![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Czy istnieje zjawisko takie jak 'za dobry/za dobra'? - dyskuja
Moje drogie, zdarzyło mi się w życiu natknąć na zdania pt. 'on jest taki wspaniały aż nudny', 'ona jest taka dobra i przewidywalna, brak mi emocji'. Na forum ostatni popularny wątek o kobiecie, która określa męża jako ideał, a więc... dorabia mu rogi ze znajomym
![]() Jakie macie na ten temat zdanie? A może same byłyście w sytuacji kiedy Wasz związek był tak podręcznikowo idealny, że aż nudny? Może to Wam facet powiedział, że nie dostarczacie mu emocji bo jesteście zbyt dobre? Może znacie przykłady burzliwych i szczęsliwych związków albo sielanek które sielankami pozostały, bez zbędnego kombinowania? Zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy istnieje zjawisko takie jak 'za dobry/za dobra'? - dyskuja
Cytat:
Jak im brakuje emocji, to niech szukają kogoś, kto im te emocje da. Pisałam o tym w innym wątku- chcą mieć ciastko, czyli poukładany, stabilny związek, i zjeść ciastko- ten dreszczyk emocji robiąc coś okropnego partnerowi. Ja cenię sobie spokój i stabilizację w związku, nie lubię się kłócić, krzyku, etc, więc to dla mnie nie jest powód, żeby szukać wrażeń na boku. Niektórym to się w du.pie poprzewracało. Skrajny egoizm, własne zadowolenie kosztem innych, a potem płacz i zgrywanie ofiary, jak to im ciężko być tą trzecią. Śmiech na sali..
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli czegoś brakuje, to nie jest już - jak mówisz - "podręcznikowo"... Każdy ma inne upodobania - jeden lubi mocne wrażenia, a inny spokój i porządek. Rzecz w tym, by umieć żyć z tym, jaki jest nasz partner i umieć żyć z samym sobą - jakkolwiek to brzmi - od akceptacji siebie należy zacząć. Każdy człowiek jest inny i czasem nawet oboje są fantastycznymi ludźmi - może to się nic nie zdać, bo są takie niuanse, które nie pozwalają im dogadać się "podręcznikowo"...
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Miałam faceta który był za dobry, bynajmniej wtedy tak mi się zdawało i miało to duży wpływ na koniec tego związku. Może to nie jest mądre i teraz pewnie bym sie dłużej nad tym zastanowiła, ale męczył mnie. Meczył, bo przepraszał nawet kiedy wina leżała ewidentnie po mojej stronie, męczył, bo nawet nie było się jak pokłócic i kiedy odetchnąc od siebie, ale porównując Go z moim kolejnym facetem, który zapominał, że ma dziewczynę, ta dobroc wydawała mi się cudowna i niejednokrotnie miałam chęc do niej wrócic.
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hmmm...
Chyba wszystko zależy od potrzeb danego człowieka. Pragnienie stabilizacji, pewności i bezpieczeństwa podobno wszyscy chcemy. Jednak konfrontując to z codziennością, może okazać się że to mija się z naszymi potrzebami czy zwyczajnym "widzimisie". Nie mogłabym określić kogoś mianem "za dobry/dobra". Mam wrażenie, że bardziej to wymówka by się rozstać,a partner mógł się łudzić, że to nie jego wina. Oczywiście w teorii. Osoby uwielbiające silne odczucia czy wrażenia , stabilne związki same niszczą, czują że to ich klatki. Z drugiej strony wspomniany typ faceta, który przeprasza, że żyje to osoba bez własnego zdania i woli. Facet pantofel, podporządkowany. Więc w moim mniemaniu nie ma nic do osobnika"za dobrego".
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Bycie "za dobrym" kojarzy mi się z brakiem charakteru, postępowaniem zawsze tak, byle nikogo nie urazić i ciapowatością.
Te wszystkie cechy odrzucam w pierwszej selekcji ![]() Co innego ugodowość, jakaś dyskusja, chęć kompromisów i danie sobie prawa do złości, gdy sytuacja to usprawiedliwia. Sama miałam skłonności do bycia zbyt dobrą (czytaj: naiwną, ciapowatą itd.), ale dopiero niedawno odkryłam, że mam prawo do pokazywania swoich uczuć - zwłaszcza tych niekoniecznie pozytywnych, do mówienia, że coś mi nie pasuje, kiedy mi nie pasuje, zamiast głaskania misia po główce i mówienia sobie, że wszystko wytrzymam, bo "miłość łaskawa jest wszystko przetrzyma, nie unosi się pychą" :P
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Całkowicie się zgadzam, można być "za dobrym". Dobry=nudny, a nudy nie znoszę, zresztą można mieć porządek i spokój w związku, ale to nie oznacza nudy. dla mnie zbyt dobry to ten, co zawsze ustepuje, nie ma własnego zdania, nie umie powiedziec nie, jest mily w stosunku do wszystkich, nawet tych, ktorych nie lubi, bo chce,zeby wszyscy go lubili.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Buc
|
Cytat:
dla mnie w związku muszą być emocje, a fakt faktem jeśli druga strona jest totalnie uległa to tych emocji braknie.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To jest nazwa zjawiska, za którą kryje się po prostu jedna rzecz - to nie ta osoba. A jeśli się stara i nie ma się do czego przyczepić - zostaje, że jest za dobry/a
![]() Było parę wątków, gdzie facet miał pannę na boku, a dotychczasowa dziewczyna słyszała, że to nie to, bo jest za dobra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
kurde wiesz co powiem Ci , że ja kiedyś też zostałam kiedyś tak potraktowana, bo byłam za idealna zgadzałam się ze swoim facetem itd i on ze mną zerwał a właśnie bałam się mieć swoje zdanie żeby mnie nie zostawił ;p ale z wiekiem nauczyłam się że trzeba być sobą, ale powiem Ci też , że jestem baranem i ciężko czasem ze mną bo szybko się nudzę, jak widzę , że facet robi do mnie masło maślane oczy to zaczynam się odsuwać a już nienawidzę w szczególności jak leżę i facet się do mnie przytula tak jak kobieta do faceta- no wiecie kładzie mu się na torsie , no odpycha mnie to totalnie!! ale wystarczy zakomunikować , że się tego nie lubi i jest ok loffka kwitnie dalej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Hm, mój chłopak rozstał się z byłą z tego powodu. Ona akceptowała wszystko, pewnie jakby ją zdradził też by nic nie powiedziała. Pozwalała mu dosłownie na wszystko (nie pytajcie ile mi zajęło i zajmuje doprowadzenie tego rozpuszczenia do porządku). Przez ponad 3 lata nigdy się nie pokłócili, ani przez moment. Powiedział mi, że czasami się czuł jakby był z robotem... uczucie wygasło. On zerwał, ona powiedziała że chce żeby był szczęśliwy i się nie gniewa. Do dzisiaj utrzymują serdeczne stosunki
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dobroć=uległość
![]() Dla mnie dobry facet, to porządny facet, który mnie szanuje, dla którego jestem na pierwszym miejscu. Który się stara, widać, że mu zależy. To wcale nie znaczy, że zatraca siebie, swój charakter i staje się bezwolną kukłą, która tańczy jak mu zagram i przeprasza mnie za MOJE przewinienia ![]() Dla mnie osoby, o których piszecie, te uległe, nie są za dobre, to po prostu życiowe ciapy i desperaci, którzy chyba myślą, że jak będą idealizować i wychwalać partnerkę, i brać jej winy na siebie, to zatrzymają ją przy sobie. Z dobrocią to nie ma nic wspólnego. Przynajmniej wg mojej definicji tego typu ludzi.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Sama "dobroć" to jasne, że tak jak Ty ją definiujesz, ale jak już ktoś używa określenia "za dobry" w kontekście związku czy jakiegokolwiek zachowania, to dla mnie znaczy to właśnie takie pobłażanie i ciapę.
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Warto być "za dobrym" dla osoby, która to szanuje, docenia, i odpłaca tym samym bez proszenia o to.
A bycie "za dobrym" po to, żeby coś ugrać, kogoś do siebie przekonać - nieczęsto kończy się to dobrze, bo jedna strona jest uprzywilejowana w ten sposób. Trzeba w tym wszystkim pamiętać o szacunku do siebie i swoich zasadach.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też chcę dla mojego TŻ być jak najlepsza, ale to nie znaczy, że nie możemy się różnić w pewnych kwestiach, mieć inne zdania. 'Za dobry/a'- dla mnie to argument ludzi, którzy sami nie wiedzą, czego chcą. Czemu od razu nie znajdą sobie kogoś, z kimś będą mieli te swoje emocje, i pozytywne, i negatywne dla równowagi? Dla mnie gorsi są ci, którzy tłumaczą się tymi słowami, a nie ci, którzy są nimi określani. Bycie za dobrym dla mnie nie oznacza bycie ciapą, która wszystko wybaczy i dostosuje się do partnera. Wg mnie to nie jest tak, że ktoś może powiedzieć o sobie 'jestem za dobry'. To druga osoba może powiedzieć 'on./a jest za dobry dla mnie, nie zasługuję na kogoś takiego'. W tym sensie pojmuję to całe bycie za dobrym. Nie uważam, ze mój Tz jest za dobry dla mnie, bo ja też taka jestem. Dopasowaliśmy się, i nie ma tak, że któreś z nas powie 'jesteś za dobry/a'. Może to osoby, które podświadomie czują się gorsze tak twierdzą.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-09-10 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
dla mnie bycie "za dobrym" to brak charakteru.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A ten, kto rzuca taki tekst na odchodne, kończąc związek, jest zwyczajnym dwulicowym tchórzem, który nie szanuje ludzi, skoro po spędzonych wspólnie chwilach nawet nie potrafi otwarcie przyznać, co było nie tak.
Jakoś tak mi sie to kojarzy. 'jesteś za dobra, więc odchodzę do X, ona potrafi puścić wiązankę, jak coś nie pasuje, awanturuje się o moje wyjścia z kumplami etc, takich emocji mi potrzeba'. Jak ktoś twierdzi, że ktoś jest dla niego za dobry, to kojarzy mi się właśnie z takim pustakiem.
![]() |
#21 | |
BAN stały
|
Cytat:
Shittest ma na celu ustalenie jak bardzo można komuś wejść na głowę bez konsekwencji. Może mieć formę np. kłótni o gówno (stąd nazwa). Takie rzeczy zdarzają się również normalnym ludziom, ale raczej rzadko. Natomiast znając tę zagrywkę łatwo rozpoznać, iż mamy do czynienia kimś kto ma nie do końca dobrze poukładane w głowie. Jeśli szittest jest często gęsto, trzeba się ewakuować. Rozpoznanie choroby jest proste, bo z tego co widziałem u takich osób kreatywność idzie w zawody z głupotą. W rezultacie mamy potem kłótnie o niedokładnie obranego 4 tygodnie temu ziemniaka. A ci nieszczęśnicy, którzy mimo wszystko się ładują w coś poważniejszego z takimi defektami, są tak samo niewinni jak klienci AmberGold. Chciwość i niewiedza w temacie jest zgubna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
to było do mnie?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo oznaka kompleksów, wtedy z taką osobą też trudno być. Albo jedno i drugie, ludzie są dziwni. ;D Najważniejsze, że oni wcale nie są dobrzy. Nie ufajcie takim dobrzakom. ![]()
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Facet za dobry, bo poukładany, porządny, wyrozumiały, stabilny, ponoć cudowny etc. Więc dla odmiany znajdzie sobie takiego, który nią pomiata, wyzywa, nie szanuje, i płacz na wizażu, jak zmienić misiaczka, bo ona go przecież nie rzuci, bo tak bardzo kocha. No i jak tu mieć dobre zdanie o kimś, kto twierdzi, że ktoś był dla niego za dobry... Za dobry, bo sama jest paskudną osobą.
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli Y mówi "Z-Ona jest za dobra, tak dobra że aż nudna", to po prostu on się z nią nudzi. Wolałby inną dziewczynę, która zapewni mu atrakcje (niekoniecznie awantury). Jednak Y jest zbyt wygodny, żeby zrezygnować z tego, co ma ![]() A do tego jeszcze często chcemy ideału. Trochę wariata, trochę pana porządnego ;] i nie doceniamy tego, co mamy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() To taki klasyczny schemat : za dobry < pomiatana (która pomiata za dobrym) < misio pomiatacz ![]() na powyższym schemacie jest pokazane, kto kogo w dupsko dyma w tym łańcuchu pokarmowym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Zazwyczaj 'jesteś za dobra/ za dobry dla mnie ' kojarzy mi się ze zbywaniem kogoś i próbą uspawiedliwienia swoich czynów.
Pamiętam kiedyś jak spotykałam się z kolesiem, który uwazał, że jestem dla niego za dobra, za troskliwa..i wcale nie byłam rzepem. Nie każde dobra = nudna. Myślę, że to już kwestia zgrania charakterów. To straszne jak czasami ludzie potrafią nas nie doceniać i zbyć prostym tekstem 'zasługujesz na kogoś lepszego'.
Zapraszam na mój wątek wymiankowy ![]() OFERUJĘ m.in Dumę i uprzedzenie Austen, Pani Bovary , Dama Kameliowa i inne WANTED: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=636589 -> SH https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post38420455 ->ksiązkowy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=631720 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nie ma czegoś takiego jak za dobry/a.
Najważniejsze to nie być natrętem ani też nie olewać ![]() Trzeba mieć wszystko raczej z umiarem, wyważone. Aczkolwiek określenie "za dobry/a" uważam za tandetne i infantylne, jak dla mnie to kamuflaż przed prawdą, której ktoś nie ma jaj powiedzieć. Bo skoro jestem taki dobry to po co odchodzisz - tak można rzec i co wtedy? co wtedy dana osoba "wymyśli" nowego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
..dokładnie..według mnie to najczęściej wymówka....ktoś chce odejść i pierdzieli..odchodzę...bo za dobra jesteś...czyli co? ta moja zadobroć to moja wina niby..temat rzeka w zasadzie...może niektórzy potrafią brać a nie potrafią dawać i z tego powodu w momencie za wysokiej poprzeczki po prostu uciekają...mają kompleksy.....to chyba dość indywidualna kwestia ..ale z moich obserwacji..względnie doświadczeń wynika, że za dobrym (ale dobrym we właściwym znaczeniu tego słowa) chyba nie warto być za bardzo....trzeba jakoś wypośrodkować..
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Mnie się zdaje, że ludzie czasem wiążą się z różnymi ciamajdami i potem tak się to kończy. To, że ktoś jest dobry i miły nie oznacza automatycznie, że nadaje się na partnera dla każdego.Czasem pozytywne cechy jakiejś osoby mogą przysłonić nam fakt, że to tak naprawdę nie jest człowiek dla nas. A potem "bo on był za dobry". Tymczasem "dobroć" nie ma z tym nic wspólnego.
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.