problem z zębami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe wyliczanki

Notka

Wizażowe wyliczanki Wizażowe wyliczanki, to miejsce gdzie porozmawiasz o pogodzie, jedzeniu, twoim samopoczuciu lub o tym co ostatnio dostałaś od swojego ukochanego.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-07, 17:24   #1
Onnaa88
BAN stały

problem z zębami

Nie iem czy w dobrym wątku piszę,jeżeli nie to proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce
Więc tak mam straszny problem z zębami,psują mi się przeokropnie,chodzę do dentysty na NFZ,ale ten ostatnio proponował mi,żebym przyszła do niego prywatnie bo wtedy będę miała lepsze zęby i nie będę mi się psuły,czy to prawda?czy on tylko naciąga?nie stać mnie na prywatne wizyty.Orientujecie się może czy obudowa zęba leczonego kanałowo jest refundowana?bo mój źle już wygląda,zaczyna się kruszyć,krwawi,i dziąsło się odsuwa.Stomatolog mówił,żebym zrobiła zdjęcie tego zęba i przyszła do niego,ale boje się go ruszać,bo raz był wypełniany kanałowo,potem wypadło mi z niego wszystko i inny stomatolog mi go zakleił plombą i teraz prawie cały ząb wypełnia plomba.Boję się teraz czy mam dać temu stomatologowi żeby go ruszył,bo może mnie naciągnąć na koszty,a nie mam pieniędzy,żeby mu zapłacić
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 17:51   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: problem z zębami

Co to za stomatolog, który mówi, że prywatnie lepiej leczy!? Kobieto, weź go zmień na jakiegoś normalnego, opowiedz o tym na wszystkich forach żeby dziewczyny mogły się go ustrzec, i nie daj naciągaczowi zarobić. Partacz i oszust jeden.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 18:00   #3
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
Nie iem czy w dobrym wątku piszę,jeżeli nie to proszę o przeniesienie go w odpowiednie miejsce
Więc tak mam straszny problem z zębami,psują mi się przeokropnie,chodzę do dentysty na NFZ,ale ten ostatnio proponował mi,żebym przyszła do niego prywatnie bo wtedy będę miała lepsze zęby i nie będę mi się psuły,czy to prawda?czy on tylko naciąga?nie stać mnie na prywatne wizyty.Orientujecie się może czy obudowa zęba leczonego kanałowo jest refundowana?bo mój źle już wygląda,zaczyna się kruszyć,krwawi,i dziąsło się odsuwa.Stomatolog mówił,żebym zrobiła zdjęcie tego zęba i przyszła do niego,ale boje się go ruszać,bo raz był wypełniany kanałowo,potem wypadło mi z niego wszystko i inny stomatolog mi go zakleił plombą i teraz prawie cały ząb wypełnia plomba.Boję się teraz czy mam dać temu stomatologowi żeby go ruszył,bo może mnie naciągnąć na koszty,a nie mam pieniędzy,żeby mu zapłacić
Czyli teraz Cię olewa, a zacznie leczyć jak mu będziesz płacić?
Żałosny człowiek.
Zmień dentystę.
Stary 2010-12-07, 18:39   #4
Onnaa88
BAN stały

Troche to chaotycznie napisalam,chodzilo muu o to,ze lepsze plomby mi proponowal,bo NFZ takich nie refunduje,a te co refunduje szybciej wypadaja
Stary 2010-12-07, 18:46   #5
MacyRose
Rozeznanie

Dziewczyny ale przecież ten stomatolog ma rację. NFZ refunduje leczenie najtańszymi materiałami. A z nimi różnie bywa, bo co z tego, że plomba super wytrzymała i trzyma się dekadę jak jest koloru srebrnego i wstyd się potem szeroko uśmiechać. Taka prawda, że po godzinach gdy lekarz przyjmuje prywatnie to korzysta z lepszych materiałów wypełniających, na które NFZ nie stać.

edit: widzę, że autorka już mnie ubiegła

Edytowane przez MacyRose
Czas edycji: 2010-12-07 o 18:47
MacyRose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 19:11   #6
MdM
in love with life

A nie mozesz isc do pracy i zarobic na te lepsze plomby? Ja nie ufam dentystom z NFZ, chodze prywatnie i wszystkie plomby mam biale, a moj lekarz jest zaufany i wiem, ze chce dla mnie jak najlepiej. Na koszty tez mnie nie naciaga, bo ma stale ceny i wiem ile kosztuje u niego plomba, ile znieczulenie, ile lakierowanie zebow itd.

W NFZ niestety leczenie zebow jest liczone po najmniejszych kosztach, a nie po najlepszym skutku dla pacjenta.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 19:21   #7
Onnaa88
BAN stały

Szukam pracy,ale jak zarobie tys.zlotych i bede mieszkac sama to nie bedzie mnie na to stac,bo to koszt 150 zl,w moim miescie,dbam o zeby,a i tak mi sie psuja wiec ciagle tylko biegam po dentystach niech chce ich wyrywac,bo bardzo sie boje,nigdy nie wyrywalam,mialam juz kilka kanalowek,dosc dawno temu,teraz te kanalowki sie lamia i zeby beda do wyrwania jestem dosc nerwowa osoba,i zaciskam zeby w nocy ( diagnoza lekarza) czy przez to moga mi sie psuc zeby?

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2010-12-07 o 19:36

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 19:37   #8
MdM
in love with life

150zl za plombe to bardzo duzo. Da sie znalezc dentystow, ktorzy biora 90zl za plombe. Poki nie masz wyjscia to chodz do NFZ.

Pytalas w 1 poscie czy obudowa zeba leczonego kanalowo jest refundowana. A co mialas na mysli piszac "obudowa"?
Stary 2010-12-07, 20:05   #9
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
150zl za plombe to bardzo duzo. Da sie znalezc dentystow, ktorzy biora 90zl za plombe. Poki nie masz wyjscia to chodz do NFZ.

Pytalas w 1 poscie czy obudowa zeba leczonego kanalowo jest refundowana. A co mialas na mysli piszac "obudowa"?
Bo zab leczony kanalowo mi sie ukruszyl,wypelnia go cala plomba i
lada moment mi sie caly ulamie,a nic juz z niego nie zostalo,scianki zeba sa malutkie,a wysaje z niego tylko plomba,kiedys prywatnie stomatlog zaproponowala mi odbudowe tego zeba za 700 zl,to sie przerazilam.Pewnie mi juz nic nie zostaje jak wyrwanie go to gorna 3 wiec bedzie widac

Edytowane przez Onnaa88
Czas edycji: 2010-12-07 o 20:08
Stary 2010-12-07, 20:12   #10
MdM
in love with life

Niestety nie umiem Ci pomoc, bo sie na tym nie znam. A co Ci doradzil stomatolog z NFZ w tej sprawie? (poza tym ze mozesz do niego przyjsc prywatnie) Czy ten z NFZ powiedzial Ci co on moze w ramach NFZ zrobic?
Stary 2010-12-07, 20:16   #11
Melissa86
Zakorzenienie

Chodząc do dentysty na NFZ nie płaci się za leczenie ani za znieczulenie, tylko za białą plombę (jeśli oczywiście się chce). I wtedy takie leczenie kosztuje 40-60 zł (w zależności od wielkości ubytku). Mi też niestety często się zęby psują. ;/ Niektórzy mają problemy z cerą, inni z zębami, taka nasza natura niestety.
Melissa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 20:34   #12
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Odbudowa zęba czyli np. koronka może kosztowac 700zl a nawet wiecej. Na to nic nie poradzisz, takie są ceny! Zobacz tutaj przykładowy cennik:
http://amident.com.pl/odbudowa-zeba
http://www.cmp.med.pl/stomatologia/cennik/
Niestety, ale masz dwa wyjscia. Albo wziac sie za jakas prace albo pozyczyc od kogos pieniadze i ratowac ten zab. To nie są zabawy, bo trójka czyli kieł to prawde mowiac najwazniejszy zab. Lekarka mowila nam na zajeciach, ze co jak co, ale trojki trzeba ratowac do upadlego. Oczywiscie, jesli ja wyrwiesz to pewnie czworka i reszta zaczna ci sie przesuwac do przodu. Ale co z tego? A jak pojda krzywo albo beda jakies klopoty w stylu bole, puchniecie? Po co tak sie urzadzac na wlasne zyczenie?
Nie zgodze sie z tym, ze leczenie na NFZ jest robione beznadziejnymi materialami. Mam w zebach amalgamaty robione jeszcze w podstawowce na poczatku lat 90tych i trzymaja swietnie. Mozna miec zastrzezenia co do toksycznosci rteci, ale plomba sie trzyma swietnie. Biale wypelnienia oczywiscie sa tansze, ale nie jest to tak ze sa do niczego i ze wypadaja od razu. To nie jest tak, ze wszystko co prywatne i platne od razu jest najlepsze. Jesli lekarz robi wypelnienie dokladnie, starannie to nawet i tanszym materialem moze zrobic dobra plombe.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-07, 20:47   #13
MdM
in love with life

Niestety z tymi amalgamatami to pewnie zalezy od szczescia. Mnie wypadly 2 amalgamaty robione (nawet nie wiem czy prywatnie czy na NFZ) w latach 90tych, a pod kolejnym zrobila sie prochnica, ktora zaczelam leczyc zbyt pozno, bo amalgamat jest ciemny i ciemnej prochnicy pod nim nie widac.
Stary 2010-12-07, 22:43   #14
Mary Louu
Zakorzenienie

Hmmm
Ja leczę zęby na NFZ , natomiast kiedy moje ząbki wymagają lepszej plomby to po prostu za nią dopłacam. Ale nie umawiam się na prywatne wizyty.

...niegrzeczny facet z dobrymi manierami...
Mary Louu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 10:22   #15
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Co to za stomatolog, który mówi, że prywatnie lepiej leczy!? Kobieto, weź go zmień na jakiegoś normalnego, opowiedz o tym na wszystkich forach żeby dziewczyny mogły się go ustrzec, i nie daj naciągaczowi zarobić. Partacz i oszust jeden.
prywatnie ma lepszy sprzęt i plomby, u nas na nfz nawet lampy nie ma
jak robiłam jedynki to też mi zaproponował prywatnie bo tam ma lepszy sprzęt i zrobi to lepiej wiesz nie każdy gabinet nfz jest tak samo wyposazony

a w latach 90 to już zupełnie inna inszość, wtedy można było wyleczyć wszystkie zęby a dziś sa limity na wszystko

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 12:45   #16
Onnaa88
BAN stały

dziewczyny,a jakim innym sposobem można wzmocnić tego zęba?żeby wytrzymał chociaż z 2 lata,i żeby koszt był nie większy niż 200 zł?w ogóle to możliwe?
a co do pożyczenia pieniędzy to już sporo pożyczyłam,byłam za granica straciłam pracę,i teraz brak kasy,a ta co jest odłożona to idzie na rachunki,bo nie miałabym nawet za co żyć :/ smutne to wszystko i ta Polska
Stary 2010-12-08, 13:26   #17
AnnGabi
Zakorzenienie

hmm.. ogólnie żeby zęby wzmocnić, bierz wapno. stosuj dobrą pastę (czasem warto dopłacić 2zł i mieć lepszą...) i dobrze dobraną szczoteczkę do zębów z miękkim bądź średnim włosiem...
zaproponowałabym Ci też używanie pasty elmex profilaktycznie... (wiem, jest dość droga, ale są rezultaty przy regularnym stosowaniu).
Ja sama mam problemy z zębami, w sumie od dziecka. A to dzięki naszym wspaniałym lekarzom, którzy nie poznali się, że mam astmę i wciskali mi antybiotyki, a ząbki lecą... 6-tki mi z dziurami wychodziły, ach.
za każdym razem jak odwiedzam dentyste, mam coś do robienia, choć dbam o zęby.

single woman. double life.

- Serce mi mówi, że się mylisz...
- Ale rozum wie, że mam rację.

AnnGabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-08, 17:42   #18
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AnnGabi Pokaż wiadomość
hmm.. ogólnie żeby zęby wzmocnić, bierz wapno. stosuj dobrą pastę (czasem warto dopłacić 2zł i mieć lepszą...) i dobrze dobraną szczoteczkę do zębów z miękkim bądź średnim włosiem...
zaproponowałabym Ci też używanie pasty elmex profilaktycznie... (wiem, jest dość droga, ale są rezultaty przy regularnym stosowaniu).
Ja sama mam problemy z zębami, w sumie od dziecka. A to dzięki naszym wspaniałym lekarzom, którzy nie poznali się, że mam astmę i wciskali mi antybiotyki, a ząbki lecą... 6-tki mi z dziurami wychodziły, ach.
za każdym razem jak odwiedzam dentyste, mam coś do robienia, choć dbam o zęby.
paste elmex uzywam ta zielona,czyli Twoje zeby psuja sie dlatego,ze masz astme?nie wiedzialam,ze od tego sie zeby psuja.Wapno musialabym sobie kupic moze akurat cos pomoze.
Stary 2010-12-08, 20:40   #19
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Ja mialam kiedys robione cos co nazywa sie rekonstrukcja korony zęba na sztyfcie. To taka prowizorka, ale trzyma sie juz chyba 5 lat a placilam chyba ze 100zlotych.

Testy z angielskiego!

Blog o Wordpresie
Stary 2010-12-09, 00:05   #20
AnnGabi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Onnaa88 Pokaż wiadomość
paste elmex uzywam ta zielona,czyli Twoje zeby psuja sie dlatego,ze masz astme?nie wiedzialam,ze od tego sie zeby psuja.Wapno musialabym sobie kupic moze akurat cos pomoze.
Nie chodzi mi o to, że nim lekarze odkryli, że mam astmę, faszerowali mnie antybiotykami wymyślając mi choroby, to zapalenie czegoś, to tamto, to tego... a od antybiotyków ząbki lecą, niestety ale jak już odkryli, to trochę za późno, słabiutkie zęby mam (nie dość, że u mnie to rodzinne - słabe zęby, to jeszcze mnie tak urządzili...)
o... elmex żel z aminofluorkiem, próbowałaś? to jest taka szkolna, a la fluoryzacja raz w tygodniu wieczorem i nie płczesz po tym zębów

Stary 2010-12-09, 12:39   #21
renaa3
Zadomowienie

Miałam podobnie z zębem, kanałowe leczenie + odbudowa korony zęba, za kanałowe płaciłam chyba 150zł a odbudowa 100zł (prywatnie), i jestem bardzo zadowolona, ząb wygląda jak "naturalny"
Nie wyrywaj tego zęba, pochodź po dentystach, zorientuj się ile gdzie kosztuje, bo na prawdę nie warto wyrywać zębów, dentysta mi tłumaczył, że gdy np. wyrwie się ząb z dołu, to ten górny, który był nad nim zacznie się osuwać aż dojdzie do dziąsła i wtedy też trzeba będzie go wyrwać. Więc lepiej ratować zęby póki można, bo implanty są cholernie drogie.
Stary 2010-12-09, 17:20   #22
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AnnGabi Pokaż wiadomość
Nie chodzi mi o to, że nim lekarze odkryli, że mam astmę, faszerowali mnie antybiotykami wymyślając mi choroby, to zapalenie czegoś, to tamto, to tego... a od antybiotyków ząbki lecą, niestety ale jak już odkryli, to trochę za późno, słabiutkie zęby mam (nie dość, że u mnie to rodzinne - słabe zęby, to jeszcze mnie tak urządzili...)
o... elmex żel z aminofluorkiem, próbowałaś? to jest taka szkolna, a la fluoryzacja raz w tygodniu wieczorem i nie płczesz po tym zębów

Rozumiem,ja też bardzo często antybiotyki brałam jak byłam młodsza,teraz też się czasami zdarza,bo mam raz w roku anginy niestety.O żelu czytałam na KWC,ale nie mogę go w sklepie nigdzie zaleźć.Zrobiłam sobie dzisiaj zdjęcie panoramiczne wszystkich zębów,i zastanawiam się czemu nad górnymi zębami mam takie dziwne jak by dołki które na te zęby zachodziły,czytałam w internecie,że to mogą być torbiele.i się przeraziłam bo w co drugim tak mam we wtorek wizyta u dentysty zobaczę co mi powie
Stary 2010-12-09, 20:35   #23
AnnGabi
Zakorzenienie

Pytałam siostry, gdyż ona w zeszłym roku kupowała ten żel Elmex, nie pamięta, ale wydaje nam się, że można to znaleźć w Aptece bądź Rossmanie, popytaj, na pewno ktoś będzie wiedział. Możesz też zapytać swojego dentyste czy się orientuje. Może poleciłby Ci jakąś pastę ewentualnie, czy coś...
Powodzenia!!!

Stary 2010-12-15, 19:18   #24
Onnaa88
BAN stały

Dziewczyny chcialam,sobie zrobic zeba,pozyczylam kase od kumpeli.Wstawic wklad z wlokna szklanego,ale dentysta mi powedzial,ze taki wklad wytrzyma gora 2 lata i moze byc pod nim powietrze i tak potem bedzie do wyrwania albo ponownego leczenia jestem zalamana bo koszt to 300 zl,tyle tylko mialam,a zeby zrobic sobie lepiej zeba z innego wkladu to koszt juz 700 zl,a na to mnie nie stac.Wiec zostaje mi tylko wyrwanie.Czego sie przeokropnie boje bo ostatnio jak mialam kanalo leczonego i mialam znieczulenie to bylo mi slabo i nie moglam oddychac Wiecie moze czy te znieczulenia sa tak strasznie niebezpieczne?i jak sprawdzic czy mam na nie alergie czy to moze zwykle nerwy?
Stary 2010-12-15, 21:12   #25
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

idz do innego dentysty, zobacz co powie
najlatwiej jest naciagac pacjenta na leczenie za 700zl...
ja mam tzw. wypelnienie na sztyfcie i placilam za to max 200zl...
jak dentysta chce to moze zrobic taniej!

Testy z angielskiego!

Blog o Wordpresie
Stary 2010-12-16, 12:39   #26
Onnaa88
BAN stały

Bylam dzisiaj niestety to jest gorna 5 i jezeli zrobilabym wypelnienie z wlokna szklanego to nie daje mi dentysta gwarancji,ze za jakis czas sie rozsypie,mam zapalenie dziasla przy tym zebie,zrobila mi sie tam kieszonka,pod ktora wchodzi jedzenie,i krwawi mi to dziaslo.Caly zab wypelnia plomba i bardzo malo mojego zeba zostalo przy dziasle.Zdecydowalam sie na wyrwanie w styczniu,stomatologa chirurga.To bedzie moj pierwszy zab ktory strace,strasznie sie juz boje,na zapas czy to boli?ostatnio jak mialam znieczulenie to mi bylo slabo,i ledwo mi sie oddychalo.Mam obecnie dusznosci,jestem w trakcie badan (Morfologia,OB,TSH tarczyca,RTG klatki piersiowej i EKG)czekam obecnie na wyniki,lekarz ktory moze oberzec RTG pluc,dopiero przyjmnie mnie pod koniec stycznia.
Stary 2010-12-16, 20:23   #27
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

chirurg do wyrwania piątki? dlaczego?
dał ci coś na zapalenie dziąsła?

Testy z angielskiego!

Blog o Wordpresie
Stary 2010-12-16, 22:50   #28
Onnaa88
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
chirurg do wyrwania piątki? dlaczego?
dał ci coś na zapalenie dziąsła?
Zawsze chodze do tego stomatologa,mam do niego zaufanie,i dlatego u niego chce wyrwac.Chirurg bedzie inmym sposobem wyrywal zeba?kaxal przemywac szalwia lub stosowac Elmex na odsloniete szyjki zebowe.
Stary 2010-12-17, 11:32   #29
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Chirurg wyrywa głównie ósemki. Ewentualnie inne zęby, jeśli ich wyrwanie jest bardziej skomplikowane. Normalnie zeby wyrywa zwykly dentysta.

Testy z angielskiego!

Blog o Wordpresie
Stary 2010-12-26, 16:12   #30
iwiwi
Raczkowanie

Powiem krótko .... nie słyszałam żeby dentyści kiedykolwiek strajkowali .... to taka sama kasta jak adwokaci .... musimy korzystać z ich pomocy bo czasami nie mamy wyjścia a oni nas rąbią jak mogą ...... moja córka leczyła ząb, który kosztował ją 800 zł i końca nie było widać ....zmieniła dentystkę i po sprawie a tam się zapowiadało na dłużej ..... trzeba trafić w każdym fachu na "człowieka"
iwiwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe wyliczanki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości