|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Pare pytań początkującej..
Niedawno rozpoczęliśmy z partnerem współżycie. Jak się okazało jestem uczulona na prezerwatywy. Stad moje pytanie.. Czy możliwe że jestem uczulona tylko i wyłącznie na prezerwatywy marki durex? Czy warto próbowac innych firm z nadzieją że mnie nie uczulą?
Pare razy przechodziłam grzybicę i prawie po każdym stosunku(jakies kilka dni po) ona nawracała.. Martwi mnie to. Czy możliwe że to partner zaraża mnie grzybicą? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pare pytań początkującej..
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli jesteś uczulona na lateks zmiana prezerwatyw na inną markę niczego nie zmieni. Radzę za to spytać się w aptece o prezerwatywy wykonane z poliuretanu, czyli o prezerwatywy nielateksowe. Z marki durex to będą Avanti
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, wlaśnie jeżeli chodzi o tą grzybice to są chyba dwie szkoły.. Jedni mówią, że grzybica to choroba zdecydowanie nie weneryczna i nie można zarazic się nią od partnera a inni że wręcz przeciwnie. Jak to wkońcu jest?
Czyli durex Avanti, mogę kupic tylko w aptece? |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
mnie gin kazal leczyc partnera, ale rzecywscie zdania sa podzielone
avanti kupisz takze w drogeriach
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja avanti nigdzie nie widziałam, ale unimil wypuścił Skyn, tańsze od avanti i też nielateksowe
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
z drugiej strony jak wspolzyjesz w prezerwatywach to raczej nie zarazasz sie ta grzybica od partnera, tylko to pewnie wina uczulenia...?
o ile dobrze Cie zrozumialam;p
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie wiem na ile grzybica może być związana z uczuleniem na lateks.
|
|
|
#9 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Grzybica to efekt namnażania się grzybów w pochwie na skutek: a) zakażenia od partnera - prezerwatywy zmniejszają ryzyko zakażenia, ale go nie eliminują b) złej flory bakteryjnej w pochwie, np. na skutek wyjałowienia (częste kąpiele, basen, zbyt drażniące mydło, irygacje pochwy) c) zmian hormonalnych podczas cyklu d) złych nawyków: zbyt ciasna odzież, zwłaszcza ze sztucznych tkanin. Jej objawami są upławy, świąd, nieprzyjemny zapach wydzieliny. Sama nie minie - musi być leczona. Może się też zdarzyć, że jeżeli to jednak alergia, to nie na lateks, ale na lubrykant, ktorym sa pokryte prezerwatywy i ich zmiana może pomóc. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
racja racja, grzybica a uczulenie to zupelnie co innego
ale jesli piecze to czasem nie wiadomo co obstawiac...ja np mialam jakies zapalenie (lekka grzybice? nie wiem jak to nazwac) a praktycznie zero objawow :| od czasu do czasu poswedzialo, ale myslalam ze to wina zelu do higieny intymnej.. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaś uczulenie minie np. po umyciu się i powstrzymaniu od seksu z prezerwatywą lub odstawieniu żelu i umyciu się innym środkiem. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się że na początku wystąpiło uczulenie na latekst(pieklo podczas stosunku) a grzybica rozwinęła sie dopiero pare dni po.. hmm, może dlatego że jakaś godzine po stosunku dostałam okresu i użyłam tamponu(przed zaaplikowaniem nie podmyłam sie..)?
A co do tego czy parter faktycznie może zarażac.. gdy współżyliśmy bez prezerwatywy nie bylo problemu. Dopiero ponad tydzien po stosunku bez, kiedy w między czasie użyliśmy pare razy prezerwatyw zaczęły sie problemy.. myśle że grzybica nie rozwijałaby się aż tak długo? Tymbardziej że tym razem jakoś lekko ją przechodze. Sprubuję avanti albo skyn może bedzie lepiej.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
a jakich używacie gumek? Bo ja np. bo tych wszystkich plemnikobójczych, dawających doznania, nawilżających miałam tak. Przy zwykłych było ok.
BTW. rozwalił mnie ten manifest na stronie unimila (bo nie słyszałam o nich) seks w gumkach jest jak bieganie w klapkach |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Durex classic
a jednak i tak mnie uczulaja..Hmm, bylam u ginekologa i powiedział mi że mam infekcje grzybiczo-bakteryjną. Dośc dziwne.. Dodam jeszcze że brakuje mi paru msc. do 18 więc musialam isc z mama O.o(tam gdzie chodzę bardzo tego przestrzegaja..). Kiedy ginekolog zapytał się mnie czy już współżyłam, odruchowo skłamałam że nie.. Teraz sie zastanawiam czy kiedy mnie badał rozpoznał że jednak nie jestem dziewica? Głupio tak kłamac ginekologowi ale kiedy obok jest mama ciężko inaczej. Następnym razem zrobię wszystko żeby iśc sama :P. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy gin rozpoznałby ew. 2tygodniową ciąże? Mój parter zawsze jest bardzo zestresowany a muszę miec jakies podstawy żeby go uspokajac.. Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi .
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.

o ile dobrze Cie zrozumialam;p

Ale nie wiem na ile grzybica może być związana z uczuleniem na lateks.
ale jesli piecze to czasem nie wiadomo co obstawiac...