|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Stało się - od 1 stycznia 2015r śluby cywilne poza urzędem bez problemu :)
http://www.mmsilesia.pl/494359/nie-p...wziac-wszedzie
Według obowiązującego prawa małżeństwo cywilne można zawrzeć w innym miejscu niż Urząd Stanu Cywilnego jedynie w szczególnych przypadkach - np. gdy jedno z przyszłych małżonków przebywa w szpitalu lub w zakładzie karnym. Od 1 stycznia 2015 roku ma się to zmienić. Zainteresowani będą mogli się pobrać poza urzędem, jednak w miejscu gwarantującym zachowanie powagi i doniosłości ceremonii oraz bezpieczeństwa wszystkich uczestników. Za zorganizowanie takiej uroczystości przyszli małżonkowie będą musieli zapłacić. Zatem o nietypowych weselach w lunaparku można zapomnieć. 1 stycznia 2015 roku będzie również działała elektroniczna rejestracja aktów stanu cywilnego, wydawanie obywatelom odpisów w dowolnym USC i w postaci elektronicznej Elektroniczna rejestracja stanu cywilnego to ułatwienie zarówno dla urzędników, jak i obywateli. Nowe przepisy wprowadzają usprawnienia postępowań związanych z dokonywaniem zmian w aktach stanu cywilnego. Będzie można złożyć wniosek i otrzymać odpis dokumentu w dowolnym urzędzie stanu cywilnego. Ponadto, jeśli zgłosi zapotrzebowanie na odpis aktu w postaci elektronicznej, to kierownik USC prześle mu tą drogą potrzebny dokument, bez konieczności wizyty zainteresowanego w urzędzie. Dzięki „odmiejscowieniu” będzie można w dowolnym USC: złożyć zapewnienie o braku okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa rejestrować zdarzenie, które miało miejsce za granicą odtworzyć zagraniczny dokumentu stanu cywilnego otrzymać zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa otrzymać zaświadczenie stwierdzające, że zgodnie z polskim prawem można zawrzeć małżeństwo za granicą dokonać administracyjnej zmiany imienia lub nazwiska W szczególnych przypadkach (związanych z chorobą, niepełnosprawnością lub inną niedającą się pokonać przeszkodą) możliwe będzie dokonanie czynności urzędniczych w miejscu pobytu, bez konieczności wizyty w USC. Dostęp kierowników USC do elektronicznego rejestru zwolni nas z obowiązku przedkładania w urzędach odpisów dokumentów, co z kolei oznacza brak konieczności opłat za ich wydawanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Stało się - od 1 stycznia 2015r śluby cywilne poza urzędem bez problemu :)
To bardzo dobry pomysł
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Stało się - od 1 stycznia 2015r śluby cywilne poza urzędem bez problemu :)
Super sprawa, od zawsze marzy mi się ślub poza urzędem i myślałam, że mogę o tym zapomnieć, a tu taka niespodzianka
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja planuje mieć ślub cywilny w ogrodzie u mojego wujka..zobaczymy jak to będzie..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.