|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
[Cienie] Pomoc psychologiczna dla każdej mamy
W pewnych momentach problemy wyrastają jak grzyby po deszczu i ogarnia nas tak przeraźliwa niemoc, że nie wiemy nawet od czego zacząć.
Na pomoc przychodzą psychologowie, doradcy zawodowi, trenerzy umiejętności, psychoterapeuci i ludzie tacy jak ja, czyli każdy który chciałby pomóc. Jakie są cienie (od strony psychicznej, nie materialnej) bycia rodzicem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: [Cienie] Pomoc psychologiczna dla każdej mamy
Świadomośc bycia odpowiedzialnym za drugiego czlowieka ,za jego wychowanie ,rozwój,zdrowie.
Bezsilnośc w np. okresie choroby ,szczegolnie gdy dziecko rodzi sie chore lub choruje często ,zwykłe przeziebienie 6 razy w ciągu 3 miesięcy potrafi dobić. Próba zmagania się z własnymi lękami aby ich nie przenosić na dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: [Cienie] Pomoc psychologiczna dla każdej mamy
Jak wyżej- odpowiedzialność za małego człowieka. To jest bardzo szerokie pojęcie i każdy jego aspekt jest równie ważny.
Świadomość, że może się poparzyć, skaleczyć, spaść ze schodów (albo nawet z jednego schodka i złamać sobie rękę ), utopić się , wpaść pod samochód... Wyobraźnia matki czasami snuje same negatywne wizje. A największym cieniem mojego macierzyństwa jest strach o córkę. "złą" stroną macierzyństwa może też być bardzo duże ograniczenie siebie, że tak powiem. Trzeba się dziecku poświęcać, nie ma samowolki , tak jak wtedy, kiedy się dziecka nie miało - spało się do kiedy się chciało, wychodziło i wracało o każdej porze. Takie wygodnictwo, co tu dużo ukrywać. Jeśli byłabym samotną matką , to największy cień chyba rzucałoby mi to, że mogę stracić pracę i nie być w stanie utrzymać dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:43.