyłam, odruchowo skłamałam że nie.. Teraz sie zastanawiam czy kiedy mnie badał rozpoznał że jednak nie jestem dziewica? Głupio tak kłamac ginekologowi ale kiedy obok jest mama ciężko inaczej. Następnym razem zrobię wszystko żeby iśc sama :P.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy gin rozpoznałby ew. 2tygodniową ciąże? Mój parter zawsze jest bardzo zestresowany a muszę miec jakies podstawy żeby go uspokajac..

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości