|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Coffee Heaven
Cześć dziewczyny,
Wydaje mi się, że takiego tematu jeszcze nie było na wizażu. Mianowicie juz od dłuższego czasu kombinuję jak przyrządzić takie pyszne kawy jakie serwują w Coffee Heaven. Niestety w internecie nie znalazłam nic ciekawego. Czy któraś z Was ma jakieś ciekawe przepisy? Myślicie, że mają tam jakieś specjalne kawy, syropy do kaw bądź przyprawy?? Wiecie gdzie można je dostać?? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Coffee Heaven
Napewno mają dobrą mieszankę kawy którą mielą sami, kluczem jest też dobr ekspres ciśnieniowy. A dodatki masz na ich stronie internetowej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
nie sądzę żeby Ci się udało skopiować ich kawę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a ja sądzę,że by sie udało
![]() dobra kawa (jacobs to za mało ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubie kawe po meksykansku
![]() -pol szklanki kakao-zrobionego, cieplego -pol szklanki mocnej kawy -plasterek pomaranczy -cukier skladniki mieszamy i troche dusimy pomarancze zeby puscila sok, cukru ile kto woli Jest naprawde pychota ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też uwielbiam ich kawy...pychota. Ja ostatnio kupiłam sobie mielony kardamon. Właśnie do kawy. Jak wypróbuję to napisze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a ten wątek będzie przydatny (właściwie to jest o tym samym czyli był już podobny i sugeruję połączyć ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...highlight=kawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przez Was mam diabelną ochotę na kawę z Coffee Heaven, wielki kubas z tej zimowej serii
![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
a czy sprzedają kawy na wynos tam????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja dla odmiany nie przepadam za ich kawa. A za ktora konkretnie tak szalejecie, bo moze mnie cos ominelo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Rena,zgadzam się
![]() Ale dobra kawę da sie zrobić samodzielnie w domu ![]() W Coffe Heaven maja duzy wybór dodatków,smaków ,wiedza jak zrobić kawę,żeby wyglądała,ale maja problem ze zrobieniem dobrego porządnego espresso,a to podstawa. Ale "bajerowac" umieją ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
No tak bajery maja. A ja jestem kawoszka i lubie wlasnie smak kawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A ja z sentymentem wspominam koktajl wypity w Coffe Heaven- chyba to był jogurtowy czy jakoś tak- pychota
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja sie cieszę, ze w mojej miejscowości nie ma Coffee Heaven bo chyba bym zbankrutowała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Pracuję w coffeeheaven i niestety muszę was zmartwić...
Przyrządzenie takiej kawy wymaga przede wszystkim specjalistycznej wiedzy, którą nabywa się podczas szkoleń, odpowiedniego sprzętu (ekspres, młynek o odpowiednich parametrach), oraz mieszanki (doskonale dobrana i niepowtarzalna). Poza tym odpowiednia gramatura składników wchodzących w skład danej kawy, które niestety są tajemnicą... Mogę wam jedynie powiedzieć, że każdą kawę przyrządzamy na bazie espresso. Istotne jest też mleko (spienione i podgrzane do ściśle określonej temperatury). Oprócz kilku czynników, na które barista nie ma bezpośredniego wpływu, ważne są jego umiejętności mające odzwierciedlenie w długości parzenia perfekcyjnego espresso (jest ona określona co do sekundy - jeśli parzy się krócej lub dłużej nie może być wykorzystane). Jedynym sposobem na poznanie tajników jest praca u nas. Gdy przejdziecie szkolenie, zapoznacie się z materiałami (około 60 stron), pozytywnie zaliczycie testy i audyt, będziecie miały podstawową wiedzę z zakresu przyrządzania kawy. A czy staniecie się prawdziwymi baristami, zależy to od waszych predyspozycji i chęci chłonięcia wiedzy. Na marginesie powiem, że nigdy nie pracowałem w miejscu, gdzie tak ważna jest czystość i higiena pracy. Momentami uważam to za przesadę i czuję się zbyt sterylnie, ale zadowolenie klienta, który dziękuję za pyszna kawę jest bezcenne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
co do dobrej mieszanki kawy to niezgodze się, że w CH jest doskonale dobrana, bo w espresso razi dodatek robusty do arabiki. Poza tym mleko coraz czesciej jest fatalnie spienione, bo barisci CH przez duza ilosc klientow coraz mniej sie staraja i ida na ilosc. A jak klient zwroci uwage, ze cos jest nie tak z jego kawa, to wiekszosc pracownikow jest wielce oburzona, jak klient ma prawo reklamowac zamowiony przez siebie produkt. Kiedys lubilam CH, ale teraz to taki McDonalds kawowy i jak mam do wyboru, to wole isc gdzie indziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.